Pýtate sa na pestovanie okrasných rastlín a my odpovedáme

02. 08. 2013
Zdieľať

Potrebujete poradiť s okrasnou záhradou? Napíšte nám na zahrada@jaga.sk.

Okrasné TRÁVY

Vážená redakcia, po tohtoročnej dlhej zime som sa konečne pustila do zveľaďovania záhrady. Okolo jazierka by som rada vysadila okrasné trávy. Ktoré druhy sú podľa vás vhodné? 
(Martina D., Vrbové)

K jazierku by som skôr umiestnil niektoré kvitnúce a vlhkomilné trvalky s listami pripomínajúce steblá tráv. Môže ísť o ľaliovky, kosatce žlté, kosatce sibírske, tradeskancie, ktoré môžete doplniť druhmi s mohutne pôsobiacimi listami – funkiami či bergéniami. Vhodné sú aj rôzne druhy bambusov. Vyberajte najmä tie trsovito rastúce, ktoré nepoškodia steny jazierka. Z okrasných tráv sú ideálne ozdobnica čínska (do pozadia) alebo vybrané druhy ostríc (Carex grayi a Carex elata ’Aurea‘), K jazierkam sa príliš nehodí perovec, hoci sa k nim často vysádza. Rozpadajúce sa súkvetia totiž na jeseň padajú do vody, čo nie je žiaduce. 


Pýtate sa na pestovanie okrasných rastlín a my odpovedáme

1238867
Daniel Košťál

Rozmnožovanie ANTÚRIÍ

V ostatnom období sa začalo mo­jim antúriám naozaj dariť. Mám ich doma päť a všetky naozaj krásne kvitnú viacerými kvetmi. Rada by som ich rozmnožila a urobila tak radosť svojej rodine a známym. Ako mám postupovať? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď. 
(Elena B., Bratislava)

Antúria (Anthurium andreanum) je dlhoveká, pekne kvitnúca izbová rastlina. Rozmnožiť sa dá celkom jednoducho delením starších a dobre prekorenených trsov. Ideálne je to na jar, v lete aj na jeseň, určite však nie koncom roka. Antúrie je dobré presadiť raz za dva až tri roky. Z jedného pekne rozrasteného trsu sa dá získať množstvo nových jedincov, ktoré môžete bez problémov podarovať aj hneď po presadení. Pri presádzaní sa rastlina vyberie z črepníka, opatrne sa oddelia jednotlivé výhonky s koreňmi a vysadia do vegetačných nádob s kyslejším substrátom (použiť možno azalkový substrát). Netreba zabúdať, že pri zakoreňovaní si antúrie žiadajú vyššiu vzdušnú vlhkosť a teplo. Zalievať sa musia len odstátou vodou. Tiež je možné rozmnožiť si ich vrcholovými alebo stonkovými odrezkami, prípadne aj výsevom semien. To už je však skôr práca pre odborníka. 


Pýtate sa na pestovanie okrasných rastlín a my odpovedáme

1238868
Daniel Košťál

Chradnúca DRACÉNA

Prosím Vás o radu. Nedávno som svoju dracénu presadila do väčšej nádoby. Dovtedy prosperovala, no od presadenia chradne a jej listy hnednú. Čo som podľa vás spravila nesprávne? 
(Anna C., Holíč)

Neuvádzate, o aký druh dracény ide. Najmenej náročná je dracéna pobrežná (Dracena marginata), ktorá však potrebuje viac svetla. Má užšie, takmer trávovité listy. Dracéna voňavá (Dracena deremensis) znesie aj polotieň. Problémom dracény môže byť nevhodné umiestnenie. Dracéna nemá rada priame slnko. Ak je umiestnená blízko sklenej tabule, môžu sa jej poškodiť listy, potom začnú hnednúť. Pri pestovaní dracény je dôležité dodržiavať aj vhodnú teplotu – do 25 °C v lete a okolo 18 °C v zime. Substrát nikdy neprelievajte (mal by mierne preschnúť). Dobrý stav dracén podporuje aj pravidelné zásobovanie živinami vo forme hnojivej zálievky. Hnednúce špičky listov môžu signalizovať nízku vzdušnú vlhkosť a suchší vzduch v miestnosti. V tomto prípade začnite rastlinu intenzívne postrekovať vodou. Ak listy hnednú aj od okrajov, môže ísť o hubové ochorenie spôsobené napríklad intenzívnejšou zálievkou a chladnejším prostredím. 

POPÍNAVÉ rastliny

Na našom záhradnom domčeku sa už podpísal zub času a bolo by potrebné vymeniť ho, manžel sa však starého nechce vzdať. Napadlo mi, že by sme ho mohli nechať obrásť popínavými rastlinami. Poraďte mi druh, ktorý rýchlo rastie a súčasne konštrukciu príliš nezaťaží. Ďakujem. 
(Mária K., Pezinok)

Do uvedených podmienok je vhodný pavinič. Využiť možno niektorý z dvoch druhov – pavinič päťlistý (Parthenocissus quinquefolia) so zloženými listami alebo pavinič trojlaločný (Parthenocissus tricuspidata) s nádherne lesklými celistvými listami. Oba druhy rýchlo rastú, ale na jeseň opadávajú. Časom však domček pokryje spleť konárikov, čiže ani v zime nebude úplne odhalený. Pavinič je pestovateľsky nenáročný, porastie na slnku aj v polotieni, žiada si len humózny a priepustný substrát. Zo vždyzelených druhov sa dá využiť brečtan, na výsledný efekt si však budete musieť zopár rokov počkať. Z popínavých letničiek, kde je ale efekt krátkodobý, sa dá využiť povojník. 


Pýtate sa na pestovanie okrasných rastlín a my odpovedáme

1238866
thinkstock.com

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: okrasna Praktické rady rastliny záhrada
Zdieľať článok

Diskusia