Bohatý priestor na hranie i bývanie

21. 07. 2005
Zdieľať

Malá miestnosť s len 7, 8 alebo 9 metrami štvorcovými, takzvaná polizba, by sa vlastne mala nazvať izba pre dieťa od macochy. Pre batoľa je tento priestor ešte únosný. Ale neskôr dieťa potrebuje na hranie a pohyb oveľa viac priestoru. Okrem toho, ak majú deti k dispozícii aj iné priestory, majú rady všakové malé úkryty, v ktorých sa cítia bezpečne. Ale čo robiť, keď je celý byt malý?

Viac priestoru na hranie

To znamená predovšetkým uvoľniť veľkú podlahovú plochu. Od istého veku, približne od šiestich až ôsmich rokov, deti rady spávajú na zvýšených posteliach. Pod nimi potom zostane priestor na hranie alebo na umiestnenie vecí, ktoré by inak potrebovali priestor v šatníku (a ďalšie odkladacie priestory). Voľný priestor v detskej izbe možno vytvoriť aj pomocou mobilného nábytku, ktorý možno posúvať podľa detskej fantázie. Na uloženie hračiek sú ideálne napríklad škatule na kolieskach.

Pohodlná študovňa

Šťastný je ten, kto má v rokoch pred maturitou v rodičovskom dome nielen komôrku na spanie s príslušenstvom, ale aj vlastnú dobre vybavenú študovňu a obývaciu izbu. Tu sa cíti doma a aj priatelia sem radi prichádzajú na návštevu.

Dobrodružné detské ihrisko

Deti v ranom školskom veku túžia po ďalekých cestách a objavoch. Potrebujú mať doma nielen stôl a posteľ, ale aj dostatok voľného priestoru, ktorý môžu obmieňať podľa svojej fantázie. Tak sa z detskej izby stane prístav plachetníc alebo skrýša pirátov.

Keď príde druhé dieťa

Pre sestričku, ktorá už chodí do školy, je bábätko vítaným „podnájomníkom“. Hore, na vysokej posteli, má svoje kráľovstvo staršie dieťa. Tu sa môže cítiť ako strážny anjel. Pod ochrannou strieškou vyrastá dojča na batoľa.

Izba pre dve deti

Primerane ubytovať dvoch školopovinných chlapcov nie je ľahká úloha, lebo na jedného pripadá iba plocha 6,1 m2. Zo zariaďovania sa stáva skladačka, ktorej diely musia presne do seba zapadnúť.

Stôl na písanie

Už prvák potrebuje dostatočne veľký pracovný priestor, ktorý zároveň netreba denne uvoľňovať pre školské knihy, čiže stolnú plochu na hranie a majstrovanie, neskôr azda aj pre osobný počítač. Najvhodnejšia je dlhá doska položená na skrinkách so zásuvkami, ktoré sú vysoké 70 cm. Po stranách sa môžu priečne položiť nadstavcové police (napríklad na knihy).

Rozdelené kráľovstvo dvoch súrodencov

Ideálne by bolo, keby priestor pre dve deti bol dvakrát taký veľký ako priestor pre jedno dieťa. Ale deti si často musia rozdeliť priestor veľký len 12 či dokonca 10 metrov štvorcových. Ak je vekový rozdiel malý, potom je vhodným riešením poschodová posteľ – a hneď ušetríme dva metre štvorcové plochy. Dobrý výsledok dosiahneme aj vtedy, ak normálnu posteľ zasunieme pod vysokú posteľ v rohu miestnosti. Niekedy je problém umiestniť dva samostatné písacie stoly. Riešenie je: dlhá stolová doska pod oknom, o ktorú sa súrodenci spravodlivo podelia.

Keď je izba úzka

Už posteľ na nožičkách môže zväčšiť priestor. Ak pod posteľ umiestnime zásuvku na kolieskach, môžeme do nej uložiť napríklad posteľnú bielizeň. Tak sa cez deň z postele stane pohovka s voľne položenými vankúšikmi namiesto operadla. Pod vysokú posteľ možno umiestniť stôl na hranie alebo na písanie úloh. Cenný priestor na umiestnenie nábytku pri stene sa získa tým, že skriňu na šaty môžeme použiť ako podstavec pod jeden alebo pod oba konce vysokej postele. Deti majú rady posteľ vo výklenku. Taká posteľ môže ukrývať aj odkladací priestor: skrinku pod stropom vysokú 50 cm, regále vnútri pri čele postele a na konci pri nohách a bielizník (prípadne na kolieskach) pod roštom postele. Ak ešte stále máme málo miesta, môžeme skúsiť, či sa časť detských vecí nedá umiestniť v iných priestoroch – napríklad šatstvo v spálni rodičov alebo hračky v predizbe.

Kategória: Bývanie Detská izba
Tagy: detská izba priestor
Zdieľať článok

Diskusia