Ako zazimovať bonsaje a ďalšie vaše otázky z okrasnej záhrady

22. 11. 2013
Zdieľať

Čo so žltnúcou borovicou, ako sa starať o vresy, alebo ako zazimovať bonsaje? Potrebujete aj vy poradiť s okrasnou záhradou? Napíšte nám na zahrada@jaga.sk.

Starostlivosť o vresy

Nedávno som si na balkón kúpil krásne rozkvitnuté vresy (Erica gracilis). Ako sa mám o ne starať, aby boli atraktívne na jeseň aj v zime? Čo k nim môžem zasadiť? 
(A. B., Bratislava)


Ako zazimovať bonsaje a ďalšie vaše otázky z okrasnej záhrady

1271295

Vresy, ktoré opisujete, sú atraktívne počas jesene a začiatkom zimy. Neznesú však dlhodobejší pokles teploty na mínusové hodnoty, preto ich treba považovať len za dočasnú ozdobu balkóna. Niekoľkými trikmi ich však udržíte svieže pomerne dlhý čas – pravidelne ich zavlažujte (substrát nikdy nesmie úplne vyschnúť) a občas ich oroste vlažnou vodou. Keď sa blížia silnejšie mrazy, preneste ich do chladu na svetlo a po ich pominutí ich opäť vyneste von. Uvedené druhy vyniknú najmä samostatne, skombinovať ich môžete s nižšími okrasnými trávami a vždyzelenou gaultériou.  

Žltnúca borovica

V lete sme si kúpili borovicu (druh Pinus strobus ’blue shag‘). Bolo horúco, preto sme ju prvý týždeň zalievali denne. Po mesiaci začalo ihličie na dvoch stonkách od špičky žltnúť. Borovicu sme dva razy prihnojili jesenným hnojivom na okrasné dreviny. O dva týždne začalo postupne žltnúť ihličie vo vnútri korunky stromu a naďalej to pokračuje. Pôda pod stromom je vlhká, preto sme prestali so zavlažovaním. Ide o nejakú chorobu, zlú starostlivosť či reakciu na premokrenie?    
(Tibor G., Košice)


Ako zazimovať bonsaje a ďalšie vaše otázky z okrasnej záhrady

1271296

Uvedený druh borovice neznáša v mladosti zatienenie a na rozdiel od iných potrebuje viac vlahy a kyslejší substrát. Pravidelný prísun vlahy mu teda neuškodí, korene by však nemali byť permanentne premočené, čo môže byť váš prípad. Drevina citlivo reaguje aj na dlhšie sucho a horúčavy, čoho výsledkom je po zvýšení prísunu vody po tomto období žltnutie ihlíc vo vnútri korunky. Kým sa borovica dostala do vašej záhrady, mohla byť teda dlhšie vystavená slnku a suchu. Po zasadení a zvýšení závlahy bolo žltnutie prirodzenou reakciou. Ihličie teraz odpadne a zostať by malo len to zelené. Myslite aj na to, že každá borovica zhadzuje časť starších ihlíc, čo sa začína ich žltnutím. Ide o prirodzený jav. Borovicu už nezavlažujte, spoľahnite sa na dážď a neprihnojujte ju. Zálievku jej doprajte v zime v dňoch, keď je slnečno a nemrzne. 

Kvetinový ostrovček

Uprostred trávnatej plochy máme na slnečnom mieste situovaný záhon v tvare fazuľky s rozmermi 5 × 3 m. Uprostred neho je vysadený červenolistý javor vysoký asi 2 m, ktorý by mal byť dominantou záhona. Rada by som na záhone mala celosezónne kvitnúce trvalky. Čo na tento ostrovček môžem vysadiť?

 (Elena K., Trnava)


Ako zazimovať bonsaje a ďalšie vaše otázky z okrasnej záhrady

1271297

Na záhon si môžete vysadiť rôzne trvalky i dreviny. Začnite výsadbou vždyzelených krušpánov, ktoré budú pútavé aj v zime. Vysadiť môžete aj ruže (kultivary kvitnúce celoročne). Nádherne kvitnú v lete aj ibišteky. Ruže aj ibištek sústreďte do stredu záhona, nie však do tesnej blízkosti javora. Atraktívna a celoročne kvitnúca je aj perovskia (foto), ktorá bude nádherne kontrastovať s červenolistým javorom. Trvalky vyskladajte tak, aby v záhone stále niečo kvitlo. Na jar to môže byť čemerica, kamzičník, s blížiacim sa letom ľaliovka, rebríček, šalvia, pakost, gypsomilka, krásnoočko alebo kocúrnik, ktorý krásne olemuje okraje záhona. V lete môže v záhone kvitnúť rudbekia, začiatkom jesene rozchodník a do neskorej jesene chryzantémy. Nezabudnite ani na okrasné trávy (nižší perovec a vyššiu ozdobnicu čínsku).

Zazimovanie bonsajov

V lete som si zaobstaral niekoľko pekných bonsajov a umiestnil ich v záhrade. Vo všetkých prípadoch ide o domáce dreviny. Ako ich mám pred zimou ošetriť, prípadne zazimovať, aby prežili do nasledujúceho roka? 

(J. P., Bratislava)


Ako zazimovať bonsaje a ďalšie vaše otázky z okrasnej záhrady

1271294

Keďže ide o domáce dreviny, nie je potrebné špeciálne ošetrenie. Ešte pred zimou bonsaje dobre zalejte, odstráňte prípadné suché a poškodené konáriky a umiestnite ich buď do pareniska, kde ich zasypete suchým lístím, alebo ich sústreďte na jedno chránené miesto niekde v rohu záhrady a tiež ich zasypte suchým lístím, rašelinou alebo ihličnatými chvojkami. Na zakrytie môžete použiť aj netkanú textíliu. Bonsaje by v zime nikdy nemali byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu, keďže to znižuje ich životnosť. Ak sú misky bonsajov mrazuvzdorné, bonsaje je dobré zapustiť aj s nimi do pôdy skôr, než začne mrznúť. V opačnom prípade vyberte koreňové baly z misiek a opatrne ich obaľte jutovinou a zapustite do pôdy.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: bonsaj borovica Praktické rady vresy
Zdieľať článok

Diskusia