20. 07. 2005
Zdieľať

Záhradný nábytok môže byť vyrobený z rôznych materiálov – kameňa, kamenného alebo tehlového muriva, dreva, kovu, prútia, plastu, keramiky či textilu – tak, že na jeho zhotovenie využijeme jeden druh vhodného materiálu alebo kombináciu viacerých druhov.

Stabilný záhradný nábytok je súčasťou celkového dizajnu záhrady, preto musí materiálovo i farebne korešpondovať s ostatnými stavebnými prvkami okolia. Prenosný nábytok môže pôsobiť harmonicky i kontrastne v tvare, materiáli aj farebnosti, no mali by sme dbať na jeho jednotný štýl (nemal by byť zbierkou rôznych vyradených stoličiek z kuchyne). Na zabudovaný nábytok môžeme využiť tie materiály, z ktorých sa nedá urobiť prenosný nábytok: kameň, kamenné a tehlové murivo, liaty betón a betónové prefabrikáty, masívne (nespracované) drevo a ich kombinácie.

Kameň

Samostatný kus prírodného kameňa vhodného tvaru môže poslúžiť ako lavička, sedačka a dokonca i stôl. Na vhodných miestach (v skalke či pri jazierku) umiestňujeme väčšie kamene s plochým povrchom ako kamenné sedačky. Z veľkého kusa sa dá zhotoviť originálny kamenný stôl (vhodné sú k nemu kamenné sedačky). Kamenné bloky možno použiť i ako podstavce pre zabudovaný nábytok kombinovaný s drevom.

Kamenné murivo

Pri rozličných stavebných úpravách, stavbe odpočívadiel i terás na svahu sa nezaobídeme bez oporných, parapetných či schodiskových múrikov. Výrazne prírodne pôsobia múriky z kameňa. Najvhodnejším kameňom je dobre opracovateľný pieskovec alebo vápenec, no výber treba podriadiť materiálu, ktorý bol použitý na podmurovku domu. Ak múrik chceme využívať aj na sedenie, mal by mať výšku 40 až 60 cm a v korune by nemal byť užší než 30 cm. Vrchná plocha múrika musí byť upravená pomocou plochých kamenných platní, hladkých betónových dlaždíc, tehál nastojato i naplocho. Vhodná je aj drevená plocha z dosák.

Tehlové murivo

Murované lavičky sú najkrajšie z neomietaného, iba vyškárovaného tehlového muriva. Murivo má byť z plných, kvalitných, celých a nepoškodených tehál veľkého formátu (s upravovaným povrchom a so zvýšenou odolnosťou proti mrazu), aby šírka múrika či podstavca bola najmenej 30 cm (môže byť i 45 cm).

Liaty betón

Liaty betón je obľúbeným, trvanlivým, pomerne lacným a veľmi variabilným materiálom pre stabilný záhradný nábytok. Je nevyhnutný na ukotvenie (základy) a výhodný na podstavce. Nevýhodou je studený povrch a fádna sivá farebnosť. Zabudovaný nábytok z betónu sa robí najmä ako pokračovanie záveterných stien z pohľadového betónu, oporných múrikov, ako súčasť obruby jazierka, zariadenie pieskoviska a pod. Na všetky nadzemné časti treba použiť kvalitnejšie spracovaný pohľadový betón. Sivej farebnosti sa dá vyhnúť použitím bieleho cementu, farbív do betónu alebo náterov. Betónové podstavce je vhodné kombinovať so sedacími časťami (i operadlami) z dreva.
Veľmi výhodné a ľahko pôsobiace sú sedačky alebo podstavce zo železobetónových prefabrikátov. Sú pevné, variabilné a dajú sa urobiť aj svojpomocne.

Drevo

Prírodný vzhľad, teplá farebnosť, rozmanité možnosti stvárnenia a ľahká dostupnosť predurčujú drevo na všestranné použitie i v exteriéri. Je to veľmi dobre opracovateľný materiál, preto je vhodný i na svojpomocnú výrobu záhradného nábytku. Bez povrchovej úpravy vo vlhkom vonkajšom prostredí však rýchlo stráca prirodzenú farbu, hnije a plesnivie, preto ho treba konzervovať a chániť vodovzdorným náterom.
Záhradný nábytok môže byť z opracovaných drevených prvkov – dosiek, fošní, hranolov alebo neopracovaných (či hrubo opracovaných) kmeňov, guľatiny, polenej i priečne rezanej (klátika, rezov), odkôrenej i s kôrou. Neopracovaný materiál je vhodný najmä do prostredia rekreačných záhrad alebo chát. Pri spracúvaní dreva treba dbať na konštrukčné detaily, ktoré zabránia vnikaniu vody do dreva a umožnia zrýchlený odtok z povrchu. Časti zapúšťané do zeme musia byť napustené alebo vybavené vodovzdorným náterom, ktorý má siahať až nad úroveň terénu. Všetky nadzemné časti treba chrániť náterom, ktorý môže byť bezfarebný priesvitný (aby vynikla kresba dreva) alebo krycí farebný (vhodná je biela, tmavohnedá alebo iná farba ladiaca so zeleňou). Nábytok z dreva býva najčastejšie prenosný, no môže byť aj stabilný.

Kov

Kov je obľúbený materiál v modernom dizajne prenosného záhradného nábytku pre svoju výbornú nosnosť, dobrú tvarovateľnosť a odľahčenosť vytvorených konštrukcií. Vhodným stvárnením sa dá využiť pružnosť kovu (napr. ohýbaním) a eliminovať chlad povrchu (vytvorením deravých alebo roštových sedacích a opierkových častí). Kov však vo vlhkom prostredí koroduje, preto jeho povrch musíme chrániť náterom, ktorý treba pravidelne obnovovať. Moderným spôsobom ochrany je eloxovanie, pokovovanie alebo poplastovanie povrchu. Prenosný nábytok môže byť celokovový, no kov sa hodí i na kombináciu s drevom alebo textilom.

Plasty

Plasty sa používajú na prenosný nábytok zhotovovaný lisovaním (stoličky, kreslá, stoly, sedačky), ktorý je odolný, ľahký, nevyžaduje nijakú údržbu a je vhodný do hocakých (letných) poveternostných podmienok. Jeho výhodou je výborná, až anatomická tvarovateľnosť a teplý povrch. Jednoliate plochy výliskov sa odľahčujú perforáciou a vytváraním medzier. Nevýhodou tohto materiálu je postupné blednutie farieb a mierne narúšanie hladkosti povrchu vplyvom počasia. Nábytok tvarom, farbou i povrchom pôsobí v prírodnom prostredí záhrady kontrastne.

Prútie a bambus

Obľúbenými materiálmi na prenosný nábytok je prútie a bambus. Dajú sa z nich vyrobiť veľmi variabilné tvary a materiál pôsobí prírodne. Jeho nevýhodou je sklon k plesneniu vo vlhkom prostredí, preto ho pri vonkajšom použití treba natrieť buď bezfarebným lakom, alebo syntetickým farebným náterom. Okrem bielej sú vhodné aj iné farby (podľa stvárnenia okolia).

Keramika

Glazovaná kamenina alebo iba vypaľovaná terakota sú materiály, z ktorých sa niekedy zhotovuje záhradný nábytok – sedačky – na odpočívadlá a terasy. Sú nápadné organickými tvarmi, teplou (pri glazovaných povrchoch pestrou) farebnosťou a môžu byť stabilné i prenosné. Patria už k originálom či umeleckým dielam a podľa toho sa aj umiestňujú (solitérne) a používajú (príležitostne).

Textil

Doplnkovým materiálom exteriérového nábytku je textil. Okrem samostatného použitia na tienenie (plachtové striešky a steny, markízy, slnečníky) sa využíva ako výplňový materiál na prenosný (materiálovo kombinovaný) nábytok. Časti nosnej drevenej, kovovej alebo plastovej konštrukcie sú spojené jednoduchou alebo viacvrstvovou textilnou plochou. Použitá látka musí byť dostatočne pevná a farebne stála. Výhodou je, že nie sme odkázaní len na jednofarebnosť, ale môžeme si vybrať i rôzne vzorovaný dizajn.

Doplnky

Najväčším problémom záhradného nábytku z hľadiska pohodlnosti je tvrdosť sedacích a opierkových častí, ktorá je daná nevyhnutnou odolnosťou proti poveternostným vplyvom. Čalúnený nábytok nie je vhodný na exteriérové použitie, preto sa namiesto trvalého čalúnenia používajú odoberateľné vankúše, podložky, opierky alebo matrace (na ležadlá). Šijú sa z pevnej trvanlivej textílie odolnej proti vode. Vnútornú časť má tvoriť materiál z umelého vlákna, umožňujúceho priesak vody a cirkuláciu vzduchu vnútri vankúša, čo je nevyhnutné z hygienických dôvodov.

Kategória: Farby, materiály Nábytok Záhrada a exteriér Záhradný nábytok
Tagy: bambus betón drevo kameň keramika kov materiál plasty prútie textil záhradný nábytok
Zdieľať článok

Diskusia