S jemným nádychom minulosti

23. 09. 2005
Zdieľať

Za „pár“ rokov sa v tejto domácnosti podarilo zozbierať dosť obrazov, sošiek, hodín a starožitných predmetov. Štýlové doplnky, medzi ktorými majitelia bytu vyrastali a ktoré im prirástli k srdcu, sa však v pôvodnom interiéri už necítili ako doma a ani dvadsať rokov používania nepridalo panelákovému bytu na pôvabe. Po dlhých úvahách a rozhodovaní sa napokon prikročilo k veľkej rekonštrukcii.

Včera a dnes

Štvorizbový byt s malými izbami vyzerá dnes veľmi úhľadne a jeho klasická atmosféra akoby tu vládla vždy. Nikto by neveril, že ešte pred rokom sa tu varilo v pôvodnej funkcionalistickej kuchyni s kovovými dvierkami a že steny boli oblepené farebnými tapetami. Majitelia sa do bytu nasťahovali takmer pred tridsiatimi rokmi a vychovali v ňom dve deti. Teraz sú ich stabilnými spoločníkmi v byte už len domáci miláčikovia: psík a kanáriky. Úvahy o rekonštrukcii trvali približne dva roky. Pôvodne malo ísť len o čiastočnú rekonštrukciu, no nakoniec sa realizovala kompletná generálka. Rekonštrukcia trvala približne tri mesiace. Na obdobie troch mesiacov sa teda byt musel celkom vyprázdniť a nebol obývateľný. Okrem výmeny okien, ktorá sa uskutočnila pred pár rokmi, sa tu totiž menilo všetko.












S jemným nádychom minulosti

30701


S jemným nádychom minulosti

30695
Soňa Sadloňová

Pôvodný stav … … a po rekonštrukcii


S jemným nádychom minulosti

30700


S jemným nádychom minulosti

30687
Soňa Sadloňová



Rodinný architekt

Návrh interiéru domáci zverili svojej blízkej rodine – architektke, ktorá sa zaoberá témou bývanie. Výhodou takejto spolupráce s „rodinným“ architektom bolo, že architektka dôverne poznala potreby a predstavy domácich o novom šate ich domácnosti. Pri každej miestnosti sa zvažovalo niekoľko návrhov, vždy sa dbalo o to, aby v malých izbách vznikol dostatok úložného priestoru.

Nech sa páči, vstúpte…

Do predsiene dali majitelia vyrobiť rohový kus nábytku s vešiakmi a nízkou skrinkou, podobne aj systém skriniek do komory, kde vládne poriadok a každý predmet má teraz svoje miesto.

Univerzálna izba


S jemným nádychom minulosti

30684
Soňa Sadloňová

Pracovňa panej domu slúži zároveň aj ako detská izba pre vnúča a hosťovská izba. Nepodarilo sa sem zohnať typový nábytok, z ktorého by sa dala efektívne vyskladať zostava so všetkými želanými funkciami. Preto architektka navrhla nábytok, ktorý sa vyrobil na mieru. S výsledkom sú domáci, predovšetkým pani domu, ktorá pracovňu využíva najviac, veľmi spokojní. Nachádzajú sa tu dve samostatné postele, ktoré sú prepojené skrinkovým a policovým nábytkom, malé pracovisko a nechýba ani šatníková skriňa so zrkadlom. Pôvodne mali byť dvere na skrini posuvné, ale pre technické problémy sa museli vymeniť za otváravé. Z funkčnosti a estetického dojmu to však nič neubralo. Nábytok má povrchovú úpravu z čerešňovej dyhy, úchytky sú zlaté.

Centrum bytu


S jemným nádychom minulosti

30697
Soňa Sadloňová

Obývacia izba je najväčšia a najreprezentatívnejšia miestnosť v byte a poskytuje najviac priestoru na umiestnenie dekoratívnych a starožitných predmetov. Práve vďaka nim má táto izba svoj osobitý výraz. Masívna kožená sedacia súprava s kreslom a konferenčným stolíkom a dva lustre sú jedinými pozostatkami pôvodného zariadenia bytu. Sedacia súprava sa tu zachovala najmä vďaka konzervatívnejšiemu prístupu pána domu. Nábytková stena je nová, pri dverách je zakončená príjemným oblúkom. Vitráže v nábytkových dvierkach vyzerajú ako z jednej série s dvierkami na závesných hodinách a harmonicky ladia aj s vitrážami v interiérových dverách. Pod oknom vznikol priestor na jedálenský stôl. Výber koberca bol tvrdým orieškom, pretože sa zohľadňovalo opotrebovanie pri pravidelnom tepovaní a prítomnosť štvornohého miláčika v rodine. Koberec má neutrálnu pieskovú farbu a odolnosťou sa radí do náročnej hotelovej triedy. Aj prítomnosť štýlového čerešňového obkladu približne do výšky jedného metra má v obývačke pragmatické dôvody. Majitelia dobre poznajú obľúbené cestičky a miesta svojho dlhosrstého miláčika a pomocou obkladu sa rozhodli chrániť svetlú stenu pred nadmerným oterom a zašpinením. Drevený obklad výborne dotvára interiér obývačky a z čisto funkčného prvku sa napokon stal estetický zámer. Dobrým rozhodnutím bola aj voľba jemného štukového profilu, ktorý obieha okolo celej miestnosti pod stropom a pri okne zakrýva koľajnicu so záclonou. Vďaka štukám, ktoré sa použili aj v ostatných izbách, sa nemuseli montovať klasické garniže. Riešenie pôsobí veľmi čisto a elegantne.

Viac svetla


S jemným nádychom minulosti

30688
Soňa Sadloňová

Jedinou miestnosťou, kde sa nepoužil čerešňový nábytok, bola spálňa. Pôvodný nábytok v spálni bol biely, a keďže majitelia si tu na svetlú farebnosť zvykli a malá miestnosť potrebovala opticky zväčšiť, priklonili sa k výberu svetlej dyhy. Prioritou bolo vytvoriť čo najviac úložného priestoru, a preto sa aj v čele postele a namiesto klasických nočných stolíkov použila skrinková zostava. S dodávkou spálne, ktorá sa vyrába ako typový nábytok, bolo najviac komplikácií, a preto sa musela dodatočne vyrobiť zrkadlová skrinka na vyplnenie prázdneho priestoru.


S jemným nádychom minulosti

30692
Soňa Sadloňová

Pracovná zóna

V pracovni pána domu dominuje klasický čierny polopancierový klavír. Zo sortimentu štýlového čerešňového nábytku sa architektke podarilo vyskladať zostavu, ktorá vyzerá ako ušitá na mieru. Aj pri výrobe čiernej rozkladacej pohovky bolo treba zohľadniť malú šírku miestnosti, aby nenastal problém pri jej rozkladaní. Všetko je vypočítané takmer na milimeter. Vínovočervený koberec, čierny klavír, pohovka, tmavé doplnky a čerešňový nábytok chvíľami pripomínajú sústredenú atmosféru historických knižníc.

Dôležité sú detaily

Kúpeľňa je klasicky panelákovo maličká a veľa rozletu pri architektonickom riešení neposkytovala. Obklad a dlažba sú decentnej svetlej farby, na oživenie sa použila dekoratívna listela. Ako veľmi praktická vec sa tu ukázala vaňová zástena.

Konečne v novom

Po znovunasťahovaní sa do bytu v novom šate ešte pár mesiacov trvalo, kým sa podarilo zmyť posledný stavebný prach a porozkladať obľúbené predmety na ich nové miesta. Dnes sa tam už cítia ako doma nielen veci ale predovšetkým domáci. Pani domáca priznala: „Celá akcia mala veľkú výhodu v tom, že sme sa zbavili kopy nepotrebných vecí a zistili sme, že v byte máme viac voľného priestoru, ktorý môžeme začať postupne opäť zapĺňať…“

Kategória: Návšteva
Tagy: byt nadych návšteva rekonštrukcia
Zdieľať článok

Diskusia