Pracovňa plná zelene

22. 06. 2005
Zdieľať

Interiérové rastliny sa už dávno zabývali v celom byte. Svoje miesto majú v obývacej izbe, kuchyni, spálni, ale aj v predsieni či kúpeľni. Netreba však zabúdať ani na pracovňu. Vhodne zvolená skladba interiérových rastlín môže netradične zatraktívniť aj túto časť bytu a odľahčiť jej prísne funkčné a praktické zariadenie. Navyše interiérová zeleň zvyšuje vlhkosť vzduchu, pohlcuje prachové častice a zachytáva škodlivé látky, ktoré môžu vznikať aj pri práci.

Home office

Pracovne sú už súčasťou mnohých moderných bytov. Stále napredujúcim trendom najmä vo vyspelých európskych krajinách je práca doma. Okruh profesií, ktoré možno vykonávať v domácich podmienkach, sa neustále rozširuje už aj v našich podmienkach. Na svojom domácom pracovisku tak užívateľ často strávi celý deň, niekedy až do neskorých večerných hodín, inokedy je zasa celý deň nevyužité. Je všeobecne známe, že celková atmosféra pracovného prostredia do veľkej miery ovplyvňuje intenzitu i výsledný efekt pracovného výkonu. Pracovne alebo pracovné kúty spravidla zaberajú najmenšiu miestnosť v byte. Často sú tmavšie, čo spôsobuje predovšetkým množstvo kníh, skriniek s dokumentmi, prípadne technické zariadenie.

Rastlina ako filter

Spôsobov, ako zatraktívniť pracovňu tak, aby poskytovala svojmu užívateľovi aj určité výhody, je niekoľko. Jedným z najvhodnejších je interiérová zeleň. Okrem často zdôrazňovanej estetickej funkcie spĺňa zeleň v pracovni aj zdravotno-hygienickú úlohu. Predovšetkým druhy s malými listami (figovník, brečtan) pôsobia doslova ako zelené filtre proti prachu. Podľa výsledkov nedávnych výskumov zeleň navyše, hoci len v malej miere, zachytáva a rozkladá škodlivé chemické látky, ako sú formaldehyd, benzén alebo trichlóretylén, ktoré sa v interiéri často kumulujú. Najviac dráždivého formaldehydu je v izolačných penách a materiáloch z lisovaného dreva a pomáhajú ho odstraňovať najmä azalky, dífenbachie, zelenec, filodendron a sansevieria (tzv. svokrine jazyky). Karcinogénny benzén je zastúpený zasa v náteroch a niektorých čistiacich prostriedkoch a dokáže ho najviac pohltiť brečtan, dracéna alebo lopatkovec, pričom tieto rastliny


Pracovňa plná zelene

26557

eliminujú aj pôsobenie škodlivého trichlóretylénu. Pracovne sú často aj jediné miesta v byte, kde sa fajčí. V tomto prípade je dobré umiestniť sem napríklad brečtan, ktorý vynikajúco znižuje škodlivé účinky cigaretového dymu v ovzduší. Izbové rastliny však predovšetkým ovplyvňujú vlhkosť vzduchu. Tú zvyšujú vyparovaním vody zo svojich listov, pričom približne 90 percent vody, ktorú prijmú (koreňmi alebo listami), vyparia z listov vo forme čistej vodnej pary. Intenzita vyparovania závisí aj od konkrétneho druhu izbovej rastliny, vlhkosti pôdy, teploty vzduchu v pracovni a sezóny (v zime vyparujú rastliny menej vody). Dostatočná vlhkosť vzduchu v pracovni znižuje únavu očí, zabraňuje statickým výbojom pri styku s kovovými predmetmi a pozitívne vplýva aj na dýchacie cesty. Najviac vody vyparia druhy s veľkými listami (banánovník, monstera, izbová lipka alebo aj šachor). Zeleň môže pomáhať odbúravať i nežiaduce sprievodné javy práce – stres a únavu. Rastliny dokonca zvyšujú aj schopnosť uvoľniť sa a odpočívať počas pracovných prestávok.

Efektívne umiestnenie


Pracovňa plná zelene

26554

Pri umiestňovaní jednotlivých rastlín v pracovni netreba zabúdať na niektoré dôležité pravidlá. Zeleň nikdy nesmie v pracovni pôsobiť rušivo alebo dominantne. V praxi to znamená, že sem neumiestňujeme rýchlorastúce izbové rastliny, ktoré v dospelosti môžu v pracovni vďaka svojim rozmerom zavadzať. Dôležité je, aby sa zachoval dobrý prístup k pracovnému stolu, počítaču, faxu, ku kopírke, k telefónu, jednotlivým skrinkám a poličkám s písomnosťami a pracovnými pomôckami. Treba si uvedomiť základnú funkciu tejto miestnosti, takže pracovňa by sa nemala stať akýmsi zbierkovým skleníkom. Rozhodujúcim činiteľom pri ozeleňovaní pracovne je aj spôsob osvetlenia. Pri zhoršených svetelných podmienkach a umelom osvetlení totiž nemožno rastlinám vytvoriť adekvátne rastové podmienky. Negatívne na rastliny pestované v tejto časti bytu vplýva okrem cigaretového dymu aj prievan a rôzne výpary, vznikajúce najmä pri práci výtvarníkov. Pracovňa sa aj častejšie vetrá ako iné miestnosti bytu, čo v zimných mesiacoch izbovým rastlinám nemusí prospievať. Preto je vhodnejšie črepníky so zeleňou umiestniť skôr ďalej od okna či dverí. Ideálne na umiestnenie zelene v pracovni sú najmä rôzne konzoly, stolíky, poličky, väčšie rastliny sa môžu umiestniť priamo na podlahu. Vhodný je aj nevzhľadný kút pracovne alebo nevyužitý výklenok.

Výber rastlín


Pracovňa plná zelene

26555

Do pracovne sú vhodné tie druhy, ktoré nevyžadujú systematickú a špecifickú starostlivosť, pretože pri pracovných povinnostiach sa na ne často zabúda. V prípade, že táto miestnosť poskytuje dostatok priestoru, možno sem umiestniť nenáročný a dobre adaptabilný figovník (Ficus benjamina), šefleru (Schefflera arboricola), krotónovec (Codiaeum variegatum), dracény (Dracaena deremensis), nenáročné dífenbachie (Dieffenbachia picta), aglaonémy (Aglaonema), exotické juky (Yucca elephantipes), filodendrony (Philodendron scandens a erubescens), araukárie (Araucaria heterophylla), dekoratívnu aspidistru (Aspidistra elatior), banánovník (Musa acuminata), izbové lipky (Sparrmannia africana), lopatkovce (Spathiphyllum wallisii), syngónium (Syngonium podophyllum) alebo rôzne druhy paliem. Rastliny možno umiestňovať buď ako solitér, alebo vytvárať malé kompozície. Do skupiny tak možno umiestniť filodendrony, figovníky a brečtan, prípadne kompozíciu doplniť o nenáročný kvitnúci druh. Mohutnejší zástupcovia izbových rastlín môžu zasa rozdeliť priestor v prípade, že je pracovňa súčasťou inej miestnosti, alebo vytvoriť príjemné a nerušené miesto na čítanie. V menších pracovniach možno vytvoriť zaujímavú vegetačnú kompozíciu (najmä ak je pracovňa pre majiteľa bytu aj


Pracovňa plná zelene

26550

reprezentatívnym miestom). Do väčšej nádoby je dobré zasadiť viacero izbových rastlín so zhodnými pestovateľskými nárokmi, kvitnúce aj nekvitnúce. Raslinnú kompozíciu možno umiestniť na menší stolík alebo komodu. Efektné i praktické je umiestnenie rastlín na parapetných doskách v okne pracovne alebo v závesných nádobách (rastliny s prevísajúcimi výhonkami). Medzi takéto rastliny patria brečtan (Hedera helix), potosovec (Rhaphidophora pinnatum), filodendron a popínavý figovník (Ficus pumila). Interiérové rastliny s atraktívnym olistením alebo zaujímavými kvetmi umiestňujeme v pracovni vždy tak, aby viac upútali – teda v osi hlavného pohľadu. Môže ísť o sezónne kvitnúce druhy ako kalanchoa, obľúbene broméliovité rastliny ako echmea a vrízea alebo starček, gloxínia, africké fialky a streptokarp. Modernej pracovni dodá veľkolepý vzhľad rastlina atraktívna svojím netradičným habitusom, napríklad zamia, mliečnik alebo jatrofa. Pracovný stôl nechávame voľný a rastliny sem neumiestňujeme. V prípade, že si ho predsa len chceme dekorovať zaujímavým rastlinným druhom, je ideálne vybrať si skôr menšie exempláre alebo miniatúrne druhy rastlín.

Ideálna hydropónia


Pracovňa plná zelene

26553

V návale pracovných povinností sa pri pestovaní izbových rastlín často zabúda na zálievku, o prihnojovaní ani nehovoriac. Tento problém v pracovni môže vyriešiť hydroponicky pestovaná zeleň. Špeciálny substrát môže absorbovať množstvo vody, ktoré stačí na jeden až dva týždne. Takto pestované rastliny si ju potom odoberajú podľa svojej aktuálnej potreby. Hydroponicky sa najlepšie pestujú rastliny okrasné listom, ale aj niektoré kvitnúce druhy a dokonca aj kaktusy a sukulenty. Rastliny sa do špeciálnych nádob vysádzajú buď jednotlivo, alebo v skupinách. To závisí od intenzity a charakteru rastu konkrétneho druhu. Dekoratívne pôsobí zostava vzpriamene rastúceho druhu figovníka (Ficus benjamina), nižšieho kvitnúceho antúria (Anthurium scherzerianum) a prevísajúceho brečtana alebo zelenca (Chlorophytum comosum), ktorý výborne čistí vzduch od škodlivín. Atraktívne sú aj zostavy rastlín s odlišným sfarbením, štruktúrou, prípadne s nápadnou kresbou na listoch. Aj hydroponické nádoby treba umiestňovať v pracovni tam, kde nebudú prekážať. V prípade pracovní takisto platí, že tu vyniknú skôr črepníky farebne a materiálovo zladené a prispôsobené charakteru zariadenia a použitým interiérovým doplnkom. Podľa lekárskych výskumov u ľudí, ktorí pracovali v miestnosti so zeleňou, sa zvýšila schopnosť koncentrácie a produktivita práce o 12 percent. Aj niektoré indikátory stresu sa rýchlejšie upravili u ľudí, ktorí mali v pracovni zeleň. Zásluhou zelene sa v pracovni u ľudí znížil pocit únavy, bolesti hlavy a dýchacie problémy. Vhodne skombinovaná skladba interiérových rastlín zároveň znižuje únavu očí, pretože odráža žltozelenú časť spektra. Pri pohľade na zelenú farbu sa ľudské oko upokojuje, pretože vydáva menej energie. Okrem toho oko dokáže rozoznať takmer tisíc zelených odtieňov (v prípade červenej je to len okolo sto).

Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri
Tagy: bývanie home office kvetiny pracovňa zeleň
Zdieľať článok

Diskusia