VIDEO: Náhrada trávnika

29. 09. 2012
Zdieľať

Často sú v záhrade miesta, kde je naozaj nehospodárne zakladať trávnik. Zväčša sú to plochy na periférii, mimo centrálneho priestoru záhrady, alebo plochy, ktoré sú príliš členité na to, aby sme tam mohli inštalovať zavlažovací systém, respektíve - systém by sa na takýchto miestach veľmi predražil, aj kvôli väčšej spotrebe zavlažovacích dýz.

Ak máte takúto plochu, je na slniečku a nechodíte po nej veľmi často, môžete tu trávnik veľmi úspešne nahradiť iným druhom rastliny, ktorý dokáže vytvoriť súvislý koberec. Veľmi vďačnou rastlinou na tento zámer je dúška materina. Je to aromatický polodrevitý nízky krík s jemne drevnatou, ale pružnou bázou. Dostatočne pružnou na to, že keď po nej prejdete, nijako dúške neublížite. Okrem toho, koberec z dúšky nádherne vonia. Aby sme trávnik úspešne nahradili súvislým porastom dúšky, mali by sme dodržať niekoľko pravidiel.

Príprava plochy

Tá je veľmi dôležitá a zahŕňa aj riešenie zavlažovania. Okrem toho, že plochu najskôr dôkladne prekypríme /nemusíme pri čerstvej navážke/ a zapracujeme organické peletované hnojivo, vyrovnáme ju úplne dohladka, akoby sme plochu pripravovali na trávnik. Ešte pred vysádzaním rastlín však vyriešime spomenuté zavlažovanie. Plocha po zarastení dúškou by totiž mala byť pochôdzna a teda by nemalo v chôdzi nič brániť. Z toho vyplýva, že klasickú kvapkovú hadicu, aká sa používa do záhonov, sem použiť nemôžeme. 

VIDEO: Náhrada trávnika

VIDEO: Náhrada trávnika
Hurá do záhrady

Preto urobíme podzemné zavlažovanie, priamo ku korienkom a použijeme hadicu na kapilárne zavlažovanie, určenú do pôdy. Toto je dôležité, pretože tento typ hadice má v zavlažovacích kolienkach sústavu membrán, zabraňujúcu korienkom vo vrastaní do vnútra hadice. 
 
Rastliny celkom prirodzene idú za vodou a keby sme použili na podzemné zavlažovanie klasickú kvapkovú hadicu bez membrán, drobné vlásočnicové korienky by po čase vrástli do kvapkovacích otvorov na hadici a upchali by ich. Hadicu určenú na podzemné zavlažovanie podmokom ľahko spoznáte podľa charakteristického značenia – žltého pásika.

VIDEO: Náhrada trávnika

VIDEO: Náhrada trávnika
Hurá do záhrady

Uloženie zavlažovacích rozvodov a výsadba

Už pri plánovaní a inštalácii zavlažovacieho systému by sme mali myslieť na to, že chceme nejakú plochu vysadiť pokryvnou náhradou trávnika. V takom prípade si totiž ešte predtým prpravíme vývod zavlažovania, na ktorý napojíme podzemné vedenie vody. Hadicu podzemného podmoku naťahujeme po obvode zavlažovanej plochy a v hĺbke asi 30 cm. Z takejto hĺbky si ju rastliny bez problémov dokážu vytiahnuť. 

VIDEO: Náhrada trávnika

VIDEO: Náhrada trávnika
Hurá do záhrady

Najbližšie ramená zavlažovania by mali byť od seba vzdialené asi 40 cm. Keď je už hadica v zemi, zaslepíme ju, alebo zaštupľujeme plastovým štupľom a všetky výkopy zahrnieme zeminou. Plochu urovnáme a môžeme sadiť. 
 
 
Aby sme dosiahli rýchlo pekný hustý koberec, sadíme minimálne šesť až deväť rastlín na štvorcový meter. Keď sa porast zapojí, stačí ho len raz za čas pristrihnúť. Určite sa však okolo tejto plochy nenarobíte ako pri trávniku – od kosenia počnúc, hnojením a prerezávaním pokračujúc a dosievaním, prevzdušňovaním či prepieskovaním končiac. Nehovoriac už o boji s nedostatkom vitamínov, so zlým zafarbením, či s hubovými chorobami.
Kategória: Hurá do záhrady Záhrada a exteriér
Tagy: do Hurá video záhrada
Zdieľať článok

Diskusia