Priestor a vzduch

22. 06. 2005
Zdieľať

Hneď pri vstupe do bytu vo vilovej štvrti nás prekvapila jeho rozloha. Veľké otvorené priestory, všade dostatok miesta, svetla aj vzduchu. Aj keď sme boli v jednom z bytov viacpodlažného bytového domu, cítili sme sa ako v rodinnom dome. Jedným z dôvodov bol veľkorysý priestor, druhým veľké francúzske okná, ktoré sprostredkúvali kontakt s rozľahlou terasou, a tretím farebnosť a zariadenie.

Hneď za dverami a krátkou chodbičkou sa pred nami otvoril voľný priestor a pocit voľnosti nás sprevádzal vo všetkých miestnostiach bytu. Príčinou boli nielen ich nadštandardné rozmery, ale aj zariadenie a farebnosť jednotlivých priestorov. Architektka Alexandra Marcinková, ktorá je spolu s Ing. arch. Janou Domitrekovou autorkou rekonštrukcie bytu však spomína: „Pôvodne bol pôdorys bytu veľmi zložitý. Hneď po vstupe sa išlo dlhou úzkou chodbou, z ktorej viedli dvere do množstva stiesnených malých miestností, šatníčkov, komôrok a dvoch dosť komplikovane prístupných kúpeľní… Bolo tu síce viacero spální, ale obývačka bola vzhľadom na celkovú plochu bytu veľmi malá. Celý byt pôsobil napriek svojej veľkej rozlohe stiesnene a bol dosť nezmyselne vyriešený. Je preto pochopiteľné, že majiteľovi, ktorý kúpil už hotový byt, jeho dispozičné riešenie vôbec nevyhovovalo. Navyše napriek tomu, že je to pomerne nový dom, boli nekvalitne vyhotovené aj povrchové úpravy a podlahy.“ A tak sa v spolupráci architektov a statika začali rodiť plány na prestavbu.

Univerzálne a nadčasovo

„Zákazník mal len veľmi málo konkrétnych požiadaviek. Chcel skôr byt pre budúcnosť než pre súčasnosť, pre budúcu rodinu. Preto sme museli hľadať univerzálne riešenia, ktoré by vyhovovali viacerým variantom využívania. To bola asi najdôležitejšia požiadavka – vyriešiť byt univerzálne a nadčasovo. Úplne sme zariadili len obývačku s kuchyňou a jednu spálňu. Zvyšok je zatiaľ voľný a zariadi sa podľa konkrétnych potrieb až neskôr.“

Súkromie aj spoločnosť


Priestor a vzduch

26377
Soňa Sadloňová

Nová dispozícia bytu je na rozdiel od starej jasná a prehľadná. Vstupná chodba prechádza do haly, kde si môžete pohodlne odložiť kabát a prípadne si odskočiť na praktické „hosťovské“ WC. Tým, ako sa pred vami priestor otvára, prirodzene vás privedie priamo do dennej či spoločenskej časti bytu napravo od vstupu. Za chrbtom vám ostane súkromná, nočná časť bytu so spálňou, s kúpeľňou a so šatňou. Dennú časť bytu tvorí jeden rozľahlý priestor, ktorý je opticky a funkčne rozdelený na kuchyňu, jedáleň a obývačku. Na rozmedzí medzi dennou a nočnou zónou sú situované ešte dve izby, ktoré zatiaľ nemajú presne určenú funkciu – možno to časom bude detská izba a pracovňa, možno ďalšia spálňa… K prehľadnej dispozícii sa autorky dostali náročnou cestou hľadania toho najlepšieho riešenia a postupným vylepšovaním pôdorysu v niekoľkých variantoch. „Najviac problémov bolo s priestormi pri vstupe,“ vysvetľuje architektka Marcinková. „Vypracovali sme viacero návrhov na ich prestavbu, ktoré mali rôzne podoby, a konečné riešenie sa hľadalo pomerne dlho. Snažili sme sa priestor uvoľniť už v týchto miestach a rozšíriť ho najviac, ako to bolo možné. Namiesto pôvodnej stiesnenej chodby tak nakoniec vznikla priestranná hala.“

Súkromný svet

Súkromná alebo nočná časť bytu pozostáva zo spálne, z veľkej šatne, ktorá je navrhnutá tak, aby neskôr mohli byť v jej


Priestor a vzduch

26381
Soňa Sadloňová

strede ešte ďalšie skrine, a, samozrejme, kúpeľne. Spálňa aj kúpeľňa sú prístupné cez prechodnú šatňu, ktorá je akýmsi spojovacím elementom a vytvára z odpočinkovej časti bytu jeden kompaktný celok. Klasicky striedme zariadenie spálne poskytuje všetok potrebný komfort nielen na spanie, ale aj čítanie, sledovanie televízie či iné odpočinkové aktivity. Podobne ako v celom byte, aj tu kraľuje morené bukové drevo, ale na rozdiel od obývačky a jedálne tu béžovú vystriedala upokojujúca modrá – nežné odtiene na stenách, výraznejšie na textile a doplnkoch.
Rovnako ako spálňa je aj kúpeľňa prístupná cez šatňu.


Priestor a vzduch

26384
Soňa Sadloňová

Okrem veľkej rohovej masážnej vane sú v nej dve umývadlá vsadené do pultu z čierneho mramoru, a tiež WC a praktický bidet. Majiteľ sa síce musel zmieriť s o čosi menšou kúpeľňou, než si pôvodne predstavoval, sprchovacieho kúta sa však nechcel (a ani nemusel) vzdať. Nakoniec sa naň našlo miesto v blízkosti hosťovského WC a je prístupný zo šatne rovnako ako kúpeľňa. „Nie je to práve typické riešenie, ale vyplynulo z umiestnenia sietí – vody a odpadu.“ Vysvetľuje architektka Marcinková. Pravda je, že ak v byte býva viac ľudí, zíde sa aj vaňa, aj sprchovací kút.

Priestor na spoločný život


Priestor a vzduch

26378
Soňa Sadloňová

Dennú časť bytu tvorí veľký otvorený priestor, kde v logickom slede nadväzujú na seba kuchyňa, jedáleň a obývačka. „Pri prestavbe bolo dôležitou požiadavkou otvoriť a zväčšiť práve obytný priestor. Preto sa časť nosnej priečky vybúrala a k pôvodnej obývačke sa pričlenila jedna izba. Stĺp, ktorý je teraz uprostred obývačky, je vlastne zvyšok steny izby. Pôvodne bola teda obývačka asi polovičná,“ objasňuje autorka rekonštrukcie proces vzniku tohto impozantného priestoru.


Priestor a vzduch

26379
Soňa Sadloňová

Vďaka zväčšeniu priestoru sa sem zmestila naozaj veľkorysá kuchyňa, ktorá je od komunikačnej časti oddelená barovým pultom, ale aj jedálenský stôl pre osem osôb a do obývačky kozub aj s pohodlnou sedačkou z bielej kože. „Ďalším pozitívom je, že v obývačke sa klasické okná nahradili veľkými francúzskymi spolu s veľkorysým nástupom na terasu. Pôvodne sa na terasu išlo malými schodíkmi schovanými za rohom, čo vôbec nebolo hodné tohto hodnotného exteriérového priestoru.“
Veľká terasa je vďaka francúzskym oknám opticky súčasťou interiéru a vďaka širokému schodisku prístupná z obývačky aj kuchyne. V pekných dňoch tak môže veľmi prakticky rozšíriť obytný priestor – vonku dobre padne ranná kávička, popoludňajšie slnenie či večerné posedenie pod hviezdnym nebom. Novú, omnoho veľkorysejšiu obývačku oživil aj kozub, ktorý v pôvodnom riešení bytu nebol. Odvod spalín sa vyriešil antikorovým komínom vedeným vedľa fasády až nad strechu domu.
Ešte tu však nie sú doriešené úplne všetky detaily. Architektka Marcinková vysvetľuje plány na najbližšie obdobie: „Obývačka je pripravená na ozvučenie a montáž domáceho kina, z tejto stránky byt ešte nie je dokončený. Obrazovka by mala byť umiestnená vo voľnom priestore vedľa kozuba, kde je na ňu dostatok miesta.“

Elegancia na každom centimetri


Priestor a vzduch

26376
Soňa Sadloňová

Celý byt je zladený a zariadený v jednom štýle aj farebnosti – dominuje béžová a prírodné drevo. Podlahy z vlyskov z pareného buka dopĺňajú bukové dvere a nábytok s povrchom z bukovej dyhy morenej na orech. V harmonickom priestore sú vytvorené farebné akcenty sýtymi, červenými a oranžovými detailmi. Zariadenie a vybavenie sa skladá zo solitérnych objektov s vysokou estetickou hodnotou a praktických vstavaných odkladacích priestorov, ktoré pojmú množstvo predmetov, ale samy nenápadne splynú s pozadím a ponechajú priestoru voľnosť. Eleganciu v tomto prípade vytvára nielen vkusne zladený celok, ale aj precízne vypracované detaily.

Zlatá stredná cesta

„O dispozícii sme sa dohodli pomerne rýchlo, potom bolo treba vybrať konkrétne zariadenie, materiály, vybavenie. Pritom bola daná istá cenová hranica. Aj vďaka tomu, že sme spolupracovali najmä so slovenskými výrobcami, podarilo sa nám dosiahnuť vysokú kvalitu zariadenia za relatívne prístupné ceny – takú zlatú strednú cestu. Nešlo sa do zbytočne drahých vecí, ale pritom všetko pôsobí veľmi luxusne. Spolupracovali sme s firmami, u ktorých sa dá spoľahnúť na kvalitu a precíznosť vyhotovenia, a vyberali sme prírodné materiály – prírodné drevo alebo drevenú dyhu, kožu, kameň.
Podobné boli aj požiadavky investora na kuchyňu – mala byť technicky špičkovo vybavená a poskytovať maximum úložného priestoru, a to všetko za rozumnú cenu. Zákazník vybral klasickejší dizajn – ani nie úplne štýlový, ale ani nie veľmi moderný – a nábytok dodala slovenská firma. Aj pri spotrebičoch sme volili zlatú strednú cestu, tak ako pri všetkom ostatnom. Všetky sú z ponuky značky Electrolux, pretože na túto značku sa dá spoľahnúť, spotrebiče majú príťažlivý dizajn a pritom ešte relatívne slušné ceny.“

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: byt bývanie návšteva
Zdieľať článok

Diskusia