Dizajnérka radí nielen pri kombináciach farieb a materiálov

01. 12. 2012 Zdieľať

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Prerábame 3-izbový byt, v ktorom je malá kúpeľňa (1,6 x 1,9m). Rozhodli sme sa, že namiesto vane dáme sprchový kút, aby sa nám vedľa neho zmestila aj práčka, ale nevieme sa rozhodnúť pre kachličky a dlažbu...

…Chceli by sme ísť do veľkorozmerných kachličiek aj dlažby, a tak sa chcem opýtať, či to nebude vadiť, keďže máme malú kúpeľňu. Ďalej sa chcem spýtať na kachličky, ktoré by sme tiež chceli dať matne a farbu približne takú, ako vidno na obrázku – nezmenší to ešte viac priestor? Máme dať dlažbu v inom odtieni? Ďakujem Vám za pomoc a prikladám obrázok. 

Vaša čitateľka Denisa


Dizajnérka radí nielen pri kombináciach farieb a materiálov

1172617

 

Milá čitateľka, 
v súčasnosti sa keramické obklady väčších rozmerov považujú za moderné, spolu s drobnými mozaikami a od obkladov „klasických“ rozmerov /cca 30×30/ sa upúšťa. Preto voľbu takéhoto obkladu považujem za správnu a nemusíte sa obávať optického zmenšenia priestoru. Matný povrch pôsobí aj v menšom priestore príjemne, nakoľko nespôsobuje veľa odleskov. Tie môžu práve v malom priestore pôsobiť rušivo. Riešenie, kedy použijete rovnaký odtieň na steny a podlahu, môže kúpeľňu príliš zjednotiť, čo je v menších priestoroch nežiadúce. Alternatívou k tomu je použitie tmavšej dlažby v rovnakej povrchovej úprave, teda matnej, aby zároveň ladila so zvyšným obkladom.
 
Dobrý deň, potrebovala by som poradiť s obývačkou, čo sa týka parkiet, korku alebo koberca, a farieb na steny. Izba je 4,5 x 4,8m, obývací nábytok má dekor slivky a sedačka je tmavohnedá. Hľadala som parkety svetlej farby ale všetky vzorky, ktoré som si doniesla domov, mali nádych do ružového alebo šedého odtieňa, takže k tej slivke neviem nič vybrať. Preto Vás chcem poprosiť o radu ako to všetko zladiť. Ďakujem 
Adriana
 
Milá čitateľka, 
Vašu obývaciu izbu môžete doladiť podlahou v tmavšom odtieni, ktorú doplníte o koberec svetlej farby. Vytvoríte tým kontrast medzi tmavou podlahou a svetlým kobercom, na ktorom sa tmavohnedá sedacia súprava bude vynímať, a zároveň bude ladiť s podlahou. Ak je svetlá podlaha problematická, vyhnete sa tým aj zbytočným kombinovaním dvoch typov dreva v jednom priestore. Priestor s tmavšou podlahou bude vhodné doplniť o svetlejšie prvky, preto by steny mali ostať v jemných farbách, odtieň je už na Vašej fantázii.
 
Dobrý deň, chcem poprosiť o radu ako vymaľovať interier. Máme 1-izbový byt a prikúpili sme vedľajší, tiež 1-izbový. V pôvodnom je kuchyňa spojená s malou chodbou. Je to vymaľované jasnou zelenou farbou. Ten ďalší byt rekonštruujeme  a máme v ňom ďalšiu kúpeľku, v ktorej sme zvolili bieločierny obklad v prevahe bielej. Dvere budú zo skla a podlaha bude QuickStep. Prosím o radu ako prepojiť starý byt s novým a aké farby zvoliť k danej podlahe. Za akúkoľvek radu veľmi pekne ďakujem.  
Adriana
 
Vážená čitateľka,
ideálnym riešením, ako prepojiť dva priestory, ktoré v minulosti na seba nenadväzovali, je zjednotenie vo farbách. Ideálnym riešním by bolo použitie rovnakej podlahy vo všetkých priestoroch. Ak však skutkový stav toto neumožňuje, môžete sa pokúsiť o vizuálne prepojenie priestorov rovnakou farbou na zvislých konštrukciách. Farba, ktorá vhodne doplní priestor s horeuvedenou podlahou, by mohla byť skôr výrazná a sýta, ako jemná a nenápadná. Taktiež by bola vítaná tapeta, ktorá by svojou štruktúrou priestor so svetlou podlahou rozjasnila.  
 
Dobrý deň, poprosil by som o radu aký odtieň interiérových dverí zvoliť, keď mám laminátovú podlahu dub. Jedná sa o podkrovný priestor, kde prevládajú biele steny a biely strop a v obývačke sú 3 steny bledo sivé a a jedná rohová zástena tmavá grafit. Tento priestor je otvorený obývačka, jedáleň, kuchyňa. Pri kuchynskej linke sú spodné skrinky grafit, pracovná doska biela a vrchná skrinka vínovo červená. Okná a parapety v interiéry sú v bielom plaste. Čiže aj nábytok obývačky by sme chceli v tónoch sivá, biela, grafit, prípadne bordó vo vysokom lesku. Ide nám o to, či ísť do tmavších dverí k podlahe, alebo bledších k stenám a interiéru. Veľmi pekne ďakujem za vaše rady.  
Vladimir
 


Dizajnérka radí nielen pri kombináciach farieb a materiálov

1172615

 
Milý čitateľ, 
interiérové dvere by mali ladiť predovšetkým s podlahami a stenami. Nakoľko steny sú podľa priloženej fotografie zväčša biele v kontraste so sivou, výplň dverí a rámy v dekore akéhokoľvek dreva by na stene pôsobili veľmi nápadne. Zvolením bielej farby interiérových dverí jemne a nenápadne doplníte Váš interiér, zároveň budú jednotné s použitými parapetmi. Alternatívou môžu byť aj dvere s výplňou z mliečneho skla.
 
Dobrý deň, chcel by som vás veľmi pekne poprosiť o pomoc pri návrhu farby stien v klasickej panelákovej obývačke (rozmery 3,6 x 4,5m) s nábytkom dub tmavý – vanilka lesk, podlaha plávajúca – kanadský javor. Veľmi mi pomôžete, lebo som v koncoch. Vopred ďakujem.
Juraj

 
Vážený čitateľ, 
Pri súčasnom stave vo Vašej obývačke, kedy sa v nej už dva rôzne odtiene dreva nachádzajú, by pri použití akejkoľvek farby mohol priestor pôsobiť nesúrodo. Práve biela farba by mohla priestor zjednotiť. Ak by ste sa predsa len rozhodli pre farebnú maľovku, odporúčam ju použiť na stenu s interiérovými dverami. Farba by mohla byť napríklad zladená so svetlou časťou nábytku, teda vanilková. Odvážnejším, ale zaujímavým riešením, by bolo použitie tyrkysovo sivej, alebo inej farby v chladných odtieňoch, ktoré v kontraste s teplými tónmi nábytok povýšia.
 
Dobrý deň,
potrebovala by som poradiť s farbou steny v obývačke. Obývačka je prepojená s kuchyňou, v strede sa nachádza smerom do obývačky krb, z druhej strany je zabudovaná chladnička s rúrou. Zem je tmavohnedej farby. Kuchyňa bieločierna, lemovaná tmavým drevom vo farbe dlažby. Farbu steny v kuchyni necháme bielu, aby nepôsobila príliš tmavo. Jedálenskú časť by som oživila nejakou benátskou omietkou, ktorú by som chcela použiť aj na krb. Biely krb je síce pekný,ale asi nepraktický. Použila by som asi nejakú bledšiu formu šedej benátskej. Sedačka je béžovošedá. Skrinky ešte nemáme, ale riešila by som ich podobnej farby, ako bude kuchyňa. Bude tam jedna väčšia stena, na ktorej bude televízor a skrinky. Zatiaľ je istá len farba dlažby, sedačky a kuchyne. Prosím Vás o radu, ako by som tento priestor mohla oživiť. Ďakujem.
Silvia
 
Vážená čitateľka,
keďže sa v priestore nachádza zariadenie monochromatickej farby, odporúčam, ako ste sama spomínala, zopakovať tento farebný motív povrchov aj na nábytku v obývačke. Kontrast bielej a čiernej v kombinácii s tmavodnedou podlahou by nebolo vhodné dopĺňať sivými odtieňmi. Ideálnejším riešením by mohlo byť použitie svetlohnedej až béžovej farby na dominantnú /najdlhšiu/ stenu. Táto kombinácia by sa mohla doplniť tapetou so vzorom vo farbách nábytku, ktorú by ste mohli umiestniť na kratšiu, nie veľmi dominantnú stenu.
 
Na vaše otázky odpovedala:

Bc. Barbara Borščová


Bc. Barbara Borščová

Bc. Barbara Borščová
interierovydizajn.com


Dizajnérka radí nielen pri kombináciach farieb a materiálov

1159759
interierovydizajn.com

interierovydizajn.com

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: Praktické rady radiátor
Zdieľať článok