Ako uspieť pri zariaďovaní malého interiéru

28. 11. 2013
Zdieľať

Svetlé farby, nábytok s ľahkou konštrukciou a prepracovaný systém ukladania – to sú tri základné kroky, ktoré vás dovedú k úspechu pri zariaďovaní bytov s obmedzeným priestorom. Aké ďalšie triky vám pri zariaďovaní môžu pomôcť, nám prezradila Zuzana Schubertová, dizajnérka štúdia Epes rádes.

Existujú pri zariaďovaní malého interiéru pravidlá, ktorých by sme sa mali určite držať?
V skratke by sa dalo povedať, že základné pravidlá sú dve: maximálne využiť priestor a nepoužívať príliš tmavé farby na stenách. Inak je dovolené takmer všetko. Aj v malom byte sa dá čarovať a s trochou odvahy môže malý priestor pôsobiť príjemne a veľkoryso. 

Ako uspieť pri zariaďovaní malého interiéru

1192439
Hanák nábytek

Aký nábytok vyberať do takéhoto priestoru?
Osvedčilo sa mi používanie odľahčeného typu nábytku, keď je napríklad stolík na tenkých vyšších nožičkách, oproti ťažkému nábytku posadenému priamo na zem. Miestnosť potom nevyzerá príliš zaplnená. Aj priehľadné materiály, ako sú sklo alebo plast, pôsobia v priestore vzdušnejšie.

Ako uspieť pri zariaďovaní malého interiéru

1192446
IKEA a.s.

Sú vhodnejšie voľne stojace alebo vstavané spotrebiče?
Samozrejme, záleží na konkrétnom priestore, ale všeobecne platí, že by sme mali využiť celú plochu stien na ukladanie vecí. To platí aj pri spotrebičoch. Pokiaľ ide o vstavané spotrebiče v kuchyni, určite bude kuchyňa v malom priestore vyzerať kompaktnejšie, keď je na prvý pohľad zjednotená. 


Ako uspieť pri zariaďovaní malého interiéru

1192436
Hanák nábytek

Ako si môžeme pomôcť farbami, aby náš byt nepôsobil stiesneným dojmom?
Určite sa treba vyvarovať príliš tmavých farieb. Odporúčala by som vymaľovať výraznejšie len jednu stenu alebo tapetovať drobnejšími vzormi. Vyvarovala by som sa aj maľovania stropu inou farbou než svetlou. Maľovanie stropov je dnes veľmi moderné, ale zútulní skôr byty s vyššími miestnosťami. Ak je v byte málo denného svetla, neverili by ste, čo dokážu tóny žltej. Miestnosť presvetlia ešte viac než biela farba. Opäť však platí, že ju stačí použiť na jednu stenu. Miestnosti obrátené na sever pôsobia chladnejšie, preto je vhodnejšie použiť teplejšie odtiene. 

Ako uspieť pri zariaďovaní malého interiéru

1192447
IKEA a.s.

Ako postupovať napríklad pri výbere tapety?
Malý byt určite neznamená, že vynecháme tapety, farby či vzory. Skôr by sme sa mali zamyslieť nad tým, aké farby a typy vzorov použijeme. Fantázii sa medze nekladú, len opäť pozor na tmavé farby a veľké vzory. Tie miestnosť ešte viac zmenšia. Pomôcť si naopak môžeme pásikmi. Vertikálne pásy miestnosti opticky pridajú na výške, zatiaľ čo horizontálne ju opticky rozšíria. Ak použijete dva až tri širšie, efekt bude ešte výraznejší. Veľmi dobre vyzerá zónovanie miestnosti, keď ju farebne rozdelíme na spoločenskú a napríklad jedálenskú časť. Byt potom pôsobí väčší. 

Ako uspieť pri zariaďovaní malého interiéru

1192437
Flügger

Môžeme v takomto prípade uvažovať aj nad obložením stien, napríklad dreveným obkladom? Je to v prípade malého bytu vôbec vhodné? A ako ho koncipovať, aby sme interiéru pomohli?
Prečo nie? Samozrejme, ale opäť skôr svetlým drevom či kameňom a len na jednej ploche. Inak by ste sa mohli cítiť trochu ako v škatuli. Ak túžite po tmavom dreve, tak len v akcentoch. 

Ako uspieť pri zariaďovaní malého interiéru

1192438
Impol Trade

Aké ďalšie optické triky nám môžu pomôcť? Čo tak oblé hrany alebo zrkadlá?
Oblé hrany sú fajn aj vo väčších bytoch, najmä pre rodiny s deťmi, priestor však opticky ani fakticky nezväčšia. Ak hovoríme o malých bytoch, v ktorých často jedna miestnosť slúži ako obývačka aj spálňa, zrkadlá by som neodporúčala. Mohli by pôsobiť rušivo. Na tie by som nechala miesto len vo vstupnej hale. Samozrejme, s priestorom sa dá pohrať farebne, dispozične ho upraviť, použiť tipy a triky, ktoré miestnosti polichotia. Vždy je však dobré pristupovať ku každému interiéru individuálne, keďže veľkú úlohu zohrávajú svetové strany, spôsob využívania miestností a v neposlednom rade aj osoby, ktoré byt obývajú. Ak si teda nie ste istí zariadením akéhokoľvek bytu, je lepšie obrátiť sa na skúseného interiérového dizajnéra.

Ako uspieť pri zariaďovaní malého interiéru

1192445
Kronospan

 
Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byt garsónka interiér malý byt
Zdieľať článok

Diskusia