Seriál FENG SHUI: Detská izba

06. 08. 2012
Zdieľať

Detská izba je pre deti to isté ako pre dospelých celý byt. Je miestom, kde sa hrajú a zabávajú, kde tvoria a učia sa, oddychujú, spia a kam sa utiekajú pred dospeláckymi zákazmi a príkazmi. Majú v nej všetko, čo z ich izby vytvára jedinečný detský svet. Pred každého rodiča sa raz postaví jedna z najväčších výziev a budú musieť spraviť maximum pre svojho najmladšieho – farebný projekt DETSKÁ IZBA.

 

1. Umiestnenie detskej izby

Ak chceme vytvoriť detskú izbu podľa zásad feng shui, začnime od jej umiestnenia. Najvhodnejšia je pre ňu východná a juhovýchodná strana domu, pretože s nimi viazané energie sú spojené s jarou. Vďaka tejto pozícii podporíte u svojich detí zdravý vývoj. Hravosť a tvorivosť predurčuje západná a severovýchodná strana budovy, ktorá však zároveň podporuje u detí súperenie.
 

Seriál FENG SHUI: Detská izba

1138267
thinkstock.com

 
Keď už sme pri umiestnení, nezabúdajte na správne uloženie postele. Najideálnejšia pozícia je kolmo na dvere. Vďaka tomu budú mať deti z postele výhľad na dvere, čo zvýši ich pocit bezpečia. Za hlavou však musia mať stenu, a nie okno.
 

2. Rozdeľte priestor

Každá detská izba by mala mať dve základné zóny: oddychovú a zónu na ostatné činnosti. Priestor  teda rozdeľte aspoň opticky. Pomôcť by vám mohol koberec, paraván alebo záves, nie však ťažká a veľká skriňa.
 

Seriál FENG SHUI: Detská izba

1138268
thinkstock.com

 

3. Pracovný stôl

Učiť sa, hrať sa a tvoriť. To sú funkcie detskej izby z hľadiska detských aktivít. Na rozdiel od oddychovej zóny by mala podnecovať k zábave, tvorivosti, ale aj k aktívnemu sústredeniu.
 

Seriál FENG SHUI: Detská izba

1138269
thinkstock.com

 
Pre pracovný stôl platí v zásade to, čo pre posteľ: má z nej byť vidieť priamo na dvere. Sústredeniu pomôže poriadok a minimum vecí na stole. Symbolmi študijných úspechov sú glóbus, lotosový kvet, sova, ale aj fotografie Einsteina. Negatívny vplyv počítača stlmíte kryštálom, ametystom alebo ruženínom.
 

4. Zvoľte prírodné materiály

Prírodné drevo a pastelové farby posteľnej bielizne z prírodného materiálu (bavlna, ľan, vlna alebo hodváb). Nič ideálnejšie pre detskú izbu neexistuje.
 

Seriál FENG SHUI: Detská izba

1138270
thinkstock.com

 

 

5. Nezabudnite na steny

 Aj pre ne platí niekoľko pravidiel:
 
Keď vstúpite do izby, ľavá stena je centrum vedomostí. Na tejto strane izby umiestnite knižnicu a stôl.
 
Stena oproti dverám je stenou úspechu a je najvhodnejším miestom na diplomy, sošky, trofeje, ktoré vaše dieťa získalo. Na pravú stranu tejto steny umiestnite projekty (maľby), čím podporíte prirodzený rozvoj vášho potomka.
 

Seriál FENG SHUI: Detská izba

1138271
thinkstock.com

 
Stena na pravej strane izby je zas centrom tvorivosti. Na túto stranu umiestnite rodinné fotky, mapy alebo glóbus.
 

6. Čo do detskej izby rozhodne nepatrí

Ostré rohy na nábytku,
 
akváriá, fontánky a iné vodné prvky,
 
rastliny v kvetináčoch (najmä kaktusy a pichľavé rastliny),
 
televízor a počítač.
 

Seriál FENG SHUI: Detská izba

1138272
thinkstock.com

 
Ak sa ich však vaše deti nevedia vzdať, televízor umiestnite do skrine s dvierkami a na noc ju zatvorte, počítač prekryte plachtou alebo uterákom, aby dieťa v noci nerušili.
 

7. Voľnosť pohybu

Nízky drevený nábytok, ktorý najmä v noci nesťažuje pohyb. To je len jedna z požiadaviek feng shui pri nábytku v detskej izbe. Vyhnúť by ste sa, naopak, mali policiam nad posteľou alebo nad pracovným stolíkom. Do detskej izby je najvhodnejšia skriňa s uzatvorenými policami s matným sklom alebo drevenými dvierkami.
 

Seriál FENG SHUI: Detská izba

1138273
IKEA

 
Pri nábytku sa však zariaďovanie nekončí. V detskej izbe treba dbať na čistotu a poriadok. V priestore by preto nemali zostávať rozbité a nefunkčné hračky, zaprášené knihy, ktoré už nezodpovedajú veku dieťaťa, nenosené šatstvo, obaly od sladkostí … 
 

8. Farebné feng shui

Farebnosť detskej izby ovplyvňuje náladu a pocity dieťaťa, preto ich voľte premyslene.
 
Žltá farba prináša do detskej izby radosť. Počkajte s ňou, kým vaše dieťa trochu narastie. Podľa feng shui by v žltej miestnosti bábätko viac plakalo.
 
Biela farba sa neodporúča. Mohla by vyvolať pocit chladu a ľahostajnosti.
 
Zelená a modrá farba podnecuje rast, vývoj, tvorivosť a pozitívne postoje.
 

Seriál FENG SHUI: Detská izba

1138274
IKEA

 
Purpurová je ideálna pre dospievajúce deti. Vyjadruje výnimočnosť a autoritu.
 
Pokoj a pohodu prinášajú prírodné farby, preto ich použite najmä vtedy, keď sú deti ešte maličké.
 
Pre hyperaktívne deti použite čo najmenej červenej farby. A pre veľmi pokojné dieťa jej zas môžete trochu pridať. Dodáte mu ňou viac energie.

 

9. Koľko detí, toľko… postelí

Ak izbu obývajú dve deti, zvoľte radšej dve samostatné postieľky ako jednu dvojposchodovú. Pri dvojposchodovej posteli ten, kto leží hore, nemá pod sebou oporu, čo spôsobuje pocit neistoty, a ten, kto leží dole, má nad sebou ťažkú posteľ, čo vyvoláva pocit ohrozenia.
 

Seriál FENG SHUI: Detská izba

1138279
IKEA

 

10. Posledné úpravy a detská izba je hotová

Posledných pár pravidiel pre detskú izbu podľa feng shui znie:
 
Pre dekoračné prvky platí: nič agresívne! Obrázky monštier vymeňte za milého trpaslíka, hrozivého tigra za priateľského delfína a napríklad tank za pretekárske auto alebo lietadlo.
 
Deti majú občas sklon k zbieraniu nepotrebných maličkostí. Vyčleňte im preto na ne škatule. Do jednej dajú veci, ktoré nepotrebujú, a do druhej tie, s ktorými sa nevedia rozlúčiť.
 
Nezabudnite na správne osvetlenie izby, pracovného stola a nočnej lampy.
 
Vetrajte.
 
Detské izby je potrebné meniť  podľa toho, ako sa dieťa vyvíja.
 
Vyhýbajte sa umiestneniu postele pod trám. Ak sa to nedá, uložte ju rovnobežne s ním.
 
Na noc zaťahujte závesy.
 

Seriál FENG SHUI: Detská izba

1138280
Bellarose

 
Vyhnite sa nielen poschodovým posteliam, ale aj posteliam na kolieskach a kombinovaným posteliam (posteľ, stôl a odkladací priestor v jednom).
 
Zaveste deťom do detskej izby zvonkohru.
 
Vhodnejšie sú postele bez úložného priestoru, aby mohla energia voľne cirkulovať.
 
Pod posteľou nerobte skladisko (hračiek, hier a knižiek). Takáto zátarasa v sebe nesie až príliš veľa informácií a bráni tak pokojnému spánku.
 
Ani okolo postele by nemalo byť nič rušivé. Police nad hlavou spiaceho dieťaťa nemajú čo robiť.

 

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: detská izba detský nábytok
Zdieľať článok

Diskusia