28. 10. 2005
Zdieľať

Pokusov o zobytnenie podkrovia bratislavského sídliska „500 bytov” si miestni obyvatelia pamätajú niekoľko. Už pred rokom 1989, ale aj neskôr tieto snahy častokrát stroskotali napríklad na zdĺhavom administratívnom procese. Aj po roku 1989 stavebníci ešte dlho zápasili s nedostatkom financií. V nasledujúcom článku sa pozrieme na jednu z realizácií, ktoré investori a stavebníci dokázali dotiahnuť do úspešného konca. Je ňou prestavba podkrovia jedného z obytných domov na dve menšie bytové jednotky.

Pri tejto príležitosti by bolo vhodné spomenúť vzťah obyvateľov a stavebnej partie – jej snahu pri stavebnej činnosti čo najmenej narušiť život obyvateľov obytného domu, na ktorom sa prestavba realizovala. Z podobných príkladov z praxe by sa mohlo zdať, že ide o neriešiteľný konflikt – stavebné práce vždy narúšajú život obyvateľov domu, v spoločných priestoroch sa práši, práce sa naťahujú donekonečná, nechýba nepríjemný hluk…. Ako sa však ukázalo v tomto prípade, nemusí to byť vždy tak: prestavba tohto podkrovia je už dnes skončená, stavebná spoločnosť dodržala počas prác písomne i ústne dohodnuté podmienky. Výsledkom je dobré spolunažívanie pôvodných nájomníkov i nových obyvateľov v podkroví obytného domu.

Riešenie na mieru?


Podkrovie - stále aktuálne

33283
Silvia Halenárová

Dostatočná stavebná šírka pôvodného obytného domu bola dôležitým predpokladom pre kvalitné riešenie prestavby podkrovia. Autorom projektu je architekt Martin Filipovič, ktorý v existujúcom priestore navrhol byty pre dve rôzne rodiny. Každý byt je svojou dispozíciou, vybavením a technickým štandardom prispôsobený potrebám dnešných majiteľov. Hlavnú časť bytu v podkroví nerozdeľujú priečky a priestorovo je uzavretá zošikmenými plochami strechy, ktoré obsahujú strešné okná. Tie sú osadené tak, aby poskytovali dostatok svetla tam, kde je to potrebné.

Pomerne veľká plocha nepôsobí neútulne aj vďaka tomu, že sa použila pohľadovo zjednocujúca veľkoplošná laminátová podlaha v prírodných odtieňoch. V kuchyni a na chodbe je laminátová podlaha, ktorá sa strieda s keramickou dlažbou v krémových odtieňoch. V kontraste k štruktúre podlahy sú strešné plochy z vnútornej strany zakryté bielym sadrokartónom. Pri pohľade pod strechu nás upúta tektonicky čistá optická hra priehľadov a nepriameho osvetlenia, ktorú tu vytvoril architekt obalením vodorovných hranolov hambálka strešnej konštrukcie.

Usporiadanie priestorov


Podkrovie - stále aktuálne

33288
Silvia Halenárová

Obidva byty sú riešené jednoducho, účelne, ich zariadenie zodpovedá životnému štýlu a potrebám, ako aj rýchlemu každodennému tempu moderného človeka v meste.

Základom dispozičného riešenia je dnes tak obľúbený spoločný priestor, ktorý v sebe združuje základné funkcie bytu – obývaciu izba a stolovanie s kuchyňou. Do oboch bytov sa vstupuje proporčne užším komunikačným priestorom – jednoducho riešenou chodbou v pozdĺžnej osi obytného domu. Chodba sprístupňuje aj ostatné obytné izby a sociálnu vybavenosť. Na konci chodby sa otvára hlavný spoločenský priestor.

V rodinnom kruhu


Podkrovie - stále aktuálne

33287
Silvia Halenárová

Srdcom života v každej rodine je dispozične dobre riešená a technicky kvalitne vybavená kuchyňa. Pôdorysne je usporiadaná do tvaru písmena „L” alebo „U” umožňuje jasné a zreteľné vymedzenie funkčných plôch i nadväznosť na stolovanie. Do priestoru vysunutá časť pracovnej linky sa, navyše, stáva buď podávacím pultom, alebo užitočným miestom na pohotovostné stolovanie. Sedacia súprava má v oboch bytoch vyhradené svoje miesto na posedenie v kruhu rodiny i priateľov. Obývaciu časť dotvára umiestnenie skrinkovej alebo HiFi zostavy. Atmosféru posedenia dopĺňa skupina strešných okien, ktorými cez deň preniká rozptýlené svetlo. V prípade bezoblačného večera môžu obyvatelia bytu vymeniť pohľad na televíznu obrazovku napríklad za romantický pohľad na oblohu plnú trblietajúcich sa hviezdičiek.

Účelnosť aj v súkromí


Podkrovie - stále aktuálne

33285
Silvia Halenárová

Súkromné priestory – obytné izby i sociálnu vybavenosť od spoločných priestorov bytu oddeľujú dvere, vyhotovené z prírodného dreva, ktorých povrchová úprava – štruktúra i farba – korešponduje s prevládajúcou teplou farebnosťou v oboch bytoch. Premyslené a účelné usporiadanie nábytku určuje hlavne zošikmená strešná plocha, ale táto zdanlivá nevýhoda umožnila použiť originálne a účinné riešenia interiéru – napríklad vstavaný nábytok alebo odkladacie poličky v kúpeľniach. Všade však nájdeme príjemné zariaďovacie prvky i kvalitné materiály – dlažby, obklady, svietidlá…, ktoré účinne dotvárajú príjemnú atmosféru v oboch bytoch.

Kategória: Návšteva Podkrovie
Tagy: byt návšteva podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia