Ako sme navrhli netradičnú garsónku

10. 10. 2012
Zdieľať

Vymyslieť dobre vyriešenú aj zariadenú garsónku je naozaj kumšt. Na túto tému sme uverejnili už zopár návrhov, tento však patrí určite k najlepším.

Dobrý deň,

už dlhšie som rozmýšľal, že vám do redakcie napíšem a poprosím o radu pri zariaďovaní. Nedávno som kúpil v Bratislave peknú garsónku s lodžiou a chcel by som ju zariadiť moderne, trendovo a štýlovo. Rád by som mal výnimočný a netradičný interiér, niečo iné ako nájdete v každom byte. Neviem si však poradiť s rozmiestnením nábytku tak, aby vznikla oddelená časť na spanie a na pobyt cez deň. Garsónku budem prenajímať jednej osobe, prípadne mladému páru, preto by mala byť posteľ dostatočne veľká. V byte by mohol byť, okrem kresiel alebo sedačky, umiestnený aj pracovný stôl. Kuchynská linka nemusí byť veľká, no mala by zapadať do celkového konceptu. Návrhy by mohli byť v rôznych farebných vyhotoveniach – jeden neutrálnejší, druhý vo výraznejších farbách.
 
Ďakujem veľmi pekne za nápady a teším sa na návrhy. Peter J.
 
Z minimálneho priestoru garsónky sme sa snažili vyťažiť maximum a umiestniť v nej všetok potrebný nábytok tak, aby nepôsobila zapratane, ale priestranne a príjemne. 
 

Variant A  

V tomto riešení je v obývacej izbe navrhnutá posteľ široká 160 cm, umiestnená na vyvýšenom pódiu. Pod ňou tak vznikol potrebný úložný priestor. K posteli sa ide po piatich schodíkoch. Môže sa využívať aj ako pohovka, pretože je z nej výhľad na televízor. Nad posteľou je nepravidelná knižnica a za ňou šatníková skriňa a ďalšie police, v chodbe je ešte šatníková skriňa a skrinka na topánky – v malom byte sa nám podarilo umiestniť dostatočné množstvo odkladacích priestorov, ktoré nepôsobia rušivo a sú praktické. 
Dve žlté kreslá s malým konferenčným stolíkom a stojacou lampou slúžia na oddych, čítanie alebo aj sledovanie televízie. V prípade potreby sa dá vytvoriť pracovný kút alebo väčší jedálenský stôl vytiahnutím stola – dosky spod postele (na jej opretie na náprotivnej stene slúži plytká polička). Na lodžii navrhujeme posedenie pri stolíku, ktoré býva v letných dňoch veľmi príjemné. 
Každodenné stolovanie je vyriešené barovým sedením na konci úzkej kuchyne. Rovnaké svietidlo, aké visí nad stolom, je použité aj pri posteli ako nočná lampa – tento dizajnový prvok dotvára celkový dojem z moderného interiéru. Neutrálna kuchynská linka v antracitovej a bielej farbe má tvar L a sú v nej zabudované všetky potrebné spotrebiče vrátane chladničky s mrazničkou. Podlaha je v celom interiéri svetlá. Biela farba nábytku s vysokým leskom je skombinovaná so sivými textíliami a výrazným odtieňom žltej, ktorá interiér rozžiari. Použitím svetlých farieb sme dosiahli, že garsónka pôsobí vzdušne a moderne.

Ako sme navrhli netradičnú garsónku

1157852
D.er Liliana Neves


Ako sme navrhli netradičnú garsónku

1157844
D.er Liliana Neves


Ako sme navrhli netradičnú garsónku

1157845
D.er Liliana Neves


Ako sme navrhli netradičnú garsónku

1157846
D.er Liliana Neves


Pôdorys, variant A

Pôdorys, variant A
D.er Liliana Neves

Variant B 

Dispozičné riešenie obývacej izby sa od prvého návrhu líši, kuchynská linka však ostala na rovnakom mieste. Jedálenský stôl je orientovaný pozdĺž steny a tvar horných skriniek v kuchyni nie je taký čistý ako v prvom prípade, je skôr hravý a farebným ladením nadväzuje na celkovú farebnosť bytu. Celému priestoru dominuje tyrkysovomodrá farba – je použitá na zástene v kuchyni, na jedálenskom stole, textíliách, dokonca aj na rámikoch obrázkov. 
Rovnako široká posteľ je v tomto riešení tiež vyvýšená, ale je prístupná rebríkom na jej konci. Pod ňou je umiestnená sivá pohovka s  výhľadom na televízor a konferenčný stolík. Pohovka pritom poskytuje viac miesta na sedenie než kreslá v prvom návrhu.
Zásadný rozdiel medzi oboma riešeniami je v tom, že v druhom vznikol stály pracovný kút so stolom a priestrannou knižnicou, ktorá sa tiahne po celej jednej stene – vedľa postele, nad aj pod ňou. Poskytuje dostatočný priestor na knihy aj pracovné veci a drobnosti, ktoré sa časom nazbierajú v každom byte. Pod stolom sú praktické zásuvkové kontajnery na kolieskach, ktoré sa dajú podľa potreby premiestniť. Ďalšie úložné priestory sú vedľa okna, kde je situovaná šatníková skriňa a knižnica s boxmi. Televízna stena je na rovnakom mieste ako v prvom návrhu a je na ňu výhľad aj z pracovného kúta. Presunutím kresla ku knižnici vzniká miesto na relax a odpočinok, čím sa z obývačky stáva multifunkčný priestor.
Farebnosť tohto návrhu je veľmi podobná prvému – svetlá podlaha, biely lesklý nábytok a sivé doplnky. Rozdiel je len v dominantnej tyrkysovej farbe, ktorá je v tomto prípade chladnejšia ako žltá, no pôsobí príjemne a upokojujúco. 

Ako sme navrhli netradičnú garsónku

1157847
D.er Liliana Neves


Ako sme navrhli netradičnú garsónku

1157848
D.er Liliana Neves


Ako sme navrhli netradičnú garsónku

1157850
D.er Liliana Neves


Ako sme navrhli netradičnú garsónku

1157851
D.er Liliana Neves


Pôdorys, variant B

Pôdorys, variant B
D.er Liliana Neves

 
Pripravené v spolupráci s www.interierovydizajn.com a ich architektkou Ing. arch. Ivanou Kolomazníkovou
Návrh: D.er Liliana Neves a Ing. arch. Adriana Krištofčáková

 

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: bývanie garsónka interieru návrh interiéru
Zdieľať článok

Diskusia