Otestujte sa: Ktorý štýl bývania sa k vám najviac hodí?

16. 02. 2012 Zdieľať

Chameleón v bývaní... V kuchyni ležérny vidiek, v pracovni prísny minimalizmus a v detskej izbe veselé retro. Ak vás žiaden štýl neohúril natoľko, aby ste si ním vyskladali celý byt, čaká vás zaujímavá púť za hľadaním svojho vlastného bytoštýlu. Otestujte sa a zistite, čo sa k vám najviac hodí.

1.    Ušite si kabát svojich stien. Čo uprednostňujete?

A.    Tóny sivej, čiernej či bielej.
B.    Jemné farby, ale aj sýte zemité odtiene.
C.    Jemné pastelové farby, ktoré nechajú vyniknúť nábytok.
D.    Hrejivé odtiene inšpirované farbami slnka a púšte.
E.    Z každého rožka troška, čím viac farieb, tým lepšie.
F.    Tapety s veľkými vzormi.

2.    Odkryte ich masku a vyberte si, ktorý z materiálov vám najviac vyhovuje:

A.    Sklo, kov, kameň pre ich eleganciu a honosný vzhľad.
B.    Drevo, prútie, bavlna a ľan.
C.    Hodváb, keramika a drevo.
D.    Drevo, koža, bambus.
E.    Čokoľvek výnimočné, farebné a nezvyčajné.
F.    Plasty, polyester, nylon.

3.    Nábytková chuťovka alebo čím by ste si zariadili svoj príbytok?

A.    Iba najnutnejším zariadením s moderným dizajnom.
B.    Jemne rustikálnym nábytkom s nádychom patiny.
C.    Niekoľkými kusmi jednoduchého, nízkeho, tmavého nábytku.
D.    Masívnym dreveným nábytkom s viditeľnou štruktúrou dreva.
E.    Každý kus nábytku bude mať svoje miesto bez ohľadu na to, či materiálovo alebo tvarovo ladí s ostatnými.
F.    Oblé, a najmä originálne tvary nábytku s futuro nábytkom.

4.    Dosky znamenajú svet. Aká podlaha je pre vás tá pravá?

A.    Drevená, keramická alebo liata podlaha farebne zladená so stenou.
B.    Drevená podlaha namorená na bielo či na iné jemné farebné odtiene.
C.    Laminát, mramor či kameň.
D.    Tkané koberce v pestrých farbách, kože alebo kožušiny pokrývajúce drevenú podlahu.
E.    Čokoľvek, čo sa naskytne – nemáte vyhranený typ podlahy.
F.    Jednofarebná podlaha, koberce či linoleum s veľkými vzormi.

5.    Dekorácie, doplnky, vyberte si, aké chcete:

A.    Mám dobrý pocit, ak sú nepotrebné predmety skryté.
B.    Páčia sa mi drobné doplnky, pásikavé, kvetinové či bodkované textílie alebo len čerstvé či sušené bylinky.
C.    Veľké vázy s kučeravými konármi bútľavej vŕby, ktoré zútulňujú interiér.
D.    Doplnky inšpirované kultúrou rôznych národov – sošky, masky, hudobné nástroje.
E.    Milujete bizarné veci, ktoré by ostatní ľudia vyhodili – pre každú vec nájdete svoje miesto.
F.    Repliky starých spotrebičov, kávovary, gramofóny, rádiá, prípadne čiernobiele fotografie na stenách.

6.    Aj okná občas potrebujú zavrieť oči. Aké tienenie si vyberiete?

A.    Jemné záclony.
B.    Káro, bodky, kvety na závesoch.
C.    Japonské steny.
D.    Drevené žalúzie.
E.    Klasické rolety.
F.    Pruhy, kruhy a štvorce na závesoch.


A.    Ak prevláda vo vašich odpovediach možnosť A, patríte k tým, ktorým prekážajú preplnené police a doslova prepchatý interiér. Minimalizmus je pre vás jednoznačnou voľbou. Bez posadnutosti materiálnymi vecami otvorí, presvetlí a prevzdušní priestor, vďaka čomu budete žiť jednoduchšie, bez zbytočností a neporiadku. Výhoda: Ak sa nakoniec rozhodnete pre tento štýl, máte vyhraté. Žiaden iný nedokážete takým rýchlym šmahom ruky zmeniť a pretvoriť v niečo úplne odlišné. Ale to len vtedy, ak skutočne chcete. Odporúčame ho milovníkom jednoduchosti, vzdušnosti a svetlosti, ale rovnako tým, ktorí si ešte len tvoria svoje provizórium bývania, pretože najlepšie sa odpichnete práve od neho bez toho, aby ste čokoľvek museli vyhodiť. (foto: Merito)

1066255


A. Ak prevláda vo vašich odpovediach možnosť A, patríte k tým, ktorým prekážajú preplnené police a doslova prepchatý interiér. Minimalizmus je pre vás jednoznačnou voľbou. Bez posadnutosti materiálnymi vecami otvorí, presvetlí a prevzdušní priestor, vďaka čomu budete žiť jednoduchšie, bez zbytočností a neporiadku. Výhoda: Ak sa nakoniec rozhodnete pre tento štýl, máte vyhraté. Žiaden iný nedokážete takým rýchlym šmahom ruky zmeniť a pretvoriť v niečo úplne odlišné. Ale to len vtedy, ak skutočne chcete. Odporúčame ho milovníkom jednoduchosti, vzdušnosti a svetlosti, ale rovnako tým, ktorí si ešte len tvoria svoje provizórium bývania, pretože najlepšie sa odpichnete práve od neho bez toho, aby ste čokoľvek museli vyhodiť. (foto: Merito)


B.    Je vašou najčastejšou odpoveďou písmeno B? Ak áno, načerpajte inšpiráciu z čias, na ktoré si človek len matne spomína a kochajte sa všetkým pôvodným, čoho hodnota je daná vekom a tradíciou. To, čo iní vkladajú do chát a chalúp, vložte do vášho celoročného bývania – drevený obklad, kárované závesy, kvetinové vzory, sušené bylinky či ovčie rúno. Výhoda: Všetko, čo minimalizmus skryje, vidiecky štýl vyloží do políc. Svoje miesto si tu nájdu aj staré rodinné fotografie. Priestor zútulníte a vnesiete do neho romantiku zašlých čias. Budete sa cítiť skutočne ako doma. (foto: IKEA)

1066258


B. Je vašou najčastejšou odpoveďou písmeno B? Ak áno, načerpajte inšpiráciu z čias, na ktoré si človek len matne spomína a kochajte sa všetkým pôvodným, čoho hodnota je daná vekom a tradíciou. To, čo iní vkladajú do chát a chalúp, vložte do vášho celoročného bývania – drevený obklad, kárované závesy, kvetinové vzory, sušené bylinky či ovčie rúno. Výhoda: Všetko, čo minimalizmus skryje, vidiecky štýl vyloží do políc. Svoje miesto si tu nájdu aj staré rodinné fotografie. Priestor zútulníte a vnesiete do neho romantiku zašlých čias. Budete sa cítiť skutočne ako doma. (foto: IKEA)


C.	Ak je pre vás minimalizmus príliš prázdny a vidiek príliš presýtený detailmi, máme pre vás zlatú strednú cestu – orientálny štýl. Najviac vám pomôže, ak si zapamätáte jednoduchú definíciu: orientálny štýl je japonský alebo čínsky minimalizmus, ktorý vďaka svojim farbám pripomína prírodu. Len kde-tu nejaký kvalitný do čerešňova ladený nábytok, veľké vázy či zopár nízkych vankúšov na sedenie a bez väčších nákladov zmeníte minimalistický štýl na orientálny. A čajový rituál sa môže začať. Výhoda: Orientálny štýl je pre ľudí, ktorí neznášajú neporiadok, majú radi svetlé a vzdušné priestory, obľubujú minimalizmus bez jeho extrémov a veria v platnosť tvrdenia, že menej je viac. Je veľmi charakteristický, a teda aj ľahko napodobniteľný. Dá sa aplikovať v takmer každom type domova od priemyselných priestorov až po mestské byty s terasou. Nevýhoda: Tento štýl pre vás neprichádza do úvahy, ak potrebujete domov, ktorý odolá náporu detských hier a máte priveľa nábytku, ktorého sa z rôznych dôvodov nemôžete vzdať. (foto: Kyoto Inside)

1066259


C. Ak je pre vás minimalizmus príliš prázdny a vidiek príliš presýtený detailmi, máme pre vás zlatú strednú cestu – orientálny štýl. Najviac vám pomôže, ak si zapamätáte jednoduchú definíciu: orientálny štýl je japonský alebo čínsky minimalizmus, ktorý vďaka svojim farbám pripomína prírodu. Len kde-tu nejaký kvalitný do čerešňova ladený nábytok, veľké vázy či zopár nízkych vankúšov na sedenie a bez väčších nákladov zmeníte minimalistický štýl na orientálny. A čajový rituál sa môže začať. Výhoda: Orientálny štýl je pre ľudí, ktorí neznášajú neporiadok, majú radi svetlé a vzdušné priestory, obľubujú minimalizmus bez jeho extrémov a veria v platnosť tvrdenia, že menej je viac. Je veľmi charakteristický, a teda aj ľahko napodobniteľný. Dá sa aplikovať v takmer každom type domova od priemyselných priestorov až po mestské byty s terasou. Nevýhoda: Tento štýl pre vás neprichádza do úvahy, ak potrebujete domov, ktorý odolá náporu detských hier a máte priveľa nábytku, ktorého sa z rôznych dôvodov nemôžete vzdať. (foto: Kyoto Inside)


D.    Ak vo vašich odpovediach prevláda písmeno D, nepotrebujete technické vychytávky, novinky či najmodernejší nábytok. Vráťte sa trošku späť k prírode a ozvláštnite svoj príbytok originálnymi etno doplnkami pripomínajúcimi dávne tradície a pôvodné národy. Ak ste si istí, že je to pre vás to pravé, čaká vás práca „od podlahy“. Výhoda: Vlastný domov sa pre vás stane exotickým kútom a okolitý svet už nebude pre vás taký vzdialený. Tento štýl vychádza z prírody, z jedinečnosti človeka i jeho tvorivosti, a tak všetkým, čo vás bude obklopovať, vytvoríte neopakovateľný originál. (foto: Kare Design)

1066257


D. Ak vo vašich odpovediach prevláda písmeno D, nepotrebujete technické vychytávky, novinky či najmodernejší nábytok. Vráťte sa trošku späť k prírode a ozvláštnite svoj príbytok originálnymi etno doplnkami pripomínajúcimi dávne tradície a pôvodné národy. Ak ste si istí, že je to pre vás to pravé, čaká vás práca „od podlahy“. Výhoda: Vlastný domov sa pre vás stane exotickým kútom a okolitý svet už nebude pre vás taký vzdialený. Tento štýl vychádza z prírody, z jedinečnosti človeka i jeho tvorivosti, a tak všetkým, čo vás bude obklopovať, vytvoríte neopakovateľný originál. (foto: Kare Design)


E.    Prevaha odpovedí E charakterizuje ľudí bláznivých, dobrovoľne sa vzdávajúcich akýchkoľvek pravidiel a noriem v bývaní. Veselosť, hravosť a nespútanosť celého interiéru je vyjadrením ich spôsobu života. Výhoda: Tento bizarný štýl znesie čokoľvek. V takomto priestore všetko prekvapí a nič nie je zakázané. Bytovým doplnkom sa môže stať všetko, aj obyčajná figurína. Nevýhoda: Problém nastane vtedy, ak sa rozhodnete ustúpiť od svojho bytového voľnomyšlienkarstva a budete ho chcieť zmeniť. V takto zariadenom príbytku musíte začať od základov. Od bizarného štýlu sa odlišuje avantgarda, za tú si ale riadne priplatíte. (foto: Dano Veselský)

1066256


E. Prevaha odpovedí E charakterizuje ľudí bláznivých, dobrovoľne sa vzdávajúcich akýchkoľvek pravidiel a noriem v bývaní. Veselosť, hravosť a nespútanosť celého interiéru je vyjadrením ich spôsobu života. Výhoda: Tento bizarný štýl znesie čokoľvek. V takomto priestore všetko prekvapí a nič nie je zakázané. Bytovým doplnkom sa môže stať všetko, aj obyčajná figurína. Nevýhoda: Problém nastane vtedy, ak sa rozhodnete ustúpiť od svojho bytového voľnomyšlienkarstva a budete ho chcieť zmeniť. V takto zariadenom príbytku musíte začať od základov. Od bizarného štýlu sa odlišuje avantgarda, za tú si ale riadne priplatíte. (foto: Dano Veselský)


F.    Odpovede F patria k ľuďom, ktorí milujú nostalgiu a už roky v skrini opatrujú starý tranzistor, čakajúci na svoju príležitosť opäť zažiariť. Obrovské vzory, krikľavé farby, či tapety s výraznými štvorcami alebo pruhmi. Už len sexi oblé krivky nábytku a retro byt je pripravený na svoj veľkolepý návrat. Výhoda: Doplnky do retro štýlu je možné získať za nízku cenu pri potulkách blšími trhmi a návštevách bazárov. (foto: Kare Design)

1066260


F. Odpovede F patria k ľuďom, ktorí milujú nostalgiu a už roky v skrini opatrujú starý tranzistor, čakajúci na svoju príležitosť opäť zažiariť. Obrovské vzory, krikľavé farby, či tapety s výraznými štvorcami alebo pruhmi. Už len sexi oblé krivky nábytku a retro byt je pripravený na svoj veľkolepý návrat. Výhoda: Doplnky do retro štýlu je možné získať za nízku cenu pri potulkách blšími trhmi a návštevách bazárov. (foto: Kare Design)

Kategória: Bývanie
Tagy: bývanie pristachova štýly bývania test
Zdieľať článok
Chcete mať úrodu jahôd celú sezónu? Vyberte si túto odrodu a vysievajte už teraz!Urob si sám

Chcete mať úrodu jahôd celú sezónu? Vyberte si túto odrodu a vysievajte už teraz!

Ako si vinár Viktor splnil sen a postavil si na myjavských kopaniciach pivničku zapustenú do zemeUrob si sám

Ako si vinár Viktor splnil sen a postavil si na myjavských kopaniciach pivničku zapustenú do zeme

Avokádu opadali listy. Čo s tým?Záhrada

Avokádu opadali listy. Čo s tým?

Čaká vás práca s dlhým rezivom? Tento šikovný pomocník vám ju výrazne uľahčí!Urob si sám

Čaká vás práca s dlhým rezivom? Tento šikovný pomocník vám ju výrazne uľahčí!