Keď obývacia izba spája… (2)

04. 10. 2005
Zdieľať

Pani Škripcová z Nových Zámkov si predstavovala zariadenie svojej obývacej izby trochu inak. Po presťahovaní do bytu si priniesla so sebou aj svoj pôvodný nábytok, ktorý vzhľadom na veľkosť sedacej súpravy sa dal usporiadať len tak, že stenová zostava a televízny prijímač sa dostali práve na stenu v komunikačnom ťahu kuchyňa – chodba a problém bol na svete. Stále sa niekto motal pred televízorom… Obývacia izba síce spájala ostatnú časť bytu s kuchyňou, ale zároveň rodinu rozdeľovala. Každý sa už hneval na každého, pretože vždy niekto mal, ako sa povie, „hrubé sklo“. Dnes už vie, že obývaciu izbu si chce zariadiť nanovo, preto nás poprosila o radu, ako túto situáciu vyriešiť.


Keď obývacia izba spája... (2)

31316

Obývacia izba v dispozícii bytu spája vstupnú halu s kuchyňou, pričom komunikačný ťah vzniká po celej dĺžke miestnosti popri stene. Iné spojenie kuchyne s ostatnými časťami bytu nie je, pretože majiteľka sa už dávno rozhodla zamurovať jedny dvere z kúpeľne (aby kúpeľňa nebola priechodná) na spoločnej stene s kuchyňou. Kúpeľňa tak zostala prístupná iba zo vstupnej haly a kuchyňa v mieste zamurovaných dverí získala ďalší pracovný priestor.


Keď obývacia izba spája... (2)

31314

Pri tomto pôdorysnom riešení je obývacia izba rozdelená nábytkom na niekoľko funkčných zón (zónu oddychu, jedálenský kút a komunikačný ťah). V oddychovej zóne dominuje rohová sedacia súprava. Jej rozmery sú vzhľadom na priestor, v ktorom je umiestnená, limitované. Preto si nepredstavujte masívnu sedaciu súpravu. Konkrétne pri tomto riešení sa počíta s umiestnením rohovej sedacej súpravy s rozmermi 243 × 243 cm od rohu a s hĺbkou 88 cm. Jednoducho priestor znova musíme oklamať nábytkom, preto aj konferenčný stolík, resp. dva stolíky vedľa seba majú menšie rozmery – 55 × 55 cm. Stena oproti sedacej súprave, kde je umiestnený aj televízor, predstavuje jednoduché, ale elegantné riešenie. Nízky policový diel na kolieskach so štyrmi oddeleniami nemá dĺžku ani dva metre. Aj jeho hĺbka je oveľa menšia (približne 40 cm) ako pri klasických stenových zostavách. Nad ním sú už len kompozične umiestnené štyri jednoduché police, dve sú nižšie a dĺžkovo kratšie a dve sú vyššie a majú rovnakú dĺžku ako spodný policový diel. Policami sme vytvorili miesto na televízor a obrazy. Je to jednoduché a lacné riešenie, ktoré môžeme ozvláštniť aj dizajnovo zaujímavým svietidlon v kúte. Oddychovú zónu od komunikačnej oddeľuje i koberec na podlahe. Líniu komunikačného ťahu dopĺňajú diely knižnice s menšou hĺbkou (28 alebo 32 cm), ktoré zároveň podporia optické zväčšenie oddychovej zóny napriek tomu, že popri nich prechádza komunikačný ťah. Oddychovú zónu od jedálenského kúta opticky oddeľuje nízka deliaca ľahká polopriečka. Vo výške má umiestnené otočné boxy, kam možno uložiť malé drobnosti, knihy a pod. V jedálenskom kúte sa nachádzajú dva úzke príborníky s konzolovou policou, jedálenský stôl a štyri stoličky. V tejto časti je aj vstup na balkón, ktorý je prístupný i z kuchyne. Pri dverách do kuchyne možno pri okne umiestniť kvety. Celý priestor obývacej izby je vyriešený tak, že pri vstupe do nej ani netušíme, že na druhom konci miestnosti je kuchyňa. Na steny odporúčame jemné pastelové tóny. Farebný kontrast docielime voľbou nábytku vo svetlých odtieňoch a tmavšou sedacou súpravou.


Keď obývacia izba spája... (2)

31315

Kto má priestorovo podobnú obývaciu izbu ako pani Škripcová, v niektorých prípadoch sa v rodinných domoch aj v panelákoch dá pôdorysná plocha obývacej izby rozšíriť o hĺbku balkóna, teda balkón sa jednoducho včlení do vnútornej dispozície obývacej izby. Vždy sa však treba poradiť s odborníkmi, ktorí vám pomôžu vyriešiť stavebnotechnické detaily (tepelnú izoláciu, nosnosť a pod.). Ak nevznikne nijaký problém, môžete počítať aj s týmito centimetrami. Na fasádu môžete osadiť okná klasické alebo francúzske od stropu po úroveň podlahy (zvážte spôsob vykurovania, aby sa zabránilo oroseniu skiel). Získaním balkónovej plochy sa priestorovo zvýši komfort jedálenského kúta a samotnej oddychovej zóny. Potom môžete v jedálenskom kúte umiestniť aj štyri polokresielka, príborník, konzolové police, kvety atď. V oddychovej zóne sa rieši opačné otočenie sedacej súpravy a skriňovej zostavy s televíznym prijímačom, nad ktorou sú pod stropom zavesené police na knihy, prípadne kvety po celej šírke miestnosti. Zostava skríň je navrhnutá iba do takej výšky, aby aj v tejto časti miestnosti bolo dostatočné denné svetlo a zároveň výška priečky bola vyššia ako úroveň očí sediaceho človeka (aby ho neoslepilo vstupujúce svetlo) a aby sa zamedzilo vzájomné rušenie medzi jedálenským kútom a oddychovou zónou. Popri komunikačnom ťahu chodba – kuchyňa sú opäť umiestnené diely knižnice s menšou hĺbkou. Kto nechce tento komunikačný ťah zbytočne preplniť, môže namiesto nich na stenu zavesiť obrazy s vhodným nasvietením. V jednom aj v druhom návrhu možno namiesto rohovej sedacej súpravy umiestniť aj dve dvojpohovky, podobne ako rohovú sedaciu súpravu, tak, že v ich voľnom rohu vznikne priestor na malý barový stolík. Dvojpohovky by mali mať aj v tomto prípade menšie rozmery, napr. 150/91/83 cm (š/h/v).

 


Keď obývacia izba spája... (2)

31312


Keď obývacia izba spája... (2)

31313

Aj takto môžu vyzerať sedacie súpravy s menšími rozmermi – trojpohovka a dvojpohovka.

 

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Obývacia izba
Tagy: obývacia izba spaja2
Zdieľať článok

Diskusia