Detoxikácia – cesta k zdraviu a mladosti

08. 06. 2012
Zdieľať

Jeme, pijeme, dýchame, pohybujeme sa v rôznom prostredí. Jedlo a prostredie nás však neovplyvňujú len pozitívne. Ako zbaviť telo škodlivých látok?

Časť nevylúčených toxínov sa ukladá sčasti v kostiach, ale najmä v tukových bunkách (tie sú zo všetkých orgánov najmenej dôležité). Ak je tukových buniek málo na uskladnenie toxínov, tak si telo tieto zásobárne toxínov vytvorí samo. Ukladanie škodlivých látok v tele prispieva okrem vážnych zdravotných problémov aj k zvyšovaniu hmotnosti. Preto by každé chudnutie vždy malo začať detoxikáciou, aby bolo účinnejšie a štíhlosť vydržala dlhšie.

Ako realizovať zmenu k lepšiemu?

1. etapa = generálna očista
Cieľom je zbaviť sa usadených toxínov a uvoľniť tukom preplnené tukové bunky (tak sa vyprázdnia). Podľa obsahu a koncentrácie toxických látok v organizme môže trvať táto etapa i niekoľko mesiacov. Pri výraznej nadváhe ju možno odštartovať 10- až 14-dňovým vylúčením sacharidových jedál (chlieb, obilniny, pečivo, zákusky, zemiaky, sladké ovocie a nápoje, všetky druhy cukrov a umelých sladidiel) zo stravy – v tele sa zobudia tzv. tukožrútske enzýmy, ktoré neskôr budú pomáhať udržiavať normálnu hmotnosť. V tomto období organizmus získava sacharidy z tzv. zelených sacharidov zo zeleniny (predovšetkým listovej) a premenou z bielkovín.
2. etapa = celoživotná detoxikácia
Stres je silný psychický toxín, ktorý doslova rozhádže efektívne riadenie organizmu a likviduje jeho odolnosť a ochranu proti toxínom.


Šalátové jedlá s bielkovinami slúžia ako hlavné jedlá. Medzi nimi, ak cítite potrebu, si môžete dať na osvieženie len samotný šalát s olejnatými semenami, okorenený bylinkami. Dôležité je, aby ste si vopred pomaly zvykali na väčšie množstvo surovej či parenej zeleniny. V bežnej strave je jej obyčajne málo a tráviace ústrojenstvo by sa mohlo búriť. Preto si niekoľko týždňov pred dlhodobejšou detoxikáciou dajte takúto krátku jedno- až trojdňovú detoxikačnú kúru, aby si organizmus zvykol.

1114965
thinkstock.com


Šalátové jedlá s bielkovinami slúžia ako hlavné jedlá. Medzi nimi, ak cítite potrebu, si môžete dať na osvieženie len samotný šalát s olejnatými semenami, okorenený bylinkami. Dôležité je, aby ste si vopred pomaly zvykali na väčšie množstvo surovej či parenej zeleniny. V bežnej strave je jej obyčajne málo a tráviace ústrojenstvo by sa mohlo búriť. Preto si niekoľko týždňov pred dlhodobejšou detoxikáciou dajte takúto krátku jedno- až trojdňovú detoxikačnú kúru, aby si organizmus zvykol.

5 princípov detoxikácie

1. Zastaviť prijímanie toxínov z jedla a nápojov
•  vylúčiť priemyselne pripravené jedlá a nápoje obsahujúce „éčka“, konzervy, rýchlenú zeleninu a zemiaky s vysokým obsahom dusičnanov, údeniny, nasýtené tuky, vyprážané a fritované jedlá, jedlá ohriate alebo pripravené v mikrovlnnej rúre, rafinované potraviny (oleje, biela múka, všetky druhy cukrov a umelých sladidiel)
•  vylúčiť fajčenie, alkohol, kávu
2. Stimulovať telesný detoxikačný systém
•  dostatok tekutín (čistá voda, bylinné čaje, zeleninové šaláty, šťavnaté jedlá, kyslasté ovocie)
•  pohyb (zrýchľuje metabolizmus, naopak, hladovky ho spomaľujú)
3. Dodávať telu ochranné a alkalizačné (odkyselovacie) látky
•  jesť zdravé a ľahké jedlá, bylinky, vňať, koreniny
4. Zmenšiť dávky najmä tukových zložiek jedál
•  zvýšiť príjem omega-3 tukov zo studenovodných morských tučných rýb, zo semien ľanu, konope, orechov   pomáhajú detoxikovať organizmus a čistiť cievy
5. Vyhýbať sa enormnému stresu a naučiť sa ho „rozpúšťať“
•  natrénovať si antistresový tréning, zmenu postoja k situácii, ktorá vyvoláva stres
•  účinným antistresovým liekom je pohyb, hoby, zdravé jedlo, ale i láska


Detoxikácia – cesta k zdraviu a mladosti

1114967
thinkstock.com


Ako odbremeniť detoxikačný a imunitný systém

Znížte množstvo zaťažujúceho jedla, ale aj ľahko stráviteľných bielkovín a tukov; v prvej etape radikálnej detoxikácie úplne vylúčte prílohové sacharidy (obilné jedlá, zemiaky), sladké jedlá, cukry a umelé sladidlá – bránia čisteniu a ozdraveniu organizmu a prebudeniu tzv. tukožrútských enzýmov.

Voľte len kombinácie potravinových zložiek pripomínajúce delenú stravu. V prvej 10- až 14-dňovej etape kombinujte bielkoviny so zelenými sacharidmi zo zeleniny, prevažne listovej, surovej či kvasenej; medzijedlá by mali pozostávať zo zelených sacharidov, zdravých tukov alebo olejnatých semien, okyslené citrónovou šťavou alebo jemne slanou vodou z kyslej kapusty.


Ide sa variť!  Tepelne upravujeme prevažne len živočíšne potraviny a strukoviny. Tie potom pridáme k nakrájanej alebo natrhanej surovej listovej zelenine, ochutíme vňaťou alebo bylinkami, omastíme olejnatými semenami, prípadne kvalitným olejom, okyslíme citrónovou šťavou alebo vodou z kyslej kapusty a máme hotový detoxikačný šalát. Rýchle, zdravé, chutné, lacné a vždy iné jedlo (zeleninu môžeme meniť).

1114964
thinkstock.com


Ide sa variť! Tepelne upravujeme prevažne len živočíšne potraviny a strukoviny. Tie potom pridáme k nakrájanej alebo natrhanej surovej listovej zelenine, ochutíme vňaťou alebo bylinkami, omastíme olejnatými semenami, prípadne kvalitným olejom, okyslíme citrónovou šťavou alebo vodou z kyslej kapusty a máme hotový detoxikačný šalát. Rýchle, zdravé, chutné, lacné a vždy iné jedlo (zeleninu môžeme meniť).

 

Stres je silný psychický toxín, ktorý doslova rozhádže efektívne riadenie organizmu a likviduje jeho odolnosť a ochranu proti toxínom.

Realizácia na tanieri

Zo živočíšnych bielkovinových potravín v prvej etape detoxikácie uprednostňujte ryby, hydinu, v ďalšej etape už môžete začleniť aj divinu, pasenú jahňacinu a v menšom množstve nízkotučné a pasené zvieratá. Mäso pripravujte nízkotepelne a krátkodobo – varom, parením, dusením na šťave, prípadne krátkym pečením po predchádzajúcom marinovaní.

Z rastlinných bielkovinových potravín treba využívať najmä strukoviny upravené varením po namočení alebo naklíčením (fazuľa, šošovica, hrach, cícer, sója alebo tofu syr). Dodávateľom bielkovín sú aj všetky druhy zeleniny a ovocia, i keď ich obsahujú len 2 %, ale keď ich zjete veľa… Ak by ste chceli použiť aj mliečne výrobky, zvoľte kyslomliečne.


Detoxikácia – cesta k zdraviu a mladosti

1114971
thinkstock.com

Zdravé tuky získate z rýb, pasených zvierat a olejnatých semien (tie majú prednosť aj pred za studena lisovanými olejmi, pretože okrem dobrých tukov semená obsahujú aj dobré bielkoviny a ochranné i chuťové látky). Ide o orechy, arašidy, o semená ľanu, konope, maku, slnečnice, tekvice či sezamu. Z olejov lisovaných za studena je vhodný olivový, repkový, orechový a tekvicový. Nepoužívajte slnečnicový, pretože obsahuje enormné množstvo prozápalových omega-6 mastných kyselín. Nepoužívajte ani ľanový a konopný olej, pretože rýchlo oxidujú na vzduchu a znehodnocujú sa. Alternatívou je olejnaté avokádo.


Detoxikácia – cesta k zdraviu a mladosti

1114963
thinkstock.com

Prečo detoxikovať?

•   zrýchlenie metabolizmu
•   zvýšenie aktivity imunitného systému
  zlepšenie mozgových činností, krvného a lymfatického obehu a okysličenia organizmu, čo je dôležité  na detoxikáciu i spaľovanie tukov
•   alkalizácia, odkyslenie organizmu
•   zlepšenie stavu pokožky a vlasov
  stimulácia sexuálnej aktivity
•   spomalenie starnutia
•   optimistickejší pohľad na život (cítiť sa krajšie a šťastnejšie)


Detoxikácia – cesta k zdraviu a mladosti

1114966
thinkstock.com

V ďalšej detoxikačnej etape už môžete pridať k zeleným sacharidom kombinovaným s bielkovinami aj nízkoglykemické sacharidové potraviny (len v malom množstve) – tekvicu, cukinu, mrkvu, petržlen, paštrnák, papriku, rajčiny, uhorky, baklažán, zemiaky uvarené v šupke, celozrnné obilniny a im príbuzné zrniny, ako sú amarant, pohanka, špalda, jačmenné krúpy, raž, ryža natural, ovsené vločky či naklíčené semená.

Kategória: Ekolife
Tagy: detoxikácia zdravie
Zdieľať článok

Diskusia