Testujeme kapsulové kávovary

02. 10. 2013
Zdieľať

Ak máte chuť na voňavé espresso alebo kávový nápoj s bohatou mliečnou penou, nemusíte mať skúsenosti barmanov. Stačí len vložiť kapsuly do kávovaru a užívať si lahodné dúšky.

Kupujeme kapsulové kávovary čo by ste mali vedieť

1 Obsah kapsúl

Je veľký rozdiel, či si pripravíte kapučíno zo štandardnej kávovej zmesi, alebo privoniate k espressu z niektorej z čistých plantážových káv. Preto by ste sa mali zaujímať o to, aký sortiment ponúka do vami zvoleného kávovaru výrobca, prípadne jeho partneri. Inak vás môže nemilo prekvapiť zistenie, že v čajovej kapsule nájdete namiesto lístkov instantný prášok alebo nebudete môcť svojim deťom ponúknuť ich obľúbený čokoládový nápoj. 

2 Mlieko

Máte ho radi čerstvo spenené, pripravené z prášku alebo z koncentrátu? Na prvý pohľad malicherná otázka v sebe skrýva dôležité rozhodnutie. Niektoré stroje majú parnú dýzu na spenenie mlieka zo škatule, iné sú vybavené krčiažkom s miešadlom a ohrevom čerstvého mlieka, ďalšie sa spoliehajú na prúd horúcej vody pretekajúci cez kapsulu s tekutým či sušeným koncentrátom. Zamyslite sa nad tým, ako chcete pripravovať laté, kapučíno či čaj s mliekom.

3 Ekológia

Použité kapsuly sú ekologickou záťažou a končia na skládkach komunálneho odpadu. Je veľký rozdiel, či po nápoji s mliekom vyhodíte do smetí viac ako 11 g plastu zmiešaného s hliníkom, alebo to bude 1 g čistého hliníka. Jeden mliečny nápoj z neekologických kapsúl môže spôsobiť vyššiu ekologickú záťaž na skládke ako dva tégliky s viečkami z ovocných jogurtov, ktoré ste zjedli na raňajky. Ak sa nechcete cítiť zle, myslite na to už pri kúpe.

4 Rýchlosť

Espresso za 23 sekúnd z jedného stroja alebo prvá šálka espressa s bohatou krémovou penou po dvoch minútach čakania z iného? Aj keď sú medzi strojmi veľké rozdiely v rýchlosti nahrievania, v skutočnosti to až tak intenzívne vnímať nebudete. Ak si chcete vydýchnuť od stresu pri šálke kávy alebo čaju, minútka čakania navyše vám neublíži. Viac si všímajte komfort obsluhy a jednoduchosť manipulácie s nádržkou na čerstvú vodu.

5 Bez koša

Niektoré modely sa postarajú o dočasné uskladnenie použitých kapsúl, aby bola príprava ešte väčším pôžitkom. Kapsulu jednoducho zasuniete do otvoru, pripravíte nápoj, a ak budete vkladať ďalšiu, tá použitá sa stratí kdesi vo vnútri zásobníka. Výbava, ktorá bola ešte prednedávnom výsadou modelov určených do kancelárií, sa začína objavovať už aj v domácnostiach. A to znamená, že na kuchynskej linke bude poriadok vždy a bez starostí.

6 Dávkovanie

Je výhodné, ak môžete pripraviť nápoj stlačením jediného tlačidla namiesto toho, aby ste museli striehnuť na správne dávkovanie vody. Niektoré modely majú pevne určené množstvo vody na tlačidlových predvoľbách či kódom na kapsulách, iné vám umožnia prispôsobiť dávkovanie vody preprogramovaním tlačidiel podľa toho, aké veľké šálky máte vo svojom servise. Vďaka automatu sa príprava nápojov zmení na podvedomú rutinu.

TIP: Vyberte si kapsulový kávovar podľa vašich preferencií.

slovník pojmov

T-Disc
Kapsula vybavená čiarovým kódom, ktorý kávovaru určuje spôsob prípravy nápoja – množstvo vody a použitie pary.

15 barov
Tlak, ktorý dokáže vyvinúť čerpadlo pri pretláčaní vody cez kávu v kapsule. Ide o nepísaný štandard pri príprave espressa.

Automatic
Automatika pri dávkovaní množstva vody počas prípravy nápojov. Netreba sledovať, či šálka nepreteká.

Decalc
Program alebo funkcia na odvápňovanie prístroja, ktorý nepoužíva filtrovanú vodu. Na úkon treba odvápňovací prostriedok.

UTZ Certified
Káva s certifikátom pôvodu, ktorá garantuje ekologickú udržateľnosť pri danom spôsobe hospodárenia a pestovania na plantáži.

Parná dýza
Zariadenie na zohrievanie a spenenie mlieka v nádobke. Používa sa s vychladeným odtučneným pasterizovaným mliekom.

Standby
Pohotovostný režim, v ktorom kávovar pri nízkej spotrebe čaká na stlačenie tlačidla, aby sa spustil do prevádzky.

Arabica
Odroda káv, ktoré uprednostňujú európski spotrebitelia. Typická je pre ňu horkasto-čokoládová chuť a silná aróma.


Testujeme kapsulové kávovary

1257623
Bosch

Ako sme testovali

So stovkami kapsúl, litrami mlieka a neutíchajúcou chuťou na kávu, čaj a ďalšie nápoje sme v posledných štyroch týždňoch zbierali skúsenosti s kapsulovými kávovarmi. V podmienkach početnej domácnosti sme porovnávali prevádzku jednotlivých strojov, ale aj sortiment v nich pripravovaných nápojov. Prišli sme k záveru, že každý z výrobcov ponúka úplne odlišný zážitok z prípravy a k šálke nápoja pristupuje s inou stratégiou.

 

TESTOVANÉ KÁVOVARY

Krups Dolce Gusto Genio

Objem zásobníka vody: 750 ml
Najvyšší pohár: 17 cm
Pôdorys: 24 × 17 cm
Tlak: 15 barov
Príprava espressa: 55 s
Pohotovostná spotreba: takmer 0 W

Kde kúpite: Hej.sk za 114 €


Krups Dolce Gusto Genio Objem zásobníka vody: 750 ml Najvyšší pohár: 17 cm Pôdorys: 24 × 17 cm Tlak: 15 barov Príprava espressa: 55 s Pohotovostná spotreba: takmer 0 W

Krups Dolce Gusto Genio Objem zásobníka vody: 750 ml Najvyšší pohár: 17 cm Pôdorys: 24 × 17 cm Tlak: 15 barov Príprava espressa: 55 s Pohotovostná spotreba: takmer 0 W
Krups

Kompaktný stroj, ktorý na kuchynskej linke nezaberie veľa miesta. Stačí len naplniť do zásobníka vodu, vziať jednu či dve kapsuly zo škatuľky a prečítať si na nich značky o dávkovaní vody. Pri tomto modeli nás zaujala jeho nenáročnosť na priestor a schopnosť pripravovať nápoje s použitím studenej vody. Výrobca kombinuje v sortimente instantné nápoje s tradičnými surovinami, ktoré kopírujú väčšinový vkus spotrebiteľov. Tri výšky podstavca na šálku plus bonusové vytiahnutie odpadovej nádobky poskytujú priestor na širokú škálu servírovacích nádob. Ide o intuitívne ovládaný stroj, nevýhodou je však malý zásobník na vodu v kombinácii s prípravou mlieka z kapsuly – ak k vám príde návšteva a každý bude chcieť laté, určite budete musieť vodu dopĺňať. Keďže mu chýbajú senzory na sledovanie vody v zásobníku, musíte si jej hladinu ustrážiť sami. Je výhodné, ak je stroj umiestnený v bezprostrednej blízkosti smetného koša alebo zbernej misky na vyklápanie kvapkajúcich kapsúl, aby kuchyňa zostala čistá.

„Je ako nápojový automat, v ktorom si môžete objednať ľubovoľný nápoj snov. Horúci, studený, s penou i bez nej.“

Chcem kúpiť tento kávovar

páči sa nám
+ najširší sortiment
kompaktné vyhotovenie

 ***                                                     119 €, kapsuly od 5,19 € za 16 ks
Pre domácnosti, ktoré túžia po širokej škále nápojov na každú príležitosť.

Cremesso Una Automatic

Objem zásobníka vody: 800 ml
Najvyšší pohár: 13,5 cm
Pôdorys: 10,5 × 29 cm
Tlak: 19 barov
Príprava espressa: 29 s
Pohotovostná spotreba: takmer 0 W


Cremesso Una Automatic Objem zásobníka vody: 800 ml Najvyšší pohár: 13,5 cm Pôdorys: 10,5 × 29 cm Tlak: 19 barov Príprava espressa: 29 s Pohotovostná spotreba: takmer 0 W

Potten & Pannen – Stanek s.r.o.

Štíhle vyhotovenie a snaha automatizovať všetky kroky sú pri tomto modeli priam vzorové. Zodvihnete páku, aby ste dnu vložili novú kapsulu, a tá minulá sa automaticky premiestni do odpadovej nádoby. Stlačíte gombík s označením veľkosti šálky a káva s hustou krémovou penou alebo silný aromatický čaj pomaly vytekajú z dýzy von. Manipulácia je prirodzená a v podstate podobná ako pri manuálnom stroji. V tomto prípade so silným čerpadlom s tlakom 19 barov. Páčilo sa nám, že sme mohli preprogramovať tlačidlá na dávkovanie vody tak, aby sme ich zladili s naším porcelánovým servisom. Len na vysoké sklené poháre nie je pod dýzou dostatok miesta. Iba ak by ste podložili kávovar na zvýšenú podložku. Prístup k mlieku v káve a čaji zodpovedá prístupu k obsahu kapsúl. Vyberte si to najlepšie mlieko, vlejte ho do samostatne stojaceho elektrického speňovača a zvoľte si taktiku. Studené či horúce, našľahané alebo s malou penou… Vyberte si, aké vám najviac chutí.

„Ponúka výberové kávy a čaje s najvyššou kvalitou, ktoré si môžete doplniť mliekom na rôzne spôsoby.“

www.cremesso.sk

páči sa nám
+ zber kapsúl do nádoby
+ kvalitné čaje

****              119 €, Milk Frother 72 €, kapsuly od 5 € za 16 ks
Pre milovníkov kvalitnej kávy a lístkových čajov so silnou arómou.

Bosch Tassimo T40

Objem zásobníka vody: 2 000 ml
Najvyšší pohár: 17,5 cm
Pôdorys: 20 × 33 cm
Tlak: 3,3 baru
Príprava espressa: 60 s
Pohotovostná spotreba: 0 W

Kde kúpite: Hej.sk za 99 €


Bosch Tassimo T40 Objem zásobníka vody: 2 000 ml Najvyšší pohár: 17,5 cm Pôdorys: 20 × 33 cm Tlak: 3,3 baru Príprava espressa: 60 s Pohotovostná spotreba: 0 W

Bosch Tassimo T40 Objem zásobníka vody: 2 000 ml Najvyšší pohár: 17,5 cm Pôdorys: 20 × 33 cm Tlak: 3,3 baru Príprava espressa: 60 s Pohotovostná spotreba: 0 W
BSH domácí spotřebiče s.r.o., organizačná zložka Bratislava

Veľký objem zásobníka na vodu a ovládanie jediným tlačidlom odlišujú tento model od ostatných v teste. Napustíte doň čerstvú vodu, kliknete kolískovým vypínačom, pod veko zasuniete kapsulu a zakliknete. Tlačidlo prípravy sa rozsvieti hneď, ako načíta informácie z čiarového kódu na kapsule. Jeden klik a nápoj sa začne pripravovať. Čiarové kódy nenesú so sebou iba pohodlie dávkovania vody. Kód obsahuje aj informáciu o rýchlosti prietoku, tlaku či inštrukcie na vyprázdnenie kapsuly. Každý nápoj tak môže byť pripravovaný inak. Netradičné kapsuly obsahujú filtrovaný mliečny koncentrát v tekutej podobe, ktorý si nevyžaduje chladenie. Vďaka nemu sú mliečne nápoje o čosi jemnejšie. Páčilo sa nám, že kapsuly sú iba jednostranne perforované, takže pri manipulácii s nimi sa kuchyňa neznečistí odkvapkávajúcou vodou. Len príprava chladených nápojov s obsahom mlieka si žiada krízové riešenie: Náhradný čiarový kód na menšiu dávku vody a kocky ľadu do pohára, aby nápoj v horúcom dni schladili.

„Ako má pripraviť nápoje, mu predpisuje výrobca čiarovými kódmi priamo na kapsulách. Prečíta a varí. Na jeden klik.“

Zobraziť kávovar v obchode

páči sa nám
+ digitálny automat
na toto pozor
studené nápoje

***                                                                         86 €, kapsuly od 3,79 € za 16 ks

Pre tých, čo milujú jednoduchosť a radi si doprajú kulinársku rozkoš bez veľkej vedy. 

Tchibo Caffisimo Classic

Objem zásobníka vody: 1 100 ml
Najvyšší pohár: 15 cm
Pôdorys: 19 × 28 cm
Tlak: 5/7/15 barov
Príprava espressa: 107 s
Pohotovostná spotreba: takmer 0 W


Tchibo Caffisimo Classic
Objem zásobníka vody: 1 100 ml
Najvyšší pohár: 15 cm
Pôdorys: 19 × 28 cm
Tlak: 5/7/15 barov
Príprava espressa: 107 s
Pohotovostná spotreba: takmer 0 W

Tchibo Caffisimo Classic
Objem zásobníka vody: 1 100 ml
Najvyšší pohár: 15 cm
Pôdorys: 19 × 28 cm
Tlak: 5/7/15 barov
Príprava espressa: 107 s
Pohotovostná spotreba: takmer 0 W
TCHIBO SLOVENSKO spol. s r.o.

Kto ešte pred časom pomýšľal na pákový espresso stroj s dýzou na speňovanie mlieka, ten sa môže pri výbere úplne smelo oprieť o tento stroj. Výrobca si dal záležať na tom, aby si jeho vlastník mohol spraviť v kuchyni kaviarenský kútik. Stačí len napustiť vodu do nádržky, zapnúť predhrievanie, zasunúť kapsulu do vysúvateľného držiaka, zaklapnúť páku a stlačiť tlačidlo, ktorého farba korešponduje s farbou tela kapsuly. Espresso, café créma či štandardná káva? Ako vám len prídu na chuť  – podľa predvoľby prispôsobí stroj tlak pri príprave nápoja. Robustné vyhotovenie, atraktívny kaviarenský dizajn a sortiment káv Tchibo majú dokopy ten správny šmrnc. Pokiaľ ide o mliečne nápoje, mlieko si speníte dýzou pomocou horúcej pary. Vyžaduje to cvik a správny druh mlieka, ladí to však s celkovou atmosférou. Je to akoby ste robili kávu v tradičnom stroji, vďaka kapsulám je však všade menej neporiadku. Ide o dobre stavaný stroj so sortimentom, ktorý vás nikdy neomrzí.

„Ak ste verní kávovým zmesiam firmy Tchibo, v tomto stroji si ich vďaka kapsulám pripravíte úplne dokonale.“

www.tchibo.sk

páči sa nám
+ brilantná ponuka káv
+ kontrolovaný tlak

***                                                                        99 €, kapsuly od 2,99 € za 10 ks

Pre tých, čo hľadajú rafinované chute kávových zmesí, v ktorých prevažuje arabica.

Krups Nespresso Citiz & Milk NX7305

Objem zásobníka vody: 1 000 ml
Najvyšší pohár: 15 cm
Pôdorys: 25 × 37 cm
Tlak: 15 barov
Príprava espressa: 26 s
Pohotovostná spotreba: 1 W


Krups Nespresso  Citiz & Milk NX7305 Objem zásobníka vody: 1 000 ml Najvyšší pohár: 15 cm Pôdorys: 25 × 37 cm Tlak: 15 barov Príprava espressa: 26 s Pohotovostná spotreba: 1 W

Krups

Kompaktné vyhotovenie pripomína viac útle kaviarenské centrum ako kapsulový automat, bez ohľadu na to, či máte chuť na silné espresso, rozmarné kapučíno, alebo rafinované laté. Kým v stroji mávnutím páky a zatlačením gombíka s objemovou predvoľbou vykúzlite z kapsuly kávu s prenikavou vôňou, v automatickom krčiažku dokážete kliknutím vyrobiť z mlieka horúcu či studenú penu, alebo ho len prihriať, aby vyvážilo chuť kávy. Na kvalitný nápoj z kávy nepotrebujete žiadne zručnosti. Nielen dizajnéri, ale aj konštruktéri dostali priestor na to, aby ho obohatili o detaily, ktoré sa neprehliadajú. Čo by ste povedali na metličku, ktorá pri umývaní krčiažku na mlieko neprekáža? Jednoducho ju stačí vytiahnuť von, pretože ju do vysokých otáčok poháňa magnet ukrytý pod dnom nádoby. Pri tomto modeli nás zaujal sortiment káv a kapsuly, ktoré sú ako jediné na trhu vyrobené z hliníkovej fólie. Len wattová spotreba v pohotovostnom režime pretŕčala z davu ostatných modelov so spotrebou na hranici nuly.

„Pôžitkári si pri tomto modeli prídu na svoje. Je ako malý ostrov relaxu, ktorý má vždy čo ponúknuť.“

www.nespresso.cz

páči sa nám
+ dômyselné vyhotovenie
+ mliečny program

****                                                               249 €, kapsuly od 4 € za 10 ks

Kompaktné kávové centrum, v ktorom si pripravíte horúce aj studené nápoje

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

*****     
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

 ****  
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

***    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

**     
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

* 
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Odporúčame: Najlacnejšie kávovary na trhu, ktoré kúpite aj online.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce domáce spotrebiče kavovary testujeme
Zdieľať článok

Diskusia