Vyberáme z dizajnérskej poradne

17. 10. 2012
Zdieľať

Prosím o radu. Ide o kúpeľňu rozmerov 3 x 1,580, pričom na ľavej strane je 1,20 okno, oproti oknu sú dvere a oproti plnej stene je strešné okno. Chceme vaňu, umývadlo a WC. Ako by sme to mohli zariadiť? Problém, však? S pozdravom Lucia

Vážená čitateľka,

pri zariadovaní kúpeľne sa treba riadiť zásadou praktičnosti. Z popisu, ktorý uvádzate, nie je celkom jasné, aké je súčasné usporiadanie. Kratší rozmer Vašej kúpelne však môže slúžiť na pozdĺžne umiestnenie vane, ktorej najmenšie rozmery sa pohybujú okolo 1500mm. Šikmej strechy sa báť netreba, nakoľko ak vhodne orientujete vaňu s ohľadom na batériu a odtok, dá sa vopred predpokladať, kde sa osoba v stoji bude nachádzať. Tým pádom sa strecha nestáva prekážkou. Strešné okno Vašu intimitu narúšať nebude, pretože jeho orientácia je smerom nahor. V prípade, ak by sa v blízkom okolí nachádzali vyššie objekty, odporúčam riešiť roletkou alebo iným tienidlom.

Okno o šírke 1200mm sa môže stať kompozičným doplnkom Vašej kúpeľne, ktorý ju účelne presvetlí a tiež môže byť doplnený o clonový systém v podobe polohovateľných žalúzií, roliet alebo závesov.
Usporiadanie Vášho kúpeľnového zariadenia môže byť aj celé orientované na dlhšej stene v poradí: vaňa – umývadlo – wc. Pri voľbe menšej vane (1500mm) Vám ostáva dostatok prietoru na umiestnenie umývadla a toalety do zvyšného priestoru na pozdĺžnej stene. V tomto prípade by Vám určite vedel poradiť architekt.
 
Zdravím, 
chcela by som sa opýtať, požiadať o radu, ako oživiť doplniť interiér domu, konkrétne obývacej izby spojenej s kuchyňou.
Jedná sa o jeden priestor o rozmere cca 35 m2, je to obdĺžnik, pričom na jednej strane je kuchynská linka v odtieni zebrano-hnedá, vysoký lesk, v strede je jedálenský stôl – biely vysoký lesk, krb, ktorý je dominantou miestnosti je obložený prírodným kameňom, na ktorom možno nájsť tieto odtiene: jemná ružová, niekoľko odtieňov sivej, kapučínovej. Dlažba je Gras – odtieň mramor, biely s jemnými žilkami v kapučínovom odtieni. Steny sú biele. Teraz sme dali tapetu za TV stenu, je striebornosivá a sú na nej čiary pripomínajúce holý konár. V miestnosti sú veľké okná a na nich zlaté žalúzie. Celý interiér hrá farbami: biela, sivá – strieborná, zlatá – hnedá- kapučíno. Dekoračné vankúše sú sivé, biele a fialové. Takisto prestieranie je fialové.
S interiérom som spokojná, len sa chcem opýtať, či pokračovať v oživovaní fialovými doplnkami, aby interiér nepôsobil chladne. A zabudla som, že sedačka je tiež sivá a  jedálenské stoličky budú pravdepodobne biele. Velmi pekne ďakujem za váš čas a odpoveď.
Lenka
 
Vážená čitateľka,
najdôležitejšie je, ak ste s interiérom Vy sama spokojná a ak sa Vám v ňom pohodlne býva. Farebný akcent v interiéry zladenom do prírodných materiálov nikdy nie je zlý. Keď je však tento akcent v malom množstve, môže pôsobiť skôr rušivo a náhodne umiestnený, namiesto efektu harmónie. Váš priestor môžete vhodne doplniť o ďalšie zariadenia vo fialovej farbe, no po umiestnení veľkého množstva malých predmetov, môže byť výsledný vzhľad preplnený drobností. Vhodným zariaďovacím prvkom by sa mal stať dominantnejší doplnok a to v počte jedného až dvoch kusov. Zaujímavým by mohla byť stojatá lampa na čítanie alebo mohutná váza. 
 

Ilustračný obrázok

1159709
thinkstock.com


Ilustračný obrázok

 
Dobrý deň, prosím vás o radu pri zariaďovaní obývačky. Podlaha je tmavý orech, steny sú biele. Tmavá podlaha si žiada svetlú sedačku, ale rada by som sa jej vyhla. Chcela by som látkovú, kvôli pohodliu a neutrálnu farbu. Celé to je ladené v orechu a krémovej… hodila by sa sivá?
Ďakujem.
Lubica
 
Milá čitateľka,
Váš názor o doplnení tmavej podlahy svetlou pohovkou je správny. V prípade, že sa s tým neviete stotožniť, môžete kontrast medzi podlahou a sedením vytvoriť za pomoci svetlého koberca. V takomto prípade je možné pohodlne voliť sivé alebo tmavšie, teplejšie alebo chladnejšie odtiene a sedenie prispôsobiť Vaším predstavám. 
 
Dobrý deň, 
chcela by som Vás poprosiť o radu so zariadením kúpeľne – kúpili sme starší dom, kde nie je kúpelňa. Jediná vyhovujúca miestnosť je ale dosť malá, a naviac má v rohoch dva výklenky – do kúpeľne by sme chceli umiestniť vaňu aj sprchovací kút. Nevieme si rady ako to zariadiť. V prílohe zasielam pôdorys kúpelne. Poradíte? Ďakujem. Gabika.
 

Vyberáme z dizajnérskej poradne

1159710
Gabika

 
Milá čitateľka,
v prvom rade by bolo treba umiestniť vaňu, ktorá je zo všetkej sanity najrozmernejšia a zvyšok doladiť. Rozmer 1500mm, ktorý sa nachádza na stene oproti dverám môže poslúžiť menšej vani o dĺžke 1500mm. Priestory, ktoré ostanú po odskokoch by sa dali prakticky vyplniť policovým systémom zarovnaným s pozdĺžnou líniou vane. Zvyšnú časť kúpeľnového zariadenia by bolo lepšie umiestniť na stenu s oknom, pretože ak by došlo k umiestneniu na oprotivú stenu, po vstupe do miestnosti by ste narazili na bočnú stranu sanity. Pod okno by bolo ideálne umiestniť WC, a naľavo od neho umývadlo so zrkadlom, ktorého výška by mala byť rovnaká ako okenný otvor napravo. Moderným riešením by bolo nechať ho plynúť od ľavého rohu miestnosti až po hranu okenného otvora. Takýmto spôsobom zakryjete nedostatky a vytvoríte štýlovú a praktickú kúpeľňu.

 

Dobrý deň,
prosím jakou zvolit fasádu našeho domu? Střecha by měla být černá, podbití a okna hnědá. Jak „odrazit“ nesouměrnost oken u vchodové stěny domu? Pruhy s cihličkama, jak jsou uvedena v projektu, nám nepřijdou jako nejlepší řešení:-( Napadá Vás něco? Děkuji moc
Michaela
 

Vyberáme z dizajnérskej poradne

1159711
Michaela

 
Vážená čitateľka,
v dnešnej dobe jestvuje nespočetne veľa fasádnych systémov, ktorými by bolo možné doladiť zovňajšok Vášho rodinného domu.  Ak Vám nevyhovuje vertikálne orientovanie obkladu na fasáde, môžete zvoliť horizontálne prepojenie susedných okien, alebo okná spájať v obdĺžnikových tvaroch. Ako materiál by bolo zaujímavé drevo, odtieňovo ladiace s podbitím strechy a oknami. 
 
Na vaše otázky odpovedala:  
 

Bc. Barbara Borščová

Bc. Barbara Borščová
interierovydizajn.com


Vyberáme z dizajnérskej poradne

1159759
interierovydizajn.com

Bc. Barbara Borščová  interierovydizajn.com
   
 
Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: interiérový dizajn návrh interiéru Praktické rady
Zdieľať článok

Diskusia