26. 09. 2005
Zdieľať

Kuchyňa je komunikačným centrom a miestom každodenného stretávania sa rodiny, či už pri raňajkách, obede alebo pri večeri. Často je zrkadlom nášho životného štýlu. Kuchyňu dnes nemusíme schovávať pred zrakom návštev, naopak – môže byť vkusnou súčasťou bytu s ukážkou najmodernejšej techniky a technológie.

Kuchyňa v byte, zásady navrhovania

V rámci rozdelenia bytu na prevádzkové zóny kuchyňu zaraďujeme do dennej zóny. Návrh dispozície bytu väčšinou rieši architekt v spolupráci s majiteľom. Kuchyňu je najlepšie umiestniť na severnú, prípadne severovýchodnú či východnú stranu. Neodporúča sa orientácia na južnú a juhozápadnú stranu, pretože v kuchyni vzniká pri varení teplo a netreba ho ešte znásobovať orientáciou na slnečnú stranu.


Plánujeme kuchyňu

30668

Kuchyňa si vyžaduje napojenie na inštalačné siete, ako sú prívod a odtok vody, prívod plynu, elektriny, napojenie digestora (hoci dnes už existujú digestory, ktoré sa nemusia napojiť na šachtu). Pri návrhu bytu v bytovom dome sme limitovaní umiestnením vertikálneho bytového jadra v rámci celého domu. Kuchyňu treba umiestniť čo najbližšie k jadru so zabezpečením všetkých médií a s dodržaním spomínanej orientácie na svetové strany. Pri návrhu rodinného domu je postup opačný. Nemusíme sa prispôsobovať dispozícii, ale dispozíciu prispôsobujeme našim požiadavkám a typológii navrhovania. Je ideálne, ak je prístup do kuchyne samostatný (nie cez inú obytnú miestnosť) a v blízkosti vchodu do bytu, aby sme nemuseli s nákupmi absolvovať „okružnú jazdu“ po celom byte. V rodinnom dome niekto môže preferovať, aby boli v kuchyni aj tzv. zadné dvere napojené napr. na hobby miestnosť.

Pozitívom je aj priame napojenie kuchyne na špajzu či komoru, ktorá je orientovaná najlepšie na severnú stranu. Môže slúžiť na odkladanie zásob potravín a rozličných kuchynských doplnkov. Ak na uskladnenie potravín nestačí chladnička s mrazničkou v rámci kuchynskej zostavy, ďalší mraziaci box môže byť umiestnený práve v komore. Pri návrhu dispozície rodinného domu by sa na túto malú miestnosť určite nemalo zabudnúť, v byte treba rátať aspoň so špajzovou skriňou.

Typy kuchýň


Plánujeme kuchyňu

30656

Kuchyňa je priestor, kde sa pripravujú a konzumujú jedlá. Podľa veľkosti, umiestnenia v byte a spôsobu využitia rozoznávame niekoľko typov kuchýň.

Kuchynská nika je priestor s plochou menšou než 6 m2 a hĺbkou maximálne 1,3 m. Navrhuje sa v bytoch s nižším štandardom. Nemusí mať priame osvetlenie a prevetranie.

Pracovná kuchyňa je samostatná miestnosť s priamym osvetlením i vetraním. Nie je v nej stolovanie, je určená iba na varenie a prípravu jedál.


Plánujeme kuchyňu

30657

Kuchyňa s príležitostným stolovaním je vlastne pracovná kuchyňa rozšírená o možnosť stolovania napr. formou raňajkového pultu alebo stola. V kuchyni s jedálenským kútom sa okrem varenia odohráva aj servírovanie jedál nielen pre členov domácnosti, ale aj pre hostí. To vyžaduje dostatočnú plošnú výmeru kuchyne.

Kuchyne prepojené s obývacou halou alebo izbou sa nazývajú obytné. Prepojenie s obytným priestorom môže byť celkom otvorené alebo vytvorené pomocou krátkej steny, nábytku či barového pultu. Varenie, stolovanie, bývanie a relax v jednej miestnosti predstavujú pre niekoho ideálny typ modernej kuchyne.

Synchronizácia návrhu kuchyne s výstavbou domu, inštalácie

Jedným z limitujúcich faktorov kuchyne sú elektrické rozvody. Už pri projektovaní bytu by sme mali mať predstavu o budúcej kuchyni, množstve spotrebičov a type osvetlenia. Túto predstavu treba konzultovať s profesionálmi – elektrikárom a plynárom. Elektrické rozvody či napojenie na plyn a vodu by mali byť vopred pripravené, aby sme nemuseli robiť dodatočné zásahy do hotových obkladov alebo podlahy.

Ergonómia kuchyne


Plánujeme kuchyňu

30672

Pri plánovaní kuchyne je pre budúceho užívateľa dôležitých niekoľko parametrov: telesná výška (najmä pre výšku spodných skriniek a v súvislosti s tým aj pracovnej dosky a pre výšku spodnej úrovne horných skriniek); fakt, či bude kuchyňu využívať pravák alebo ľavák (na základe toho sa dá rozmýšľať o umiestnení a vzájomnom poradí jednotlivých centier), telesný hendikep (napr. prispôsobenie výšky pracovnej dosky pre osobu na vozíku, absencia horných skriniek a pod.).

Výškové parametre

Plocha kuchynskej linky nemusí mať jednotnú výšku, aj keď v bežnej produkcii kuchýň to tak býva. Praktické je, ak sú spodné skrinky na výškovo nastaviteľných nožičkách a každý si ich výšku prispôsobí svojim požiadavkám. Vyššia plocha je pohodlnejšia, vďaka nej sa pri práci nemusíme hrbiť. Je vhodné, ak je umývacie centrum vyššie, naopak centrum varenia (varná doska) by z bezpečnostných (bezpečná manipulácia s riadmi) aj praktických dôvodov (aby sme do hrncov videli) malo byť nižšie.


Plánujeme kuchyňu

30673

Pracovná plocha prípravného centra by mala mať šírku 80 až 150 cm. V jej blízkosti alebo pod ňou by sa mali nachádzať zásuvkové skrinky s kuchynskými pomôckami. Čoraz častejšie sa namiesto klasických spodných skriniek s policami používajú zásuvkové skrinky, ktoré sú prehľadnejšie (vyrábajú sa na hĺbku 40 až 60 cm). Aj šírka pracovnej plochy môže byť rôzna. Najbežnejšia hĺbka pracovnej dosky je 60 cm. Ak ju rozšírime o 10 až 20 cm, získame väčší komfort pri práci. Tieto centimetre navyše sa dajú prakticky využiť na odkladanie predmetov, ktoré chceme mať stále poruke. Môžu byť ukryté za posuvnou stenou. Pri hlbšej pracovnej doske si môžeme dovoliť zavesiť horné skrinky nižšie bez nebezpečenstva úrazu hlavy.

Usporiadanie skriniek

Uprednostňuje sa usporiadanie v určitých moduloch. Často používané riady patria do ľahšie prístupných skriniek. Výborným pomocníkom sú skrine vybavené drôteným programom. Systém logicky delí priestory, pričom využíva každý centimeter štvorcový. Výsledkom je maximálne využitý priestor a prehľadne usporiadané potraviny alebo kuchynské náradie a prístroje.

Priestorová orientácia kuchynských pracovných zón

Pracovné zóny pre praváka by mali byť zľava doprava usporiadané takto: úschova potravín (chladnička, mraznička, potravinová skriňa), varenie (sporák, rúra, varná doska, mikrovlnná rúra), umývanie (drez s batériou, umývačka) a ukladanie riadu.


Plánujeme kuchyňu

30675

Umiestnenie varného centra a jeho veľkosť závisia od viacerých faktorov. Ak budeme variť na plynovom sporáku, nie je vhodné postaviť ho do blízkosti okna alebo na miesto, kde je prievan.

Umývacie centrum tvorí kuchynský drez a umývačka riadu. Veľkosť, tvar a materiálové vyhotovenie závisia od celkového riešenia kuchyne. Dnes sa už väčšinou používa drez s odkvapkávacou plochou. Ak neplánujete kúpiť umývačku a priestorové možnosti to dovoľujú, dobrým riešením je dvojdrez. Pohodlie pri umývaní ovplyvňuje aj výber batérie. Batérie môžu mať výsuvnú spršku, ktorú oceníte najmä pri umývaní väčších hrncov. Súčasťou modernej kuchyne je drvič odpadu. Býva napojený priamo pod drezom a zabezpečuje spracovanie biologického odpadu.

Jedálenský stôl

Jedálenský stôl vyberáme podľa veľkosti a tvaru kuchyne alebo jedálenského kúta a podľa počtu usadených osôb. Väčšinou nebýva výškovo nastaviteľný. Najrozumnejšie je výšku stola a stoličiek vyskúšať priamo v obchode. Výška sedadla stoličiek musí byť primeraná výške stola. Ďalším prvkom stolovania je barový pult so stoličkami. Jeho realizáciu ovplyvňujú najmä priestorové možnosti.

Spotrebiče

Najnovšie rady spotrebičov sa vyznačujú vyspelou technológiou a estetickou príťažlivosťou. Elegantný dizajn so sofistikovanou technológiou, maximálny výkon, vyššia úspornosť, minimálna spotreba energie, flexibilita, ergonomicky riešená obsluha a elektronické ovládanie sú prednosťami najmodernejších typov spotrebičov. Pri ich výbere by sme sa mali zaujímať aj o stupeň zabezpečenia spotrebičov (najmä rodiny s malými deťmi). Rozlišujeme zabudované a voľne stojace spotrebiče. Voľne stojace spotrebiče je dobré nakúpiť od jedného výrobcu najmä pre ich jednotný vzhľad.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru
Tagy: kuchyňa plak plánovanie
Zdieľať článok

Diskusia