Pred stavbou rodinného domu

26. 09. 2013 Zdieľať

Ak sa púšťate do stavby rodinného domu, je dobré ozrejmiť si niekoľko bodov, ktoré vám môžu celý proces uľahčiť a zároveň vám pomôžu ušetriť. Nie je na škodu poradiť sa so skúsenými odborníkmi. Nikto predsa netúži po tom, aby sa jeho dom snov stal iba staveniskom alebo nefunkčným obytným priestorom.

Výber pozemku 

Veľmi dôležitým a určujúcim bodom pri stavbe rodinného domu je pozemok. Ak pozemok ešte nemáte, nezabudnite, že aj pri minimálnej šírke domu musíte počítať so susediacimi pozemkami a odstupovými vzdialenosťami od susedných objektov. Preto by mala byť minimálna šírka pozemku 12 m, v ideálnom prípade 16 m a viac. Pri výbere pozemku nie je dôležitá len jeho veľkosť. Nosná je dostupnosť verejných sietí  – elektriny, vodovodu, kanalizácie a plynu. Zohľadniť treba aj náročnosť terénu. Predstava bývania pod horou môže byť romantická, ak však budete musieť na pozemok priviesť siete, stavba bude finančne oveľa náročnejšia. Pohodlne a plnohodnotne bývať môžete aj bez plynu či verejnej kanalizácie, bez elektriny a vody sa však v súčasnosti fungovať nedá. 

Katalógový projekt

Ak už máte pozemok, na rad sa dostáva vlastný rodinný dom. Jednou z možností, ktorú môžete voliť, je katalógy dom. Výhodou katalógového projektu je jeho takmer okamžitá  dostupnosť a relatívne nízka cena. Negatívnom je, že neposkytuje priamu možnosť zohľadniť vaše vlastné požiadavky. Ak ich budete chcieť do projektu zahrnúť, jeho cena môže značne narásť. V prípade úpravy projektu a napríklad doprojektovania garáže sa súčasne môžete stretnúť s viacerými problémami. Mnohé projekčné kancelárie k projektom rodinných domov nedodávajú situáciu osadenia stavby a pozemku či projektovú dokumentáciu prípojok na inžinierke siete. Jej vyhotovenie je potrebné zadať inému projektantovi, čím sa celková cena projektu značne navýši.


Pred stavbou rodinného domu

Pred stavbou rodinného domu
JK projekt s.r.o.

Projekt na mieru

Ak si nedokáže vybrať z ponuky katalógových rodinných domov, obráťte sa na odborníkov, ktorý pre vás vytvoria projekt presne podľa vašich požiadaviek. Je dobré nechať si od architekta poradiť a jednotlivé prvky detailne vysvetliť, keďže pri projektovaní myslí na mnohé skutočnosti, o ktorých nemusíte mať často ani len tušenie. Kvalitným a kompletným projektom dokážete predísť rôznym ťažkostiam a neplánovaným úpravám, ktoré sa prenesú aj do celkovej ceny stavby. Dôležitá je predstava čo chcete a čo očakávate aby vám dom poskytoval. Tieto vaše požiadavky budú projektantom zahrnuté už pri štúdii rodinného domu a pri samotnom projekte a realizácii sa tak vyhnete neplánovaným zmenám a komplikáciám.  Pri samotnom návrhu je dôležité vychádzať z terénu pozemku, typu rodinného domu (bungalov, poschodový, podkrovný, suterén a iné),  dom s garážou alebo bez, z počtu osôb v rodinnom dome, počet obytných miestností, požadovanej úžitkovej plochy, účel využitia neobytných priestorov (dielne, sklady, terasy a iné), samotná dispozícia jednotlivých izieb a obytných miestností, typy a prevedenia kuchynských spotrebičov, návrhy a materiály sanity v kúpeľniach alebo iné špeciálne požiadavky na dom (fitness, bazén,sauna a pod.).

Odborník vám pomôže osadiť  váš rodinný dom tak, aby sa na vás neustále nepozerali susedia a aby ste na letnej terase nemali tieň počas celého roka chládok. Dokáže správne využiť priestor a postará sa o to, aby boli jednotlivé miesta v dome rozmiestnené funkčne. Pri vypracovaní projektu však okrem vyššej sumy za jeho vyhotovenie počítajte aj s dlhším časom na dodanie projektu. Projekt stavby rodinného domu totiž okrem návrhu architekta pozostáva aj z práce ďalších profesií (ako statika, návrh vykurovania či elektroinštalácie, zdravotechnika, atď.), bez ktorých by návrh rodinného domu nebol funkčný, praktický a hlavne bezpečný. 

www.jkprojekt.sk

Kategória: Stavba a rekonštrukcia
Zdieľať článok