Dáte si sprchu? Nové fakty o intímnej hygiene

08. 11. 2012 Zdieľať

Tak, ako sa v rôznych častiach sveta líši hodnota, ktorú ľudia prikladajú osobnej hygiene, tak sa tiež líši dôležitosť pohodlia na WC. Poďme sa krátko pozrieť na to, ako sa ľudia z rôznych kútov Európy zvyčajne chovajú v onej „najmenšej miestnosti“.

— Advertorial spoločnosti Geberit Slovensko, s. r. o. —

Španieli trávia na WC najviac času. Briti majú na toalete radi kľud a súkromie. Taliani sú zase najnáročnejší na pohodlie. A, rovnako ako Švajčiari, na WC radi čítajú. Prieskum spôsobu vykonávania osobnej hygieny v rôznych európskych krajinách, vykonaný firmou Geberit v spolupráci s medzinárodnou agentúrou pre výskum trhu, ukázal zaujímavé rozdiely.
 

Sprchovacie toalety sú veľmi obľúbené v Japonsku

V Japonsku, zemi známej dlhou tradíciou vyspelej osobnej hygieny, má zhruba 70% domácností sprchovaciu toaletu. V Európe ju má oproti tomu len 10% domácností. Dokonca aj vo Švajčiarsku, kde bola sprchovacia toaleta vynájdená, ju vlastní len jedna domácnosť z desiatich. Znamená to, že pohodlie v kúpeľni a osobná hygiena nie sú v Európe tak vysoko cenené, ako je tomu v zemi vychádzajúceho slnka?
 
„Takéto zovšeobecňovanie je asi nesprávne“, hovorí Martin Baumüller, vedúci divízie Geberit AquaClean. „Okrem rozdielnej kultúry osobnej hygieny je jedným z dôvodov vysokého nárastu obľuby sprchovacích toaliet v Japonsku to, že veľa kúpeľní nie je vykurovaných a elektrické zásuvky (napr. pre vykurované záchodové sedadlá) sú už dlho štandardným vybavením japonských záchodov.  Osobná hygiena je pre nás, Európanov, samozrejme rovnako dôležitá, ale kvôli neprítomnosti elektrických zásuviek na toaletách používa väčšina ľudí tradičné bidety alebo papier.“

Geberit AquaClean
Dáte si sprchu?
Niekoľko nových faktov o intímnej hygiene

Geberit AquaClean
Dáte si sprchu?
Niekoľko nových faktov o intímnej hygiene
Geberit Slovensko, s. r. o.

Tradícia bidetov v južnej Európe

V juhoeurópskych krajinách je napríklad už veľmi dlho obľúbené používať na očistu intímnych partií vodu. Z toho dôvodu nájdete v krajinách ako sú Taliansko alebo Španielsko často bidety alebo WC umiestnené priamo v kúpeľni. Viac ako 90% talianskych a španielskych respondentov je presvedčených, že voda je účinnejšia než samotný papier. Tento názor s nimi zdieľa vyše 60% ľudí zo zvyšku Európy (aj keď s badateľne menším presvedčením) a tento trend sa stále zvyšuje.
 
Zatiaľ čo Taliani si zvykli na bidet, Španieli nie sú jednoznačne rozhodnutí medzi bidetom a sprchovacou toaletou. Ale všetci sa každopádne zhodnú na tom, že očista musí byť vykonaná vodou. Situácia vo zvyšku Európy je trochu iná. Tu jednoznačne pred bidetom dávajú prednosť sprchovacej toalete.

↑ Očista vodou je dôkladná, jemná a osviežujúca. Preto jej dáva prednosť čoraz viac Európanov.

Geberit AquaClean
Dáte si sprchu?
Niekoľko nových faktov o intímnej hygiene
Geberit Slovensko, s. r. o.


↑ Očista vodou je dôkladná, jemná a osviežujúca. Preto jej dáva prednosť čoraz viac Európanov.

Európa mení názor

Kým viac ako polovica oslovených domácností v Belgicku, Holandsku, Nemecku a vo Švajčiarsku má aspoň dva záchody, zhruba 60% ľudí vo Francúzsku a Veľkej Británii má len jeden. Avšak táto štatistika nemá prakticky žiadny vplyv na pripravenosť respondentov kúpiť si sprchovaciu toaletu. Je to skôr naopak. Takmer rovnaké množstvo Francúzov a Britov ako Španielov a Talianov, kde je očista vodu veľmi obľúbená, vyjadrilo prianie vlastniť sprchovaciu toaletu.

Geberit AquaClean
Dáte si sprchu?
Niekoľko nových faktov o intímnej hygiene

Geberit AquaClean
Dáte si sprchu?
Niekoľko nových faktov o intímnej hygiene
Geberit Slovensko, s. r. o.

Čo má menší dopad na životné prostredie: papier alebo voda?

Štúdia environmentálneho posúdenia životného cyklu vykonaná Švajčiarskym federálnym laboratóriom pre materiálové testovanie a výskum (EMPA)  v roku 2008 ukázala porovnateľné výsledky pre tradičné WC (vrátanie použitia bežného toaletného papieru) a Geberit AquaClean 8000plus (sprchovacia toaleta Geberit so všetkými dostupnými funkciami).
 
Aj keď je spotreba vody pri toaletách Geberit AquaClean 8000plus mierne vyššia než pri tradičných toaletách, úspora toaletného papieru je obrovská. Pre posúdenie celkového životného cyklu je nevyhnutné vziať do úvahy suroviny, výrobu, spotrebu a tiež likvidáciu výrobku. Dopad výroby toaletného papiera na životné prostredie hrá v tomto ohľade zásadnú rolu. 
 
Kategória: Bývanie Kúpeľňa, WC
Tagy: geberit
Zdieľať článok