Ako si ustelieš, tak budeš spať

27. 06. 2005
Zdieľať

Určite ste počuli o zaručených metódach, ktoré pomáhajú nájsť to najvhodnejšie miesto na spanie. Či už dáte priestory spálne presondovať vášmu psovi a uveríte jeho intuícii, alebo sa budete riadiť filozofiou feng-šuej, základným dispozičným pravidlám sa neubránite.

Umiestnenie postele

Umiestnenie postele vo veľkej miere ovplyvňuje veľkosť a dispozícia spálne. Existuje mnoho variácií umiestnenia jednolôžkovej postele, prípadne dvoch postelí do jednej izby. Nikdy sa však neodporúča dávať posteľ, ktorá má slúžiť na dlhodobý odpočinok, k oknu alebo k dverám, pretože vzduch prúdiaci cez štrbiny okien a dverí pôsobí na spiaceho človeka nepriaznivo. Posteľ môžete postaviť aj voľne do priestoru, ale z psychologického hľadiska je lepšie, keď aspoň jednou časťou prilieha k stene. Zvýši to pocit bezpečia. Určite ste počuli aj o iných zaručených metódach, ktoré pomáhajú nájsť to najvhodnejšie miesto na spanie. Či už dáte priestory spálne presondovať vášmu psovi a uveríte jeho intuícii, alebo sa budete riadiť filozofiou feng-šuej (umiestnenie postele podľa feng-šuej je individuálne, riadi sa typom osobnosti a konkrétnymi potrebami používateľa a v priebehu života sa môže niekoľkokrát zmeniť), základným dispozičným pravidlám sa neubránite. Je potrebné rezervovať miesto na odkladací a úložný nábytok, nočné stolíky a prípadne aj toaletný stolík.


Ako si ustelieš, tak budeš spať

25579

Čelo postele Fushido (Ki 2 Collection – Alf Group) sa skladá z dvoch posuvných častí, ktoré sa dajú zasunúť ponad nočné stolíky. Vďaka tomuto vtipnému a tvarovo elegantnému riešeniu drobný neporiadok na nočnom stolíku ukryjete jednoduchým po- hybom. Posteľ s nočnými stolíkmi stojí 118530 Sk s DPH, predáva Sedya.


Okolo postele by mala byť voľná plocha najmenej 600 mm, aby ste mali pri upratovaní a výmene posteľnej bielizne dostatočne veľký manipulačný priestor. Nedostatok priestoru v byte nás často núti, aby sme v spálni vytvorili pracovný kút s počítačom. Túžba po maximálnom pohodlí a luxuse zas spôsobila, že sa do spálne tlačí aj audio- a videotechnika. S technikou v priestore spálne to pre istotu nepreháňajte, je dokázané, že silné elektromagnetické pole pôsobí na človeka nepriaznivo. Spálňa by mala zostať zónou pokoja a oddychu. Ak to priestor umožní, radšej v nej vytvorte čitateľský kútik s pohodlným ušiakom a príručnou knižnicou, veď v dnešných časoch je v dome samostatná knižnica so študijnou atmosférou už raritou. 

Ergonómia v kocke

Priemerné ergonomické údaje uvádzajú pre jedno lôžko rozmery 200 x 90 cm. Štatistiky hovoria, že priemerná výška populácie sa z roka na rok zvyšuje, a preto niet divu, že stále viac ľudí sa rozhoduje pre atypický rozmer matraca s dĺžkou vyše 2 metrov. Optimálna vnútorná šírka postele vychádza na 85 – 95 cm, avšak stretávame sa aj so zúženou, 80 cm širokou posteľou. Výška lôžka sa pohybuje v rozmedzí 42 – 45 cm, pre staršie osoby sa môže zvýšiť na 50 – 60 cm. Táto výška starším ľuďom umožní, aby sa pohodlnejšie usadili a uložili na posteľ, a uľahčí im aj vstávanie z postele. Vo výške do 30 cm od podlahy už intenzívne prúdi chladný vzduch, preto sa neodporúča lôžko navrhovať nižšie. Ani priestor pod stropom sa na zriadenie lôžka nehodí, pretože nezaručuje stály prísun kvalitného vzduchu. Pri klasickej svetlej výške miestnosti 2,6 m by preto poschodová posteľ mala byť len dočasným riešením. 


Ako si ustelieš, tak budeš spať

25582

Spálňa Fancy pôsobí vďaka svetlému povrchu z javorovej dyhy a akrylátovým plochám v čele postele veľmi vzdušne a ľahko. Detaily sú kovové, svetlo na čítanie je umiestnené na otočných dielcoch, ktoré sú pripevnené k čelu postele a dajú sa ľubovoľne natáčať. Súčasťou zostavy je aj toaletný stolík, konzolovito pripevnený o tyč, ktorá je rozopretá medzi stropom a podlahou. Posteľ Fancy (180 x 200) stojí 87717 Sk s DPH, osvetlenie 14892 Sk s DPH/pár, nočný stolík 28042 Sk s DPH. Predáva Hülsta.

 


Ako si ustelieš, tak budeš spať

25583

Novinkou spoločnosti Brik je spálňa Mila s povrchovou úpravou z bukovej dyhy morenej na modrý orech. Ponúka sa spolu s nočnými stolíkmi Milo, prípadne aj so zásuvkovou komodou. Veľmi dobre ukáže v priestrannej a svetlej spálni. Cena postele 180 x 200 cm je 27957 Sk s DPH, nočný stolík stojí 8729 Sk s DPH.

Ako si ustelieš, tak budeš spať

Nasledujúce riadky potešia tých, ktorí neradi upratujú a neustále vzdorujú slovným útokom poriadkumilovnejších členov domácnosti o tom, že posteľ má byť cez deň pekne uprataná a zastlatá. Lôžkoviny by sa mali vetrať počas celého dňa, veď v noci ich používate na spanie. Neodkladajte ich počas dňa do skrine, ani nezastieľajte pod nepriedušnú prikrývku, aby ste zaistili ich dostatočné vetranie. 

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Spálňa
Tagy: bývanie posteľ šatník spálňa spl
Zdieľať článok

Diskusia