Varíme a pečieme s jablkom

26. 11. 2012
Zdieľať

Zima je obdobie, keď treba dodať telu dostatok vitamínov, aby sme posilnili našu imunitu. Navyše, ak vitamíny podávame v chutnej podobne, je radosť dopovať sa nimi. Tentokrát sme sa chuťové kanáliky rozhodli poštekliť jablkovými variáciami.

Kura so slaninou a jablkom na tymiáne

4 porcie
 
Príprava: 15 minút
Varenie: 35 minút
 
Sýte, výživné jedlo, v ktorom výraznú chuť mäsa so slaninou zjemňuje čerstvý tymián a jablko.
 

Čo budete potrebovať

450 g malých zemiakov
3 lyžice olivového oleja
4 umyté kuracie prsia (asi 350 g)
¼ lyžičky soli
čerstvo pomleté čierne korenie
lyžičku červenej mletej papriky
30 g masla
80 g na kocky nakrájanej prerastenej slaniny
1 stredne veľkú nakrájanú cibuľu
1 veľký roztlačený strúčik cesnaku
1 veľké ošúpané a na kocky nakrájané dezertné jablko
400 g konzervovaných krájaných rajčín
1 malý konárik čerstvého tymianu (alebo lyžičku sušeného)
1 lyžicu worcesterskej omáčky
3 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
 

Postup práce

1. Očistené a nakrájané zemiaky 10 minút povarte. Vo veľkej ťažkej panvici rozpáľte 2 lyžice oleja a zemiaky na ňom do zlatista opečte a preložte na tanier.
2. Kuracie prsia, pokrájané na menšie plátky, trocha naklepte, posoľte a okoreňte čiernym korením a červenou paprikou. V panvici rozpáľte maslo a plátky opečte z oboch strán dohneda. Preložte ich k zemiakom a uložte na teplé miesto.
3. Na panvicu dajte zvyšok oleja a opečte na ňom slaninu, cibuľu a neskôr aj cesnak. Pridajte jablko a 2 minúty ho smažte, potom vmiešajte rajčiny, tymian a worcesterskú omáčku. Priveďte do varu, potom na miernej teplote varte 3 – 4 minúty.
4. Do omáčky pridajte zemiaky a mäso, opatrne zamiešajte a nechajte 3 – 4 minúty prehriať. Na záver stačí dochutiť trochou čierneho korenia, posypať petržlenovou vňaťou a môžete podávať. 

Kura so slaninou a jablkom na tymiáne

4 porcie

Príprava: 15 minút
Varenie: 35 minút

Sýte, výživné jedlo, v ktorom výraznú chuť mäsa so slaninou zjemňuje čerstvý tymián a jablko.

Čo budete potrebovať
	450 g malých zemiakov
	3 lyžice olivového oleja
	4 umyté kuracie prsia (asi 350 g)
	¼ lyžičky soli
	čerstvo pomleté čierne korenie
	lyžičku červenej mletej papriky
	30 g masla
	80 g na kocky nakrájanej prerastenej slaniny
	1 stredne veľkú nakrájanú cibuľu
	1 veľký roztlačený strúčik cesnaku
	1 veľké ošúpané a na kocky nakrájané dezertné jablko
	400 g konzervovaných krájaných rajčín
	1 malý konárik čerstvého tymianu (alebo lyžičku sušeného)
	1 lyžicu worcesterskej omáčky
	3 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate

Postup práce
1.	Očistené a nakrájané zemiaky 10 minút povarte. Vo veľkej ťažkej panvici rozpáľte 2 lyžice oleja a zemiaky na ňom do zlatista opečte a preložte na tanier.
2.	Kuracie prsia, pokrájané na menšie plátky, trocha naklepte, posoľte a okoreňte

Kura so slaninou a jablkom na tymiáne

4 porcie

Príprava: 15 minút
Varenie: 35 minút

Sýte, výživné jedlo, v ktorom výraznú chuť mäsa so slaninou zjemňuje čerstvý tymián a jablko.

Čo budete potrebovať
450 g malých zemiakov
3 lyžice olivového oleja
4 umyté kuracie prsia (asi 350 g)
¼ lyžičky soli
čerstvo pomleté čierne korenie
lyžičku červenej mletej papriky
30 g masla
80 g na kocky nakrájanej prerastenej slaniny
1 stredne veľkú nakrájanú cibuľu
1 veľký roztlačený strúčik cesnaku
1 veľké ošúpané a na kocky nakrájané dezertné jablko
400 g konzervovaných krájaných rajčín
1 malý konárik čerstvého tymianu (alebo lyžičku sušeného)
1 lyžicu worcesterskej omáčky
3 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate

Postup práce
1. Očistené a nakrájané zemiaky 10 minút povarte. Vo veľkej ťažkej panvici rozpáľte 2 lyžice oleja a zemiaky na ňom do zlatista opečte a preložte na tanier.
2. Kuracie prsia, pokrájané na menšie plátky, trocha naklepte, posoľte a okoreňte
Dano Veselský

 

Jablkový koláč

Tento šťavnatý koláč patrí k najlepším jablkovým koláčom a pripomína vôňu domova.
 
Príprava: 30 minút
Pečenie: 40 minút
 

Čo budete potrebovať

cesto
30 dkg hladkej múky
štipku soli
130 g margarínu (alebo masla)
50 g práškového cukru
1 vajce
1 prášok do pečiva
trochu vody
 
plnka
1 kg jabĺk
kryštálový hnedý trstinový cukor (môže byť aj obyčajný biely)
škoricu
 
navrch
4 bielky
4 lyžice cukru (jeden vanilkový)
4 žĺtky
4 lyžice hrubej múky

 

Postup práce

1. Na doske rýchlo zmieste hladkú múku s práškom do pečiva, maslom, vajcom, cukrom a štipkou soli na vláčne cesto (vodu pridajte podľa potreby). Vyvaľkané cesto uložte na vymastený plech (alebo na papier na pečenie), popichajte vidličkou a posypte strúhankou alebo mletými orechmi.
2. Očistené a nastrúhané jablká rozložte na cesto, posypte kryštálovým cukrom a škoricou.
3. Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor, žĺtky a múku. Cesto vylejte na jablká a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 ˚C približne 40 minút.
4. Po upečení ešte na plechu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.

Jablkový koláč

Tento šťavnatý koláč patrí k najlepším jablkovým koláčom a pripomína vôňu domova.

Postup práce
1.	Na doske rýchlo zmieste hladkú múku s práškom do pečiva, maslom, vajcom, cukrom a štipkou soli na vláčne cesto (vodu pridajte podľa potreby). Vyvaľkané cesto uložte na vymastený plech (alebo na papier na pečenie), popichajte vidličkou a posypte strúhankou alebo mletými orechmi.
2.	Očistené a nastrúhané jablká rozložte na cesto, posypte kryštálovým cukrom a škoricou.
3.	Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor, žĺtky a múku. Cesto vylejte na jablká a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 ˚C približne 40 minút.
4.	Po upečení ešte na plechu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.

Príprava: 30 minút
Pečenie: 40 minút

Čo budete potrebovať

cesto
	30 dkg hladkej múky
	štipku soli
	130 g margarínu (alebo masla)
	50 g práškového cukru
	1 vajce
	1 prášok do pečiva
	trochu vody

plnka
	1 kg jabĺk
	kryštálový hnedý trstinový c

Jablkový koláč

Tento šťavnatý koláč patrí k najlepším jablkovým koláčom a pripomína vôňu domova.

Postup práce
1. Na doske rýchlo zmieste hladkú múku s práškom do pečiva, maslom, vajcom, cukrom a štipkou soli na vláčne cesto (vodu pridajte podľa potreby). Vyvaľkané cesto uložte na vymastený plech (alebo na papier na pečenie), popichajte vidličkou a posypte strúhankou alebo mletými orechmi.
2. Očistené a nastrúhané jablká rozložte na cesto, posypte kryštálovým cukrom a škoricou.
3. Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor, žĺtky a múku. Cesto vylejte na jablká a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 ˚C približne 40 minút.
4. Po upečení ešte na plechu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.

Príprava: 30 minút
Pečenie: 40 minút

Čo budete potrebovať

cesto
30 dkg hladkej múky
štipku soli
130 g margarínu (alebo masla)
50 g práškového cukru
1 vajce
1 prášok do pečiva
trochu vody

plnka
1 kg jabĺk
kryštálový hnedý trstinový c
Dano Veselský

 

Ovocný šalát Mňam

4 porcie
Príprava: 30 minút
 

Čo budete potrebovať

2 pomaranče
1 červené jablko
1 zelené jablko
1 hrušku 
môže byť aj jeden banán
150 ml bieleho jogurtu
3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička medu
1 cm čerstvého nastrúhaného zázvoru (ďumbierového koreňa)
 

Postup práce

1. Pomaranče ošúpte, rozdeľte na mesiačiky a prekrojte ich na polovicu (šťavu zachyťte do misy).
2. Jablká a hrušku bez jadrovníka nakrájajte na kocky, banán na kolieska.
3. Ovocie zmiešajte, dochuťte citrónovou šťavou, jogurtom, medom a zázvorom (najprv môžete všetko spolu vymiešať v mixéri). 
4. Naplňte do misiek a povrch môžete ozdobiť tekvicovými semienkami.

Ovocný šalát Mňam

Čo budete potrebovať
	2 pomaranče
	1 červené jablko
	1 zelené jablko
	1 hrušku 
	môže byť aj jeden banán
	150 ml bieleho jogurtu
	3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
	1 lyžička medu
	1 cm čerstvého nastrúhaného zázvoru (ďumbierového koreňa)

Postup práce
1.	Pomaranče ošúpte, rozdeľte na mesiačiky a prekrojte ich na polovicu (šťavu zachyťte do misy).
2.	Jablká a hrušku bez jadrovníka nakrájajte na kocky, banán na kolieska.
3.	Ovocie zmiešajte, dochuťte citrónovou šťavou, jogurtom, medom a zázvorom (najprv môžete všetko spolu vymiešať v mixéri). 
4.	Naplňte do misiek a povrch môžete ozdobiť tekvicovými semienkami.

Ovocný šalát Mňam

Čo budete potrebovať
2 pomaranče
1 červené jablko
1 zelené jablko
1 hrušku
môže byť aj jeden banán
150 ml bieleho jogurtu
3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička medu
1 cm čerstvého nastrúhaného zázvoru (ďumbierového koreňa)

Postup práce
1. Pomaranče ošúpte, rozdeľte na mesiačiky a prekrojte ich na polovicu (šťavu zachyťte do misy).
2. Jablká a hrušku bez jadrovníka nakrájajte na kocky, banán na kolieska.
3. Ovocie zmiešajte, dochuťte citrónovou šťavou, jogurtom, medom a zázvorom (najprv môžete všetko spolu vymiešať v mixéri).
4. Naplňte do misiek a povrch môžete ozdobiť tekvicovými semienkami.
Dano Veselský

 
Jablko denne!
Prečo? Okrem toho, že obsahuje veľa vody, vitamíny a minerály, jeho podstatnou zložkou je aj vláknina, ktorá je prospešná pre črevnú mikroflóru. Najväčší podiel antioxidantov sa nachádza v šupke. Posilňuje imunitu, srdce a znižuje krvný tlak. 
 
                                                           Dobrú chuť!

 

Kategória: Bývanie Relax
Tagy: recepty varenie
Zdieľať článok

Diskusia