Časopis Môj dom špeciál/2013 v predaji

22. 04. 2013 Zdieľať

Hovorí sa, že bývať by ste mali až v treťom dome, ktorý postavíte. Má to istú logiku, veď skúsenosti sú skúsenosti. Lenže kto má dnes šancu na tri pokusy? Už stavba prvého domu zvyčajne stojí človeka kopu času, životné úspory aj veľkú dávku životnej energie. Našťastie, nie každý sa musí učiť na vlastných chybách, najmä nie teraz, v dobe informačnej.


Aj my vám v našom špeciálnom vydaní predstavujeme zopár domov, ktoré sa vydarili hneď na prvý pokus – napríklad majitelia zaujímavého minimalistického na strane 50 sú so svojím bývaním nanajvýš spokojní a ani po dvoch rokoch by na ňom nemenili vôbec nič. Dôvodom je, že ešte skôr ako sa začali kopať základy, mali všetko premyslené do posledného detailu, doslova až po miesto na mikrovlnku v kuchyni. A tiež že presne vedeli, čo im vyhovuje, a našli si architekta, s ktorým si perfektne sadli. Náročky som vybrala práve tento dom – minimalizmus má totiž vzácnu schopnosť vzbudzovať výrazné emócie – časť ľudí nadchne, časť popudí (priznávam, tiež preto, že mám preň trochu slabosť), Aj konštatovanie: „Tak v tomto by som teda bývať nechcel,“ je však celkom dobrým začiatkom. Už sa „len“ prepracovať od toho, čo by ste nechceli, k tomu, čo vám bude naozaj vyhovovať. A najmä vybrať si z mnohých možných variantov len jediný (a najlepší). Prvé odporúčanie nášho tohtoročného stavebného špeciálu preto znie: hľadajte informácie, premýšľajte, pýtajte sa. Fáza, ktorá stavbe domu predchádza, je tá najdôležitejšia, mala by byť preto dostatočne dlhá – o to kratšie a úspešnejšie budú tie nasledujúce. Stavbu prvých dvoch (alebo hoci aj dvadsiatich) domov absolvujte radšej virtuálne – naše špeciálne vydanie venované stavbe domu by vám pri tom mohlo byť užitočným pomocníkom.
 
Erika Kuhnová
 
P.S.:
Neodpustím si ešte jedno odporúčanie: pri hľadaní toho najlepšieho domu premýšľajte nielen o tom, ako sa vám v ňom bude bývať, ale aj o tom, ako pristane okolitej krajine a čím poteší okoloidúcich. Vždy, keď sa vraciam spoza hraníc alebo vojdem do niektorého farebného „lentilkova“, akých nám pri väčších mestách vyrástlo neúrekom, je mi ľúto, že u nás sa toľko domov postaví s obrovskou dávkou arogancie. Bez úcty k histórii, bez ohľadu na krajinu, na okolie, s nepriateľským postojom k ľuďom na ulici a nezdravou súťaživosťou so susedmi. Mrzí ma, že v iných krajinách (a štvrtiach z iných období) je radosť prejsť sa ulicami – z chodníka vidíte kvety v oknách, fasády s pokorou a citom zladené so susednými a zeleň, ktorá ľahko prekonáva nízke plôtiky predzáhradiek, zatiaľ čo u nás máte v novej štvrti pocit ako zločinec vo väzení – všade okolo vysoké betónové múry. Ak je toto obraz našej doby, potom tu o sebe nechávame veľmi smutné svedectvo.
 
 
PRELISTUJTE SI ČASOPIS
 
 
 
Z OBSAHU ŠPECIÁL 2013: 
 
■ Zo skla a ocele
■ Pevná pôda pod nohami
■ Naplánujte si stavbu domu
■ Namiesto stien nábytok
■ 8 užitočných rád Ako si vybrať stavebný materiál
■ Novinky pre hrubú stavbu
■ Pod ochranou dvoch krídiel
■ 8 užitočných rád Ako správne umiestniť bazén
■ Tradícia v novom
■ Novinky pre šikmú strechu
■ Drevo – znovuobjavený materiál
■ Dom ako drevená skladačka
■ Umenie zapadnúť, nie zabudnúť
■ Desať mýtov a povier o vykurovaní a zdrojoch tepla 
■ Keď dom, tak pasívny
■ Podľa čoho vybrať okno
■ Jeden dom pre tri generácie
 

Časopis Môj dom špeciál/2013 v predaji

1212808

 
foto na titulnej strane: FOTES
 
Viac sa dočítate v špeciálnom vydaní časopisu Môj dom 
Kategória: Aktuality
Zdieľať článok