21. 07. 2005
Zdieľať

Pri farebnom komponovaní obývacej izby sa prihliada na viacero činiteľov. K najdôležitejším z nich patrí prevádzkové usporiadanie miestnosti, požiadavky obyvateľov na psychické pôsobenie farieb a vplyv vonkajších faktorov – orientácia na svetové strany, účinky prirodzeného osvetlenia, vzťah miestnosti k okoliu atď.

Farby pôsobia na emocionalitu každého človeka trochu inak, a preto sa musí k ich výberu pristupovať veľmi citlivo. Z hľadiska psychického vplyvu farebnosti sa v obývacej izbe preferujú teplé lomené tóny žltej, oranžovej, okrovej a červenohnedej farby – tóny podnecujúce psychickú aktivitu a činorodosť človeka. Aby pôsobili skutočne priaznivo, treba ich patrične utlmovať, a ich tepelné a aktivizujúce pôsobenie vyvažovať neutrálnymi a chladnejšími farebnými odtieňmi. V súčasnom obytnom interiéri sa vo všeobecnosti uprednostňuje svetlá farebnosť.

Na stenách zostáva akousi stálicou medzi farbami biela farba. Biele steny, textílie a doplnky vnášajú do obývacej izby striedmosť, jednoduchosť, eleganciu a „vznešenosť“. Jej rozsiahlejšie použitie na stenách a nábytku však navodzuje zimnú až chladivú atmosféru a prispieva k strate pocitu útulnosti. V kombinácii s drevom a sýtymi farebnými odtieňmi sa však takéto pocity strácajú a obývacia izba sa mení na príjemné, vľúdne a „nevtieravé“ prostredie.

Jemné pastelové tóny priestor obývacej izby zútulňujú a dodávajú mu svojský nádych romantiky. Sýte farby obývaciu izbu výtvarne oživujú, čím zároveň podnecujú psychickú aktivitu užívateľov. Pri ich používaní však netreba zabúdať na prevažujúci oddychový charakter obývacej izby. Nadmerné množstvo stimulujúcich farebných podnetov vnáša do prostredia nepokoj. Overeným spôsobom, ako si obytné prostredie spestriť a súčasne zabrániť nevkusu farebného stvárnenia je uplatňovanie prírodných materiálov a preberanie vhodných farebných kombinácií z dokonalého sveta prírody.

Na farebné riešenie obývacieho priestoru neexistujú žiadne presné pravidlá. Často vychádzame z toho, ktorá farba sa nám viac páči a ku ktorej máme bližší pocitový vzťah. Každá z nich má svoj psychický význam, čo sa v praktickom živote prejavuje vyvolávaním a vznikom určitých predstáv – asociácií a symbolickým charakterom vnímania farebného sveta. Do bytu treba voliť farby, ktoré sa v našich predstavách podvedome spájajú s príjemnými pocitmi a zážitkami.

Rozloženie farieb v priestore nie je jednoduché. Vhodný výber a voľba odtieňov sú dôležité na dosiahnutie optimálneho výtvarného účinku, ako i z hľadiska vytvorenia správneho pomeru upokojujúcich a povzbudzujúcich psychologických účinkov. Optimálna situácia vzniká vtedy, keď oči plynulo, rytmicky a spontánne prechádzajú z miesta na miesto, keď je prílišná monotónnosť nahradená akcentom a prílišná farebná aktivita vystriedaná pokojom.

Kategória: Bývanie Farby, materiály Obývacia izba
Tagy: farby farebnosť obývacia izba oi
Zdieľať článok

Diskusia