10 interiérových tipov, ktoré môžete upliesť a uháčkovať

15. 07. 2013
Zdieľať

Milovníčky ručných prác, pozor! Pletené a háčkované doplnky sú aktuálnym interiérovým hitom. Dajú sa nimi oživiť miestnosti zariadené v rôznych štýloch – od vintage až po independent. My sme pre vás vybrali 10 tipov do romantického interiéru.

 

 

Spoločným znakom háčkovaných a pletených doplnkov, ktoré sú doslova stvorené do romanticky ladeného interiéru, je nežná prírodná farebnosť od bielej cez holubiu sivastú a maslovú až po odtiene vaječných škrupiniek.


Hra so svetlom  Lampa s háčkovaným vzorom vytvorí v miestnosti pôvabné svetelné efekty. Háčkovaný poťah stačí navliecť na jednoduché valcové tienidlo a v hornej a dolnej časti stiahnuť šnúrkou (potrebujete: bavlnenú priadzu krémovej farby, valcové tienidlo na lampu, priemer asi 30 cm).

Hra so svetlom Lampa s háčkovaným vzorom vytvorí v miestnosti pôvabné svetelné efekty. Háčkovaný poťah stačí navliecť na jednoduché valcové tienidlo a v hornej a dolnej časti stiahnuť šnúrkou (potrebujete: bavlnenú priadzu krémovej farby, valcové tienidlo na lampu, priemer asi 30 cm).
Profiimedia

1 Hra so svetlom

Lampa s háčkovaným vzorom vytvorí v miestnosti pôvabné svetelné efekty. Háčkovaný poťah stačí navliecť na jednoduché valcové tienidlo a v hornej a dolnej časti stiahnuť šnúrkou (potrebujete: bavlnenú priadzu krémovej farby, valcové tienidlo na lampu, priemer asi 30 cm).

   stredne náročné


Dečka sa vracia  Obrusy a tzv. dečky však nemusia nevyhnutne vyzerať ako od starej mamy. Tento moderne romantický variant je upletený hladkými očkami z pevného povrázka. Rozmery obrusu pri­spôsobte veľkosti stola. Ruky si pri pletení chráňte bavlnenými rukavicami. Náš tip: obrus môžete pliesť aj z dvoch klbiek naraz, najprv si však obe priadze namotajte na jedno klbko.

Dečka sa vracia Obrusy a tzv. dečky však nemusia nevyhnutne vyzerať ako od starej mamy. Tento moderne romantický variant je upletený hladkými očkami z pevného povrázka. Rozmery obrusu pri­spôsobte veľkosti stola. Ruky si pri pletení chráňte bavlnenými rukavicami. Náš tip: obrus môžete pliesť aj z dvoch klbiek naraz, najprv si však obe priadze namotajte na jedno klbko.
Profimedia

2 Dečka sa vracia

Obrusy a tzv. dečky však nemusia nevyhnutne vyzerať ako od starej mamy. Tento moderne romantický variant je upletený hladkými očkami z pevného povrázka. Rozmery obrusu pri­spôsobte veľkosti stola. Ruky si pri pletení chráňte bavlnenými rukavicami. Náš tip: obrus môžete pliesť aj z dvoch klbiek naraz, najprv si však obe priadze namotajte na jedno klbko. 

jednoduché


Všestranná kocka  Poslúži ako taburet na sedenie alebo na pohodlné vyloženie nôh, ako príručný stolík či odkladacia plocha. Pleteninou môžete potiahnuť molitanovú kocku s rozmermi asi 40 × 40 cm alebo hotovú taburetku (napríklad Solsta Pällbo, IKEA). Biely poťah je upletený z bavlnenej priadze tak, aby vznikol hráškový vzor. Keďže nemá spodnú stranu, dá sa ľahko stiahnuť a vyprať – svetlej farby sa teda nemusíte obávať.

Všestranná kocka Poslúži ako taburet na sedenie alebo na pohodlné vyloženie nôh, ako príručný stolík či odkladacia plocha. Pleteninou môžete potiahnuť molitanovú kocku s rozmermi asi 40 × 40 cm alebo hotovú taburetku (napríklad Solsta Pällbo, IKEA). Biely poťah je upletený z bavlnenej priadze tak, aby vznikol hráškový vzor. Keďže nemá spodnú stranu, dá sa ľahko stiahnuť a vyprať – svetlej farby sa teda nemusíte obávať.
Profiimedia

3 Všestranná kocka

Poslúži ako taburet na sedenie alebo na pohodlné vyloženie nôh, ako príručný stolík či odkladacia plocha. Pleteninou môžete potiahnuť molitanovú kocku s rozmermi asi 40 × 40 cm alebo hotovú taburetku (napríklad Solsta Pällbo, IKEA). Biely poťah je upletený z bavlnenej priadze tak, aby vznikol hráškový vzor. Keďže nemá spodnú stranu, dá sa ľahko stiahnuť a vyprať – svetlej farby sa teda nemusíte obávať.

jednoduché


 Ľahký pléd na leto  Vzdušný háčkovaný pléd vás v prvých letných dňoch ochráni pred večerným chladom – môžete si vďaka nemu napríklad predĺžiť príjemné chvíle na terase. Je uháčkovaný z bielej bavlnenej priadze. Štandardné rozmery sú asi 90 × 70 cm, ale môžete ho urobiť aj väčší. Hotový pléd spevnite okrajom širokým 6 cm.

Ľahký pléd na leto Vzdušný háčkovaný pléd vás v prvých letných dňoch ochráni pred večerným chladom – môžete si vďaka nemu napríklad predĺžiť príjemné chvíle na terase. Je uháčkovaný z bielej bavlnenej priadze. Štandardné rozmery sú asi 90 × 70 cm, ale môžete ho urobiť aj väčší. Hotový pléd spevnite okrajom širokým 6 cm.
Profimedia

4 Ľahký pléd na leto

Vzdušný háčkovaný pléd vás v prvých letných dňoch ochráni pred večerným chladom – môžete si vďaka nemu napríklad predĺžiť príjemné chvíle na terase. Je uháčkovaný z bielej bavlnenej priadze. Štandardné rozmery sú asi 90 × 70 cm, ale môžete ho urobiť aj väčší. Hotový pléd spevnite okrajom širokým 6 cm.

             stredne náročné


Pohladí bosé nohy  Už prvý krok do nového dňa bude príjemný. Koberec k posteli, upletený z riadkov hladkých a obrátených očiek, budete mať na ihliciach číslo 15 rýchlo hotový. Aby mali strapce rovnakú dĺžku, priadzu namotajte na kartón a v jednej časti rozstrihnite (potrebujete: hrubú bielu priadzu, najlepšie bavlnu s prímesou, prípadne pleťte naraz z viacerých vlákien, rozmery koberca: asi 60 × 105 cm).

Pohladí bosé nohy Už prvý krok do nového dňa bude príjemný. Koberec k posteli, upletený z riadkov hladkých a obrátených očiek, budete mať na ihliciach číslo 15 rýchlo hotový. Aby mali strapce rovnakú dĺžku, priadzu namotajte na kartón a v jednej časti rozstrihnite (potrebujete: hrubú bielu priadzu, najlepšie bavlnu s prímesou, prípadne pleťte naraz z viacerých vlákien, rozmery koberca: asi 60 × 105 cm).
Profimedia

5 Pohladí bosé nohy

Už prvý krok do nového dňa bude príjemný. Koberec k posteli, upletený z riadkov hladkých a obrátených očiek, budete mať na ihliciach číslo 15 rýchlo hotový. Aby mali strapce rovnakú dĺžku, priadzu namotajte na kartón a v jednej časti rozstrihnite (potrebujete: hrubú bielu priadzu, najlepšie bavlnu s prímesou, prípadne pleťte naraz z viacerých vlákien, rozmery koberca: asi 60 × 105 cm).

Biela pekne ladí s drevenou podlahou, zaručene romantickú kombináciu vytvorí aj s odtieňmi modrej.

   jednoduché


Pletený patchwork  Patchworkový vankúš je veľmi pôsobivý, urobiť ho pritom nie je nijako zvlášť náročné. Pozostáva z 18 pruhovaných štvorcov, ktoré sa pletú samostatne a nakoniec sa zošijú. Na zadnej strane nechajte otvor a olemujte ho pleteným alebo háčkovaným okrajom s otvormi na gombičky (potrebujete: pletaciu priadzu v prírodných odtieňoch – bielej, maslovej a béžovej, príjemnú na dotyk, rozmery: 50 × 50 cm).

Pletený patchwork Patchworkový vankúš je veľmi pôsobivý, urobiť ho pritom nie je nijako zvlášť náročné. Pozostáva z 18 pruhovaných štvorcov, ktoré sa pletú samostatne a nakoniec sa zošijú. Na zadnej strane nechajte otvor a olemujte ho pleteným alebo háčkovaným okrajom s otvormi na gombičky (potrebujete: pletaciu priadzu v prírodných odtieňoch – bielej, maslovej a béžovej, príjemnú na dotyk, rozmery: 50 × 50 cm).
Profimedia

6 Pletený patchwork

Patchworkový vankúš je veľmi pôsobivý, urobiť ho pritom nie je nijako zvlášť náročné. Pozostáva z 18 pruhovaných štvorcov, ktoré sa pletú samostatne a nakoniec sa zošijú. Na zadnej strane nechajte otvor a olemujte ho pleteným alebo háčkovaným okrajom s otvormi na gombičky (potrebujete: pletaciu priadzu v prírodných odtieňoch – bielej, maslovej a béžovej, príjemnú na dotyk, rozmery: 50 × 50 cm).

jednoduché


Nielen pre najmenších  Macko z mäkučkej priadze môže byť ozdobou spálne každej malej slečny. Každú časť tela treba upliesť zvlášť a potom ju vypchať, aby macko časom nestratil tvar. Nakoniec našite na ušká a labky textilné aplikácie (potrebujete: priadzu na ručné pletenie krémovej farby, najlepšie zmes vlny a kašmíru, aby bol macko príjemný na dotyk, výška: asi 20 cm).

Nielen pre najmenších Macko z mäkučkej priadze môže byť ozdobou spálne každej malej slečny. Každú časť tela treba upliesť zvlášť a potom ju vypchať, aby macko časom nestratil tvar. Nakoniec našite na ušká a labky textilné aplikácie (potrebujete: priadzu na ručné pletenie krémovej farby, najlepšie zmes vlny a kašmíru, aby bol macko príjemný na dotyk, výška: asi 20 cm).
Profiimedia

7 Nielen pre najmenších

Macko z mäkučkej priadze môže byť ozdobou spálne každej malej slečny. Každú časť tela treba upliesť zvlášť a potom ju vypchať, aby macko časom nestratil tvar. Nakoniec našite na ušká a labky textilné aplikácie (potrebujete: priadzu na ručné pletenie krémovej farby, najlepšie zmes vlny a kašmíru, aby bol macko príjemný na dotyk, výška: asi 20 cm).

   náročné


Do kúpeľne  V kúpeľni je dôležitá nielen príjemná atmosféra, ale aj pohodlie a dostatok miesta na odkladanie. To všetko dokáže poskytnúť skladacia stolička so sedadlom z bielej pleteniny. Aby bol poťah pevnejší, upleťte ho hladkými očkami z trojitej priadze (potrebujete: bavlnenú priadzu, skladaciu stoličku, rozmery podľa konštrukcie stoličky.)

Do kúpeľne V kúpeľni je dôležitá nielen príjemná atmosféra, ale aj pohodlie a dostatok miesta na odkladanie. To všetko dokáže poskytnúť skladacia stolička so sedadlom z bielej pleteniny. Aby bol poťah pevnejší, upleťte ho hladkými očkami z trojitej priadze (potrebujete: bavlnenú priadzu, skladaciu stoličku, rozmery podľa konštrukcie stoličky.)
Profimedia

8 Do kúpeľne

V kúpeľni je dôležitá nielen príjemná atmosféra, ale aj pohodlie a dostatok miesta na odkladanie. To všetko dokáže poskytnúť skladacia stolička so sedadlom z bielej pleteniny. Aby bol poťah pevnejší, upleťte ho hladkými očkami z trojitej priadze (potrebujete: bavlnenú priadzu, skladaciu stoličku, rozmery podľa konštrukcie stoličky.)

jednoduché


Dóza na čačky-mačky  Sponky a gumičky do vlasov je najlepšie uložiť do škatuliek, romantickou alternatívou môžu byť aj háčkované dózy. Ako držiak na vrchnáčiku môže poslúžiť nielen mušľa, ale napríklad aj gombička alebo imitácia perly (potrebujete: päťvláknovú bavlnenú priadzu na háčkovanie, veľkosť: priemer asi 10 cm).

Dóza na čačky-mačky Sponky a gumičky do vlasov je najlepšie uložiť do škatuliek, romantickou alternatívou môžu byť aj háčkované dózy. Ako držiak na vrchnáčiku môže poslúžiť nielen mušľa, ale napríklad aj gombička alebo imitácia perly (potrebujete: päťvláknovú bavlnenú priadzu na háčkovanie, veľkosť: priemer asi 10 cm).
Profimedia

9 Dóza na čačky-mačky

Sponky a gumičky do vlasov je najlepšie uložiť do škatuliek, romantickou alternatívou môžu byť aj háčkované dózy. Ako držiak na vrchnáčiku môže poslúžiť nielen mušľa, ale napríklad aj gombička alebo imitácia perly (potrebujete: päťvláknovú bavlnenú priadzu na háčkovanie, veľkosť: priemer asi 10 cm).

stredne náročné


Oblečené vešiaky  Ak máte v spálni vešiakovú tyč, na jej romantickú ozdobu môžete zmeniť aj obyčajné drevené vešiaky. Navyše, toto riešenie je aj praktické – šaty z vešiaka neskĺznu. Upleťte pás s rovnakou šírkou, ako je dĺžka vešiaka, a dĺžkou, ktorá je dvojnásobkom jeho šírky. Prevlečte ho cez kovový hák a zospodu zháčkujte.

Oblečené vešiaky Ak máte v spálni vešiakovú tyč, na jej romantickú ozdobu môžete zmeniť aj obyčajné drevené vešiaky. Navyše, toto riešenie je aj praktické – šaty z vešiaka neskĺznu. Upleťte pás s rovnakou šírkou, ako je dĺžka vešiaka, a dĺžkou, ktorá je dvojnásobkom jeho šírky. Prevlečte ho cez kovový hák a zospodu zháčkujte.
Profimedia

10 Oblečené vešiaky

Ak máte v spálni vešiakovú tyč, na jej romantickú ozdobu môžete zmeniť aj obyčajné drevené vešiaky. Navyše, toto riešenie je aj praktické – šaty z vešiaka neskĺznu. Upleťte pás s rovnakou šírkou, ako je dĺžka vešiaka, a dĺžkou, ktorá je dvojnásobkom jeho šírky. Prevlečte ho cez kovový hák a zospodu zháčkujte.

jednoduché

Kategória: Doplnky Farby, materiály
Tagy: biela doplnky pletenie romantika
Zdieľať článok

Diskusia