7 vodných záhrad, ktoré prezentujú súčasný záhradný dizajn

23. 08. 2013
Zdieľať

Podoby vodných plôch či skôr prvkov sa s vývojom záhradného dizajnu zaujímavo menia a neraz nadobúdajú aj uletenejšiu podobu. Poďte sa spolu s nami pozrieť, aký je v súčasnosti trend.


Minijazierko uprostred štrkovej plochy  V ostatnom období sa teší veľkej obľube budovanie štrkových záhonov a plôch, v ktorých množstvo rastlín vynikne oveľa viac ako v klasickom záhone. Prítomnosť štrku im dokonca pomáha, aby zostali kompaktné a vitálne. Trendom je dopĺňanie štrkových plôch o  vodné plochy s veľkosťou mini. Ak máte modernú záhradu, veľmi efektne vyzerajú plochy v geometrických tvaroch. Vodnú plochu môžete rozbiť aj malým ostrovčekom – zelenú farbu rastlín zaujímavo doplní sivá a čierna (dno vodnej plochy). Podobné riešenie je vhodné do polotieňa. Vysadiť tu môžete štrk obľubujúce lomikamene, alchemilky, pakosty, srdcovky, pivónie aj prvosienky, ktorým sa v blízkosti vody darí najlepšie.

Minijazierko uprostred štrkovej plochy V ostatnom období sa teší veľkej obľube budovanie štrkových záhonov a plôch, v ktorých množstvo rastlín vynikne oveľa viac ako v klasickom záhone. Prítomnosť štrku im dokonca pomáha, aby zostali kompaktné a vitálne. Trendom je dopĺňanie štrkových plôch o  vodné plochy s veľkosťou mini. Ak máte modernú záhradu, veľmi efektne vyzerajú plochy v geometrických tvaroch. Vodnú plochu môžete rozbiť aj malým ostrovčekom – zelenú farbu rastlín zaujímavo doplní sivá a čierna (dno vodnej plochy). Podobné riešenie je vhodné do polotieňa. Vysadiť tu môžete štrk obľubujúce lomikamene, alchemilky, pakosty, srdcovky, pivónie aj prvosienky, ktorým sa v blízkosti vody darí najlepšie.
Daniel Košťál

Minijazierko uprostred štrkovej plochy

V ostatnom období sa teší veľkej obľube budovanie štrkových záhonov a plôch, v ktorých množstvo rastlín vynikne oveľa viac ako v klasickom záhone. Prítomnosť štrku im dokonca pomáha, aby zostali kompaktné a vitálne. Trendom je dopĺňanie štrkových plôch o  vodné plochy s veľkosťou mini. Ak máte modernú záhradu, veľmi efektne vyzerajú plochy v geometrických tvaroch. Vodnú plochu môžete rozbiť aj malým ostrovčekom – zelenú farbu rastlín zaujímavo doplní sivá a čierna (dno vodnej plochy). Podobné riešenie je vhodné do polotieňa. Vysadiť tu môžete štrk obľubujúce lomikamene, alchemilky, pakosty, srdcovky, pivónie aj prvosienky, ktorým sa v blízkosti vody darí najlepšie. 


S pekným pozadím a plastikou  Jazierka s prísne geometrickým tvarom sa momentálne nosia najmä v moderne riešených mestských záhradách. Pri budovaní jazierka myslite aj na pekné pozadie, ktoré v mnohých záhradách neraz chýba. V tomto prípade zaujme aj intenzívnejšia farebnosť. Dizajnér využil i špecifikum vodnej hladiny – zrkadlenie, ktoré dodáva kompozícii tajomnú hĺbku. Moderná skulptúra umiestnená priamo vo vodnej nádrži nepôsobí rušivo, skôr sem vnáša dynamiku. Jej okolie dopĺňa efektná výsadba – lekná, kosatce či pakosty. V prípade moderných vodných záhrad sa určite žiada striedmosť a vhodné je použiť menej rastlinných druhov. Život pod hladinou môžete sledovať z vodnej lávky.

S pekným pozadím a plastikou Jazierka s prísne geometrickým tvarom sa momentálne nosia najmä v moderne riešených mestských záhradách. Pri budovaní jazierka myslite aj na pekné pozadie, ktoré v mnohých záhradách neraz chýba. V tomto prípade zaujme aj intenzívnejšia farebnosť. Dizajnér využil i špecifikum vodnej hladiny – zrkadlenie, ktoré dodáva kompozícii tajomnú hĺbku. Moderná skulptúra umiestnená priamo vo vodnej nádrži nepôsobí rušivo, skôr sem vnáša dynamiku. Jej okolie dopĺňa efektná výsadba – lekná, kosatce či pakosty. V prípade moderných vodných záhrad sa určite žiada striedmosť a vhodné je použiť menej rastlinných druhov. Život pod hladinou môžete sledovať z vodnej lávky.
Daniel Košťál

Betón, hrdza a množstvo kvetín

Vodné plochy nemusia mať vždy takú podobu, s akou sme sa stretli u susedov, v knihách a katalógoch. Niekedy stačí zapojiť do hry trochu nápaditosti a vytvoriť napríklad aj takéto čudo. Dizajnér sa v tomto prípade pravdepodobne inšpiroval pohľadom na kanál či vodný žľab a potom na výpusť v priemyselnom dvore. Výsledok však vonkoncom nepôsobí zle. Betón je teraz v kurze, hrdzavé kusy železa tiež a čerešničkou na torte je pekná výsadba, hoci až príliš rozmanitá. Netreba tu ani hlboké jazierko. Voda v záhrade upúta, osvieži a pomôže rastlinám ku krajšiemu vzhľadu. Vďaka pohonu voda dômyselne preteká pod celou záhradou – niekde sa objavuje, inde stráca. 


Dvaja vodní príbuzní  Ak sa na vydláždenú plochu k jazierku umiestnia aj ďalšie vodné prvky, nemusí to vôbec vyzerať zle. Nemôžu však dominovať – skôr je na mieste, ak kompozíciu nenásilne doplnia. Môže ísť napríklad o malé vtáčie napájadlo či vtáčí kúpeľ, prípadne menšie umelecké diela naplnené vodou, harmonizujúce so štýlom, v ktorom je záhrada vybudovaná. Do takejto nádoby môžete dokonca umiestniť aj niektorú z menších plávajúcich rastlín a nechať jej voľné pole pôsobnosti. V prípade potreby môžete takúto nádobu kedykoľvek premiestniť na iné miesta v záhrade.

Dvaja vodní príbuzní Ak sa na vydláždenú plochu k jazierku umiestnia aj ďalšie vodné prvky, nemusí to vôbec vyzerať zle. Nemôžu však dominovať – skôr je na mieste, ak kompozíciu nenásilne doplnia. Môže ísť napríklad o malé vtáčie napájadlo či vtáčí kúpeľ, prípadne menšie umelecké diela naplnené vodou, harmonizujúce so štýlom, v ktorom je záhrada vybudovaná. Do takejto nádoby môžete dokonca umiestniť aj niektorú z menších plávajúcich rastlín a nechať jej voľné pole pôsobnosti. V prípade potreby môžete takúto nádobu kedykoľvek premiestniť na iné miesta v záhrade.
Daniel Košťál

Dvaja vodní príbuzní

Ak sa na vydláždenú plochu k jazierku umiestnia aj ďalšie vodné prvky, nemusí to vôbec vyzerať zle. Nemôžu však dominovať – skôr je na mieste, ak kompozíciu nenásilne doplnia. Môže ísť napríklad o malé vtáčie napájadlo či vtáčí kúpeľ, prípadne menšie umelecké diela naplnené vodou, harmonizujúce so štýlom, v ktorom je záhrada vybudovaná. Do takejto nádoby môžete dokonca umiestniť aj niektorú z menších plávajúcich rastlín a nechať jej voľné pole pôsobnosti. V prípade potreby môžete takúto nádobu kedykoľvek premiestniť na iné miesta v záhrade. 


Plytčinka v africkom štýle  Je úplne jedno, či budete mať vo svojej záhrade menšie, alebo väčšie jazierko. Dokonca nezáleží ani na jeho hĺbke. Najdôležitejšie je, že voda bude v záhrade zastúpená. Aktuálnym hitom sú rôzne plytčinky, a to aj v netradičnejšom modernom vyhotovení. Dizajnér ju v tomto prípade situoval do kompozície v africkom štýle. Naturálne, ale pritom udržiavane pôsobiace húštinky ozvláštnila plytká vodná nádrž s výrazne farebným dnom. Aj strohá a farebne monotónna výsadba môže vďaka takémuto prvku ihneď ožiť a stať sa príťažlivejšou. Plytčinka vnesie do záhrady život, tí, ktorí nechcú, aby sa za pár dní zmenila na raj rôznych druhov rias, môžu, samozrejme, použiť vhodné prípravky.

Plytčinka v africkom štýle Je úplne jedno, či budete mať vo svojej záhrade menšie, alebo väčšie jazierko. Dokonca nezáleží ani na jeho hĺbke. Najdôležitejšie je, že voda bude v záhrade zastúpená. Aktuálnym hitom sú rôzne plytčinky, a to aj v netradičnejšom modernom vyhotovení. Dizajnér ju v tomto prípade situoval do kompozície v africkom štýle. Naturálne, ale pritom udržiavane pôsobiace húštinky ozvláštnila plytká vodná nádrž s výrazne farebným dnom. Aj strohá a farebne monotónna výsadba môže vďaka takémuto prvku ihneď ožiť a stať sa príťažlivejšou. Plytčinka vnesie do záhrady život, tí, ktorí nechcú, aby sa za pár dní zmenila na raj rôznych druhov rias, môžu, samozrejme, použiť vhodné prípravky.
Daniel Košťál

Plytčinka v africkom štýle

Je úplne jedno, či budete mať vo svojej záhrade menšie, alebo väčšie jazierko. Dokonca nezáleží ani na jeho hĺbke. Najdôležitejšie je, že voda bude v záhrade zastúpená. Aktuálnym hitom sú rôzne plytčinky, a to aj v netradičnejšom modernom vyhotovení. Dizajnér ju v tomto prípade situoval do kompozície v africkom štýle. Naturálne, ale pritom udržiavane pôsobiace húštinky ozvláštnila plytká vodná nádrž s výrazne farebným dnom. Aj strohá a farebne monotónna výsadba môže vďaka takémuto prvku ihneď ožiť a stať sa príťažlivejšou. Plytčinka vnesie do záhrady život, tí, ktorí nechcú, aby sa za pár dní zmenila na raj rôznych druhov rias, môžu, samozrejme, použiť vhodné prípravky. 


Betón, hrdza a množstvo kvetín  Vodné plochy nemusia mať vždy takú podobu, s akou sme sa stretli u susedov, v knihách a katalógoch. Niekedy stačí zapojiť do hry trochu nápaditosti a vytvoriť napríklad aj takéto čudo. Dizajnér sa v tomto prípade pravdepodobne inšpiroval pohľadom na kanál či vodný žľab a potom na výpusť v priemyselnom dvore. Výsledok však vonkoncom nepôsobí zle. Betón je teraz v kurze, hrdzavé kusy železa tiež a čerešničkou na torte je pekná výsadba, hoci až príliš rozmanitá. Netreba tu ani hlboké jazierko. Voda v záhrade upúta, osvieži a pomôže rastlinám ku krajšiemu vzhľadu. Vďaka pohonu voda dômyselne preteká pod celou záhradou – niekde sa objavuje, inde stráca.

Betón, hrdza a množstvo kvetín Vodné plochy nemusia mať vždy takú podobu, s akou sme sa stretli u susedov, v knihách a katalógoch. Niekedy stačí zapojiť do hry trochu nápaditosti a vytvoriť napríklad aj takéto čudo. Dizajnér sa v tomto prípade pravdepodobne inšpiroval pohľadom na kanál či vodný žľab a potom na výpusť v priemyselnom dvore. Výsledok však vonkoncom nepôsobí zle. Betón je teraz v kurze, hrdzavé kusy železa tiež a čerešničkou na torte je pekná výsadba, hoci až príliš rozmanitá. Netreba tu ani hlboké jazierko. Voda v záhrade upúta, osvieži a pomôže rastlinám ku krajšiemu vzhľadu. Vďaka pohonu voda dômyselne preteká pod celou záhradou – niekde sa objavuje, inde stráca.
Daniel Košťál

S pekným pozadím a plastikou

Jazierka s prísne geometrickým tvarom sa momentálne nosia najmä v moderne riešených mestských záhradách. Pri budovaní jazierka myslite aj na pekné pozadie, ktoré v mnohých záhradách neraz chýba. V tomto prípade zaujme aj intenzívnejšia farebnosť. Dizajnér využil i špecifikum vodnej hladiny – zrkadlenie, ktoré dodáva kompozícii tajomnú hĺbku. Moderná skulptúra umiestnená priamo vo vodnej nádrži nepôsobí rušivo, skôr sem vnáša dynamiku. Jej okolie dopĺňa efektná výsadba – lekná, kosatce či pakosty. V prípade moderných vodných záhrad sa určite žiada striedmosť a vhodné je použiť menej rastlinných druhov. Život pod hladinou môžete sledovať z vodnej lávky.


Pod kvetinovým valom  Pozrite sa na ďalšiu plytčinku – tentoraz rozľahlejšiu, geometricky tvarovanú, s precízne vyriešeným, a najmä prirodzene pôsobiacim dnom a ešte zaujímavejšou výsadbou brehu. Umelú terénnu nerovnosť v podobe čiastočne zatrávneného valu dopĺňajú pestrofarebné letničky. Tým prítomnosť vyššej vlhkosti prosieva, i keď najlepšie je voliť vlhkomilnejšie druhy. Riešenie je vhodné do menšej minimalistickej záhrady. Tak trochu nevýhodou je, že letničky si obyčajne vyžadujú intenzívnejšiu starostlivosť, prihnojovanie a občasný rez, vďaka čomu sa udržia v požadovanej forme. Voda a množstvo farieb sem môžu prilákať veľa zaujímavých živočíchov, napríklad aj motýle.

Pod kvetinovým valom Pozrite sa na ďalšiu plytčinku – tentoraz rozľahlejšiu, geometricky tvarovanú, s precízne vyriešeným, a najmä prirodzene pôsobiacim dnom a ešte zaujímavejšou výsadbou brehu. Umelú terénnu nerovnosť v podobe čiastočne zatrávneného valu dopĺňajú pestrofarebné letničky. Tým prítomnosť vyššej vlhkosti prosieva, i keď najlepšie je voliť vlhkomilnejšie druhy. Riešenie je vhodné do menšej minimalistickej záhrady. Tak trochu nevýhodou je, že letničky si obyčajne vyžadujú intenzívnejšiu starostlivosť, prihnojovanie a občasný rez, vďaka čomu sa udržia v požadovanej forme. Voda a množstvo farieb sem môžu prilákať veľa zaujímavých živočíchov, napríklad aj motýle.
Daniel Košťál

Pod kvetinovým valom

Pozrite sa na ďalšiu plytčinku – tentoraz rozľahlejšiu, geometricky tvarovanú, s precízne vyriešeným, a najmä prirodzene pôsobiacim dnom a ešte zaujímavejšou výsadbou brehu. Umelú terénnu nerovnosť v podobe čiastočne zatrávneného valu dopĺňajú pestrofarebné letničky. Tým prítomnosť vyššej vlhkosti prosieva, i keď najlepšie je voliť vlhkomilnejšie druhy. Riešenie je vhodné do menšej minimalistickej záhrady. Tak trochu nevýhodou je, že letničky si obyčajne vyžadujú intenzívnejšiu starostlivosť, prihnojovanie a občasný rez, vďaka čomu sa udržia v požadovanej forme. Voda a množstvo farieb sem môžu prilákať veľa zaujímavých živočíchov, napríklad aj motýle.


Žiarivý vodný záhon  Pozrite si ďalšie netradičné a nápadité riešenie do modernej kompozície. Dizajnér opätovne využil efekt zrkadlenia, zaujímavo sa vyhral s farebnosťou a pridal atraktívne minimalistické výsadby, ktoré nepôsobia rušivo a koncept skôr príjemne dopĺňajú. Výhodou je, že ide o trvalky atraktívne pomerne dlhý čas počas sezóny. Veľmi dobre sa sem hodí aj štrk, vďaka ktorému záhrada získava prirodzenejšiu podobu. Moderné prvky by tu totiž pôsobili príliš dominantne a zrejme aj rušivo. Pri výbere veľkosti vodnej plochy myslite na to, že lepšie vynikne väčšia plocha ako miniatúrna a ešte aj ukrytá uprostred bujnej vegetácie. Radšej uberte z množstva rastlín.

Žiarivý vodný záhon Pozrite si ďalšie netradičné a nápadité riešenie do modernej kompozície. Dizajnér opätovne využil efekt zrkadlenia, zaujímavo sa vyhral s farebnosťou a pridal atraktívne minimalistické výsadby, ktoré nepôsobia rušivo a koncept skôr príjemne dopĺňajú. Výhodou je, že ide o trvalky atraktívne pomerne dlhý čas počas sezóny. Veľmi dobre sa sem hodí aj štrk, vďaka ktorému záhrada získava prirodzenejšiu podobu. Moderné prvky by tu totiž pôsobili príliš dominantne a zrejme aj rušivo. Pri výbere veľkosti vodnej plochy myslite na to, že lepšie vynikne väčšia plocha ako miniatúrna a ešte aj ukrytá uprostred bujnej vegetácie. Radšej uberte z množstva rastlín.
Daniel Košťál

Žiarivý vodný záhon

Pozrite si ďalšie netradičné a nápadité riešenie do modernej kompozície. Dizajnér opätovne využil efekt zrkadlenia, zaujímavo sa vyhral s farebnosťou a pridal atraktívne minimalistické výsadby, ktoré nepôsobia rušivo a koncept skôr príjemne dopĺňajú. Výhodou je, že ide o trvalky atraktívne pomerne dlhý čas počas sezóny. Veľmi dobre sa sem hodí aj štrk, vďaka ktorému záhrada získava prirodzenejšiu podobu. Moderné prvky by tu totiž pôsobili príliš dominantne a zrejme aj rušivo. Pri výbere veľkosti vodnej plochy myslite na to, že lepšie vynikne väčšia plocha ako miniatúrna a ešte aj ukrytá uprostred bujnej vegetácie. Radšej uberte z množstva rastlín.   

Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: záhrada
Zdieľať článok

Diskusia