Aké sú hlavné príčiny vzniku plesní v kúpeľni?

14. 03. 2014
Zdieľať

Na niektorých druhoch syra sú priam žiadané, v kúpeľni sú však plesne zákerne otravné. Dá sa im predchádzať? A ako sa ich zbaviť? Na to sme sa spýtali odborníka.

Aké sú hlavné príčiny vzniku plesní v kúpeľni?

Medzi hlavné príčiny vzniku plesní patria nadmerná vlhkosť, nedostatočné vetranie a vykurovanie, ale aj zlý technický stav budovy. Nadmerná vlhkosť vzniká praním a sprchovaním a prejavuje sa zarosenými oknami, vlhkými stenami a múrmi. Vlhkosť nemá kam uniknúť a sústreďuje sa v miestach so zlou cirkuláciou vzduchu. Vďaka týmto aspektom sa vytvára živná pôda na vznik plesní.

Zaujímavosť: Jedna štvorčlenná rodina počas dňa pri bežných činnostiach, akými sú pranie, varenie, sušenie bielizne a sprchovanie vyprodukuje 10 až 12 l vodnej pary. Pri nedodržiavaní určitých zásad majú plesne teda ideálne podmienky na svoj rast.


Plesne v rohoch sprchovacieho kúta

Plesne v rohoch sprchovacieho kúta
Henkel


Ten istý sprchovací kút po ošetrení prostriedkom proti plesniam

Ten istý sprchovací kút po ošetrení prostriedkom proti plesniam
Henkel

Bývam v paneláku. V kúpeľni na strope aj v rohoch sprchovacieho kúta sa vytvárajú plesne. Kúpeľňa je bez okna, len s malou odvetrávacou mriežkou vedúcou do stúpačky, jadro je murované. Pre malý priestor v kúpeľni nemám radiátor. Ako mám postupovať a aké prípravky použiť, aby som sa zbavila plesní? 


Aké sú hlavné príčiny vzniku plesní v kúpeľni?

1312115
archív vydavateľstva JAGA

Obrázok, ktorý čitateľka priložila, je dôkazom toho, čo nevetrané priestory a nadmerná vlhkosť dokážu spôsobiť. Na odstránenie plesne zo sprchovacieho kúta odporúčam použiť prípravok Ceresit Stop Plesni. Prípravok treba nastriekať na kontaminovaný silikón a nechať pôsobiť minimálne 20 minút. Ak je pleseň na rozľahlých miestach, aplikáciu treba zopakovať. Po zlikvidovaní plesne stačí povrch opláchnuť vodou (pri odstraňovaní plesne je dôležitá vlhkosť, keby ste ju oškrabovali pred nanesením prípravku zasucha, mohla by sa vzduchom rozšíriť ďalej a časom by sa objavila znovu). Prípravok je schopný penetrovať do pórov silikónu a škárovacej hmoty a zárodky ničí hĺbkovo. Ten istý postup odporúčam použiť aj na strope. Pleseň sa zlikviduje. Keďže čitateľka má problém s vetraním kúpeľne a jej vykurovaním, odporúčam jej ako prevenciu proti vzniku plesní používať pohlcovač vlhkosti. Účinne absorbuje nadmernú vlhkosť zo vzduchu a optimalizuje ju na odporúčané hodnoty. Ak na silikónových častiach po sprchovaní zostáva veľa vody, ako prevencia poslúži aj jej utretie.


Aké sú hlavné príčiny vzniku plesní v kúpeľni?

1312111
thinkstock.com

Rodiskom plesní je aj umývadlo a jeho okolie. 

Ako sa dá predísť vzniku plesní napríklad v panelákovej kúpeľni bez okna? 

Kúpeľňa je miesto s vysokou koncentráciou vodnej pary, tým automaticky vzniká riziko vzniku plesní. Najčastejšie sa pleseň objaví na silikónových tesneniach vaní, sprchovacích kútov, na umývadlách, a dokonca aj stenách. V tomto prípade je dôležité pleseň odstrániť pomocou prípravkov na to určených, napríklad Ceresit Stop Plesni. Po sprchovaní, kúpaní je dôležité kúpeľňu poriadne vyvetrať. Nie vždy je to však možné. Jednou z ciest, ako sa predchádzať vzniku plesní, sú aj prístroje na pohlcovanie nadmernej vlhkosti, ktoré ju optimalizujú na ideálne hodnoty, teda na úroveň 50 až 60 %. Bežne sa predávajú v obchodoch a nestoja veľa. 


Aké sú hlavné príčiny vzniku plesní v kúpeľni?

1312113
thinkstock.com

Veľmi často sa v súvislosti s výskytom plesní v byte spomínajú aj zdravotné riziká. Internet je plný informácií o alergiách, kožných a dýchacích ťažkostiach. Nakoľko plesne ohrozujú zdravie človeka? 

Vplyvom nadmernej vlhkosti sa zvyšuje riziko vzniku plesní, ktoré následne vyvolávajú množstvo alergických reakcií a reumatických ochorení. Medzi bežné prejavy alergií patrí podráždenie kože a opakované zápaly dýchacích ciest, vo výnimočných prípadoch môže situácia viesť k astmatickým prejavom. Vlhké prostredie, ktoré je živnou pôdou pre vznik a výskyt plesní, je ideálne na rozrastanie sa populácie roztočov v domácnosti a ich prítomnosť môže tiež priamo vplývať na alergické ochorenia a zhoršovať ich.


Aké sú hlavné príčiny vzniku plesní v kúpeľni?

1312109
thinkstock.com

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: pleseň v
Zdieľať článok

Diskusia