Odpovedáme na vaše otázky k pestovaniu okrasných rastlín

29. 06. 2013
Zdieľať

Vyberáme niekoľko odpovedí na vaše otázky k okrasnej záhrade, ktoré ste nám poslali do redakcie.

OPADANÉ puky

Na konci zimy jedna z mojich orchideí vyhnala puky. Rastlinu som okamžite preniesla z chodby do obývačky, aby sa z nej mohla tešiť moja rodina aj naše návštevy. O niekoľko dní však puky opadli. Čo som urobila nesprávne? Mohla opadanie zapríčiniť vyššia teplota v miestnosti? Ďakujem. 
(Veronika Š., Michalovce)

Nie je dobré prenášať žiadne kvitnúce rastliny, respektíve také, ktoré majú založené puky. Tie totiž môžu aj vplyvom náhlej zmeny teploty opadnúť a ďalšie sa už tak skoro nevytvoria. Moja rada teda znie: neprenášať. Rastlinám, ktoré zakladajú kvety, doprajte vyššiu vzdušnú vlhkosť, pretože suchý vzduch im neprospieva. Zalievajte ich len striedmo, nikdy nie tak, aby boli korene premočené. To môže tiež spôsobiť opadanie kvetných pukov. Pozor dávajte aj na prievan, takisto môže kvetné puky zlikvidovať.  


Odpovedáme na vaše otázky k pestovaniu okrasných rastlín

1233472
thinkstock.com

KVETY do kuchyne

Milá redakcia, prosím vás o radu. Do novej kuchyne by som rada umiestnila kvitnúce rastliny. Ktoré druhy sú podľa vás vhodné a nebudú im prekážať výpary z varenia? Neuvažujem však o bylinkách, tie mám zasadené v záhrade. 
(Lucia N., Trnava)

Do kuchyne je vhodných viacero pekných kvitnúcich rastlín, ktorým sa veľmi dobre darí na okennom parapete. Ideálne sú nižšie a kompaktne rastúce jedince, rôzne druhy orchideí, izbové zvončeky (Campanula isophylla), tanierovky (Achimenes), begónie (Begonia elatior), klívie (Clivia miniata), gerbery (Gerbera jamesonii), zornice (Hippeastrum hybrid), cinerárie (Senecio cruentus) či kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana). Pri výbere konkrétnych rastlín vždy zohľadnite podmienky, ktoré vaša kuchyňa ponúka. Iné sa totiž hodia do svetlých a iné do tmavších kuchýň. Popri kvitnúcich rastlinách sú veľmi pekné aj tie, ktoré vynikajú pestrofarebnými plodmi, napríklad okrasné papričky. Dbajte na to, aby kuchyňa nebola kvitnúcimi rastlinami príliš presýtená, a pridajte aj zopár druhov, ktoré vynikajú svojím olistením. Kvitnúcim rastlinám vyberte pekné črepníky, ktoré budú farebne ladiť s kvetmi.


Odpovedáme na vaše otázky k pestovaniu okrasných rastlín

1233473
thinkstock.com

Záhradná RECYKLÁCIA

V jednej zo záhrad som zbadala pekne naaranžovaný prútený kôš. Bol deravý, no tento nedostatok mu vonkoncom neuškodil,ba práve ešte pridal na zaujímavosti. Poraďte, čo by som mohla podobným spôsobom recyklovať.  
(Soňa S.,Banská Štiavnica)

Výsadby v košíkoch sú populárne najmä na vidieku, kde veľmi dobre vyniknú. Nádherne v nich vyzerajú vresy, muškáty, fuksie či nižšie okrasné trávy. Na netradičné výsadby môžete použiť aj staré gumáky, odkvapové rúry, drevené prepravky, plechové dózy alebo zaujímavo vyskladané staré zásuvky. Využiť môžete aj starodávny kufor, pekný je aj popínavými rastlinami obrastený starý bicykel, prípadne stará piecka alebo sud. Záhradu však podobnými nápadmi neprepĺňajte, skôr sa žiada nechať vyniknúť len jeden takýto prvok. Často sa vyplatí danú vec len tak položiť a vysadiť k nej rastliny. Príroda tu bude najlepším záhradníkom. Do recyklovaného predmetu vždy použite kvalitnejší substrát, vďaka tomu sa bude dariť aj vysadeným rastlinám. 


Odpovedáme na vaše otázky k pestovaniu okrasných rastlín

1233470
thinkstock.com

RASTLINY v spoločných priestoroch

Vážená redakcia! Presťahovali sme sa do bytu v staršom panelovom dome s množstvom chradnúcich rastlín v spoločných priestoroch. Keď som sa pýtala susedov, komu patria, povedali, že sú tam od nepamäti a nikto sa o ne nestará. Rada by som im vdýchla nový život. Aké podmienky by som im mala vytvoriť? Vopred ďakujem. 
(Jana T., Dolný Kubín)

V prvom rade je potrebné urobiť aspoň základnú revíziu. V rámci nej zistite, čo vlastne na chodbe rastie, čo má zmysel ďalej pestovať a čo naopak bude lepšie zlikvidovať. Dôležité bude rastliny roztriediť podľa toho, aké podmienky vyžadujú (pomôže vám odborná literatúra alebo internet). Ak im neviete vytvoriť adekvátne podmienky, je lepšie darovať ich alebo presunúť do iných, vhodnejších priestorov. Ak korene vyliezajú z črepníka, bude potrebné rastliny presadiť. Vyberte pre ne väčšie črepníky a vysaďte ich do nového substrátu, ideálne na izbové rastliny. V prípade, že ide o košatejšie druhy, treba zvážiť aj rez, ktorý je dobré, podobne ako presadenie, zrealizovať teraz na jar. Ak sú na chodbe muškáty, vyneste ich koncom apríla na sezónu do vonkajších priestorov.


Odpovedáme na vaše otázky k pestovaniu okrasných rastlín

202258
Daniel Košťál

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: okrasna Praktické rady rastliny záhrada
Zdieľať článok

Diskusia