Tajomstvá vysokého oblúka

22. 06. 2005
Zdieľať

Kuchyne prešli v posledných rokoch veľkými zmenami. Moderné kuchynské linky z originálnych materiálov majú tvaroslovie lahodiace oku, sú vybavené špičkovou technikou a sofistikovanými zariadeniami. Kuchyňa sa zmenila z jednoducho zariadeného miesta určeného na špinavú prácu na elegantnú a reprezentatívnu časť bytu, ktorá je plnohodnotnou súčasťou obytného priestoru. Za technickou a estetickou úrovňou ostatného zariadenia dnes nezaostávajú ani kuchynské batérie.

Podobne ako všetky kuchynské zariadenia mala by mať moderná batéria svoje estetické kvality a zároveň spĺňať praktické potreby. Elegantný tvar môže pri dobrej kuchynskej batérii skrývať zariadenie, s ktorým sa jednoducho manipuluje a zároveň dokáže napríklad šetriť vodu alebo vytvárať rôzne druhy prúdu – prevzdušnenú sprchu na oplachovanie zeleniny aj mohutný prúd na rýchle napustenie vody (tieto osobité kuchynské požiadavky dokáže plniť napríklad vyťahovacia spŕška alebo flexibilná hadica ukončená špeciálnou sprchovou hlavicou). Ani samotné tvarovanie kvalitných batérií nie je samoúčelné, ale vychádza z praktických potrieb pri používaní – elegantný vysoký oblúk (či už pevný a otočný, alebo tvorený pružnou hadicou) umožňuje bezpečne umývať vysoké nádoby, manipulovať vo dvoch drezoch či naplniť hrniec priamo na varnej platni. Okrem toho môže mať batéria v spodnej časti zabudovaný aj prepínací ventil na práčku a umývačku riadu, takže napojenie týchto spotrebičov na prívod vody netreba riešiť v priestore pod drezom. Pri rôznych typoch kuchynských batérií sa možno stretnete aj s ďalšími dômyselnými vylepšeniami, ktorých cieľom je zjednodušiť vám prácu v kuchyni.




V dnešných trendoch tvarovania kuchynských batérií sa odrážajú najmä praktické požiadavky na ich používanie. Napríklad v prípade vysokého oblúka výtokového ramena otočného o 360o je reklamná formulácia „neoceniteľný pri umývaní vysokých nádob alebo napúšťaní vody do vázy“ čistá pravda. A to, či si vyberiete oblúk klasicky ladný, moderne hranatý alebo naznačený strmým nábehom, je len otázkou vkusu a zladenia so štýlom kuchyne.
Praktická spŕška, pôvodne vysúvacia a v základnej polohe decentne ukrytá vo výtokovom ramene, sa dnes stala dominantou batérií určených do profesionálnych kuchýň alebo pre náruživých nadšencov domáceho kuchárskeho umenia. Výrazným tvarom i umiestnením dáva už na prvý pohľad jasne najavo, že nie je žiadnou popoluškou a poskytne mnoho užitočných služieb. Spŕška s dlhou pružnou hadicou má oproti klasickému výtokovému ramenu (hoci aj vysokému a otočnému) naozaj nebývalé možnosti pohybu aj tvarovania. Vďaka svojmu extravagantnému hi-tech vzhľadu, ale najmä nadštandardným rozmerom sa takéto batérie hodia najmä na kuchynské ostrovy v strede miestnosti a na supermoderné kuchynské linky s hmotovým dôrazom na ich spodnú časť a minimom horných skriniek.



Kuchynské batérie môžu byť určené na montáž na stenu (tzv. podomietkové) alebo na drez či kuchynskú linku (tzv. stojančekové) – podobne ako umývadlové batérie. V moderných kuchyniach jednoznačne dominujú jednootvorové stojančekové pákové batérie. S hľadaním ostatných typov budú mať nostalgickí romantici rozhodne omnoho viac práce. Samozrejme, najmä pre tých, ktorí majú v kuchyni starý rozvod vody vyvedený zo steny a nehodlajú ho meniť len kvôli novej batérii, nájdu sa v ponuke aj stenové batérie.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: bývanie kuchyňa kuchynská linka vodovodná batéria zariadenie
Zdieľať článok

Diskusia