Tipy a triky na zdravé odšťavovanie zeleniny a ovocia

11. 11. 2013
Zdieľať

Radosť z čerstvého ovocia a zeleniny si môžete dopriať aj v podobe nápojov či kokteilov. Každý, kto ochutnal čerstvé šťavy, iste potvrdí, že kvalitou aj chuťou ďaleko predbehnú tie „regálové“. Sú naozaj chutné a dodajú vám kopec energie.

Mali by ste vedieť

Čerstvé šťavy nie sú náhradou stravy, nečakajte od nich ani zázraky na počkanie. Majú silu prečistiť organizmus a zbaviť ho zbytočných toxínov. To však nezabezpečí jednorazová megadávka. Najmä deti by nemali piť priveľa ovocnej šťavy, denne im postačí 1,5 dcl (menším deťom je vhodnejšie šťavu riediť vodou, aby kyseliny v nej obsiahnuté príliš nezaťažili ich tráviaci trakt).


Tipy a triky na zdravé odšťavovanie zeleniny a ovocia

1268187
thinkstock.com

TIPY A TRIKY

1. Aby šťava mala lahodnú chuť a bolo jej veľa, používajte len čerstvé ovocie a zeleninu – sú šťavnatejšie. 

2. Z kôstkovíc, ako sú čerešne, slivky či broskyne, treba najprv odstrániť kôstku. Čo sa týka melónov, jabĺk či hrozna, nemusíte sa trápiť s jadierkami, kvalitný odšťavovač si s nimi poradí. 

3. Jablková šťava rýchlo zhnedne. Ak do nej pridáte zopár kvapiek citróna, proces hnednutia spomalíte.

4. Vhodné na odšťavenie sú ananás, cvikla, zelerová vňať, jablká, uhorky, mrkva, špenát, melóny, paradajky, pomaranče, hrozno a iné. 

5. Nie veľmi vhodné na odšťavenie sú banány, papája, avokádo, figy, mango a iné veľmi tvrdé, vláknité či škrobovité druhy ovocia a zeleniny. Na ich spracovanie použite radšej kuchynský robot, mixér alebo ponorný mixér.

6. Dužinu nevyhadzujte, môžete ju použiť do nátierok, omáčok či ako náplň do koláčov.
7. Ovocné či zeleninové šťavy možno konzumovať každý deň. Aby si váš organizmus zvykol na takýto prísun vitamínov, popíjate po troche – na začiatok postačia 2 či 3 dcl. 


Tipy a triky na zdravé odšťavovanie zeleniny a ovocia

1268185
Philips

Zíde sa vám

Odšťavovač Philips HR1864

Vďaka výkonnému motoru s výkonom 700 W môžete získať až 2 l čerstvej šťavy naraz. Potešenie zo zdravej domácej šťavy si tak môžete dopriať každý deň aj bez stresov z umývania. Vďaka inovatívnemu sitku sa všetok odpad zhromažďuje v integrovanej samostatnej nádobe na dužinu. Po jeho vysypaní umyjete zvyšné časti do minúty pod prúdom vody alebo ich vložíte do umývačky riadu. Poteší aj veľká XL podávacia trubica, vďaka ktorej nemusíte ovocie predkrájať. 
Cena je 134,99 €, predáva Electro World.

Zobraziť ďalšie odšťavovače na ovocie.


Mrkvovo-pomaračnové kúzlo 3 mrkvy, 1 cm čerstvého zázvoru, 1/2 limetky  Očistenú mrkvu a zázvor spracujte v odšťavovači. Pridajte šťavu z limetky a ihneď servírujte.

Mrkvovo-pomaračnové kúzlo 3 mrkvy, 1 cm čerstvého zázvoru, 1/2 limetky Očistenú mrkvu a zázvor spracujte v odšťavovači. Pridajte šťavu z limetky a ihneď servírujte.
Philips

Redakcia hodnotí

„Mala som možnosť vyskúšať si na vlastnom jazyku aj žalúdku silu čerstvej ovocnej šťavy pripravenej odšťavovačom Philips HR1864 (na zeleninovú som nemala odvahu). Skutočne, chuť takejto šťavy dosahuje úplne iný level v porovnaní so šťavami bežne dostupnými v obchodoch. Príliš som neexperimentovala, zostala som pri klasike – dve stredne veľké jabĺčka, dva pomaranče – a získala som celkom slušnú dávku osvieženia. Odšťavovač mal pre mňa jednu veľkú výhodu: nemusela som ovocie krájať na menšie kúsky. A hoci mám radšej šťavy s dužinou, po ochutnaní som sa zmierila s tým, že dužina sa zachytáva v samostatnej nádobe. Keď som sa pýtala známych, či majú doma odšťavovač, podaktorí ma odbili protiotázkou: A kto by to čistil? Neviem, ako iné odšťavovače, ale ten, ktorý som mala požičaný, bol celkom poriadkumilovný. A ani jeho čistenie nebolo náročné, hoci výrobca tvrdí, že zaberie iba 1 minútu, mne to trvalo 5-krát dlhšie, ale to možno pripísať nedostatku praxe.“

                         Martina Deríková

Mrkvovo-pomaračnové kúzlo

3 mrkvy, 1 cm čerstvého zázvoru, 1/2 limetky 
Očistenú mrkvu a zázvor spracujte v odšťavovači. Pridajte šťavu z limetky a ihneď servírujte.


Odšťavte 5 stoniek zeleru a 400 g hrozna. Zeler má detoxikačné účinky a navyše, zbavuje telo hlienov. Poslúži, ak vás lapí chrípka.

Odšťavte 5 stoniek zeleru a 400 g hrozna. Zeler má detoxikačné účinky a navyše, zbavuje telo hlienov. Poslúži, ak vás lapí chrípka.
Philips

Odšťavte 5 stoniek zeleru a 400 g hrozna. Zeler má detoxikačné účinky a navyše, zbavuje telo hlienov. Poslúži, ak vás lapí chrípka.

Vyberte si odšťavovač a začnite si pripravovať pravý, nefalšovaný 100 % džús.

Kategória: Ekolife
Tagy: odšťavovač zdravie
Zdieľať článok

Diskusia