VIDEO: Zelený koberec v záhrade už za pár hodín

08. 09. 2012
Zdieľať

Ak si plánujete založiť na svojej záhrade pekný úžitkový trávnik, teraz v septembri je na to najvhodnejší čas. Dni sú čoraz kratšie, vzdušná vlhkosť stúpa, slnko pomaly stráca na intenzite...


Spevnenie brehu svahovými tvárnicami.

pokládka trávneho koberca
Hurá do záhrady


Spevnenie brehu svahovými tvárnicami.

Okrem toho, stačí pritom dodržať len zopár základných pravidiel a ešte v ten istý deň sa môžete tešiť zo skutočného živého trávnika! Pripravte si náradie, sieť proti krtom a chuť do práce. Prvým predpokladom je totiž dobre pripravená plocha. Úplne najideálnejšie je, ak si plochu vytýčite, vyčistíte od kameňov, korienkov a burín a naveziete sem vrstvu kvalitného substrátu hrubú desať až dvadsať centimetrov. Ak máte dobrú pôdu, alebo navážku ornice, rozprestrite na vyrovnanú plochu aspoň trávnikový substrát v hrúbke asi dva až tri centimetre. Zvyšné, minimálne dva centimetre kvalitnej pôdy, predstavuje hrúbka trávnej mačiny, takže trávnik bude mať na rast minimálne štyri až päť centimetrov kvalitného substrátu. To by malo na jeho dlhodobý zdravý rast stačiť, pretože asi 80% koreňového systému má okrasný trávnik do hĺbky piatich centimetrov, hlbšie rastú jeho korienky už hlavne len za vodou. Keď máte plochu vyrovnanú a vyčistenú, urovnajte ju veľkou drevenou latou vo všetkých smeroch a povalcujte. Tesne pred pokládkou plochu ešte jemne pohrabete, aby bola pôda na povrchu nadrobno rozdrobená. Teraz je však najvyšší čas na nákup. Zmerajte si plochu a poďme na to!


Hrubé vyrovnávanie plochy hrablami.

pokládka trávneho koberca
Hurá do záhrady


Hrubé vyrovnávanie plochy hrablami.


Vertikulátor - najjemnejšie vyrovnávanie

pokládka trávneho koberca
Hurá do záhrady


Vertikulátor – najjemnejšie vyrovnávanie

Nákup v trávnikovej škôlke

Zistite si, kde sa vo vašom okolí také niečo nachádza. Prísť môžete aj bez ohlásenia a čím skôr ráno, tým lepšie. V sezóne začínajú škôlky rezať trávnik už od siedmej hodiny, aby sa vyhli veľkým horúčavám. V tomto čase vám však stačí prísť na ôsmu, čím neskôr, tým kratšie budete čakať. Na pestovateľskej ploche si dáte narezať potrebné metre štvorcové. Predajca vám nareže pláty mačiny dlhé 1,25 metra a široké 0,40 metra. Tie potom zroluje do roliek, ktoré vážia od 17 do 20 kilogramov. Jeden štvorcový meter predstavujú presne dve také rolky, takže máte pri odvoze zjednodušenú matematiku. Ak idete napríklad zakladať trávnik na ploche štyridsať metrov štvorcových, potrebujete minimálne osemdesiat roliek. Minimálne preto, lebo vždy treba počítať aj s rezervou aspoň tri až päť percent. Teda pri spomínanom prípade treba vziať rovno približne osemdesiattri až osemdesiatštyri roliek. Aj to za predpokladu, že plocha bude pravidelná, bez veľkých záhybov. Každopádne, taký objem a hlavne váhu do bežnej škodovky nenaložíte, takže súčasťou vášho trávnikového projektu by mal byť aj vopred dohodnutý odvoz. Ten si môžete zohnať sami, alebo si ho dohodnete s predajcom trávnika, ale to ešte predtým ako sa začne rezať, teda aspoň deň vopred.


Sieť proti krtom.

pokládka trávneho koberca
Hurá do záhrady


Sieť proti krtom.

Pokladanie mačiny

Trávnik už máte všetok doma, takže pohrabte jemne celú plochu hrabľami a pripravte si sieť proti krtom. Sieť už dnes dostanete bežne kúpiť vo veľkých záhradných centrách, aj v bežných záhradníctvach. Čoraz viac sa stáva nepostrádateľnou súčasťou pri zakladaní trávnika. Prečo? Jednoduchá odpoveď – najlepšou zbraňou proti krtovi v trávniku je totiž prevencia. Siete sú z plastu, takže naozaj nejde o veľkú investíciu. Tá sa navyše ešte mnohonásobne vráti v podobe spokojnosti celej rodiny vďaka dokonalému trávniku. Takže najskôr rozprestrite pásy siete po povrchu a pripevnite ich o podklad plastovými klinmi. Dbajte, aby mali pásy siete aspoň päť až desať centimetrové prekryvy. Keď je sieť na svojom mieste, môžete začať klásť mačinu. Nezabudnite – začnite kolmo na najdlhšiu os plochy a pásy mačiny preväzujte podobne, ako keď murujete múr z tehál. Postupujte tak, že pri kladení cúvajte, ak sa nedá inak, môžete stúpať aj na trávnik pri kladení, ale len ak stojíte na drevenej late – to v prípade, že ukladáte mačinu pred seba a postupujete dopredu. Pozor, dôležité – jednotlivé pásy na seba navzájom z každej strany, i na poklad po celej ploche, dôkladne nabíjajte! Nebojte sa, trávniku neublížite, ba naopak – takto zabezpečíte prepojenie kapilárnych kanálikov, kadiaľ vedie voda a pásy sa skôr zakorenia a navzájom prerastú.


Trávnikové hnojivo z hydinovej podstielky a melasy, neškodné pre deti a zvieratá.

pokládka trávneho koberca
Hurá do záhrady


Trávnikové hnojivo z hydinovej podstielky a melasy, neškodné pre deti a zvieratá.


Pokládka trávnej mačiny.

pokládka trávneho koberca
Hurá do záhrady


Pokládka trávnej mačiny.

Na záver

Keď už je celá plocha zelená, výdatne ju zalejte, zalievajte pritom v kuse aj desiatky minút. Počkajte až voda vsiakne a nový trávnik povalcujte. Potom zálievku opakujte a zvýšené množstvo vody doprajte trávniku denne a minimálne jeden až dva týždne. Potom závlahovú dávku znížte. Na plochu stúpajte až po dvoch – troch dňoch, no a po desiatich ju už môžete naplno využívať a zahrať si trebárs aj vlastnú extraligu. Prvé kosenie nasleduje asi po desiatich až štrnástich dňoch a robí sa na polovicu výšky listu. To znamená, že ak vám po dvoch týždňoch trávnik narastie do výšky osem centimetrov, skoste ho na štyri centimetre a po týždni už skoste asi šesť centimetrový trávnik na výšku troch centimetrov. V takej ho potom ďalej udržiavajte a koste výhradne podľa potreby, teda vtedy keď zasa o nejaké dva až tri centimetre podrastie.


Po dvoch týždňov by mala byť mačina úplne prekorenená.

pokládka trávneho koberca
Hurá do záhrady


Po dvoch týždňov by mala byť mačina úplne prekorenená.


pokládka trávneho koberca

pokládka trávneho koberca
Hurá do záhrady

Pozrite si naše inštruktážne video:


 

Kategória: Hurá do záhrady Záhrada a exteriér
Tagy: koberec trávnik
Zdieľať článok

Diskusia