Liečivá sila pary

13. 07. 2008
Zdieľať

Najmä v zime nám môžu vonkajší chlad a suchý vzduch vo vykúrených bytoch spôsobiť problémy – počnúc trpiacou pokožkou, cez zelektrizované vlasy až po virózy typické pre toto obdobie. Na všetky tieto problémy existuje jeden liek – kúpeľ v teplej pare.

V parnej saune (alebo tureckom kúpeli) pôsobí vlhké teplo – para má teplotu približne 45 až 53 °C pri stopercentnej relatívnej vlhkosti vzduchu. Pobytom v pare sa telo prehreje, zrýchli sa metabolizmus a organizmus sa očistí. Na rozdiel od suchej (fínskej) sauny, v ktorej sa využíva horúci vzduch s teplotou 90 až 100 °C, parná sauna je menej náročná na technológie i materiály, a teda aj dostupnejšia a použiteľná aj v bežných kúpeľniach. Môžeme si ju totiž vychutnávať v parnom sprchovacom boxe, ktorý nemusí zabrať viac priestoru než bežný sprchovací kút. V horúcej pare dosiahnete fyzické uvoľnenie približne po dvadsiatich minútach. Ak zakončíte parnú kúru studenou sprchou alebo kúpeľom, budete sa cítiť ako znovuzrodení. Po saune dobre padne odpočinok alebo spánok. (Ak máte kožné choroby, problémy so srdcom, s krvným tlakom a podobne, poraďte sa o používaní sauny s lekárom.)
Parnú saunu (alebo turecký kúpeľ) umožňujú hydromasážne parné boxy. Vzhľadom pripomínajú klasické masážne sprchovacie boxy a nelíšia sa od nich ani veľkosťou. Sú to však komplexnejšie zariadenia, ktoré majú okrem masážnych dýz a ostatných sprchovacích zariadení aj výrobník pary. Často ich riadi elektronika a ich integrálnou súčasťou sú aj osvetlenie, poličky, sedadlá, zrkadlá a ďalšie vymoženosti.


Liečivá sila pary

26886

Parná kabína poskytuje komplexnú starostlivosť o telo pomocou vody aj pary. Hoci liečivé účinky vodnej pary už dávno preukázali mnohí odborníci, pred príchodom parnej kabíny sa z praktických dôvodov táto forma kúpeľňovej hygieny u nás využívala len zriedka. Parná kabína je flexibilný prvok podobný masážnemu sprchovaciemu boxu, ktorý možno bez problémov namontovať do každého priestoru s bežným technickým vybavením pre štandardné kúpeľne (prívod vody, odpad, elektrina). Umožňuje vodnú i parnú kúru. Okrem výrobníka pary býva vybavená aj sústavou spŕch (ručná a hlavová sprcha, sprchové dýzy, sprchový panel a pod.). Ako príklad možno uviesť parnú kabínu Entrada 5000 od spoločnosti Hüppe, ktorá okrem horespomenutých funkcií obsahuje aj:


  • multisprchový systém – voda vo forme dažďa dopadá z rôznych miest súčasne (na výber je jemný, pulzný a tvrdý prúd),


  • infračervené svetlo – príjemné teplo, ktoré podporuje krvný obeh a posilňuje imunitu,


  • svetelnú atmosféru – možnosť zvoliť farbu svetla. Farebnosť priaznivo pôsobí najmä na psychiku,


  • arómoterapiu –počas používania parnej kabíny môžu na naše zmysly pôsobiť aj rôzne vône.
Aby spomínaná parná kabína dokonale spĺňala svoju funkciu, môže obsahovať jedno alebo dve sedadlá.

Niekoľko argumentov v prospech pary:



  • Keď sa telo prehreje, rozšíria sa cievy, zrýchli sa krvný obeh a zníži krvný tlak. Zlepší sa prekrvenie, a teda aj látková výmena a z organizmu sa vyplavia škodliviny. Zvýši sa aj množstvo výživných látok a kyslíka privádzaného k bunkám.


  • Para zbaví telo napätia a kŕčov a postará sa aj o psychické uvoľnenie a odbúranie nahromadeného stresu.


  • Teplom sa zvýši elastickosť väziva a svalstva, čím sa uvoľnia kŕčovito stiahnuté svaly a zmiernia sa bolesti. Zvýši sa aj mobilita kĺbov a svalov, čo je dôležité najmä pre športovcov.


  • Para prináša zmiernenie bolesti aj pri miernych reumatických ochoreniach.


  • Teplom sa tkanivá kože uvoľnia, prekrvia a napnú, póry sa rozšíria a pokožka sa do hĺbky prečistí.


  • Inhaláciou vodnej hmly sa zvlhčujú dýchacie cesty. To spôsobuje uvoľnenie hlienu a vnútorné očistenie. Pomocou éterických olejov sa môže tento účinok zosilniť napríklad pri kašli, zachrípnutí a prechladnutí (aj pri chronických ochoreniach).

Kategória: Kúpeľňa, WC Relax
Tagy: bývanie kúpeľňa
Zdieľať článok

Diskusia