Kvety v črepníkoch

12. 09. 2005
Zdieľať

Izbové rastliny okrasné kvetom sú zaujímavé predovšetkým tvarom kvetov, ich farebnosťou, ale aj vôňou. V sortimente izbových rastlín možno nájsť pomerne veľké množstvo kvitnúcich druhov, ale nemalo by sa zabúdať, že tieto rastliny sa od seba často líšia nielen svojou veľkosťou, celkovým habitusom, ale aj pestovateľskými nárokmi. Kvitnúca rastlina v interiéri púta na seba pozornosť, preto je veľmi dôležité vybrať jej správne miesto, aby nielen vynikla, ale bola aj dobre prístupná.

Intenzívny účinok farieb

Sýtofarebné kvety izbových rastlín priťahujú pozornosť a dokážu oživiť pochmúrne a tmavšie priestory v byte. Vnášajú sem svetlo, dynamiku a veselú náladu. Nemali by však pôsobiť rušivo ani príliš vtieravo. Naopak druhy s nenápadne sfarbenými kvetmi zasa môžu jemne dekorovať pestrejšie a farebnejšie zariadené miestnosti. Kvety jasných farieb určite rozjasnia aj tmavšie miestnosti, a ak sa využijú ako solitéry, ešte aj zaujímavo vyniknú. Ak farebné kvety izbových rastlín dopĺňa aj príjemná vôňa, zážitok z takejto rastliny je oveľa intenzívnejší. Kombinácia viacerých vôní však pôsobí na človeka skôr odpudivo. Intenzita vône sa môže nežiaduco zvýrazniť v menšej a teplejšej miestnosti. Celkový dojem z kvitnúcej rastliny podčiarkne aj materiálovo a farebne zladená vegetačná nádoba. V zásade platí: rovnaká farba, akú má kvet, mala by sa objaviť aj na črepníku. Ak sa však neviete rozhodnúť pre konkrétnu farbu, nič nepokazíte, ak kvitnúcu rastlinu umiestnite do bieleho (glazúrovaného) keramického črepníka. Izbové rastliny okrasné kvetom možno rozdeliť do niekoľkých skupín. Sú to dlhodobo kvitnúce a sezónne druhy a kvitnúce rýchlené cibuľoviny. Sezónne druhy sa po odkvitnutí zvyčajne už ďalej nepestujú, pretože by v bytových podmienkach len ťažko znova vykvitli. Kvitnúcu zeleň môžeme rozdeliť do niekoľkých kategórií aj podľa toho, kedy kvitne, a podľa toho si tak vytvoriť „časovú” skladbu rastlín – takže v byte bude stále niečo kvitnúť. Veľa izbových rastlín kvitne v zime (najmä v období Vianoc a začiatkom roka), niektoré na jar a takisto aj v lete.

Neúnavné africké fialky


Kvety v črepníkoch

29543

Aj keď len málo izbových rastlín dokáže kvitnúť bez prestávky, nájdu sa aj také. Určite sú snom každého milovníka izbovej zelene, aj keď nie každý vie, ako na ne… Niektoré druhy dokonca dokážu naraz vytvoriť toľko kvetov, že celá rastlina pripomína malú a bohatú kyticu. Ak budete pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety, podporíte tvorbu ďalších kvetov. Medzi najviac obľúbené a dlhodobo kvitnúce druhy patria senpólie, nazývané aj africké fialky (Saintpaulia ionatha). Tie sa hodia do klasicky, vidiecky alebo aj moderne zariadeného bytu. Majú jednoduché alebo aj plné kvety. Možno ich umiestniť jednotlivo, na okennom parapete, alebo vysadiť spolu v malej skupine v miske alebo v košíku a umiestniť na komode alebo konferenčnom stolíku. Vzhľadom na ružicovitý rast afrických fialiek bude lepšie, ak ich umiestnime tak, aby sme sa na ne pozerali zhora. Na to, aby skutočne kvitli celoročne, bezpodmienečne potrebujú svetlé až polotienisté stabilné miesto, stabilnú izbovú teplotu, pravidelnú zálievku (po preschnutí pôdy v črepníku) do misky a prihnojenie raz za dva týždne hnojivom na kvitnúce izbové rastliny. Medzi bohato kvitnúce izbové rastliny patria aj begónie (Begonia elatior), ktoré sa hodia skôr do teplých miestností a na podobločnice. Begónie však nemajú rady priame slnko, to im spôsobuje popálenie listov, a vyžadujú aj vyššiu pôdnu aj vzdušnú vlhkosť.


Kvety v črepníkoch

29550

Ten, kto chce mať vo svojom byte po celý rok niečo farebné a stále kvitnúce, no „omrzeli” ho africké fialky, mal by si zaobstarať streptokarp (Streptocarpus). Táto rastlina ponúka zamatové fialové, modré, ružové a červené kvety, niekedy zaujímavo dekorované žilkovaním. Streptokarp citlivo reaguje na dĺžku dňa: ak sú dni krátke, kvitne menej, a keď sa začnú predlžovať, na rastline sa hneď objaví množstvo kvetných pukov. Vyžaduje miesto s rozptýleným svetlom, stabilnú izbovú teplotu (20 °C), pričom suchý vzduch v tomto prípade nie je pestovateľskou prekážkou. Dôležitá je však pravidelná zálievka, lebo rastliny sú citlivé na preschnutie koreňového balu. Nemali by sme zabúdať ani na prihnojovanie v dvojtýždenných intervaloch. Podobne ako africké fialky, aj streptokarp treba zalievať do misky, a to mäkkou, odstátou vodou. Veľmi atraktívny je predovšetkým Streptocarpus wendlandii, ktorý vytvára jeden mohutný list, pričom jeho spodná strana je sfarbená dopurpurova a dokonale ladí s farbou kvetov tejto rastliny.

Bromélie a orchidey moderne


Kvety v črepníkoch

29544

V poslednom období kvetinárstva bežne ponúkajú kvitnúce gerbery zasadené v črepníkoch. Ich kvety sú červené, ružové, biele alebo žlté a sú rôzne veľké. Tieto pestovateľsky nenáročné rastliny vhodne dopĺňajú byt zariadený v klasickom alebo juhoamerickom štýle. Vyžadujú však dostatok svetla a zálievku, len čo substrát v črepníku vyschne. Medzi dlho kvitnúce druhy, ktoré sú vhodné do bytu hekticky žijúceho moderného človeka, určite patrí aj známe sukulentné kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana), ktoré je v ponuke v širokom spektre farieb od bielej, žltej, ružovej až po červenú a oranžovú. Tieto rastliny vyžadujú dostatok svetla (ideálny je okenný parapet), nízku vzdušnú vlhkosť a zálievku raz za tri týždne. Kalanchoe je vhodné aj do suchých panelákových bytov a možno ho vysádzať aj do izbových žardiniér spolu s inými rastlinami. Možno s ním zaujímavo experimentovať, zostavovať ho do skupiniek, kombinovať s netradičnými črepníkmi a pod. Exotický ráz bytu podporia aj pomerne dobre pestovateľné antúrie (Anthurium andreanum) a (Anthurium scherzerianum), no len za predpokladu, že tu budú mať vyššiu vzdušnú vlhkosť. Pre zaujímavé a veľmi trvácne kvety sa v bytoch pestujú aj bromélie a orchidey, pričom všetky druhy sa vynikajúco uplatnia v modernom a dostatočne svetlom interiéri. Obľúbenou, aj keď menej rozšírenou dlho kvitnúcou izbovou rastlinou je aj 30 cm vysoká tanierovka (Achimenes), ktorá sa pestuje v mnohých farbách. Ideálnym miestom pre ňu sú okenné parapety. Ak budete pravidelne odstraňovať jej odkvitnuté kvety, môžete sa z ďalších tešiť takmer až do neskorej jesene. V lete táto rastlina vyžaduje intenzívnejšiu zálievku a takisto prihnojovanie hnojivom na kvitnúce rastliny raz za dva týždne.

Zážitok z vôní


Kvety v črepníkoch

29548

Aj medzi izbovými rastlinami sa nájdu také druhy, ktoré nielen bohato a pestrofarebne zakvitnú, ale aj nádherne voňajú. Typickým príkladom je ušľachtilo pôsobiaca a exoticky voňajúca gardénia (Gardenia augusta). Tento vždyzelený, len 1 m vysoký a široký kompaktný krík je na jeseň a v lete doslova posiaty širokými, plnými kvetmi v odtieňoch bielej a krémovej. Vyžaduje však kyslejšiu pôdu, dostatok svetla (nie priame slnko), špeciálne hnojivo na vresovcovité rastliny a vyššiu vzdušnú vlhkosť. Nemenej atraktívny je aj popínavý a bujne rastúci vencovec (Stephanotis floribunda), ktorého voskové sýto voňavé a čistobiele kvety sa objavujú na rastline od jari do jesene. Pri jeho pestovaní sa však treba vyhýbať prievanu a priamemu slnku. Silno až opojne vonia aj ďalšia popínavá izbová rastlina – jazmín mnohokvetý (Jasminum polyanthum). Táto ľahko tvarovateľná rastlina so vždyzelenými listami vytvára najprv ružové kvetné púčiky, z ktorých sa neskôr vytvárajú sýtobiele jemné kvety. Až z Jemenu sa do našich bytov dostalo pôvabné eksakum (Exacum affine). Táto kompaktne rastúca izbová rastlina vytvára v lete množstvo drobných bielych, ružových alebo modrých aromatických kvetov, ale pekné sú aj jej drobné lesklé listy. Pestuje sa však len ako sezónna rastlina a po odkvitnutí je lepšie ju vyhodiť. Mala by mať dostatok svetla a strednú až vyššiu vzdušnú vlhkosť. No a, samozrejme, medzi izbové rastliny s voňavými kvetmi patria aj kvitnúce rýchlené cibuľoviny a hľuznaté rastliny (frézie, ľalie, hyacinty, narcisy a iné).

V zajatí listov


Kvety v črepníkoch

29542

Je niekoľko izbových rastlín, ktoré sa okrem atraktívnych kvetoch pestujú aj pre zaujímavé olistenie, teda ide o akúsi zaujímavú súhru. Sem patria napríklad už spomínané antúrium, chladnomilné kamélie (Camelia japonica) a cyklámeny (Cyclamen persicum), kyslička (Oxalis), bromélie, ale aj iné, menej známe druhy, napríklad exoticky pôsobiaca medinila (Medinilla magnifica), ktorá dorastá do výšky a šírky 1 m. Okrem mohutne pôsobiacich ružových prevísajúcich kvetov ju charakterizujú aj veľké, lesklé a hrubo žilnaté listy. Medinile sa v byte najlepšie darí na vlhkom a teplom mieste. Pôsobivou kombináciou tmavozelených vzpriamene rastúcich listov a jasnooranžových kvetných listeňov sa vyznačuje atraktívna kalatea (Calathea crocata). Takisto ako medinila, aj ona vyžaduje vyššiu vzdušnú vlhkosť, polotieň a raz za dva týždne prihnojenie. Netreba zabudnúť ani na extravagantné a pestrofarebné kornútovky (Zantedeschia elliottiana), ktoré spolu so žltými, ružovými alebo oranžovými kvetmi majú aj zaujímavé srdcovité a často škvrnité listy. Takisto vyžadujú vyššiu vzdušnú vlhkosť a polotieň. Pre menej zdatných pestovateľov je vhodný nenáročný lopatkovec (Spathiphyllum walisii), ktorý je ideálny na ozelenenie klasického bytového priestoru. Všetky spomínané druhy vyniknú skôr v modernom a minimalisticky zariadenom interiéri v spojení so zaujímavou vegetačnou nádobou.

Na jar alebo v lete


Kvety v črepníkoch

29547

Kvitnúce rastliny môžu dekorovať interiér takmer celoročne. V zime sú to prýštce, nazývané aj vianočné hviezdy (Euphorbia pulcherrima), cyklámeny, azalky (Rhododendron simsi), cinerárie (Senecio cruentus) a neskôr už aj rýchlené cibuľoviny. Pre jarné obdobie sú zasa typické kvitnúce prvosienky (Primula vulgaris) a (Primula obconica), prípadne zaujímavé papučky (Calceolaria herbeohybrida). Na to, aby bohato kvitli, všetky spomínané kvitnúce izbové rastliny vyžadujú skôr chladnejšie a dostatočne svetlé miesto v byte. Letnú náladu v byte pozdvihnú napríklad ibišteky, ľudovo nazývané aj čínske ruže (Hibiscus rosa – sinensis), bugenvilea (Bougainvillea), menej známa a pestovateľsky náročná ixora (Ixora) alebo zaujímavá eustoma (Eustoma grandiflorum), ktorej kvety pripomínajú široko otvorené zvončeky, ktoré sa vynímajú nad charakteristickými sivozelenými listami. V závesných košíkoch v jedálni alebo kuchyni vynikne v lete kvitnúci zvonček rovnakolistý (Campanula isophylla). Kvitne až do jesenných mesiacov a má modré alebo biele kvety. Pre milovníkov nostalgie je priam stvorená nápadná gloxínia (Sinningia), ktorá takisto kvitne počas leta. Rôznofarebné kvety tejto rastliny sú na okrajoch zaujímavo zvlnené. Celá rastlina je len asi 30 cm vysoká a mimoriadne efektná je v spojení s jednofarebnou vegetačnou nádobou. Samozrejme, sortiment kvitnúcich izbových rastlín tým ešte stále nie je vyčerpaný. Je mnoho ďalších druhov, takže vybrať si môže aj menej skúsený pestovateľ.

Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri
Tagy: črep kvetiny zeleň
Zdieľať článok

Diskusia