10 najväčších omylov pri rekonštrukcii bytu

26. 08. 2013
Zdieľať

Najväčšími strašiakmi pri renovácii bytu sú neočakávané výdavky a predlžovanie času rekonštrukcie. Spomenuté nástrahy však zďaleka nie sú jediné, ktoré vás môžu stretnúť. Ako postupovať a čoho sa vyvarovať, aby vás tento parný valec neprešiel?

Nereálne očakávania

Kto by netúžil po peknom a zároveň praktickom bývaní? Či renovujete svoje bývanie z estetického, alebo funkčného hľadiska, vždy sa najskôr zamyslite nad možnosťami, no najmä obmedzeniami priestoru. Mnoho ľudí robí pri rekonštrukcii veľkú chybu, že priestor neprispôsobí zvykom, potrebám a počtu obyvateľov domácnosti, ale snaží sa v prvom rade o to, aby byt vyzeral reprezentatívne. V snahe ohromiť sa už nejedna „kreatívna“ rekonštrukcia panelákového bytu skončila nevkusným nezdarom. Uvedomte si, že v byte budete žiť vy, a nie vaše návštevy. Preto pri premýšľaní o želanom výsledku nepodliehajte predstavám o luxusnom príbytku. Nech sa budete snažiť akokoľvek, z capa nikdy nebude záhradník a panelákový byt, skrátka, nikdy neprerobíte na honosný. Rozhodne sa však môže stať pohodlnejším, krajším a príjemnejším na bývanie. 

10 najväčších omylov pri rekonštrukcii bytu

1188195
thinkstock.com

 
Čo na to zákon?
 
Rekonštrukcia a každá väčšia oprava nehnuteľnosti je stavba, na ktorú sa vzťahuje stavebný zákon (zákon č. 50/1976 Zb. v znení neskorších predpisov). Zmenu stavieb môžete vykonávať len na základe stavebného povolenia alebo ohlásenia stavebnému úradu. Náležitosti ohlásenia obsahuje vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 453/2000 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia stavebného zákona. Pred začatím rekonštrukcie si zistite, či budete potrebovať povolenie, alebo stačí stavbu len ohlásiť. Stavebné povolenie budete vo všeobecnosti potrebovať, ak zasahujete do nosných konštrukcií, čo by ovplyvnilo stabilitu stavby, požiarnu bezpečnosť alebo jej vzhľad, pri zásahoch do rozvodov (voda, elektrina, plyn, kúrenie) a v prípade prístavby alebo nadstavby. Ak nebudete zasahovať do nosných konštrukcií, meniť rozvody, nezmeníte vzhľad domu a nezasiahnete do práv iných osôb, čiže budete napríklad búrať nenosné priečky a stavať nové, stačí vám len ohlásenie drobnej stavby.  

Naprávanie škôd spôsobených neodbornou svojpomocnou prácou vám nervy iste neušetrí.

Naprávanie škôd spôsobených neodbornou svojpomocnou prácou vám nervy iste neušetrí.
thinkstock.com

Nepremyslené financie

Ľudia často podceňujú výšku skutočných výdavkov na rekonštrukciu. Zrejme preto, že ju nerobia každý deň. Ideálne je, samozrejme, nastaviť rozpočet tak, aby ste nemuseli zľaviť zo svojich predstáv. Ak však zistíte, že na ich realizáciu nemáte dosť peňazí, zvážte, či rekonštrukciu neodložíte. Ak ste nútení robiť kompromisy pre financie, máte tendenciu robiť veci svojpomocne a kupovať lacné a nekvalitné vybavenie, aké sa vám v skutočnosti nemusí ani páčiť. Po čase vás to však môže mrzieť. 
Aby ste si vedeli urobiť čo najpresnejšiu predstavu o rozpočte, urobte si prieskum trhu. Zistite si podrobne, koľko stoja práce, materiál, zariadenie, odvoz odpadu alebo aj záverečné upratovanie. Pri kalkulácii ceny za novú podlahu nezabúdajte, že nestačí vynásobiť štvorcové metre cenou v obchode, pripočítajte cenu za položenie podlahy, za lišty či iný materiál. Celková cena sa často vyšplhá až na dvojnásobok sumy za samotnú krytinu. Postupujte tak aj pri ostatných položkách. Nezabudnite na nové vypínače, svietidlá a podobne. Ak budete naozaj dôkladní, vyhnete sa nepríjemným prekvapeniam. Nie je nič horšie ako to, že vám v priebehu rekonštrukcie dôjdu peniaze. A zlaté pravidlo preverené mnohými skúsenosťami – čo neurobíte hneď, už neurobíte. Alebo až o niekoľko rokov, pri väčšom šťastí o niekoľko mesiacov. Mnohým dodnes v kúpeľni trčia drôty s objímkou a žiarovkou, pretože pozabudli alebo im jednoducho nezvýšilo na svietidlá a pri každodenných povinnostiach sa k tomu už nedostali. Pri renovácií stien môžete zistiť, že omietka doslúžila a budete potrebovať novú. Nikdy neviete, čo sa stane, keď začnete s búracími prácami, ale jedno je isté: vždy sa nejaký neočakávaný výdavok objaví. Pre takého prípady majte k dispozícii minimálne 10- až 15-percentnú rezervu z celkového rozpočtu, inak vás dofinancovanie skrytých nákladov môže zaskočiť. Ak ju nevyužijete, môžete si za nepoužité peniaze dopriať čokoľvek iné, napríklad záverečné upratovanie od profesionálov, alebo si peniaze odložiť na horšie časy. Ak budete na vyššie výdavky pripravení, nebudete z nich nervózni. A v neposlednom rade – ak si na rekonštrukciu plánujete vziať úver, vopred si zistite, či vám banka požadovanú sumu požičia a za akých podmienok. Porovnajte si ponuky z viacerých bánk, a ak je to možné, počkajte si na výhodnejšiu.

10 najväčších omylov pri rekonštrukcii bytu

1188197
thinkstock.com

„Hurá systém“ – nepodceňujte plánovanie

Mať plán, aj záložný, je základom úspechu a bezbolestného priebehu každého procesu. Hocijaká dodatočná zmena v priebehu prestavby predstavuje vyššie výdavky a časovú stratu, preto všetko dobre premyslite a zorganizujte. Overte si dodacie lehoty u predajcov materiálu. Konzultujte vopred so správcom, či sú vami plánované stavebné úpravy možné. Ak plánujete búrať priečky, oslovte statika. V predstihu vybavte všetko potrebné na stavebnom úrade. Keď vlastníte družstevný byt, potrebujete písomný súhlas družstva s rekonštrukciou. Ak plánujete rekonštruovať prenajatý byt, platí to isté. Dohodnite si s majiteľom presné podmienky, zľavu z nájomného a podobne. Skôr ako vybúrate prvú priečku, sondujte u svojich známych. Pýtajte sa najmä na to, čo ich zaskočilo, ako dlho rekonštrukcia trvala, aké mali neočakávané výdavky. Čím väčšieho počtu ľudí a viac otázok sa spýtate, tým lepšie sa budete vedieť zariadiť. Nevynechajte ani internetové diskusie, nájdete v nich mnoho skúseností. Aj keď sa hovorí, že človek sa najlepšie poučí z vlastných chýb, v tomto prípade to určite neplatí. O čo viac času venujete príprave, o to menej starostí budete mať neskôr. Toto pravidlo platí aj pri začatí prác. Nespoliehajte sa na nákupy v poslednej chvíli. Predstavte si situáciu, že stará kúpeľňa je rozbúraná, majstri už čakajú a vy ako na hotové idete po svoju vysnívanú vaňu. V obchode však zistíte, že ju treba objednať a najskôr vám ju dodajú o týždeň (v tom lepšom prípade). A budete musieť robiť kompromisy. Pre čo sa rozhodnete? Stráviť týždeň (možno aj viac, ak remeselníci nebudú mať voľný termín) v byte bez kúpeľne alebo si vyberiete niečo, čo je práve na sklade, hoci nie celkom podľa vášho gusta? Investujete peniaze, čas a aj tak to nebude podľa vašich predstáv. Na porazenie. Za trochu plánovania to predsa stojí, nie?

Nešetrite na ochranných fóliách. Dôkladne ochráňte podlahy, okná, dvere, nábytok a zvláštnu pozornosť venujte skriniam s odevmi. Fólie so samolepiacimi prúžkami, ktoré dostanete v každej hobby predajni, sú skvelým vynálezom. Ich nalepenie síce stojí trochu času, ale pri upratovaní ho trojnásobok ušetríte.

Nešetrite na ochranných fóliách. Dôkladne ochráňte podlahy, okná, dvere, nábytok a zvláštnu pozornosť venujte skriniam s odevmi. Fólie so samolepiacimi prúžkami, ktoré dostanete v každej hobby predajni, sú skvelým vynálezom. Ich nalepenie síce stojí trochu času, ale pri upratovaní ho trojnásobok ušetríte.
thinkstock.com

Zvládnem to sám

Môžete si myslieť, že svojpomocou ušetríte nemalé peniaze. Verte však, že na precenení vlastných schopností už stroskotalo úsilie mnohých šikovných domácich majstrov. Ak neodhadnete svoje možnosti, hľadáte skratky. Naprávanie chýb vás vyjde oveľa drahšie ako investícia do profesionálnej práce. A na svoju prácu nedostanete záruku. Klobúk dolu pred tými, čo to zvládnu sami. 

Unáhlený výber remeselníkov 

Musíte si byť istí, že majster, ktorého si najímate, je ten pravý. Mali by ste mu dôverovať, keďže ho púšťate do domácnosti. Jednoduchý trik, ako aspoň sčasti odhaliť seriózneho remeselníka, je sledovať, ako rýchlo odpovedá na vaše telefonáty, respektíve neprijaté hovory. Ak komunikáciu nezdržiava, nemá čo skrývať. Nepodceňujte referencie, spýtajte sa firmy na jej zákazky za posledné dva roky. Seriózna firma nebude mať problém ukázať vám ich. Kontaktujte ich klientov a spýtajte sa na ich názor. Stavte na referencie od známych. Ak si najmete firmu, vyjde vás to, samozrejme, drahšie, ale vyhnete sa neprofesionálnemu výsledku, aj keď, žiaľ, na Slovensku toto nie vždy platí. Výberu realizátora preto naozaj venujte dostatok času. Využite dopytové internetové stránky, ktoré podľa vašich požiadaviek oslovia dodávateľov za vás. Vy si už len vyberiete zo zaslaných ponúk. Je ideálne najať jednu firmu, pretože jednotlivé nezávislé partie na seba musia čakať, navyše, vodári frflú na elektrikárov a tí zase na murárov a tí zase na… Veď to poznáte.
Ak uvažujete o rozsiahlejšej rekonštrukcii a zmene dispozície, nie je na škodu obrátiť sa na architekta. Ten nájde skryté možnosti skôr ako vy. Investícia sa určite oplatí. A nepodceňujte ani výber stavebného dozoru. Môže vám ušetriť peniaze tým, že dohliadne na kvalitu práce firmy, ktorú ste si najali. 

Buďte pri rekonštrukcii slušní k susedom a informujte ich, či už osobne, alebo prostredníctvom oznamu na nástenke, že sa chystáte na rekonštrukciu, ospravedlňte sa za hluk a iné nepríjemnosti a poďakujte za trpezlivosť. Ak každému odnesiete malú pozornosť, o dobré susedské vzťahy máte postarané aj do budúcnosti.

Buďte pri rekonštrukcii slušní k susedom a informujte ich, či už osobne, alebo prostredníctvom oznamu na nástenke, že sa chystáte na rekonštrukciu, ospravedlňte sa za hluk a iné nepríjemnosti a poďakujte za trpezlivosť. Ak každému odnesiete malú pozornosť, o dobré susedské vzťahy máte postarané aj do budúcnosti.
thinkstock.com

Žiadna zmluva = veľmi zlá zmluva!

Aj keď je to veľmi lákavé z hľadiska nižších výdavkov, nenajímajte si remeselníkov bez zmluvy. Správne formulovaná, a najmä existujúca (!) zmluva o dielo vám ušetrí kopu starostí a peňazí pri prípadných reklamáciách. Venujte veľkú pozornosť opisu prác a dodaných materiálov, inak sa vystavíte riziku zvyšovania nákladov a celému radu nedorozumení. Firma by nemala bez predchádzajúcej konzultácie a vášho súhlasu robiť nijaké náhradné riešenia. Trvajte na tom v zmluve. Tá by mala obsahovať aj technickú dokumentáciu (ak ju treba), ceny, materiálové položky, termíny, sankcie pri ich nedodržaní a požiadavku viesť stavebný denník, ktorý bude každý deň k dispozícii. Nezabudnite uviesť aj klauzulu o odvoze odpadu. 
Väčšina firiem chce zálohu dopredu. Dohodnite si, že budete za odvedenú prácu platiť priebežne a na záver si necháte motivačný doplatok, napríklad 15 % z ceny, ktorý vyplatíte po odovzdaní hotového diela a odstránení všetkých chýb a nedostatkov. 
 
Ak sa rozhodnete pre celkovú rekonštrukciu, postup prác by mal byť takýto: búracie práce, čistiace práce a prípravné práce pre stavbu – výmena okien – plyn – vykurovanie – elektroinštalácie – vodoinštalácie – murárske a obkladačské práce – maliarske práce – elektromontážne práce (vypínače, zásuvky, svietidlá) – podlahy – zárubne, dvere – nábytok.
 

Nezabúdajte na vhodné osvetlenie. Interiéru dodá polovicu atmosféry.

Nezabúdajte na vhodné osvetlenie. Interiéru dodá polovicu atmosféry.
Obi

Neuvážená rekonštrukcia 

Opravami síce môžete dosiahnuť zvýšenie hodnoty bývania, ale nie každá rekonštrukcia musí byť dobrá rekonštrukcia. Premýšľajte dopredu, aj o niekoľko rokov. Myslite na to, že svoju nehnuteľnosť budete možno chcieť raz predať. Ak kúpite stotisícovú nehnuteľnosť a ďalších päťdesiattisíc investujete do jej obnovy, aby ste ju, dajme tomu, výhodnejšie predali, myslite na lokalitu. V starom paneláku sa takáto investícia nemusí vrátiť, pretože cenu výrazne ovplyvní napríklad zanedbaný vchod či polorozpadnuté domy v susedstve. 

Ak si pri svojpomocnej renovácii nebudete dávať dostatočný pozor pri prípravných prácach, hrozí skôr katastrofa. Vyčistenie podkladu od prachu vám uľahčí aplikáciu novej podlahy.

Ak si pri svojpomocnej renovácii nebudete dávať dostatočný pozor pri prípravných prácach, hrozí skôr katastrofa. Vyčistenie podkladu od prachu vám uľahčí aplikáciu novej podlahy.
thinkstock.com

 
Zopár tipov navyše
 
Nepodceňujte prípravné práce a dodržiavajte osvedčené postupy: Dajte si na výsledku záležať, prácu robte dôkladne, neuponáhľajte ju a dobre sa na ňu pripravte. Naprávaním chýb sa rútite do katastrofy. Prípravné práce sú často únavné a zdĺhavé, nemajú ich radi ani odborníci, ale všetko chce svoj čas a ušetríte si ho najmä neskôr. A to je to, o čo vám ide, nie? Ušetriť peniaze a čas. 
Používajte správne náradie: Sú tri dobré dôvody, prečo sa vyvarovať nevhodného náčinia. Môžete poškodiť náradie, môžete poškodiť projekt, na ktorom pracujete, a môžete ublížiť sebe.  
Prispôsobte sa malej kúpeľni: Ak máte malú kúpeľňu, vyberte do nej vhodné zariadenie. Nepokúšajte sa vtesnať sanitu bežných rozmerov do malej kúpeľne, zbytočne ju prepcháte a stratí sa efekt renovácie. Stavte na menšie veľkosti. A nesnažte sa vopchať do kúpeľne stoj čo stoj aj práčku. Nájdite jej radšej miesto inde – napríklad v kuchynskej linke.
Svetlo je základ: Častou chybou je, že ľudia pri rekonštrukcii zabúdajú na osvetlenie svojho domova. Pritom svetlo je jedným z najdôležitejších nástrojov na vytvorenie atmosféry, pocitu a modelovanie prostredia. Sú tri druhy osvetlenia, ktoré vytvára atmosféru – hlavné, pracovné a doplnkové. Ich kombináciou môžete všeličo vylepšiť. Ak rekonštruujete dom a máte možnosť vymeniť klasické okná za francúzske či pridať zopár strešných, urobte to. Svetlo urobí polovicu dojmu a príjemného pocitu z nového bývania. V bytoch rozhodne najskôr premyslite rozmiestnenie a typ osvetlenia či elektrických zásuviek. 
Nepodliehajte trendom: Nezanedbateľným prehreškom je snaha o čo najmodernejší interiér, aby sme sa ním mohli pochváliť známym. Myslite však na to, že trendy sú krátkodobé a priateľov ohúrite iba počas prvej návštevy. Zariaďte svoj príbytok tak, aby odolal času a vydržal dlhé roky. 
Primalé otvory na dvere: Pri rekonštrukcii myslite na to, aby zárubne dverí, najmä v exponovaných miestnostiach, mali dostatočnú šírku – nielen preto, aby sa vám cez ne pohodlne chodilo, ale aby ste do miestnosti dostali napríklad aj rozmernejší nábytok. 
Zlý odhad trvania rekonštrukcie: Je dôležité správne odhadnúť dĺžku trvania renovácie. Aby ste sa čo najrýchlejšie mohli vrátiť k bežnému životu a neboli frustrovaní z prieťahov, venujte čas plánovaniu.
Nesprávne skladovanie materiálu: Drevo alebo suché zmesi na prípravu malty vám dážď často nenávratne poškodí. Zvitok nepremokavej fólie dokonale urobí svoju prácu. Náradie a iné materiály skladujte vždy vnútri.
Uvažujte nazeleno: Ľudia nemyslia na ekológiu z dvoch dôvodov. Nevedia, ako na to, alebo sa domnievajú, že ekologické materiály stoja viac peňazí. No nie je to vždy tak. Zelené zmýšľanie je múdra investícia do budúcnosti. 
Používanie nesprávnych náterov: Každý povrch vyžaduje iný druh náteru, výrobcovia naozaj poskytujú širokú paletu. Nezabudnite na to.
Úzke schody a chodby: Ak pri rekonštrukcii vytvárate novú dispozíciu, myslite na to, že väčšie je vždy lepšie, najmä v prípade schodísk a chodieb. 
Výber nesprávnych okien: Nové okná sú drahé a veľa ľudí sa na nich snaží ušetriť. Tu však na úspory naozaj nie je priestor. Nikdy nešetrite na kvalite okien. 
Opomenutie bezpečnosti: Chráňte si oči, uši a noste pracovné rukavice. Nemenej dôležitá je odolná obuv, pri rekonštrukcii sa často povaľujú po zemi ostré predmety. Majte vždy po ruke lekárničku s prvou pomocou. 
Nezáujem o stavbu: Aj keď prácu zveríte odborníkom, mali by ste vedieť, čo sa to vo vašom byte vlastne deje a čo remeselníci práve robia. Pozorne sledujte ich prácu, aby ste včas zabránili nesprávnym postupom. Aj vy by ste mali mať dostatok informácií, aby ste im vedeli klásť správne otázky. 
Zabúdanie na elektrické rozvody: Ľudia často nevenujú pozornosť renovácii rozvodov, pretože sú skryté, a najmä drahé. Chyba. Hneď na začiatku si dobre premyslite aj to, kde budete mať umiestnené spotrebiče, a teda kde bude nevyhnutné inštalovať zásuvky. 
Ignorovanie štýlu: Aby renovácia nepôsobila kontraproduktívne, snažte sa zachovať štýl nehnuteľnosti, ktorú rekonštruujete. 
Práce bez povolenia: Ak sa niečo vážne stane pri rekonštrukcii, na ktorú nemáte povolenie, budete mať opletačky nielen s úradmi, ale napríklad aj s poisťovňou, ktorá vám prípadné škody odmietne uhradiť. 
Doprajte si súkromie: Počas rekonštrukcie nezabudnite utesniť medzery medzi panelmi a zvislými vedeniami (stúpačkami). Už nemusíte mať prehľad o tom, koľkokrát denne váš sused chodí na toaletu. 
Úložných priestorov nie je nikdy dosť: Nemyslite len na estetickú stránku, ale najmä na praktickosť bývania. Ak sú vstavené skrine určené aj na oblečenie, pamätajte si, že ich hĺbka by mala byť minimálne 60 cm. 
Nechajte to na iných: Ak vás desí pomyslenie na vypratávanie bytu alebo likvidáciu nepotrebných vecí, oslovte profesionálov. Tí vám pomôžu aj s demontážou nábytku, uskladnením vecí do vriec či škatúľ a pomôžu vám s uložením na vami vybrané miesto. Na našom trhu fungujú firmy, ktoré špinavú robotu urobia za vás. 
 

Lacný materiál 

Ľudia chcú často ušetriť pri kúpe materiálu, a preto sa neorientujú na kvalitnejšie výrobky. Tie vám však zaručia dlhšiu životnosť. Ak si myslíte, že vám nevystačí na kúpu materiálu dostatočnej kvality, zamerajte sa na sezónne výpredaje či množstevné zľavy. Ak nakúpite všetko u jedného obchodníka, výsledná suma vás môže milo prekvapiť. Poraďte sa o kvalite materiálu s niekým fundovaným ešte predtým, ako začnete bezhlavo nakupovať. A naopak, zbytočne nepreplácajte. Neraz sa totiž výsledná cena odvíja skôr od značky ako od kvality tovaru. 

Aj svojpomocná práca môže byť kvalitná. Na vlastných veciach vám iste záleží viac ako cudzej firme. Nevýhodou býva čas.

Aj svojpomocná práca môže byť kvalitná. Na vlastných veciach vám iste záleží viac ako cudzej firme. Nevýhodou býva čas.
thinkstock.com

Nepresné vymeriavanie

Aj pol centimetra niekedy narobí riadnu šarapatu. Ak nebudete dôslední pri vymeriavaní priestoru, ľahko sa stane, že si narobíte kopu starostí. Ak si nie ste istí, ako niečo zmerať, poraďte sa alebo to nechajte na odborníkov. 
 

Zlé načasovanie

Ak plánujete rekonštrukciu viacerých vecí (okná, kúpeľňa atď.) a ak vám to financie a možnosti čo i len trochu dovoľujú, odsťahujte sa z bytu a urobte všetko naraz. Je to ideálne, pretože „dorábky“ jednak lezú na nervy, jednak vyjdú drahšie a často spôsobujú problémy, keďže práce na seba nenadväzujú. A keď pomyslíte na upratovanie po každom odchode partie robotníkov… Ak nemáte dosť financií, zvážte, či radšej nepočkáte a nedošetríte. Ak naozaj nemáte inú možnosť a budete doma bývať aj počas rekonštrukcie a všetko robiť postupne, pripravte sa na nepohodlie, hluk, prach, nefunkčnosť toalety, kúpeľne či kuchyne a majte záložné riešenie. Myslite na tento fakt najmä vtedy, ak máte deti. Pokúste sa aspoň naplánovať si renováciu v termíne, keď vám v práci nehoria uzávierky, deti nemajú prázdniny (alebo majú a vy ich pošlete k starým rodičom), skrátka na obdobie, keď viete, že sa budete môcť plne sústrediť na prebiehajúce práce a budete ich môcť aj kontrolovať. Je, samozrejme, lepšie ich naplánovať v letných mesiacoch, len si nezabudnite včas rezervovať termín v stavebnej firme.

Pri vymeriavaní buďte precízni. Aj pol centimetra dokáže pri kuchynskom nábytku narobiť problémy, nehovoriac o vstavaných skriniach na mieru.

Pri vymeriavaní buďte precízni. Aj pol centimetra dokáže pri kuchynskom nábytku narobiť problémy, nehovoriac o vstavaných skriniach na mieru.
thinkstock.com

Postrehy čitateľov z praxe 
 
„Zohnať firmu či remeselníkov, ktorí robia dobre, nekradnú a je na nich spoľahnutie, je veľmi ťažké. Ideálne je rekonštruovať v zime, ak teda neplánujete technologické procesy závislé od tepla, napríklad fasády. V stavebníctve totiž v zime nie je toľko práce, remeselníci majú viac času a sú ochotní robiť aj za menej peňazí.“
 
„Spôsob, ako ušetriť, je zháňať si materiál svojpomocne. Veľa robotníkov sa netají tým, že ak by mali byť platení len za odvedenú prácu, tak to nerobia. Zákazníkov ‚oholia‘ najmä na materiáli. Vo veľkoobchode ho nakupujú s 30- až 40-percentným rabatom a klientom predávajú za odporúčané ceny. Stavte na e-shopy a špecializované kamenné obchody. Kontrolujte si ceny. Odmenu za prácu neovplyvníte, ale náklady na materiál sú podstatná položka a firma skoro nikdy nepríde s najlepšou ponukou. Nechajte si predložiť cenník materiálov a hľadajte lacnejší. Neraz sa stane, že na lepšiu cenu narazíte aj v hobby obchode za rohom.“
 
„Je dobré nájsť firmu, ktorá všetko zariadi, ale organizovať, a hlavne dozerať na ňu musíte osobne. Čím častejšie budete chodiť na stavbu, tým lepšie sa vyhnete katastrofám. Neviem, ako veľmi to treba zdôrazňovať, ale firmám sa nedá veriť. Neznášam, keď sa paušalizuje a hovorí sa o všetkých remeselníkoch negatívne, ale osobná mnohonásobná skúsenosť potvrdzuje, že musíte firmy aj remeselníkov neustále kontrolovať a dýchať im na chrbát. Je dôležité dozerať aj na úplne drobnosti. Aj tí, ktorí sa inak javia ako profesionáli, môžu zabudnúť na niečo, čo vás bude každé ráno štvať, keď okolo toho budete chodiť. Málokedy sa podarí zohnať elektrikára, ktorý zavolá predtým, ako zásuvku vyseká inak, ako ste ju chceli.“ 

 

Kategória: Materiály Navrhovanie interiéru
Tagy: bytu rekonštrukcia
Zdieľať článok

Diskusia