Odpovedáme na nové otázky z dizajnérskej poradne

28. 06. 2012 Zdieľať

Naša dizajnérska poradňa sa opäť zaplnila vašimi otázkami. Odpovede na niektoré z nich vám teraz ponúkame.

 

Dobrý deň,
chcem sa spýtať na vhodnosť kombinácie farieb oranžovej a zelenej na stenách spálne. Ďakujem.
Oľga
 
Dobrý deň Oľga,
farebná kombinácia oranžovej a zelenej na stenách spálne nemusí byť zlá, pokiaľ zvolíte veľmi jemné pastelové odtiene. Pri použití výraznejšieho odtieňu oranžovej by táto mohla pôsobiť dráždivo, lebo je to aktivizujúca farba a spánok v takejto spálni by nemusel priniesť dostatočný odpočinok. Najvhodnejšími farbami do spálne sú oceľovomodrá, sivozelená a rôzne odtiene béžovej.
 

Ilustračný obrázok

1124106
thinkstock.com


Ilustračný obrázok

 
Akú farbu zvoliť na steny do obývacej izby, ak je sedačka medovej farby a nábytok je tmavohnedé drevo? Môžem zvýrazniť jednu stenu, napr. kde je sedačka? A akú zvoliť záclonu? Vďaka.
Kika
 
Milá Kika,
nenapísali ste akú máte podlahu a či je sedačka jednofarebná, alebo má nejaký vzor (prípadne výraznejšiu štruktúru). Nevadí, budeme vychádzať z daných informácii.
Na steny by sa hodila svetlá okrová (až piesková), alebo môžete dať všetky steny krémové a stenu za sedačkou svetlú olivovo zelenú. Ak sú v obývačke jednofarebné prvky bez vzoru, na stenu za sedačkou môžete použiť aj výraznejšiu štruktúrovanú tapetu. Pekný efekt by vytvoril aj kamenný obklad v odtieni piesková, smotanová, alebo aj antracitová (pozor na svetelné pomery v miestnosti). Záclonu by sme doporučili bez vzoru (žiadne kvietky, ornamenty…), ale napríklad so zaujímavým tkaním, alebo kontrastnejšími vláknami.
 

Ilustračný obrázok

1124105
thinkstock.com


Ilustračný obrázok

 
Dobrý deň,
Obývačku chceme predeliť stenou na spaciu a normálnu časť, takže bude dosť malá. Máme čierny elegantný nábytok a nevieme vybrať farbu podlahy a stien. Obývačka je celkovo tmavá a nevieme čo s tým. Vopred veľmi pekne ďakujem za radu.
Anka
 
Dobrý deň Anka,
do malých a tmavších priestorov sa hodí svetlá podlaha, svetlý nábytok aj steny, ale keďže máte už nábytok kúpený a ste s ním spokojná, tak sa snažme presvetliť aspoň zvyšok. To znamená, že na podlahu treba použiť niečo svetlé. Buď svetlobéžový koberec, alebo bielu veľkoformátovú lesklú dlažbu, alebo laminát bez výrazného vzoru v svetlých odtieňoch. Steny ladiť tiež v svetlých farbách, možnosť použiť na jednu stenu svetlo sivú, alebo béžovú tapetu so strieborným lesklým efektom v jemnom vzore. Vhodné je aj umiestnenie veľkého zrkadla, najlepšie na stenu oproti oknu, aby odrážalo do miestnosti čo najviac svetla. Aby obývačka nepôsobila chladne, ale útulne, na oživenie dajte doplnky v teplých odtieňoch (béžová, oranžová, horčicová, červená…)
 
Dobrý večer, potrebujem poradiť akú farbu rohovej sedacej súpravy si vybrať, ak máme jednu stenu béžovú a druhú stenu farby podobnej ako je zamiešané Granko. Ďakujem.
Simi
 
Dobrý deň Simi,
keďže béžová aj „granková“ sú neutrálne farby, môžete vybrať sedačku buď tón v tóne, to znamená napr. slonová kosť, krémová, ale aj čokoládovohnedá a sivohnedá. Na osvieženie dajte vankúše vo farbách jari (zelená, tmavo žltá, bledomodrá, oranžová…) Ak ste odvážnejšia, môžete dať aj samotnú sedačku výraznejšiu, napríklad tehlovo červenú, alebo olivovo zelenú.
 

Ilustračný obrázok

1124108
thinkstock.com


Ilustračný obrázok

 
Dobrý večer,
potrebovala by som poradiť ohľadom zladenia farieb v kuchyni. Po pôvodnom majiteľovi máme murovanú kuchyňu len pár rokov starú, rozhodli sme sa ju ponechať a pár vecí zrenovovať, aby pôsobila modernejšie. Avšak mám ten problém, že farba obkladu je tmavozelená a neviem ako k tomu prispôsobiť farbu miestnosti, pracovnú dosku, podlahu/dlažbu a dvierka na skrinkách. Momentálne pôsobí dosť tmavo, k tomu je kuchyňa otočená na sever, takže ani slniečko tam nezavíta. Prosím Vás preto o radu. Ďakujem za každú radu a Váš čas.
Katka
 

Naša kuchyňa (foto: Katka)

1124109
Katka


Naša kuchyňa (foto: Katka)

 

Naša kuchyňa (foto: Katka)

1124110
Katka


Naša kuchyňa (foto: Katka)

 
Dobrý deň Katka,
máte peknú kuchyňu s dobrou atmosférou, čo sa už málokedy dá vidieť. Keďže je orientovaná na sever, naozaj ju treba presvetliť a zjednotiť rôzne odtiene hnedej. Navrhujeme vymeniť dlažbu za svetlo béžovú, alebo pieskovú, natrieť dvierka kuchynskej linky na bielo a pracovnú dosku dať tmavo hnedú (splynie s varnou platňou piecky a vytvorí tak zjednotenú plochu). Steny by sme navrhli nechať biele a na oživenie použiť prírodné doplnky vo farbách biela, oranžová, škoricová, teplá žltá. Vhodné je použiť keramiku, drevo, tepaný kov, prútie.
 
Rada by som Vás poprosila o radu ako vyriešiť problém s posteľou v obývacej izbe 3,5 x 6 m, ktorá je v rohu izby. Chcela by som ju niečím oddeliť, aby ju nebolo vidieť ,no zatiaľ som nenašla žiadne riešenie. Vopred ďakujem a teším sa na každú inšpiráciu.
Alena
 
Dobrý deň Alena,
posteľ v rohu obývačky je veľmi všeobecný popis, pretože z toho nevieme, kde sa nachádza okno a vstupné dvere do izby, ani či izba nie je priechodná. V každom prípade, ak chcete opticky oddeliť spaciu časť izby od dennej, dá sa celá škála riešení od jednoduchých až po stavebné úpravy. K najjednoduchším riešeniam patrí paraván, alebo japonské posuvné rolety. Rovnako k jednoduchým patrí ešte predelenie nábytkom, ako knižnica, písací stôl so zástenou, alebo šatníková skriňa. Najzložitejšie je vytvorenie priečky, napr. zo sadrokartónu, alebo z lexanu (polykarbonátová priesvitná platňa).
 
S pozdravom Homestage
 

Odpovedáme na nové otázky z dizajnérskej poradne

1089341
Homestage

 
Styling nehnuteľnosti pred predajom a prenájmom
 
Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: homestage interiérový dizajn návrh interiéru radiátor
Zdieľať článok