Jeden z prvých pasívnych domov v New Yorku je na predaj!

16. 12. 2013
Zdieľať

Pasívne domy sú trendom, ktorý sa čoskoro má stať povinnosťou, aby pomáhal šetriť energiou a chrániť planétu. V USA sa to nimi nehemží až tak, ako by sme možno predpokladali. V Mamaronecku je však na predaj práve táto rezidencia – jeden z prvých pasívnych domovov v New Yorku.

V čase, keď ju postavili, boli poznatky o globálnom otepľovaní v podstate ešte v plienkach, palivá a iné energetické zdroje ešte ani netušili, ako vysoko sa v cenových rebríčkoch vyšvihnú. Súčasná rekonštrukcia smerujúca k zelenej budove bola teda nevyhnutným i atraktívnym riešením, ktoré porazilo úvahy o demontáži po viacerých neúspešných architektonických návrhoch. Oplatilo sa. 

Tento požierač energie a prevádzkových nákladov z roku 1960 dostal svoj efektívny „zelený“ charakter pod taktovkou architekta Andreasa Benzinga. Jednu z hlavných úloh zohralo pridanie solárnych panelov a využitie južnej orientácie na energetické zisky zo slnka. Pomohla aj úprava strechy s výrazným presahom.


Pasívny dom

Pasívny dom
inthralld.com

Modernizácia sa nedotkla len technického riešenia domu, na dizajne interiéru si zgustnú najmä milovníci efektného minimalizmu. Je za ním predovšetkým kombinácia bielej, čiernej a jemnej hnedej – vzájomne sa dopĺňajú, zvýrazňujú, nepotláčajú a neprekrikujú, presne ako čisté jednoznačné línie nábytku. Málo výrazné? Nie, skôr harmonické.


Pasívny dom

Pasívny dom
inthralld.com

Obývaciemu priestoru dominujú jednoznačne okná začínajúce pri podlahe. V ich o niečo výraznejších rámoch akoby „viseli“ pekné obrazy okoIia. Prvoradou úlohou okien je však zabezpečiť energetický, tepelný a zvukový komfort. Majú trojité zasklenie s parametrami (predovšetkým súčiniteľ prechodu tepla U), čo zaradia dom medzi zelenú architektúru. Prúdenie vzduchu sa zaisťuje moderným recirkulačným (rekuperačným) systémom na riadené vetranie a spätný odber tepla z ohriateho vzduchu. Dobre vymyslené, nie? 


Pasívny dom

Pasívny dom
inthralld.com

Teplo domova sa v pasívnom dome bez kozuba nezaobíde. Z dizajnového hľadiska nechal rustikálnosť rustikálnosťou a vymenil ju za vertikálnosť, aby doplnil zaujímavo jednoduché riešenie schodiska. 


Pasívny dom

Pasívny dom
inthralld.com

Čo takto americká kuchyňa? Farebne aj materiálovo je variáciou ostatných miestností. O niečo viac kovového lesku je prirodzeným dôsledkom praktického využívania tohto miesta aj odrazom aktuálnych dizajnových trendov. 


Pasívny dom

Pasívny dom
inthralld.com

Ak niekto doteraz pochyboval o tom, že výhľad z okna môže plnohodnotne zastúpiť prácu majstra maliara, asi už nemusí. Rámy a ostenia opäť plnia svoju estetickú úlohu. Chýba vám v tomto dome niečo? Svetlo to určite nebude…


Pasívny dom

Pasívny dom
inthralld.com

A po dobrom jedle nezaškodí odpočinok. Sme v spálni. Dokazuje, že keď sa to s nábytkom nepreháňa, neznamená to nepríjemnú prázdnotu. Biela opatrne prešla do jemnulinkej béžovej a ako oživovače sa uplatnili červené drobnosti. Nie je ich veľa, ale… Praktická ukážka ako z minima vyťažíte maximum. 


Pasívny dom

Pasívny dom
inthralld.com

Kúpelňa. Priestorovo veľkorysá. Opäť iná variácia bielej a čiernej. Výsledkom ich absolútneho spojenia je pôsobivá sivá, ktorá tu všetkých svojich neprajníkov presviedča, že so šedivosťou nemá nič spoločné. Po obkladoch na stenách ani stopy. Chvalabohu.


Pasívny dom

Pasívny dom
inthralld.com

Ešte jeden pasívny pohľad na ešte pasívnejší dom, ktorému vyladili nielen spotrebu a vzťah so životným prostredím, ale aj interiérovú farebnosť. Predvádza, že aj zladiť sa treba vedieť a že obmedzená paleta nemusí byť nudná. Tento súzvuk si jeho budúci majiteľ vychutná, až keď bude ľahší o 3,6 milióna dolárov. 

foto: inthralld.com

Kategória: Návšteva Stavba
Tagy: pasívny dom rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia