Ako zväčšiť malú kuchyňu

12. 07. 2011
Zdieľať

Aj vaša rodina sa väčšinou tlačí v malej kuchyni, namiesto toho, aby ste si sadli do obývacej izby? Kuchyňa je veľmi často miestom rozhovorov, zároveň sa tu varí, občas sa tu píšu úlohy či čítajú noviny... jednoducho stále sa tu motá celá rodina. A ak máte na takéto „motanie“ k dispozícii iba deväť štvorcových metrov či dokonca menej, treba sa nad nimi poriadne zamyslieť.

Najúčinnejším riešením, ako zväčšiť kuchyňu, je prepojiť ju s obývacou izbou a vytvoriť tzv. otvorenú dispozíciu. Niekedy aj pár centimetrov navyše postačí na umiestnenie stola a stoličiek. V mnohých prípadoch však takéto spojenie nie je možné – kuchyňa napríklad nie je v tesnej blízkosti obývacej izby alebo sa medzi týmito miestnosťami nachádza nosná konštrukcia či panel, ktorých odstránenie je konštrukčne a finančne náročné. Ďalším dôvodom môže byť aj to, že vám prepojenie kuchyne a obývacej izby jednoducho nevyhovuje. Vtedy si treba využitie priestoru v kuchyni dôkladne naplánovať a v prvom rade sa zamyslieť nad tým, čo je v nej naozaj nevyhnutné a čo tam nakoniec ani nemusí byť. Vždy sa dá nájsť riešenie, ktoré bude nielen praktické, ale aj estetické.

Je naozaj malá?


Ako zväčšiť malú kuchyňu

31665

Kedy je vlastne kuchyňa malá? Pre rodinu s viacerými deťmi a častými návštevami je aj 25 štvorcových metrov málo a pre slobodného mladého muža je aj miestnosť s plochou 6 štvorcových metrov veľkou kuchyňou. Takže skôr než začnete zariaďovať kuchyňu, treba sa zamyslieť nad spôsobom života jednotlivca alebo rodiny, ktorej má kuchyňa slúžiť. Dôležité je, akým spôsobom a na čo všetko sa bude používať – či to má byť napríklad miesto len na prípravu jedla, alebo aj na stolovanie. Ak máte kuchyňu, ktorá je pre vás a vašu rodinu naozaj malá, je dôležité dôkladne si premyslieť rozčlenenie a využitie priestoru a zamyslieť sa nad tým, čo v tejto miestnosti naozaj nevyhnutne potrebujete.

Niekoľko základných otázok, na ktoré si treba odpovedať pri zariaďovaní kuchyne:

1. Varíme veľa, potrebujeme veľký sporák alebo bude stačiť aj menší? Potrebujeme na prípravu jedla veľký priestor alebo stačí iba 60 cm široká pracovná doska? Mohol by sa na prípravu jedla využiť aj stôl či barový pult?
2. Potrebujeme kuchyňu len na prípravu jedla alebo aj na stolovanie? Jedálenský stôl musí byť v kuchyni alebo ho možno umiestniť napríklad v obývacej izbe alebo v inej miestnosti?
3. Koľko ľudí sa bude pohybovať v kuchyni a koľko miest na sedenie tu musí byť?
4. Potraviny nakupujeme každý deň alebo robíme raz za týždeň jeden väčší nákup? (Na uskladnenie potravín z veľkého nákupu potrebujeme omnoho väčší odkladací priestor.)

Ak si odpoviete na tieto otázky, získate predstavu o praktickej stránke pri riešení kuchyne a možno zistíte, koľko zbytočných vecí vám zavadzia v už aj tak malom priestore.

Škatule, hýbte sa!


Ako zväčšiť malú kuchyňu

31672

Keď ste si určili, čo všetko v kuchyni potrebujete, je načase skúsiť to v miestnosti usporiadať. Osvedčenou metódou je nakresliť si obrys miestnosti na štvorčekový papier (praktická je mierka 1 : 50, pričom 1 cm na papieri znamená 50 cm v skutočnosti, alebo 1 : 20), pôdorysy všetkých predmetov, ktoré tu treba umiestniť, vystrihnúť si z papiera a ukladať, premiestňovať a posúvať dovtedy, kým nebudete s výsledkom spokojní. Pri kreslení miestnosti sa nesmie zabudnúť na okná a dvere (nakreslite ich otvorené a plochu, na ktorej nesmie pri otváraní nič zavadzať, si zreteľne vyznačte), pri posúvaní s jednotlivými predmetmi treba pamätať na logické nadväznosti prác v kuchyni a z toho vyplývajúce súvislosti medzi zariadením (napríklad pracovná plocha by mala byť v blízkosti sporáka a pod.). Dôležité je najmä premyslene rozmiestniť elektrospotrebiče a nezabudnúť na to, že mnoho kuchynských zariadení treba pripojiť na prívod vody, plynu či elektriny. Pri premýšľaní by vám mohli pomôcť zoznam toho, čo v kuchyni budete istotne potrebovať, a orientačné rozmery jednotlivých zariadení a spotrebičov.

Čo so stolom?


Ako zväčšiť malú kuchyňu

31666

Praktickým riešením pre malú kuchyňu je umiestniť v nej len malý „raňajkový“ stolík alebo barový pult na „malé jedlá“. V takom prípade nie je v kuchyni potrebný priestor na stolovanie všetkých členov rodiny naraz. Stôl na spoločné obedy môže byť napríklad v obývacej izbe či hale. Pevný stôl alebo barový pult môžu zároveň v kuchyni v prípade potreby rozšíriť pracovnú plochu, ktorej býva na malých linkách nedostatok.


Ak však môžete umiestniť jedálenský stôl pre štvorčlennú rodinu iba v malej kuchyni, dá sa využiť rozkladací alebo rozťahovací stôl – počas bežných pracovných dní, keď sa rodina nestretáva pri stole v rovnaký čas, môže sa používať menšia verzia. Pri spoločných obedoch cez víkendy alebo vo sviatok sa stôl zväčší, čím sa uberie z priestoru na pohyb – ale keď gazdinka obeduje, nepracuje, takže priestor na pohyb by jej nemal chýbať.

Využite všetky zákutia

V malej kuchyni treba priestor využiť naozaj dokonale. Ak ste už využili každý centimeter pôdorysnej plochy, musíte sa zamyslieť aj nad tým, ako čo najlepšie využiť vertikálny rozmer – napríklad namiesto sokla môžu byť pod kuchynskou linku zásuvky, a priestor nad hornými skrinkami linky sa dá využiť na uloženie predmetov, ktoré nepotrebujete príliš často.


Ako zväčšiť malú kuchyňu

31669

Na trhu existuje mnoho závesných systémov a doplnkov, ktoré vám môžu ušetriť miesto na pracovnej doske aj v skrinkách. Ak nenecháte ich výber na náhodu, ale budete im venovať rovnakú pozornosť ako výberu nábytku či spotrebičov, doplnia kuchyňu nielen prakticky, ale aj esteticky. Na stenu za pracovnou doskou (takzvaný chrbát kuchyne) môžete upevniť rozličné poličky na uloženie koreničiek, papierových utierok, nožov, príborov a podobne. Priestor na pracovnej doske ušetrí aj zavesený odkvapávač na riad – môže sa prichytiť pod hornú skrinku alebo na lištu nad odkvapávaciu plochu drezu. Po použití sa jednoducho sklopí a nezaberá miesto na kuchynskej linke.


Ako zväčšiť malú kuchyňu

31670

Tí, ktorí majú radšej vzdušnejší priestor, môžu poličky a závesné programy použiť aj namiesto horných skriniek (aspoň niektorých). Otvorené poličky kuchyňu opticky odľahčia, ale pozor, nesmie byť na nich priveľa vecí, ináč bude efekt úplne opačný. Poličky môžu byť takmer na každej stene v kuchyni, nie len nad kuchynskou linkou, aj tu však platí, že „menej je niekedy viac“. Skrinky a police zavesené na stenách by mali mať čo najmenšiu hĺbku a mali by byť v takej výške, aby ste na ne dočiahli, ale aby ste do nich nenarážali hlavou.

Aby vyzerala väčšia

Malá kuchyňa je jednoducho malá, a ak do nej potrebujete „napchať“ množstvo vecí, bude vyzerať ešte menšia a stiesnenejšia. Existuje však viacero trikov, ktorými jej môžete trochu pomôcť a aspoň opticky ju zväčšiť. Základným pravidlom je: svetlé farby a materiály s jemnou štruktúrou a kresbou priestor zväčšia, kým tmavé farby a výrazné kresby priestor opticky zmenšia. Osvedčené je aj používanie materiálov, ktoré samotné pôsobia ľahko a vzdušne – napríklad mliečneho skla. Dôležitým faktorom je aj členitosť priestoru a plôch. Linka v malej kuchyni by určite mala byť čo najjednoduchšia, jednotlivé plochy by mali byť, pokiaľ možno, kompaktné. (A so závesnými programami a otvorenými policami opatrne!)

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa zariadenie
Zdieľať článok

Diskusia