18. 07. 2005
Zdieľať

Kozubové vložky vyzerajú ako veľké prenosné ohnisko z čiernej liatiny s presklenou čelnou stenou. Ich tepelná účinnosť je 70 až 90 percent. Na rozdiel od otvorených kozubov nezávisia od veľkosti miestnosti. Vyrábajú sa z liatiny alebo z kachliarskeho plechu a šamotovej dosky.

Kozubové vložky fungujú tak, že spodkom nasávajú studený vzduch. Teplo, ktoré vracajú do miestnosti, má tri zložky – radiačnú, výdychovú (teplý vzduch vydychovaný mriežkami, tzv. termoobeh) a akumulačnú, ak je vložka umiestnená v kachľovej peci. Potom, platí, že čím je kachľová pec väčšia, tým väčšiu má výhrevnosť; 1 m2 plochy kachľovej pece má výhrevnosť asi 1,05 až 1,2 kW. Niektoré typy pecí hrejú ešte 28 hodín po vyhasnutí. Väčšie typy kozubových vložiek s výkonom 14 kW vykúria 50 až 60 m3, typy s výkonom od 14 kW dokonca vykúria celý dom.


V kozubových vložkách sa môže kúriť akýmkoľvek druhom dreva alebo ekobriketami, ale nie uhlím ani briketami. Iba v niektorých upravených kozubových vložkách možno použiť aj hnedé uhlie alebo hnedouhoľné brikety, no nikdy sa nesmie použiť čierne uhlie! Oheň by veľmi iskril a mohol by poškodiť sklo dvierok, ktoré by mohlo prasknúť. Na horúce sklo sa nesmie dostať ani kvapka studenej vody. Toto veľmi pórovité sklo, ktoré prepúšťa 97 percent tepla, je pevné, ale aj veľmi krehké.

V drahších typoch kozubových vložiek sa môže kúriť aj bez sklenenej mriežky, ktorú možno vysunúť nahor.


Kozubové vložky môžu stáť celkom samostatne, ale vhodné je použiť ich do kozuba alebo do kachľovej pece, teda do „plášťa“, ktorý môže mať individuálnu podobu, ak ich firma navrhne podľa želania a interiéru zákazníka. Okrem estetického dojmu je dôležitá aj tepelná pohoda, ktorú kachľová pec vyžaruje. Jej teplo vnímame oveľa lepšie ako teplo sálajúce z iného zdroja tepla.

Kategória: Energia
Tagy: interiér kozub kozubová vložka teplo vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia