Štýl vášho domova (2. časť)

26. 10. 2005
Zdieľať

Medzi romantickými návratmi k jednoduchému vidieckemu spôsobu zariaďovania je dnes prevládajúcim trendom takzvaný nový vidiecky štýl. Prirodzenosť je dnes obľúbená väčšmi ako kedykoľvek predtým a nový vidiecky štýl ponúka cestu, ktorá je v kontraste s chladným štýlom veľkomesta. – s farbami, ktoré pôsobia upokojujúco, materiálmi, ktoré spájajú s prírodou, a formami, ktoré sú prirodzené a mäkké.


Štýl vášho domova (2. časť)

32965

Na vidiecky spôsob

V novom vidieckom štýle sa upúšťa od prílišnej ozdobnosti a prechádza sa k ľahkým prvkom čistých tvarov, dôraz sa kladie na remeselnú kvalitu. Nábytky si pritom zachovávajú určité regionálne vplyvy – od seversky chladného až po veselý a farebný stredomorský štýl. Jedno však spája všetky prvky nového vidieckeho štýlu – dizajnéri nechávajú hovoriť materiál sám za seba. Bez zbytočných ozdobných prvkov na korpusoch sa o to viac prejavia jeho prirodzené štruktúry a farby. Nový vidiecky štýl možno bez problémov kombinovať aj s niektorými modernými prvkami.


Štýl vášho domova (2. časť)

32961

Dôležitú úlohu tu majú textílie. Interiér sa pomocou nich doplní farbami a vzormi tak, aby v ňom vytvorili estetický akcent. Typické sú jednoduché motívy kvetov, štvorčekov či pásikov a ich kombinácie. Materiály ako bavlna, ľan či hodváb tak môžu urobiť z našich domovov miesto, kde sa budeme cítiť dobre.

Charakteristickými zariaďovacími prvkami sú zasklená vitrína, masívna skriňa almara, bielizník so zásuvkami či kreslo „ušiak“. Podlaha je drevená alebo z keramiky vo farbách pálenej hliny. Koberce sú menšie behúne, tradičné, tzv. handrové, alebo tkané z prírodných materiálov (napr. zo sisalu), na stenách sa preferujú pastelové farby, niekedy sa využívajú aj tapety. Klasické tvary a materiály sú charakteristické aj pre lampy (napríklad mosadzná konštrukcia s tienidlom z textilu či skladaného papiera). Typickými doplnkami sú napríklad rodinné fotografie v drevených rámikoch, deky, vankúše či závesy z jemného plátna. Spolu s novým vidieckym štýlom je dnes obľúbený aj štýl romantický a interiéry so špecifickými etnickými prvkami.

Romantický štýl


Štýl vášho domova (2. časť)

32962

V súčasnosti sa prejavuje túžba po návrate do minulosti, starých dobrých čias, do prívetivých priestorov bez rušivých vplyvov, s mäkkými tvarmi a jemnými farbami. Poťahy, závesy, vankúše v pastelových odtieňoch, s kvetinovými vzormi na bielom podklade, resp. s akvarelovými pásikmi, svietniky, vázy, sklo – to všetko navodí potrebnú romantickú atmosféru. Pri romantickom štýle zariadenia je dôležitý uvážlivý výber farieb a vzorov. Motívy kvetov, najmä ruží, sa v romanticky ladenom interiéri objavujú všade – na poťahoch, závesoch, obrusoch, tienidlách. Pásiky a kvety môžu byť v príjemnom súzvuku na závese, poťahu sedacej súpravy alebo na vankúšoch.


Štýl vášho domova (2. časť)

32964

Etno-štýl

Etnické umenie a zariadenie vychádzajú zo spôsobu života a bývania pôvodných obyvateľov všetkých kontinentov – od Afriky cez Áziu až po Ameriku a Austráliu. Etno-štýl sa vyznačuje prísnym tradicionalizmom v estetických kritériách aj v používaní výrazových prostriedkov či materiálov. Poznávacími znakmi sú štylizácia, expresívnosť, geometria a často veľmi abstrahované formy. Aj tieto hodnoty môžeme nechať zaviať ako príjemný exotický vietor do našich európskych domácností prostredníctvom dlažby, kobercov, nábytku z prírodných materiálov, ako sú bambus, tíkové drevo, rotang (ratan), manilské konope (abaca), morská tráva či kokosové vlákna.


Štýl vášho domova (2. časť)

32969

Tradícia

Štýlový nábytok, nábytok s tradíciou, nevychádza z módy. Svoju pevnú pozíciu má vybudovanú na nestarnúcej kráse, fantázii remeselníkov, ich výrobnom majstrovstve a nostalgickom duchu starých čias. Čosi magické a vznešene pokojné je v nábytku epochy biedermeieru, empíru či klasických anglických interiérov. Nekvalitné napodobeniny štýlového nábytku či doplnkov však pôsobia lacno a nevkusne.


Štýl vášho domova (2. časť)

32968

Štýlový nábytok vynikne vo väčšom priestore, ale za istých okolností dokáže vytvoriť príjemnú domácku atmosféru i v bežnom byte. Kvalitný štýlový nábytok je drahší, pretože je vyrobený z masívneho dreva, s povrchom upraveným niekoľkonásobným precíznym lakovaním. Detaily starožitného nábytku nesú pečať filigránskej práce stolárov, rezbárov a čalúnnikov, nezriedka sa použili náročné drevárske techniky ako intarzie či inkrustácie.


Štýl vášho domova (2. časť)

32967

Typickými zariaďovacími prvkami sú vitríny, zasklené knižnice, masívne písacie stoly, „chaise longue“, stolíky so stoličkami na posedenie pri káve alebo čaji. Čalúnenie je vyhotovené vždy z kvalitnej látky alebo kože, záclony a závesy z ťažkých látok – zo zamatu či z brokátu – mávajú zložité ornamentálne vzory a sýte odtiene bordovej, zlatej, tmavomodrej alebo tmavozelenej, podlahu z drevených parkiet dopĺňajú perzské koberce. Štýlový interiér je bohatý na dobové obrazy a doplnky z porcelánu, krištáľu alebo striebra.

Kategória: Nábytok Štýl
Tagy: štýly bývania
Zdieľať článok

Diskusia