Podkrovie ako životný priestor

14. 10. 2005
Zdieľať

Zrejme väčšina ľudí sníva o živote na vidieku, v súzvuku s prírodou. Predstava zelených vetvičiek za oknom je najmä pre romantické duše takmer povinnosťou. Aj v mestách však žijú ľudia, ba dokonca aj v tých, ktoré sú poznačené priemyselnou minulosťou (a možno aj súčasnosťou). A bývanie v takomto meste naozaj nemusí byť trestom.

Ostrava v susednom Česku je priam synonymom priemyslu. Ten, kto ju pozná len z počutia, možno ťažko pochopí, že práve tu si chce niekto zaobstarať byt s výhľadom na mesto, charakteristické panorámou ťažných veží a továrenských komínov. Ale ten, kto tu na niekoľko rokov alebo aj na celý život z rozličných dôvodov zakotvil, vie, že Ostrava má aj svoje svetlé stránky a že komíny a ťažné veže na pozadí neďalekých Beskýd môžu mať niečo do seba.


Podkrovie ako životný priestor

32129
Jaroslav Hejzlar

Práve o tom sa presvedčil architekt Ivo Miler, keď v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia hľadal pohodlné bývanie v Ostrave. Pretože sa chcel ubytovať čo najrýchlejšie, bol ochotný uspokojiť sa aj s bytom III. alebo IV. kategórie. Dostal hneď niekoľko ponúk, medzi ktorými bol aj niekdajší domovnícky byt s nie príliš vábnym výhľadom do dvora – na najvyššom poschodí bývalého hotela Belveder v centre ostravskej štvrti Mariánske hory.


Podkrovie ako životný priestor

32130
Jaroslav Hejzlar

Neváhal ani sekundu a byt vzal napriek tomu, že nezodpovedal jeho pôvodným predstavám. Najviac ho lákal priľahlý priestor podkrovia s vežou, ktorý šikovnému architektovi poskytoval neobyčajnú tvorivú inšpiráciu. Postupom času sa mu podarilo pričleniť ho k bytu a zo všetkého vybudovať krásne a pohodlné rodinné bývanie.

Z 1 + 1 mezonetový byt


Podkrovie ako životný priestor

32139
Jaroslav Hejzlar

Pôvodný dvojizbový byt na vrchnom poschodí Ivo Miler prebudoval na dve priestranné spálne plné svetla – jednu pre rodičov a druhú pre deti. Okrem spálne sa dá príjemne relaxovať aj vo vani – stačí len pár krokov a ocitnete sa v kúpeľni, ktorá je v bielej, oranžovej a čiernej farebnej kombinácii. A tiež v saune. Jednoducho dokonalá relaxačná zóna pre celú rodinu.

Vnútorné schodisko vás zavedie nahor do veľkorysého priestoru: obývacia izba prepojená s kuchyňou a so zimnou záhradou úplne priznáva pôvodnú zložitú konštrukciu trámov a ťaží z jej osobitej krásy. Strmé schodíky medzi trámami vo vás budia dojem, že stúpate do kostolnej zvonice. Namiesto toho sa dostanete na strešnú terasu plnú zelene, ktorá najmä v lete dodáva svojrázne riešenému bytu ďalší rozmer.

Dispozície bez hraníc


Podkrovie ako životný priestor

32134
Jaroslav Hejzlar

Ivo Miler si na bývanie nevybral byt s podkrovím náhodou. Ako priznáva, je to predovšetkým priestor, ktorý ho zaujíma: „Podkrovie má na rozdiel od iných priestorov inú hmotu, inú výšku aj inú atmosféru, takže pre architekta je to zaujímavá výzva,“ vysvetľuje a dodáva: „Okrem toho nemalú úlohu zohrávajú aj finančné možnosti, pretože z hľadiska investícií je rekonštrukcia podkrovného priestoru rozhodne tým lacnejším variantom ako stavba nového domu.“ Vysoké podkrovie, ktoré umocňuje celkový dojem veľkého, vzdušného priestoru, nepredstavuje z hľadiska energetickej náročnosti problém. Architekt v tomto prípade mohol využiť ideálnu polohu podkrovného bytu, obráteného na severovýchod aj na juhozápad.


Podkrovie ako životný priestor

32135
Jaroslav Hejzlar

Optimálne osvetlenie bytu zabezpečujú vhodne umiestnené a osadené strešné okná VELUX. Strešné okná sú vybavené zatieňovacími doplnkami, v tomto prípade žalúziami, ktoré umožňujú regulovať intenzitu dopadajúceho svetla. Dostatočný prísun čerstvého vzduchu zabezpečujú ventilačné klapky, ktoré sú takisto súčasťou strešných okien VELUX. Príjemnú atmosféru obývacieho priestoru, voľne nadväzujúceho na otvorenú kuchyňu, ešte umocňuje kozubové vykurovanie napojené na pôvodné komínové teleso. Tejto odpočinkovej časti bytu dominuje vežička, ktorá zvnútra dodáva rozmernej izbe veľmi originálny romantický ráz.

Majiteľ podkrovného bytu kladne hodnotí aj fakt, že pri rekonštrukcii podkrovia je oveľa jednoduchšie realizovať pripojenie na pôvodný odpadový a vodovodný systém, ktorý už v dome funguje, čo takisto výrazne znižuje investície do stavby.

Interiér hýri farbami


Podkrovie ako životný priestor

32138
Jaroslav Hejzlar

Okrem zaujímavo riešeného priestoru prekvapia návštevníka tohto bytu predovšetkým nekonvenčne kombinované farby interiéru, ktoré vynikajú aj vďaka dobrým svetelným podmienkam – aj cez deň, aj pri umelom osvetlení. Tu sa prejavila tvorivá odvaha architekta, ktorý v tomto smere rád experimentuje. Odvážne zvolil prevládajúcu kombináciu oranžovej a tyrkysovej. Farebné ladenie aj jednotlivé interiérové prvky obývacej izby pôsobivo dotvárajú citlivo zvolené výtvarné diela, najmä farebné litografie a olej, drobné keramické doplnky s dekorom slavonického okolia a, samozrejme, aj izbové rastliny. Bývanie v podkroví však návštevníci zhodne vnímajú ako príjemné, atraktívne prostredie, ktoré vyžaruje určitý druh energie. Architekt Ivo Miler k tomu dodáva: „Myslím si, že podkrovné priestory by sa všeobecne dali oveľa viac využívať. Ale problémom často bývajú majetkové vzťahy. V každom prípade podkrovnú rekonštrukciu považujem za lacnejší spôsob získania dobrého bývania v meste, aj keď chápem, že každému sa podkrovie páčiť nemusí. Je to skôr otázka osobného vkusu a požiadaviek na bývanie.“


Podkrovie ako životný priestor

32136
Jaroslav Hejzlar

Návrh podkrovného bytu mal Ivo Miler „na papieri“ takmer šesť rokov. S rekonštrukciou však začínal od spodnej časti bytu a až neskôr sa pustil do prestavby podkrovia, ktorá s viacerými prestávkami trvala tri roky. Z niekdajšej podkrovnej práčovne sa zrodila kuchyňa, po ďalších troch rokoch vznikla pod krovom rozmerná obývacia izba s kozubom, galériou a so strešnou terasou. Rekonštrukcia podkrovia stála necelých 800 000 korún, celkovo ide asi o 80 m2 a približne rovnako veľký je aj priestor dolnej časti mezonetového bytu. Nový podkrovný byt architekt budoval v podstate svojpomocne.






Postrehy investora:


Čo sa osvedčilo?


Dva samostatné vchody
Byt je prepojený úzkym vnútorným schodiskom, ktoré oddeľuje súkromné priestory (spálňu, kúpeľňu) a návštevný priestor (podkrovný). Samostatný vchod do návštevného priestoru garantuje úplné súkromie obyvateľov bytu.


Vybudovanie kozuba
Príjemný spoločník v jesenných a zimných mesiacoch. Sklená vložka znižuje nebezpečenstvo požiaru a šetrí drevo, horenie možno regulovať.


Terasa
Vybudovaním terasy sa rozšíril obytný priestor, vyhľadávaný najmä v letných mesiacoch.


… a čo nie?


Výškové úrovne
V byte s troma výškovými úrovňami je komplikovaná vertikálna komunikácia pre starších ľudí a malé deti.











Vizitka projektanta:


Ing. Ivo Miler
(Narodený v roku 1956). Pôvodne sa vyučil za stolára, neskôr vyštudoval Strednú priemyselnú školu nábytkársku v Bystřici pod Hostýnem a Vysokú školu drevársku vo Zvolene. Od roku 1982 sa venuje projektovaniu interiérov, v roku 1992 sa osamostatnil, založil vlastnú projektovú firmu STUDIO INTE, s.r.o., ktorá sa dnes zaoberá aj obchodnou činnosťou (o. i. predajom dizajnového nábytku). Venuje sa tvorbe interiérov od návrhu až po realizáciu.


Podkrovie ako životný priestor

32143


Medzi zákazkami nábytkového štúdia prevažujú súkromné interiéry, ale realizovalo aj mnoho verejných priestorov (hotely, reštaurácie, kancelárie), napríklad interiéry ostravského štúdia Českej televízie, kancelárie Severomoravskej energetiky, a.s., Českej sporiteľne, a.s., a ďalšie.

Kategória: Návšteva
Tagy: návšteva podživ rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia