Plánujete mať pri rodinnom dome záhradu? Viete, ako postupovať pri jej navrhovaní?

17. 01. 2014
Zdieľať

Staviate rodinný dom? Ak chcete zmysluplne využiť svoj čas aj peniaze, urýchlene vyhľadajte záhradného architekta. Možno to ani netušíte, ale bývanie v rodinnom dome je o pobyte a pohode za jeho obvodovými múrmi – v záhrade. Otázkou je, prečo sa záhradou zaoberáme až na poslednom mieste.

Ak sa púšťate do stavby rodinného domu, samozrejmosťou je dobre vypracovaný projekt, ako predpoklad kvalitnej a hlavne úspešnej realizácie. Na začiatku je dôležité, aby sa v novom dome nachádzala veľká obývacia izba, komora či pracovňa, teda všetko, čo vám momentálne vo vašom domove chýba. Neriešite, či tam bude červená, alebo biela sedačka, dôležité je, aby sa v projekte počítalo s dostatočne veľkým priestorom na veľkú sedačku, komoru a pracovňu. Celý zoznam želaní postúpite architektovi alebo si vyberiete vhodný katalógový projekt. Spoľahnete sa na niekoho, kto má množstvo informácií, neuveriteľnú predstavivosť a uvedomuje si veľa súvislostí, o ktorých nemáte ani tušenie. 

Ako ušetriť 20 %
Ak o záhrade začnete uvažovať spolu so stavbou domu, ušetríte minimálne 20 % nákladov potrebných na jej realizáciu.

Architekt nie je stavbár

Do samotnej realizácie sa už architekt nepúšťa. Architekt sa naplno venuje svojej profesii – navrhuje, projektuje a čaruje s priestorom. Samotnú stavbu prenecháva iným odborníkom. To isté platí aj pre záhradu a prácu záhradného architekta. Môžete sa síce obrátiť na zamestnancov z neďalekého záhradníctva, ale ak staviate dom, tiež sa nespoľahnete na kreativitu šikovného murára alebo elektrikára. Tí totiž pri svojej práci vychádzajú z vopred vypracovaného projektu, ktorý určí, kde budú múry a ako sa rozmiestni elektrické vedenie. Záhrada by mala prejsť podobným postupom – najprv projekt, potom stavba (chodníky, terasy, múriky) a až nakoniec sa k slovu dostanú šikovní záhradníci. Tí podľa projektu vysadia práve tie červené ruže, o ktorých ste na začiatku snívali. Pri vypracovaní projektu je vhodné začať s jednoduchým konceptom, ktorý vyrieši logiku usporiadania priestorov presne ako vo vnútri domu.

5 krokov pri navrhovaní záhrady

1 Výber prvkov

V prvej fáze si spíšte zoznam všetkých prvkov, ktoré by vo vašej záhrade nemali chýbať, napríklad terasa so sedením, úžitková záhrada, malá kuchynská linka pod prístreškom spolu s priestorom na gril či detská zóna s pieskoviskom.

2 Definovanie prvkov

V ďalšom kroku si svoje želania presne zadefinujte. Určte, koľko ľudí by sa malo vojsť na vašu terasu, aký veľký prístrešok potrebujete alebo koľko záhonov by sa malo zmestiť do vašej záhrady. 

3 Vhodné rozmiestnenie

Jednotlivé prvky zmysluplne rozmiestnite po záhrade. Berte pri tom do úvahy orientáciu záhrady, hluk, ale napríklad aj dym z grilu. V tejto fáze si zároveň definujte materiály, ktoré chcete vo svojej záhrade použiť (betónová dlažba, drevo, gres).

4 Prepojenie prvkov

Jednotlivé prvky a priestory pospájajte (chodníkmi, lávkami, tzv. šlapákmi) tak, aby prevádzka záhrady dostala logiku.

5 Výber rastlín

Až v rámci piateho kroku sa k slovu dostáva výber konkrétnych stromov, kríkov a kvetín do kvetinových záhonov.


Plánujete mať pri rodinnom dome záhradu? Viete, ako postupovať pri jej navrhovaní?

1287164

 

Lucia Bullová
Pretože o záhradách vieme naozaj veľa, pripravili sme pre všetkých milovníkov vlastného času i peňazí seriál, ktorého cieľom je predstaviť iný pohľad na riešenie záhrady. Ide o pohľad, kde každý výdavok znamená dlhodobú investíciu, čo znásobí váš voľný čas. Napríklad aj ten, ktorý by ste inak venovali permanentným záhradným vylepšeniam.

Tilia Design
www.tiliadesign.sk 

Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: návrh interiéru plánovanie riešenie rodinný dom záhrada
Zdieľať článok

Diskusia