Keď obývacia izba spája…

30. 09. 2005
Zdieľať

Obývacia izba je miestom, kde sa stretáva celá rodina. Je miestom, ktoré spája všetkých členov domácnosti a upevňuje vzťahy medzi nimi. Avšak v inom význame môže obývacia izba spájať aj jednotlivé priestory v rámci dispozície bytu, to znamená, že môže byť na ňu napojená ďalšia miestnosť. Vtedy sa stáva priechodnou s vymedzeným komunikačným ťahom. Nevyhnutný priestor na prechod v obývacej izbe zoberie potrebné centimetre, ktoré by sa nám často zišli pri zariaďovaní a správnom rozčlenení funkčných zón v rámci obývacej izby. Návodom a inšpiráciou, ako vyriešiť túto situáciu, ak do obývacej izby nevedú len jedny dvere, vám môžu byť aj návrhy pre našich čitateľov.

Problém so zariadením priechodnej obývacej izby mala aj Zuzana C. z Bratislavy. Jej obývacia izba spája vstupnú chodbu do bytu s malou chodbou, ktorá vedie do spálne a kúpeľne.


Keď obývacia izba spája...

30984

V pôdoryse tejto obývacej izby je komunikačný ťah daný jednoznačne, priamo cez celú hĺbku miestnosti, ktorú zároveň rozdeľuje na dve časti, na vlastnú oddychovú zónu a komunikačnú časť s ostatným priestorom pozdĺž steny. Dané rozdelenie miestnosti okresáva vlastný priestor obývacej izby (jeho oddychovú zónu) z celkovej dĺžky 5,2 m na približne 3,8 m, lebo priestor, ktorý je napravo od vstupných dverí do obývacej izby, je na umiestnenie nábytkovej zostavy s televíznym prijímačom v podstate nepoužiteľný. Veď ako by mohol niekto nerušene sledovať filmy, ak by mu pred zostavou stále niekto pobehoval z WC do kuchyne, z kuchyne do spálne a pod. Keď v byte žije iba jedna osoba, ešte sa to dá zvládnuť. No pri väčšom počte členov v domácnosti sa tomuto riešeniu radšej vyhnime.


Keď obývacia izba spája...

30986

Šírka komunikačného ťahu je presne určená samotnou šírkou dverí, t. j. 80 cm. Šírka dverí a 60 cm hĺbka pozdĺž celej steny na pravej strane od dverí spolu vytvárajú priestor, ktorý sa dá najlepšie využiť na umiestnenie knižnice alebo skrine s posuvnými dverami. Knižnica alebo posuvné dvere skrine by mali byť veľmi jednoducho členené tak, aby zodpovedali štýlu zariadenia v miestnosti. Voľba šatníkovej skrine alebo knižnice závisí od individuality osôb, ktoré v danom byte žijú. Ak je dostatočný odkladací priestor v iných miestnostiach a radi čítate, môžete zvoliť knižnicu. Knižnica, ak sú v nej umiestnené knihy iba v jednom rade, nepotrebuje až takú hĺbku ako šatníková skriňa. Knižničné bloky dostanete kúpiť v našich obchodoch s nábytkom aj s hĺbkou 28 alebo 32 cm a s rôznou šírkou a výškou. Malá hĺbka knižničných blokov môže oklamať a vzbudiť väčší, vzdušnejší priestorový dojem v miestnosti. Knižnicu alebo posuvné tabule dverí do tohto priestoru je najlepšie zvoliť vo svetlých farebných tónoch, aby táto časť izby nepôsobila ako pochmúrny, tmavý a ťažký kút.


Keď obývacia izba spája...

30981

Čo sa týka nábytku a jeho rozmiestnenia v priestore oddychovej zóny, opäť je vhodné porozmýšľať, ako vyvolať dojem väčšieho priestoru, ako v skutočnosti je. Preto sa odporúča vyberať nábytok vo svetlých farebných tónoch, vhodná je napr. kombinácia smotanovej farby s prírodným bledým drevom a jednoduché čisté línie. Aj tvar sedacej súpravy by mal byť jednoduchý a s menšími rozmermi. Na našom trhu nájdete s menšími rozmermi napr. trojpohovky 209/91/83 cm (š/h/v) a dvojpohovky 150/91/83 cm, s ktorými môžete v takomto priestore počítať. Ostatné rozmiestnenie nábytku rešpektuje ďalšie limity v miestnosti, napr. pohodlný prístup na balkón alebo sledovanie televízie. Zámerne sme sa v tomto návrhu vyhli rohovým sedacím súpravám, rozmiesteniu dvojpohoviek oproti sebe alebo umiestneniu jednej sedacej súpravy pod okno. Ide tu o jednoduchý princíp, ktorého nevýhodu zistíme najmä pri komunikácii, keď jeden človek sedí v pozícii oproti oknu a druhý pod oknom. Človek sediaci oproti oknu je v nevýhode, pretože ho oslepuje svetlo vstupujúce cez okenný otvor a nevidí jasne do tváre spolukomunikujúceho. Umiestneniu masívneho kresla sa radšej vyhnime a nahraďme ho menším polokreslom, ktoré nezaberie až taký veľký priestor. Vedľa sedacej súpravy pri balkónových dverách už veľa priestoru nezostáva. Ale i tak tam možno umiestniť malý barový stolček (s rozmermi 50 × 50 cm) a nad ním konzolové úzke police alebo iba police bez stolíka. Kto nechce ani to, môže do kúta umiestniť kvety a prípadne na stenu zavesiť umelecké dielko. I nad hlavami osôb sediacich na pohovke môže nainštalovaná konzolová polica so smerovými svietidlami pôsobiť dobre.

Čo sa týka farebnosti stien miestnosti, vhodné sú najmä jemné a svetlé pastelové tóny. Keďže mobiliár, ktorý je v tomto prípade iba v dvoch farbách, mohol by v interiéri pôsobiť fádne, atmosféru môžeme oživiť rôznofarebnými poťahmi na kreslo a pohovku. Je efektné, ak sú na látke poťahov farebné plôšky v odtieni steny. Priestor tak bude celkovo farebne ladiť a pôsobiť kompaktne. Každý však nemá rád strakaté a farebné vzory. Najlepšie by bolo mať viacero poťahov a jednoducho ich obmieňať, a tak stále inovovať výraz interiéru. Striktné oddelenie komunikačnej zóny od oddychovej podporuje aj koberec, ktorý tvorí hranicu komunikačnej línie v obývacej izbe.


Keď obývacia izba spája...

30985

V ďalšom pôdorysnom riešení sme sa pohrali s opačným umiestnením sedacej súpravy (dvojpohovky). V pôdoryse sú hĺbkovo zakreslené zasúvacie skrine, pričom môžete vzájomne porovnať prvý a druhý pôdorys, teda priestorové nároky, ktoré si vyžadujú knižnica a skriňa. Hoci sú skrine hlbšie, možno ich použiť v oboch prípadoch. Aj tu platí, že ich posúvacie dverné tabule by mali byť svetlé a s minimálnym členením. Vedľa dvojpohovky sú umiestnené nízke skrinky, nad nimi sú po celej dĺžke od okna až po dvere konzolové police, ktoré možno doplniť svietidlami a obrazmi. Jednotlivé diely stenovej nábytkovej zostavy majú rozličné hĺbky, pričom pri balkónových dverách sú úzke police, aby prístup na balkón bol bez problémov. Priestor opäť dopĺňajú malé polokreslo, konferenčný stolík s nižším otočným stolíkom, ktorý možno schovať (ako ukazuje šípka pod stolík). Takéto riešenie stolíka je výhodné, ak na sedenie využijete aj nízku podnožku. Oba pôdorysné varianty sa dajú vzájomne kombinovať, pričom si z nich treba vybrať to najlepšie. V oboch prípadoch možno rátať aj s osadenými dverami, ktoré sa môžu otvárať smerom do priestoru obývacej izby, teda ku skrini alebo knižnici. Pri tomto dispozičnom riešení bytu neprekáža, ak dvere vôbec neboli osadené. Steny interiéru by mali byť v príjemných teplých svetlých farbách. Aj skriňový a policový nábytok je vhodné voliť vo svetlejších tónoch. Poťahom pohovky, podnožky a polokresla môžeme v miestnosti docieliť žiadaný kontrast.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Obývacia izba
Tagy: interiér obývacia izba
Zdieľať článok

Diskusia