Ako navrhnúť kúpeľňu v dome, kde pôvodne nebola

31. 07. 2013
Zdieľať

Pán Richard z Malaciek nás oslovil so žiadosťou o riešenie svojho problému s kúpeľňou. Zadali sme ho teda profesionálnemu architektovi.

Práve rekonštruujeme starší rodinný dom bez kúpeľne na víkendovú chalupu, v ktorej však kúpeľňu určite potrebujeme. Chcel by som požiadať vašu redakciu o pomoc pri riešení uloženia vane, umývadla, toalety, prípadne aj nábytku na uskladnenie uterákov a ďalších nevyhnutností.

Richard A., Malacky

 

Vaše zadanie

♦ dom bez kúpeľne
♦ na novú kúpeľňu ostalo len 160 × 230 cm
♦ v kúpeľni musia byť vaňa a aj toaleta

 

Riešenie #1

Sklenená priečka pocitovo oddeľuje umývadlo od toalety.

V tomto riešení sme všetky zariaďovacie prvky umiestnili na jednu stenu, vďaka čomu sa sprehľadní rozmiestnenie a jasne vyčlení priestor. Pod okno, na celú šírku miestnosti, sme umiestnili vaňu. Takto osadená vaňa neruší čisté línie priestoru. Okno by podľa možností malo byť zarovnané s jej hornou hranou. Následným usporiadaním toalety a umývadla sme sa snažili vytvoriť z kúpeľne harmonický celok. Sklenená priečka pocitovo oddeľuje umývadlo od toalety. Obklad steny môže byť z rôznych materiálov, my sme navrhli obklad z prírodného kameňa. K tomu ladená tmavosivá dlažba a dekoratívna farba navodzujú decentnú luxusnú atmosféru. Okolo vane je povrch steny upravený ochranným lakovým náterom. Dva susediace materiály – prírodný kameň a dekoračná maľovka – sú vhodnou kombináciou, pri ktorej vyniká kameň a nebijú sa dve textúry. 

Zo stavebno-technického hľadiska je riešenie nenáročné na stavebné úpravy, keďže všetky vodovodné rozvody a kanalizačné vpuste sa nachádzajú v jednej vertikálnej konštrukcii.


Riešenie #1 Sklenená priečka pocitovo oddeľuje  umývadlo od toalety.

Riešenie #1 Sklenená priečka pocitovo oddeľuje umývadlo od toalety.
Barbara Borščová


Riešenie #1 Sklenená priečka pocitovo oddeľuje  umývadlo od toalety.

Riešenie #1 Sklenená priečka pocitovo oddeľuje umývadlo od toalety.
Barbara Borščová

 

Hodnotenie čitateľa:
Toto riešenie použitými materiálmi viac evokuje chalupu. Sklo sa však bude ťažko udržiavať.

Riešenie #2

Toaleta by nemala byť prvou vecou, ktorú pri vstupe do miestnosti zbadáme.

V druhom návrhu sme sa snažili v malej miestnosti vytvoriť ilúziu väčšieho priestoru pomocou mozaikového obkladu. Tento efekt je umocnený spôsobom jeho uloženia, pri ktorom sa odtieň smerom nahor zosvetľuje. Takýto typ mozaiky majú dnes v ponuke viacerí výrobcovia. V tomto riešení sme zvolili samostatne stojacu oblú vaňu, ktorú sme umiestnili na pozdĺžnu stenu. Takáto vaňa eliminuje riziko nárazu do jej rohov a umožňuje pohodlnejší pohyb po kúpeľni. 

Toaleta by z estetického hľadiska nemala byť prvou vecou, ktorú pri vstupe do miestnosti zbadáme, preto je situovaná za vaňou, kde bude pri štandardnej výške zariaďovacích predmetov skrytá. Umývadlo sa nachádza oproti toalete a dopĺňajú ho úložné priestory a veľkoplošné zrkadlo, ktoré tiež opticky zväčšuje priestor. Mozaika v teplých farbách je zladená s drevom tmavšieho odtieňa, ktoré na rozmanitom podklade jednoznačne vyniká, a pritom nepôsobí rušivo.


Riešenie #2 Toaleta by nemala byť prvou vecou,  ktorú pri vstupe do miestnosti zbadáme.

Riešenie #2 Toaleta by nemala byť prvou vecou, ktorú pri vstupe do miestnosti zbadáme.
Barbara Borščová


Riešenie #2 Toaleta by nemala byť prvou vecou,  ktorú pri vstupe do miestnosti zbadáme.

Riešenie #2 Toaleta by nemala byť prvou vecou, ktorú pri vstupe do miestnosti zbadáme.
Barbara Borščová

 

Hodnotenie čitateľa:
Páči sa mi skrytá toaleta, no už nie tak veľmi navrhnutý typ obkladu stien.

 

Profi riešenie

Barbara Borščová, Interiérový dizajn

Ak si chcete urobiť presnú predstavu, čo sa vám do kúpeľne zmestí a čo nie, nakreslite si ju. Zmerajte rozmery kúpeľne, respektíve priestoru, ktorý by mohol budúcej kúpeľni padnúť za obeť, a prekreslite ich na papier (najlepšie štvorčekový) v čo najväčšej mierke (napríklad 1 : 20, keď jeden štvorček, teda 0,5 cm na papieri, znamená 10 cm v skutočnosti). Nezabudnite na dvere, okná (nakreslite ich aj otvorené), potrubia, výklenky a podobne. Na iný papier nakreslite v rovnakej mierke všetky zariaďovacie prvky (umývadlo, WC, vaňu, sprchovú kabínku, bidet, pisoár…), k tomu skrinky a police a vystrihnite ich. Nezabudnite ani na práčku, ak ju chcete mať v kúpeľni. Skrinky je vhodné nakresliť aj s priestorom na otvorenie dvierok a ostatné zariaďovacie prvky aspoň s minimálnym manipulačným priestorom. Postupne, v poradí podľa dôležitosti, ktorú im pripisujete, ukladajte vystrihnuté zariadenia na pôdorys kúpeľne a posúvajte dovtedy, kým nenájdete optimálne zloženie a usporiadanie. Snažte sa ukladať jednotlivé zariaďovacie predmety vedľa seba tak, aby inštalačné trasy boli čo najkratšie, t. j. čo najbližšie k zvislým vedeniam, teda k takzvanej stúpačke, a uložené pekne v rade za sebou. Prílišná vzdialenosť od zvislého vedenia či zdroja teplej vody komplikuje nielen výškové umiestnenie napríklad záchodu či vane, ale môže spôsobiť aj to, že na teplú vodu si pri sprchovaní chvíľu počkáte. 

Interiérový dizajn
www.interierovydizajn.com

Kategória: Kúpeľňa, WC Navrhovanie interiéru
Tagy: interieru kúpeľňa riešenie
Zdieľať článok

Diskusia