Kuchynský robot – ďalšie ruky na pomoc

25. 10. 2005
Zdieľať

Z práce sa ponáhľame domov, rozmýšľajúc, čo nakúpiť a navariť, oddych nám vôbec nehrozí... Veď prečo aj? Na rade je „druhá zmena“. Zeleninu nakrájať, mäso posekať, zemiakové pyré vymixovať, ovocie odšťaviť, nedajbože cesto vymiesiť, jeden by sa z toho zbláznil. Ak chcete na chvíľu vypnúť z tohto kolotoča starostí a odbremeniť sa, zaobstarajte si kuchynský robot – ďalšie ruky, ktoré vám pomoc nikdy neodmietnu.

Každá gazdinka si v kuchyni rada všetko uľahčí, ako sa len dá. Rozloženie niektorých prác na celú rodinu by bolo ideálne, ale v praxi, žiaľ, ťažko realizovateľné. Prvý a druhý raz sa to viac-menej ešte podarí, ale keďže človek je od prírody tvor lenivý, zaraz narazíte na odpor u všetkých členov vašej domácnosti. Samy uznáte, že manžel alebo deti sa každý deň ako kuchynský krájač, mixér či nebodaj odšťavovač citrónov použiť nedajú (z toho, ako sa povie, naozaj až „zuby tečú“). Výraz ich tvárí určite hneď všetko dokonale objasní. Nakoniec aj vás prestane baviť stále vyjednávať a prehovárať vašich miláčikov, keď zostanete na všetko opäť samy… Ako si aspoň trochu pomôcť? Najjednoduchším riešením by bol mixér, ale prečo neuvažovať hneď o kúpe kuchynského robota? Všetko zvládne oveľa rýchlejšie a vy nemusíte dostať zo seba aj posledný zvyšok fyzických a psychických síl.

Mixér či robot?


Kuchynský robot – ďalšie ruky na pomoc

32931

Mixér vám určite príde na um ako prvé rozumné riešenie. Niektoré z vás to už určite urobili a kúpili si ho. Ak nie, v krátkosti vás oboznámime, s akými druhmi mixérov sa na našom trhu môžete stretnúť, ak nie sú súčasťou kuchynského robota. Predovšetkým je to tyčový mixér. Na jeho označenie sa používa aj termín ponorný mixér. Je to vlastne tyč, ktorá má na jednom konci ergonomické držadlo a na druhom ostré nože alebo aj metly na šľahanie, s príkonom najčastejšie 300 W. Jednoduchšie typy majú jeden stupeň rýchlosti, zložitejšie aj šesť s plynulou reguláciou rýchlosti alebo aj s tlačidlom turbo, ktoré rýchlosť ešte zvyšuje. Súčasťou niektorých typov tyčových mixérov je aj väčšie doplnkové príslušenstvo (nádoba na mixovanie, minidrvič, nadstavce s metlou na šľahanie, držiak na stenu a pod.). Jednoduché odnímanie plastovej alebo antikorovej tyče je výhodné z hľadiska údržby a čistenia. Výrobca, samozrejme, upozorní, ktoré doplnky a príslušenstvo možno umývať v umývačke.


Kuchynský robot – ďalšie ruky na pomoc

32937

Ďalším typom je ručný mixér, výhodný svojimi rozmermi a skladnosťou. Na konci má osadené metly (na hnetenie, šľahanie, miešanie a pod.), ktoré sa dajú ľahko vymieňať. Zvyčajne majú tri až päť rýchlostných stupňov, niektoré aj turbo tlačidlo a príkon minimálne 200 W. Najlacnejšie typy obyčajne nemajú príslušenstvo, pri drahších typoch súčasťou vybavenia sú napríklad odmerka, stierka, pevný stojan alebo držiak na stenu na uloženie mixéra a jeho príslušenstva, odnímateľné tyčové nadstavce a pod. Cene zodpovedá aj ich materiálové vyhotovenie, najmä šľahacích metiel a tyčových nadstavcov (antikoro alebo iný trvácny materiál). Posledným typom je stolný mixér, ktorý má dve časti, dolnú a hornú. V dolnej časti je motor a tlačidlá na ovládanie, prípadne priestor na uloženie príslušenstva (pri vyšších typoch výrobkov). Hornú časť tvorí odnímateľná nádoba s nožmi na mixovanie. Nižšie typy majú jeden stupeň rýchlosti, vyššie aj dvanásť a príkon okolo 400 W.

Aj pri samotných mixéroch je vhodné všímať si funkčnosť a materiálové vyhotovenie jednotlivých častí, najmä nožov, pohyb metiel (okrem otáčania, pohyb hore a dolu) a nožov (ich tvar, horizontálne a vertikálne sekanie), ako sú riešené údržba, funkcie uľahčujúce čistenie, uskladnenie (na stenu, príslušenstvo integrované do prístroja, uskladnenie na špeciálny nadstavec a pod.). Ak však varíte často a aj niekoľko chodov naraz, využívate viacero domácich pomocníkov (nie len mixér), vhodné je poobzerať sa po kuchynskom robote, ktorý vám okrem funkcie mixéru poskytne ďalšie výhody a širšie možnosti spracovania potravín (šľahanie, hnetenie, sekanie, miešanie, drvenie, pasírovanie, lisovanie, odšťavovanie, plátkové krájanie na rozličné hrúbky atď.) a v neposlednom rade aj úsporu miesta. Veď načo skladovať veľa vecí, ak na všetko stačí „viac spotrebičov“ v jednom s praktickým uložením svojich častí?

Pred kúpou kuchynského robota


Kuchynský robot – ďalšie ruky na pomoc

32933

Prv než vstúpite do obchodu, mali by ste sa, tak ako aj pri kúpe iných spotrebičov, zamyslieť nad niekoľkými vecami: najmä koľko chcete do kúpy kuchynského robota investovať, ako často a na čo ho budete používať (samozrejme, ak viete, že nebudete využívať všetky jeho funkcie, potom si určite vystačíte aj so samostatným mixérom alebo šľahačom). Podľa toho si zvolíte taký typ kuchynského robota, ktorý vám bude vyhovovať z hľadiska počtu a druhu funkcií (mixér, mlynček na mäso, lis na citrusové plody a pod.), príslušenstva a množstva doplnkov. To sa, samozrejme, premietne aj do ceny výrobku. Nie je robot ako robot, preto ani v našom cenovom prehľade nenájdete taký, ktorý by mal všetky funkcie a doplnkovú výbavu totožnú.


Kuchynský robot – ďalšie ruky na pomoc

32914

Väčšina výrobcov ponúka roboty v základnej výbave a k nej mnoho doplnkov ako odšťavovač, lis na citrusy, plátkovače, strúhadlá, drviče ľadu a pod., ktoré sa často dokupujú osobitne. Je vhodné zvážiť si jednotlivé doplnky podľa vlastných potrieb. Niektoré roboty sa predávajú aj v cenovo výhodných súpravách, pri ktorých sú niektoré doplnky zahrnuté v celkovej cene výrobku. Ďalším činiteľom ovplyvňujúcim kúpu kuchynského robota je aj spôsob stravovania či varenia v domácnosti. Iné doplnky a príslušenstvo robota si vyberie gazdinka v rodine, kde sa pripravuje veľké množstvo zeleninových šalátov; vtedy sa prikloní k veľkému množstvu nožov, strúhadiel a krájačov. Naopak početná rodina zaťažená prevažne na múčne jedlá a koláče sa bude zaujímať najmä o veľkosť nádob a množstvo cesta alebo múky s prímesami, ktoré možno prístrojom spracovať naraz. Výsledok činnosti spracovania potravín, najmä mäsa, rozličnými robotmi nemusí byť totožný. Často sa stáva, že mäso je skôr posekané než zomleté; v tom prípade je vhodné zvoliť si robot s klasickým mlynčekom na mäso. Pri kúpe robota nie sú zanedbateľné ani otázky materiálového vyhotovenia, bezpečnosti a údržby.

Všímať si technické parametre sa oplatí


Kuchynský robot – ďalšie ruky na pomoc

32930

Každý prístroj má svoje hranice fungovania. Zbytočné preťažovanie a zisťovanie, koľko toho môže prístroj vydržať, pri najlacnejších modeloch sa nemusí oplatiť, a rovno by ste si mohli kúpiť nový robot, ako investovať do opravy. Všímajte si preto údaje o kapacite cesta, prípadne múky s ingredienciami (napr. 1,2 kg cesta s maximálnym množstvo múky 700 g alebo údaje o množstve ťažkého a ľahkého cesta, prípadne tekutého materiálu), ktoré je prístroj schopný spracovať naraz bez toho, aby vypovedal službu. Tento údaj je dosť dôležitý. Z celkového objemu nádoby (od približne 2 až po 6 l) na miesenie to odvodiť nejde. Výrobkom bez tohto údaju sa radšej vyhnite, pretože funkcie spotrebiča závisia od výkonu motora spotrebiča, celkovej konštrukcie výrobku a konštrukcie nadstavcov na hnetenie, a nie od veľkosti nádoby.


Kuchynský robot – ďalšie ruky na pomoc

32917

Dôležitý je aj správny pomer veľkosti nádoby a výkonu motora, teda schopnosti spracovať veľké množstvo potravín, aby ste nemuseli často zastavovať a obsah nádoby vyprázdňovať. Stále hovoríme o výkone robotov, ktorý je ovplyvnený ich príkonom. Kvalitné roboty majú príkon minimálne 500 wattov. Prístroje vyššej kvality si samy regulujú výkon tak, aby zodpovedal druhu a množstvu spracúvaných potravín. Automaticky zvolia vhodnú rýchlosť, napríklad aj podľa použitého príslušenstva a pod. Aj s lacnejšími robotmi možno počítať. Pri nich si všímajte, koľko dávok možno urobiť za sebou, ako dlho ich možno používať a za aký čas treba urobiť prestávku, aby sa motor zbytočne neprehrial. Niektorí výrobcovia síce počítajú aj s vlastnosťami svojich zákazníkov, a to s preceňovaním nie seba, ale spotrebičov. Z toho dôvodu niektoré výrobky majú poistku, ktorá chod motora sama zastaví a nechá oddýchnuť na určitý čas (automatická ochrana motora pred prehriatím), po ktorej robot začne opäť fungovať. Inou možnosťou je aj blikajúca kontrolka, ktorá nás môže upozorniť na prepracovanosť.

Okrem poistiek na ochranu samého spotrebiča sú tu aj bezpečnostné poistky, ktoré dávajú pozor na naše ruky. Zvyčajne je to celý systém bezpečnostných poistiek (dvojitý, trojitý a pod). To znamená, že robot sa nedá omylom zapnúť iba jedným tlačidlom. Na to, aby sa motor spustil do bežného chodu (pričom je zatvorené veko pracovnej nádoby, správne nainštalovaná nádoba, pevne uzatvorený kryt na umiestnenie nádoby a pod.), treba splniť viac úkonov. Pri manipulácii oceníme aj protiklznú úpravu uchopovacích častí, protiklzné nožičky spotrebiča a pod. Medzi technické parametre patrí aj rýchlosť. Pri týchto spotrebičoch je bežných niekoľko rýchlostných stupňov, aj dvanásť. Pri ich voľbe sa môžete orientovať podľa nakreslených potravín na telese robota alebo podľa druhov príslušenstva, ktoré sa odporúčajú pri danej rýchlosti využívať. Pri niektorých prístrojoch sú kontrolky, ktoré vás upozornia, ktorú z funkcií alebo rýchlostí máte nastavenú, prípadne niektoré sú schopné automaticky zvoliť vhodnú rýchlosť podľa použitého príslušenstva.

Výber materiálu


Kuchynský robot – ďalšie ruky na pomoc

32923

Každý typ potravín si vyžaduje aj príslušný druh materiálu metiel, hnetacích a rezacích nadstavcov, doplnkov a príslušenstva. K materiálovému vyhotoveniu patria, samozrejme, plasty, kovy a ich kombinácie. Tam, kde sa kladú väčšie nároky a časti sú príliš namáhané, používa sa kov. Celokovové (antikorové) vyhotovenie je veľmi moderné a, samozrejme, prejaví sa aj na cene výrobku. Závisí len od vás, či podľahnete súčasnému trendu alebo rozhodujúca bude pre vás cena. Ak si však nemôžete dovoliť výrobok celokovový, ale vyhovuje vám z hľadiska počtu funkcií a príslušenstva, nezúfajte. Na našom trhu sa často stretneme s variáciami toho istého spotrebiča v kompletnom nielen kovovom (antikorovom), ale aj v bielom vyhotovení, na ktorom sa rovnako dobre mixuje, šľahá, krája, len to treba vyskúšať.

Viac informácií v galérii k článku.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáci pomocníci kuchynský robot kuro
Zdieľať článok

Diskusia