19. 10. 2005
Zdieľať

Vytvoriť domov, kde sa každý cíti dobre a kam sa všetci radi vracajú, na to netreba mať milióny. Domov robia domovom nie luxusný nábytok a drahé veci, ale harmónia vzťahov, vzduch nabitý pozitívnou energiou, vzájomné sympatie a súlad duší. To sa podarilo aj štvorčlennej rodine, ktorej dom sme navštívili.

Príbeh rodiny sa začal klasicky, ako ináč, v sídliskovom panelákovom byte. Obidve deti sa narodili tiež do paneláka. Manželia vždy mali veľmi radi prírodu a túžili mať kúsok neba nad hlavou a vlastný trávnik pred domom. Pretože sa venovali pestovaniu bonsajov, potrebovali aj priestor na svoju záľubu. A tak začali hľadať vhodný pozemok so starším domčekom, ktorý by mohli kúpiť, prispôsobiť vlastným potrebám a spojiť tak príjemné s užitočným.


Oáza pokoja

32464
Dominik Vlaheko

Náhodou natrafili na jeden, ktorý vyhovoval nielen polohou i priestorovo – mal krásnu veľkú záhradu –, ale aj ich finančným možnostiam. Samotný dom bol síce v zúboženom stave, spod strechy mu trčala slama a manželka mala obavy, či budú stačiť na jeho rekonštrukciu. Pôvodní majitelia však boli veľmi príjemná, veselá rodina a celé miesto vyžarovalo dobrú atmostéru, čo u manželov zavážilo. Zaujímavosť celej veci je v tom, že manželka sa narodila neďaleko a jej rodičia túto rodinu dobre poznali, dokonca kedysi dávno sa v ich obývačke dohodli, že sa vezmú. A tak bolo rozhodnuté.

Rekonštrukcia

Dom nevyhnutne potreboval väčšiu prestavbu. Mal len dve izby, rodina bola štvorčlenná a okrem toho rodičia potrebovali ďalšiu miestnosť ako pracovňu. Preto sa rozhodli postaviť aj podkrovie. Celá rekonštrukcia prebiehala vo finančnej tvŕdzi, lebo noví majitelia boli obyčajná mladá rodina bez väčšieho finančného zázemia. Preto v prvom kroku robili len najnevyhnutnejšie práce. Dom odkryli, ostali len obvodové múry, ktoré spevnili, vytiahli vyššie podkrovie a postavili novú strechu.


Oáza pokoja

32466
Dominik Vlaheko

Mimoriadnym plusom bolo, že sa im podarilo panelákový byt predať tak, aby v ňom mohli ostať bývať ešte tri mesiace po predaji. Za ten čas museli stihnúť prvú časť rekonštrukcie, čo sa im nakoniec aj podarilo. Nie všetko však išlo tak hladko, akoby sa mohlo zdať na prvý dojem. Po zhodení strechy začalo pršať, a pršalo celé dva týždne. To majiteľov prinútilo vymeniť aj podlahu, ktorú by inak nechali pôvodnú. Tá však prišla na rad až v druhom kroku rekonštrukcie, ktorá prebiehala, keď sa už rodina nasťahovala. V druhej časti prestavby sa robili vonkajšie omietky, vymieňali okná, kládla nová plávajúca podlaha, robili drevené obklady. Manželia sa snažili (v rámci finančných možností) dostať do domu čo najviac prírodných, teplých materiálov, ako sú drevo a korok.

Vyrezávané drevo sa použilo aj na fasáde domu ako ozdobný prvok, čo je typickým znakom danej lokality. Snahou nových majiteľov bolo zachovať pôvodný ráz domu v čo najväčšej miere, aby tak uchovali a možno aj pripomenuli zašlú slávu starých dobrých čias tejto vinohradníckej oblasti.

Dispozičné riešenie a zariadenie


Oáza pokoja

32465
Dominik Vlaheko

Do dispozičného riešenia noví majitelia nezasahovali a pôvodnému rozloženiu miestností prízemia prispôsobili aj podkrovie. Do domu sa vchádza predsunutou verandou. Je pomerne priestranná a dobre presvetlená dvoma veľkými oknami. Slúži na umiestnenie vybraných kusov bonsajov a kameňa „suiseki“, v zime sa stáva príjemnou „teplou“ zimnou záhradou (okná zabezpečujú kontakt s vonkajšou skutočne zimnou záhradou), ale je aj miestom na prozaické uloženie topánok. Prízemie je spoločenskou časťou domu. Z verandy sa vchádza do tzv. „filtra“, čo je vlastne zádverie. Prečo filter? Lebo tu všetci „odložia“ svoju zlú náladu, očistia svoju dušu od negatívnej energie, aby s ňou zbytočne „nezaťažovali“ celý dom. Pomáhajú pri tom fotografie predkov, detí, krásnej prírody a možno aj nostalgický pohľad na starú „singerku“ po dedovi stojacu v rohu.


Oáza pokoja

32467
Dominik Vlaheko

Naľavo zo zádveria je kuchyňa, napravo obývacia izba a za ňou pracovňa rodičov. Z obývacej izby vás drevené schodisko vyvedie do podkrovia, ktoré je intímnou časťou domu. Sú tu spálne rodičov a ich dvoch detí. Celý priestor je zariadený veľmi jednoducho a účelne. Pretože pre domácich je veľmi dôležitý voľný, vzdušný priestor, zariadenia je len minimum, naozaj len to, čo je potrebné. Obom imponuje japonský interiér. Nijaké drahé kusy nábytku či doplnkov. Krásna jednoduchosť, ale aj praktickosť (s upratovaním sa v takto zariadenom interiéri veľmi nenarobíte). Nosnými materiálmi sú drevo, korok, rotang (ratan) a prútie, ktoré dodávajú celému domu teplo a útulnosť. Zaujímavosťou obývacej izby je veľký samorast, ktorý slúži ako stolík pod televízor. V čase našej návštevy však televízor nahradil ukážkový bonsaj. Dominantou izby je kozub. Túto izbu zdobia spomienky manželov z ciest po Ázii. Zopár pravých japonských a čínskych čajových súprav, maska na ochranu domácnosti, zarámovaný list zo stromu, pod ktorým našiel Budha osvietenie, originálny drevený čajník… S bielou stenou kontrastuje zaujímavý obraz zo štetca domácej panej, ladený vo výraznej modrej farbe. Kuchyňa je tiež v znamení dreva. Balkónové dvere ju spájajú s terasou a so záhradou.

Záhrada


Oáza pokoja

32473
Dominik Vlaheko

K domu patrí veľká záhrada, ktorá bola jedným z hlavných dôvodov, prečo sa majitelia rozhodli pre jeho kúpu. Pôvodná záhrada bola celá do svahu, viac ako spolovice ju tvoril vinohrad, druhá časť bola zarastená burinou a ružami. Taká podoba záhrady manželom nevyhovovala, najmä pre ich bonsaje, a tak aj ju čakala rozsiahla úprava. Bolo treba vyrovnať terén, teraz je záhrada rozdelená na vyššiu a nižšiu časť. Bývalý výrazný svah pripomína už len mierny briežok obkolesujúci kruhovitú trávnatú plochu akéhosi ihriska vo vrchnej časti záhrady, ktoré slúži hlavne na aktívny relax – šport, hry, behanie, skákanie atď. – alebo len na leňošenie v tráve. Manželia majú veľmi radi stromy a záhrada je nimi bohato obklopená – z jednej strany ihličnany, vysoké smreky, z druhej krásne listnáče, dve lipy a veľký platan. V strede záhrady ostali stará hruška a dve čerešne.


Oáza pokoja

32472
Dominik Vlaheko

Polohe hrušky sa podriadila aj výstavba botanického skleníka, v ktorom majitelia pestujú bonsaje. Ten opticky vyrovnáva terén a oddeľuje nižšiu časť záhrady od vyššej. V kaskáde medzi dvoma úrovňami záhrady je situované malebné jazierko s rybkami a korytnačkami. Drevený mostík klenúci sa nad jazierkom spája obe časti záhrady. V nižšej časti, medzi skleníkom a domom, manželia umiestnili menší bazén, ktorý rodine spríjemňuje horúce letné dni, ktorých z roka na rok pribúda. Pôvodné stromy v záhrade dopĺňajú novovysadené „exotickejšie“ druhy, napríklad červenolistý japonský javor, ambra či liliodendron, a zároveň sú s nimi v harmonickom kontraste. Plánujú ešte vysadiť stromy a kry, ktoré okrem svojej krásy prinesú aj osoh – morušovník, maliny a iné. Cieľom manželov je dať do súladu okrasnosť a úžitkovosť drevín, aby záhrada slúžila nielen pre potechu duše, ale aj žalúdka.


Oáza pokoja

32471
Dominik Vlaheko

Dominantou záhrady sú bonsaje, ktoré sú umiestnené v jej niekoľkých častiach. Medzi domom a malou hospodárskou budovou, ktorá bola súčasťou už pôvodnej záhrady, je ich hlavné centrum, kde sú umiestnené také stromy, ktoré už majú daný základný tvar. V skleníku a za ním sú bonsaje, ktoré sa ešte len vytvárajú. Pestovanie bonsajov aj rozsiahleho trávnika uľahčuje automatická závlaha v celej záhrade. Voda sa čerpá z funkčnej studne, čiže stromy sa nepolievajú chlórovou vodou, a takýto spôsob zavlažovania je aj lacnejší.

Manželia nezabudli ani na takú, pre mnohých ľudí nepodstatnú vec, akou je umiestnenie odpadkových nádob. Umiestnili ich k bývalej vstupnej bránke a hlavný vchod vytvorili nový o pár metrov nižšie. K domu teraz vedú dva chodníčky. Z toho, ale aj z ďalších detailov si možno všimnúť, že manželom nie je neznáma filozofia feng šuej, ktorá okrem iného hovorí práve aj o význame príjemného a harmnonického vstupu do domu.

Ráz celej záhrady nepochybne ovplyvňuje tolerantnosť majiteľov, ktorá je im vlastná nielen vo vzájomných a v medziľudských vzťahoch, ale aj vo vzťahu k prírode. Preto tu niektoré rastliny – okrem tých, ktoré vysadili – rastú, ako chcú, ale vo vzájomnom súlade.

Cítiť sa ako doma


Oáza pokoja

32474
Dominik Vlaheko

Každý z nás zrejme potrebuje na to čosi iné. Pre našich hostiteľov bola na splnenie tejto podmienky rozhodujúca veta ich malého syna, keď prvý raz vošiel do domu, ktorý mal vtedy strechu prikrytú len podkladovou fóliou, cez ktorú ho zalievali slnečné lúče: „Jéj, to je ten najkraší domček na svete!“ Po nasťahovaní bolo treba dom „vyladiť“, každá novostavba je svojím spôsobom chladná. Sťahovali sa v decembri do práve zrekonštruovaného domu, podlahy pokrýval len betón, čerstvo omietnuté steny „odovzdávali“ celému priestoru vysokú vlhkosť, ktorá sa určite približovala k stopercentnej hranici – nie práve najšťastnejšia kombinácia!

Domáca pani sa snažila, aby sa zbytočne nehádali, aby deti na seba nekričali, aby sa tak dom nabil veľmi dôležitou pozitívnou energiou. Každé ráno vítali deň pri relaxačnej hudbe a večer sa s ním lúčili aspoň krátkym pohľadom na hviezdy z terasy, ktorú tvorí strecha verandy.


Oáza pokoja

32470
Dominik Vlaheko

Dôležité bolo aj to, že dom je obklopený veľkými stromami. Od ulice ho chránia smreky, od susedov oddeľujú dve nádherné lipy a statný platan, ktoré sú domovom pre množstvo vtákov. Veľmi príjemné bolo zistenie, že aj spevavce nových majiteľov prijali. Jazierko, ktoré krášli záhradu, sa stalo napájadlom pre operených obyvateľov okolitých stromov. V letných mesiacoch sa s takmer železnou presnosťou okolo siedmej podvečer zlietajú na zábradlie dreveného mostíka a striedajú sa pri napájaní životodarnou tekutinou. Aj keď mostík ostáva po nich riadne poznačený, toto pôvabné divadlo za to stojí.

Od kúpy, prestavby a sťahovania uplynulo už niekoľko rokov. Za ten čas sa mnohé zmenilo, deti podrástli, domáci veľa cestujú, ale svorne tvrdia, že nech sú kdekoľvek, či už oni, alebo deti, vždy sa veľmi tešia na návrat domov a svoj domov si naozaj užívajú.

Podľa ich slov je až neuveriteľné, že sa im podarilo „kúpiť si“ kúsok planéty Zem a nad ňou Veľký voz a vytvoriť si z tohto kúska miesto pokoja, radosti a súdržnosti.

Kategória: Návšteva Zeleň v interiéri
Tagy: bonsaj návšteva oáza rekonštrukcia rodinný dom záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia