Slnko, ktoré nezapadá

18. 07. 2005
Zdieľať

Časy, keď bola jemná, biela pleť v móde a symbolizovala príslušnosť k vyšším vrstvám a keď si dámy pleť starostlivo chránili pred slniečkom, vystriedala celkom opačná módna vlna. Dnes je bronzová pokožka aj v našich zemepisných šírkach veľmi populárna. Je synonymom zdravého životného štýlu a opálené telo je podľa mnohých oveľa príťažlivejšie ako priesvitná biela pokožka. Leto už máme na dosah, a ak ste aj vy zatúžili po zdravom bronze, oplatí sa venovať pozornosť „tréningu“ vašej pokožky v soláriu, aby v lete neutrpela šok zo slnka.

Slnečné žiarenie

Slnko vyžaruje energiu v podobe slnečného žiarenia rôznych vlnových dĺžok. Skladá sa z ultrafialového žiarenia, infračerveného žiarenia a viditeľného svetla. Ultrafialové žiarenie sa delí na viac typov: UV A (s vlnovou dĺžkou 320 až 400 nm), UV B (280 až 320 nm) a UV C (260 až 280 nm) žiarenie. Pokožke človeka škodí najmä UV C žiarenie, ktoré za normálnych okolností filtruje atmosféra Zeme. Žiarenia UV A a UV B spôsobujú zhnednutie pokožky, UVtypu B v tele človeka vyvoláva aj tvorbu vitamínu D3.

Vitamín D

Účinná zložka vitamínu D3 sa tvorí v pečeni a obličkách, odkiaľ putuje do orgánov, ktoré vitamín D potrebujú na svoju zdravú činnosť. Len nedávno identifikované receptory vitamínu D v mnohých cieľových orgánoch jeho význam zvyšujú a ukazujú na širokú škálu jeho účinkov. Vitamín D sa podieľa na látkovej výmene vápnika a fosfátov, má vplyv na imunitný, endokrinný a nervový systém, ako aj na svalstvo a pokožku. Vitamín D3 produkovaný pomocou UV B svetla chráni aj pred rakovinou prsníkov a hrubého čreva. Pri tvorbe vitamínu D pomocou UV žiarenia neprichádza na rozdiel od užívania vo forme tabletiek k prebytku vitamínu D alebo vápníka v organizme, pretože slnečné žiarenie tvorbu vitamínu reguluje a prebytočný provitamín D mení na neaktívne zložky. Slnko alebo UV žiarenie sa tak stáva najdôležitejším zdrojom vitamínu D. Je známe, že najmä u starších ľudí dochádza v zimných mesiacoch k deficitu vitamínu D. V takom prípade sa odporúča preventívne slnenie.

Umelé slnko

Žiarenie, ktoré sa produkuje v soláriu, je tiež energia, ale na rozdiel od slnečného žiarenia by nikdy nemalo obsahovať ultrafialové žiarenie UV C, čím sa jeho škodlivosť minimalizuje. Podiel žiarenia UV A a UV B je pri rôznych produktoch rozdielny. Optimalizuje sa na takú úroveň, aby sa dosiahlo postupné zhnednutie pokožky, ktoré bude mať dlhú životnosť.
Opaľovanie v soláriu možno prirovnať k pobytu na slnku, ale na rozdiel od slnečného žiarenia, ktoré má v rozličných častiach a výškových polohách zemegule rôznu intenzitu, v soláriu možno mieru expozície UV žiarenia nastaviť.

Ako vzniká opálenie

Opálenie pokožky vzniká ako ochranná reakcia pokožky pred slnečným žiarením. Pôsobením žiarenia UV B sa aktivujú bunky pokožky (melanocyty) a intenzívnejšie vytvárajú biele melanínové pigmenty. Pigmenty na ceste do horných vrstiev pokožky vplyvom UV A žiarenia a kyslíka v krvi hnednú (nepriama pigmentácia). Ak už v pokožke určitá pigmentácia nastala predtým, koža pôsobením UV A žiarenia zhnedne okamžite (priama pigmentácia). Žiarenie UV B napomáha aj zhrubnutiu pokožky, a tým ju chráni pred slnečným žiarením. Ak sa podarí vytvoriť optimálny podiel oboch spomenutých ochranných opatrení, prirodzeným spôsobom možno dosiahnuť až štvornásobnú ochranu proti slnečnému žiareniu. Pri umelom ožarovaní v soláriu nastávajú v koži rovnaké procesy ako pri prírodnom slnení. Opaľovanie v rozumných dávkach je preto dobrou prípravou pred pobytom pri mori alebo na horách.

Typy pokožky

Všetci sme sa narodili s geneticky daným určením farby kože a práve tento moment má rozhodujúcí vplyv na proces pigmentácie. Tento stav sa v priebehu života veľmi nemení, ale sila UV žiarenia môže proces zhnednutia výrazne ovplyvniť. U ľudí, ktorí sa narodili s tmavou kožou, je proces pigmentácia rýchlejší a jednoduchší ako u ľudí s bielou pokožkou. Je zaujímavé, že deti afro-karibského typu sa rodia biele a ich pokožka sa nemení až dovtedy, kým sa nevystaví dennému slnečnému žiareniu. Ľudia reagujú podľa svojho typu pokožky na slnečné žiarenie a opaľovanie v soláriách rôzne. Každý, kto sa rozhodne vstúpiť na horúce slnko alebo do opaľovacej plechovky, by mal svoj typ pokožky poznať a podľa neho by mal pobyt na slnku a dávkovanie solária prispôsobiť. Na svete sa rozlišuje šesť typov pokožky, v Európe štyri typy. Typy pokožky nemusia byť vyhranené a jednotlivé skupiny sa často prelínajú. Dĺžku opaľovania treba prispôsobiť aj podľa toho, či s opaľovaním začínate alebo si bronzový odtieň iba udržujete. Rýchlejšie zhnednutie znamená aj rýchlejšiu stratu bronzu.

Predopaľovanie má význam

Pri vysokých dávkach žiarenia, nerešpektovaní fototypu pokožky alebo počas dovolenky pri mori a na horách môže bez predchádzajúceho „predopálenia“ nastať poškodenie DNA s rizikom vzniku rakoviny kože. Preto sa odporúča pokožku pred slnečnou dovolenkou natrénovať a dopriať jej čas na to, aby si vybudovala zodpovedajúcu ochranu pred slnečnými lúčmi. Nepripravenú svetlú pokožku si môžeme na slnku ľahko spáliť. Spálenie je istý druh zápalu kože, pri ktorom sa môžu kožné bunky poškodiť a odumrieť. Zistilo sa, že bunky majú pocit solidarity a dobrovoľne umierajú „hrdinskou smrťou“. Dlhodobé pôsobenie slnečného žiarenia je omnoho horšie. Koža rýchlejšie starne, pretože proces tvorby kolagénu sa spomaľuje. Slnečné lúče odoberajú z kože vlhkosť a uvoľňujú kyslíkové radikály (voľné radikály sú malé agresívne molekuly, ktoré vznikajú v tele v dôsledku stresu a môžu poškodiť bunkové steny).

Solárna kozmetika

Pri opaľovaní v soláriu možno použiť len špeciálnu solárnu kozmetiku, ktorá zlepšuje zhnednutie, urýchľuje opaľovací efekt, hydratuje ju a dodáva jej potrebné vitamíny (obsahuje vitamín E a betakarotén). Použitie špeciálnej kozmetiky sa oplatí, pretože neošetrená vysušená pokožka rýchlejšie starne. Pozor, solárna kozmetika neobsahuje UV filtre! V soláriu sa nesmú používať ochranné prostriedky, ktoré sú určené na slnečné opaľovanie ani samoopaľovacie krémy. Na regeneráciu pokožky lekári odporúčajú aj dostatočný príjem tekutín a vitamínové prípravky s obsahom vitamínov C, E a minerálneho prvku selén.

Dávkovanie solária

Pri opaľovaní v soláriu treba dodržiavať určité pravidlá, aby pokožka zostala zdravá a pružná. Za jeden deň by sme solárium nemali navštíviť viac ako jedenkrát a počas celého roka viac ako 50-krát. V ten istý deň sa neodporúča ani kombinované slnenie v soláriu a na slnku. Pokožke prospeje, ak jej medzi dvomi návštevami doprajete oddych 48 hodín. Odpočívať by mala jeden až dva súvislé mesiace v roku. Deti majú citlivejšiu a tenšiu pokožku, preto sa do veku 16 rokov opaľovanie v soláriu neodporúča. Medzi tými, ktorí by sa radi opaľovali po celý rok, sú aj ľudia, ktorí by mali svoje rozhodnutie konzultovať s lekárom. Patria k nim tehotné ženy, chorí, ktorí užívajú pravidelne lieky, ľudia s kardiostimulátorom, kŕčovými žilami, kožnými problémami a pod. Niektoré lieky môžu spôsobiť, že koža bude na žiarenie silnejšie reagovať (antikoncepčné tabletky, antibiotiká, psychofarmaká, antialergické prostriedky, niektoré lieky na srdce atď.).

Pred vstupom do solárnej kabíny

Pred vstupom do solária treba z pleti odstrániť kozmetické prípravky a odložiť všetky kovové doplnky a šperky. Kozmetické produkty ako parfumy a mejkap môžu byť spolu s UV žiarením aktívne a vyvolať nepríjemné alergické reakcie. Niektoré prípravky vnikajú hlboko do kože, preto by sa koža mala očistiť aspoň tri hodiny pred slnením.
Približne tri hodiny pred opaľovaním a po opaľovaní by ste sa nemali ani sprchovať, kúpať alebo iným spôsobom pokožku ošetrovať. Pokožka je po kúpeli citlivejšia a na vodu reaguje tak, že začína vylučovať maz, ktorý filtruje žiarenie, a uzavrú sa póry. Preto sprchovanie pred opaľovaním aj po ňom znižuje jeho efekt.
Pokožka ošetrená peelingom sa opáli rýchlejšie a rovnomernejšie a opálenie dlhšie vydrží. Po peelingu je pleť tenšia a jemnejšia, vyžaduje lepšiu ochranu, a preto treba po peelingu s opaľovaním chvíľu počkať.
Počas slnenia by mali zostať oči zatvorené, odporúča sa vždy použiť špeciálne ochranné okuliare aj napriek tomu, že opaľujúce sa modelky a modely v reklame okuliare nenosia.

Rovnomerné opálenie

V soláriu sa oplatí striedať polohy, aby na miestach, kde je menej prekrvené tkanivo, nevznikali biele miesta (obvykle na krížoch a pod lopatkami, na ktorých pri ležaní spočíva váha tela). Na dosiahnutie rovnomerného opálenia sa preto odporúčajú ergonomicky tvarované soláriá. Opaľovacia trubica žiari najintenzívnejšie vo svojom strede, takže najväčší opaľovací efekt bude zreteľný na bruchu a stehnách. Vnútorné plochy paží alebo nôh sa opaľujú horšie, pretože obsahujú menej pigmentotvorných buniek ako ostatné miesta na tele. Pehy a pigmentové škvrny obsahujú obzvlášť veľa hnednúcich pigmentov, preto tmavnú rýchlejšie.

Klimatizácia

Každé solárium obsahuje klimatizáciu alebo ventilátor. Čím viac tepla cítite, tým efektívnejšie sa opálite. Neznamená to však, že ventilátor alebo klimatizácia sú v soláriu na ozdobu. Ich úlohou je zabrániť prehriatiu organizmu. Opaľovanie v soláriu môžete spojiť s relaxáciou, môžete si na chvíľu aj zdriemnuť. Pôsobenie solária je najúčinnejšie a najbezpečnejšie, len keď sa cítite fit. Ak sa necítite dobre, opaľovanie radšej odložte.

Wellness v soláriu

Bezpečnosť pri opaľovaní je dôležitou podmienkou wellness princípu, no nemenej dôležitý je príjemný zážitok. Výrobcovia solárií tento vývoj pochopili a nastúpili cestu veľkých zmien. Wellness v soláriu by malo spĺňať tieto kritériá:

  • ergonomicky tvarované ležadlá,
  • jednoduché otváranie a vstup do solária,
  • jednoduché ovládacie prvky,
  • hlasový systém (pokyny cez hovoriaci počítač),
  • systém čipových kariet, kde sa po vložení karty s údajmi o zákazníkovi solárium automaticky nastaví,
  • individuálne nastaviteľná klimatizácia,
  • široký výber kvalitnej relaxačnej hudby,
  • voľne zvoliteľné prídavné farebné programy na podporu psychovegatatívnej stimulácie,
  • chladivá vodná para na osvieženie a neutralizáciu typického UV zápachu po opaľovaní
  • aromatické programy s rôznymi vôňami a účinkami (uvoľňujúce, povzbudivé).

Dobré solárne štúdio

Ak ste v soláriu nováčikom, na prvom mieste by mal byť v dobrom solárnom štúdiu vstupný pohovor. Pomocou neho sa zhodnotí váš fototyp a preberú sa pokyny pri opaľovaní. Súčasťou dotazníka sú aj otázky týkajúce sa vášho zdravotného stavu a obmedzení s ním spojenými. Školený pracovník vám navrhne optimálny opaľovací program. Po skončení každej kúry by ste mali mať možnosť osviežiť sa iontovými alebo vitamínovými nápojmi, ktoré významne dopĺňajú regeneračný proces. Samozrejmosťou by malo byť pravidelné čistenie opaľovacích lavíc dezinfekčným roztokom, okuliare by mali byť tiež očistené od potu a vydezinfikované.

Kategória: Relax
Tagy: klimatizácia kozmetika opaľovanie solárium
Zdieľať článok

Diskusia