Navrhnite si záhradu príťažlivú od jari do zimy

05. 01. 2014
Zdieľať

Všetci poznáme typické farby jednotlivých ročných období. K záhrade ako k menšiemu prírodnému celku treba pristupovať premyslene už pri jej zakladaní. Úlohou je skombinovať jednotlivé rastliny a ich dominantné farby v rôznych obdobiach tak, aby ste aj v tej vašej záhrade precítili jar, leto, jeseň aj zimu.

Správne navrhnutý záhon

Aby záhon lahodil oku po celý rok, treba si premyslieť jeho kompozíciu a zvoliť správne druhy rastlín. Nemali by na ňom chýbať kostrové dreviny, teda stromy a kry, ktoré tvoria hlavnú kompozíciu. Vždyzelené a opadavé kry sú zväčša farebne nenápadné, ale na záhone plnia dôležitú úlohu – tvoria pozadie kvitnúcim cibuľovinám alebo trvalkám a zabezpečujú zelenú hmotu a štruktúru v záhrade aj počas dlhej zimy. 
Ďalšou významnou zložkou sú dominantné rastliny. Vďaka svojej zaujímavej stavbe alebo kvetom majú často neobyčajný vzhľad. Keďže sú vyššie a statnejšie, možno ich použiť ako solitéry. Patria sem vyššie trvalky a okrasné trávy. 
Po boku dominantných rastlín rastú doplnkové rastliny – trvalky, okrasné trávy, paprade a cibuľoviny. Ich úlohou je nechať vyniknúť dominantné druhy, preto by mali byť od nich aspoň o tretinu nižšie a zároveň by ich mali svojím habitusom podporovať. 

Sirôtka (Viola)

Sirôtka (Viola)
Andrea Mičková


Mečík (Gladiolus)

Mečík (Gladiolus)
Andrea Mičková

Prázdne miesta na záhone sú určené na výplňové rastliny – kry, trvalky, okrasné trávy a paprade, cibuľoviny aj jednoročné rastliny dorastajúce maximálne do výšky 60 cm. Okraje záhonov zasa zjemňujú lemujúce rastliny. Sem patria nízke kry a trvalky (do 30 cm), ktoré sa vysádzajú iba na predné časti záhona. 

Navrhnite si záhradu príťažlivú od jari do zimy

1186811
thinkstock.com

Čo je na výber?

Najvýraznejšími a celoročne zaujímavými prvkami záhonov sú listnaté a ihličnaté stromy. Možno ich využiť ako solitéry alebo stromoradia, či aleje. Svojou korunou zakrývajú alebo, naopak, odhaľujú zákutia záhrady. Stĺpovité druhy pôsobia formálnejšie ako stromy s guľovitou korunou, tie majú skôr tendenciu vytvárať romantický dojem. 
Stromy spolu so vždyzelenými a opadavými krami tvoria kostru záhradnej kompozície po celý rok. 
Pre svoj osobitý vzhľad (najvýraznejší najmä na jeseň a v zime) sú pre záhradu cenné okrasné trávy a paprade. Klasy niektorých zostávajú na rastline až do jari. 
Pre široké spektrum farieb, vôní, času kvitnutia aj vzrastu sú trvalky veľmi vďačným prvkom každého záhona. V zime zostávajú tesne nad povrchom pôdy alebo sa zaťahujú pod povrch. Kvitnú každý rok. 
Vďaka skorému kvitnutiu sú v záhradnej tvorbe cenené cibuľoviny. Sú totiž prvými kvitnúcimi jarnými rastlinami. Po odkvitnutí sa zatiahnu späť do pôdy a vykvitnú opäť o rok.
Poslednou súčasťou záhonov sú letničky (jednoročky a dvojročky). Síce po odkvitnutí uhynú, počas neho to však vynahradia záplavou kvetov a schopnosťou vytrvať na slnečnom stanovišti.

Navrhnite si záhradu príťažlivú od jari do zimy

1186815
thinkstock.com

Zákonitosti pri výsadbe

Každá rastlina sa počas rastu usiluje získať pre seba dostatok priestoru na záhone. Dochádza tak k neustálemu konkurenčnému boju. Platí, že vyššie trvalky (nad 70 cm) treba vysádzať samostatne alebo do menších skupín (maximálne tri kusy). Nízke trvalky (do 60 cm) sa uplatnia skôr na väčšej ploche v skupinách (tri a viac kusov). Pri výbere je dôležité brať do úvahy výšku vybraných rastlín v dospelosti. 
Záhon si môžete rozdeliť na vysokú, stredne vysokú a nízku časť. Stromy, kry a trvalky (nad 70 cm) vysádzajte do zadných partií, stredne vysoké druhy (do 60 cm) do stredu a nízke (do 30 cm) majú miesto vpredu na leme záhona. 

Skoré leto s cesnakom (Allium)

Skoré leto s cesnakom (Allium)
Andrea Mičková


Navrhnite si záhradu príťažlivú od jari do zimy

1186809
thinkstock.com

Výsadba bude zaujímavejšia, keď zopár vysokých riedkych trvaliek (napríklad kotúč) alebo okrasných tráv umiestnite aj do strednej časti, prípadne na okraj záhona.

Navrhnite si záhradu príťažlivú od jari do zimy

1186830

Kostrové dreviny ako tmavozelený vavrínovec a krušpán, drieň so svojou červenou kôrou a bordový dráč sú zaujímavé po celý rok. Zároveň plnia v záhone priestorotvornú funkciu. Dulovec bude vynikať kvetmi marhuľovej farby už z jari a hortenzia s veľkými ružovými kvetmi zasa počas neskorého leta. V zadnej vysokej časti záhona nájdete modrofialovú perovskiu doplnenú tmavomodrým kotúčom, ktoré vyniknú počas neskorého leta. Spolu s nimi zažiari aj cyklámenová echinacea. V strednej časti záhona sú skupinky ružovej vrbice, modrofialovej šalvie a fialovej levandule. Guľôčky vždyzeleného krušpánu a okrasná tráva kavyľ budú záhon ozvláštňovať po celý rok. Počas skorého leta bude nad strednými rastlinami vyčnievať dominantná trvalka – náprstník s oranžovými kvetmi. Veľké tmavozelené listy paprade dodajú záhonu inú štruktúru. Medzi nimi vynikne sladkou zelenou farbou funkia, modrosivou farbou listov čistec a purpurová heuchera. Na jeseň bude pôsobivá cyklámenová astra spolu s bordovými klasmi 

Celoročne pôsobivý záhon

Celoročne pôsobivý záhon
Ing. Lenka Vargová


V zime záhradu oživí dráč Thunbergov (Berberis thunbergii).

V zime záhradu oživí dráč Thunbergov (Berberis thunbergii).
thinkstock.com

Biela ako jar, ružová ako leto…

Premenlivosť ročných období v záhrade môžete cielene podporiť farbami, ktoré sú pre ne typické. Možno ste netušili, ale vhodným výberom farieb môžete ovplyvniť aj optický dojem zo záhrady. Vo všeobecnosti platí, že teplé farby upútajú na prvý pohľad. To znamená, že sa zdá, akoby boli v popredí. Pri studených farbách je to naopak – v prvej chvíli nie sú výrazné, zostávajú v pozadí. Ak teda chcete, aby vaša záhrada vyzerala väčšia, umiestnite záhon s kvetmi v teplých farbách do popredia k terase domu a záhon s kvetmi v studených odtieňoch do zadných partií záhradnej plochy. 

V každej záhrade by malo byť prvoradou požiadavkou rozloženie času kvitnutia jednotlivých navrhovaných rastlín. V návrhu by mali mať svoje miesto veľmi skoro, ale aj neskôr kvitnúce rastliny.

V každej záhrade by malo byť prvoradou požiadavkou rozloženie času kvitnutia jednotlivých navrhovaných rastlín. V návrhu by mali mať svoje miesto veľmi skoro, ale aj neskôr kvitnúce rastliny.
thinkstock.com

Okrem kvetov a plodov sú rastliny výrazné aj farbou olistenia. Zelená farba má v tomto smere čo ponúknuť – okrem sviežozeleného a sýteho tmavozeleného sú k dispozícii aj modrosivé alebo striebristé odtiene. Záhradu oživia aj panašované alebo purpurové listy. 
Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: návrh interiéru záhrada
Zdieľať článok

Diskusia