Rozdýchajte váš interiér

30. 07. 2012 Zdieľať

V každodennom kolobehu povinností a starostí si často neuvedomujeme, že väčšinu dňa strávime vnútri. Posledné štúdie v Dánsku dokonca hovoria, že Európania trávia vo vnútri až 90 % svojho času. V porovnaní s minulosťou, kedy ľudia väčšinu manuálnej práce robili vonku a doma zväčša oddychovali, sme sa presťahovali do interiéru. Teraz tu nielen oddychujeme, ale aj pracujeme. Preto by sme si mali v našom dome, byte, dielni či kancelárii vytvoriť zdravú vnútornú klímu.

— Advertorial spoločnosti VELUX SLOVENSKO spol. s r. o. —

Aká je realita?

Syndrómom našej doby je interiéry zariadiť v duchu feng-shui alebo iných pozitívnych energií a filozofií, obklopiť sa dizajnovým nábytkom a doplnkami, farebne doladiť každý detail. No napriek tomu sa mnohí cítia podráždení, v práci unavení, vyčerpaní, bolí ich hlava, oči. Tieto symptómy sa často pripisujú zlej životospráve, nedostatku pohybu, nízkemu príjmu tekutín, stresu. Iste je to tak. No mnohokrát ide o primárny nedostatok pre život – nedostatok čerstvého vzduchu. Ten spôsobuje nízke okysličovanie mozgu, a tým aj celého tela. Vyššie spomínané reakcie organizmu nenechajú na seba dlho čakať.


Rozdýchajte váš interiér

1114995
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Prečo interiéry nedýchajú?

„Zadusené” interiéry do vysokej miery spôsobuje modernizácia a technický pokrok. V dôsledku šetrenia energie sa stavajú vzduchotesné budovy, používa sa nekvalitná klíma, interiéry sa prekurujú, v domácnostiach pribúdajú elektronické zariadenia. To všetko spôsobuje zvýšenú vlhkosť alebo naopak suchý vzduch. Recept, ako optimalizovať vnútornú klímu a zlepšiť prísun čerstvého vzduchu, je jednoduchý.


Naučiť sa správne vetrať.
Ako správne vetrať?

Pri varení, sušení bielizne, sprchovaní, spaní produkujeme do vnútorného ovzdušia vlhkosť. Po ukončení týchto činností alebo počas nich by sme mali vetrať. V mnohých bytoch obyvatelia majú opačný problém – suchý vzduch, čo pociťujeme najmä v zime. Čím je vzduch teplejší, tým viac vody môže absorbovať. Skôr než sa vzduch prehreje, musíme jednoducho vzduch vymeniť za čerstvý vonkajší. Vetrania by mali byť krátke, časté a intenzívne. Účinné sú najmä vtedy, ak sa využíva takzvaný komínový efekt (rozdiel teplôt). Teplý vzduch je ľahší ako studený a stúpa nahor, čím sa vytvára komínový efekt. Teplý vzduch opúšťa budovu navrchu cez vetracie prieduchy alebo otvorené okná a zatuchnutý vzduch sa vymení za čerstvý. Dokonca aj v studených mesiacoch je časté vetranie veľmi dôležité, zvyšuje komfort a paradoxne šetrí financie za vykurovanie.


Rozdýchajte váš interiér

1114997
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Vetranie pri zatvorenom okne

Novátorský pohľad na vetranie priniesla na trh firma VELUX, ktorá sa dlhodobo zaoberá zdravým bývaním, správnym vetraním a osvetlením interiérov a svoje nové poznatky uplatňuje pri zdokonaľovaní a výrobe strešných okien VELUX. Vďaka novátorskému zabudovanému vetraniu – jedinečným integrovaným ventilačným klapkám – sa vymieňa vzduch v interiéri a podkrovných priestoroch aj vtedy, keď sú okná zatvorené. Ventilačné klapky zabezpečujú štrbinové vetranie bez prievanu a majú zabudovaný filter proti hmyzu. Odporúčajú sa najmä do spálni, kde vytvárajú jemné prúdenie čistého vzduchu počas noci aj pri zatvorenom okne.

Ako to funguje?

Prvé strešné okno so zabudovanou ventiláciou, strešné okno VELUX GGL, prišlo na trh už v roku 1968. Až dodnes je to stále jediné strešné okno s unikátnou ventilačnou klapkou, ktorou sa okno aj otvára. Vrchná ovládacia lišta okien VELUX má dve funkcie – jedným potiahnutím sa otvorí štrbinové vetranie cez ventilačnú klapku a až ďalším potiahnutím sa otvorí celé okno. Ventilačná klapka poskytuje trvalé prúdenie vzduchu bez prievanu aj pri zatvorenom okne. To znamená, že môžete vetrať v podkroví aj vtedy, keď prší, fúka silný vietor, alebo ste na dovolenke, či v práci.


Rozdýchajte váš interiér

1114993
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Dýchajte a užívajte si

Dom potrebuje dýchať, aby nedochádzalo ku kondenzácii a znečisteniu ovzdušia. Keď bude správne dýchať interiér, v ktorom sa pohybujete a trávite pracovný i voľný čas, budete sa aj vy cítiť omnoho lepšie a slobodnejšie. Tak teda otvorte okno, zatvorte oči, zhlboka sa nadýchnite a nechajte prúdiť do vášho bytu zdravie a energiu. Ak sme vás inšpirovali, ako si zlepšiť svoj životný priestor, nezabudnite navštíviť stránku www.velux.sk. Nájdete tu mnoho užitočných rád o správnom vetraní, presvetlení interiéru, nápadov na skrášlenie domova a nových trendov v bývaní a stavebníctve.


Rozdýchajte váš interiér

1114992
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Rozdýchajte váš interiér

1114994
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

 

Kategória: Okná Stavba a rekonštrukcia
Tagy: Velux
Zdieľať článok