Nové číslo časopisu Môj dom v predaji

04. 12. 2012
Zdieľať

Óda na chlapov (samozrejme, vianočná) Chlapi si podľa mňa zaslúžia aspoň raz do roka verejne prejaviť uznanie. Sú totiž hýbateľmi pokroku. Áno, milé dámy, je to tak. My sme síce včielky usilovné, do roboty ako draci, ale priznajme si, našu pracovitú rúčku väčšinou vedie majster Sa To. A to zasa chlapi nie.Tí vymyslia aj ancikrista, len aby si robotu uľahčili, zjednodušili alebo aby sa jej úplne vyhli.

(Priznávam, som ignorant a neviem, kto vymyslel automatickú práčku ani umývačku riadu, ale stavím sa o neviem čo, že žena to nebola.) Vážne, bez štipky sarkazmu, mužom za to patrí môj obdiv. Veď aj ten môj. (Samozrejme muž, obdiv bol predtým.) Sedíme si tak v našej nedokončenej kuchyni a ja nenápadne nadhodím tému Vianoc. Pochopí. Veď sme na jednej vlne. „A vieš, čo je zaujímavé,“ opáči. „Že sa tým Vianociam ešte stále hovorí sviatky pokoja. Lebo aby mal človek na sviatky pokoj, tak cez advent môže dušu vypľuť. (To mi hovor…) Všetci chcú všetko stihnúť akurát do Vianoc. Ako keby sa Vianocami končil svet. Ešte aj sťahovanie alebo dokončenie kadečoho v byte si ľudia plánujú do Vianoc, ako keby aj bez toho nemali dosť naháňania. Ja by som nazval sviatkami pokoja január a február, vtedy bude už naozaj pokoj. A keď človek nemá toľko práce v práci, tak môže doma v pokoji porobiť kadečo užitočné…“ No, nie je úžasný? Tak to perfektne vymyslel, že aj pred Vianocami bude menší stres, aj sa na tú novú kuchyňu môžem dlhšie tešiť, aj radosť budem mať tak rovnomernejšie rozdelenú v roku – na Vianoce takú vianočnú a po Vianociach ďalšiu, kuchynskú… A cez sviatky zavrieme na kuchyni dvere a pozrieme si rozprávku. Navyše, viem, že do tých jeho sviatkov pokoja vymyslí niečo šikovné, čím tú našu novú kuchyňu ešte vylepší a zjednoduší. (Veď predsa v jednoduchosti je genialita, no nie?) 
Ale teraz vážne. Naozaj úprimne si myslím, že by si človek mal do Vianoc plánovať na stíhanie len toľko vecí, aby si sviatky užil v pohode a radosti. A inšpirácií na to, ako si doma urobiť radosť úžasnou vianočnou atmosférou, nájdete tento mesiac na našich stránkach ozaj neúrekom.
 
Tak šťastné a veselé a vo februári dočítania. 
 
🙂 Erika Kuhnová
 
(P.S: Aj Béci (inak Vojtech), ktorý si so ženou postavil skutočný dom snov, je chlap ako sa patrí – jeho heslo je robiť veci jednoducho. A že to robí naozaj geniálne, sa môžete presvedčiť na strane 16, v našej vianočnej návšteve v dome.)
 
PRELISTUJTE SI ČASOPIS
 

 

Darček zadarmo – Nástenný kalendár na rok 2013


Nové číslo časopisu Môj dom v predaji

1178808

 
Z OBSAHU:
 
str. 16
Romantika z „konca sveta“
Keby mi niekto tvrdil, že tento dom je kdesi v Británii alebo snáď vo Francúzsku, uverila by som mu. Lenže on stojí na Slovensku. A na svojom mieste pôsobí prirodzene ako farebné lístie v okolitých jesenných lesoch a zároveň akosi zvláštne – akoby vás odrazu preniesli do inej krajiny. Je jednoducho mimo našich konvencií, originálny rovnako ako jeho majitelia, ktorí si ho sami navrhli aj postavili, hoci nie sú ani architekti ani dizajnéri.
 
str. 40
Vianočné svetlo
Jemné svetlo plamienkov zútulní domov a zažne sviatočnú atmosféru. 
 
str. 42
O hľadaní duše
Všimli ste si, že interiéry nových bytov a domov sa čoraz viac podobajú ako vajce vajcu? Akoby sa stratil názor na krásno a ten hlboko vrytý socialistický názor, že individualizmus je zlý a bude potrestaný, sa ešte nevytratil z našich končín. A práve v súkromí, v domácom prostredí, je to pravé miesto na individualizmus, aby v nich nevyhrávala bezduchá uniformita pod menom „moderna“.
 
str. 52
Na Vianoce vo svojom
Po rokoch strávených v cudzine sa mladý muž rozhodol vrátiť späť na Slovensko. Lenže kam? Do detskej izby u rodičov, z ktorej takmer pred desiatimi rokmi odchádzal, sa mu, pochopiteľne, veľmi nechcelo. Našťastie má akčnú maminu, ktorá všetko zariadila tak, aby mohol byť už tieto Vianoce doma vo svojom.
 
str. 136
Aký drahý je pasívny dom?
Niektorí tvrdia, že pasívny dom je oproti nízkoenergetickému drahší asi o 2,5 %, iní majú skúsenosť s 10- až 50-percentným rozdielom, ďalší postavili pasívny dom dokonca lacnejšie než susedia bežný. Kde je teda pravda? Pravdu majú všetci. Akýkoľvek dom možno totiž postaviť drahšie aj lacnejšie, pasívny nevynímajúc. Pri stavbe pasívneho domu je však mimoriadne dôležité šetriť len na správnych miestach.
 
str. 170
Inšpirovaná prírodou
Skalka je umelo vytvorený architektonický prvok, ktorý napodobňuje skalnú či horskú prírodnú scenériu. V hlavnej úlohe je kameň. Pri tvorbe skalky môžete buď čo najvernejšie kopírovať prírodu, alebo sa ňou iba voľne inšpirovať a skalku poňať inak, nezvyčajne. Nezabudnite však, že jej vzhľad veľa prezrádza o vašom vkuse. 
 

Nové číslo časopisu Môj dom v predaji

1173118
Dano Veselský

 
Foto na titulnej strane: Dano Veselský
 
Viac sa dočítate v najnovšom vydaní časopisu Môj dom december 2012 
Kategória: Aktuality
Zdieľať článok

Diskusia